Stortinget - Møte torsdag den 10. juni 2004 kl.10

Dato: 10.06.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 213 (2003-2004), jf. St.prp. nr. 49 (2003-2004))

Sak nr. 5

Innstilling fra justiskomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 15/2004 av 6. februar 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordningen om vedtektene for europeiske samvirkeforetak (SCE-foretak)

Talere

Votering i sak nr. 5

Anne Helen Rui (A) [14:06:25]: (ordfører for saken):Denne saken omhandler innlemmelse i EØS-avtalen av forordningen om vedtektene for europeiske samvirkeforetak.

Formålet med denne forordningen er å legge forholdene til rette for at samvirkeforetak kan drives på tvers av landegrensene innenfor EØS-området. Gjennomføring av forordningen i norsk rett gjør det nødvendig å gi en egen lov om SCE-foretak.

Forordningen blir supplert av et direktiv om medinnflytelse for arbeidstakere i europeiske samvirkeforetak. For å kunne etablere slike SCE-foretak er det en forutsetning at direktivet er gjennomført i nasjonal lovgivning. Samvirkelovutvalget har fremmet et forslag om lov om samvirke som foretaksform.

Det er viktig at en ny lov om norske samvirkeforetak og en lov om SCE-foretak ses i sammenheng. Ikke minst er det viktig for å klargjøre at det kan gjelde ulike bestemmelser for nasjonale samvirkeforetak og SCE-foretak.

Jeg vil til slutt henstille til forsvarsministeren, må det bli, for jeg ser ikke justisministeren her, å få fortgang i det nevnte lovarbeidet angående vår norske nasjonale lovgivning i forhold til samvirke, slik at vi kan få den saken raskt til behandling her i Stortinget, og sett i sammenheng med lovverket om SCE-foretak.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

(Votering, se side 3140)

Votering i sak nr. 5

Komiteen hadde innstillet:

I

Stortinget samtykker til godkjenning av EØS- komiteens beslutning nr. 15/2004 av 6.februar 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordningen om vedtektene for europeiske samvirkeforetak (SCE-foretak).

Votering:Komiteens innstilling bifaltes mot 1 stemme.