Stortinget - Møte torsdag den 2. juni 2005 kl. 10

Dato: 02.06.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 204 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:70 (2004-2005))

Sak nr. 3

Innstilling fra forsvarskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Tore Nordtun og Marit Arnstad om initiativ overfor næringslivet i Rogaland med tanke på å bygge en helikoptersimulator for NH90-helikoptre på Stavanger lufthavn/Sola flystasjon

Talere

Votering i sak nr. 3

Presidenten: Etter anmodning fra forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre blir det foreslått at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Dette anses vedtatt.

Per Ove Width (FrP) [11:24:59]:(ordfører for saken): Når denne saken nå fremmes, er det på bakgrunn av at Forsvaret står foran en innfasing av nye NH90-helikoptre, som skal brukes til å skifte ut helikoptre for redningshelikoptertjenesten. Det kan synes, muligens, i hvert fall fra min side, som om dette forslaget ikke er helt tidsriktig, i og med at også forslagsstillerne, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet, faktisk har stilt seg bak komiteens innstilling til vedtak, som går ut på at saken skal vedlegges protokollen. Da synes det meg noe underlig at saken i det hele tatt fremmes, men det er nå så. Det er en interessant sak i og for seg, men jeg tror ikke den er helt tidsriktig.

Totalt i Europa er det bestilt flere hundre NH90-helikoptre, og det eksisterer opsjoner på ytterligere et meget stort antall. Vi vet at helikopterflyging er veldig dyrt, og at penger kan spares på å bruke helikoptersimulator. Simulatoren gir dessuten mulighet for å simulere mange situasjoner, nødlandinger, motorstopp osv., som det er veldig vanskelig å øve på i virkeligheten, naturligvis.

Departementets uttalelser om at anskaffelsesprosjektet for NH90 til fregatter og Kystvakten hele tiden har omfattet framskaffelse av simulator, har ligget i bunnen. På grunn av de høye kostnadene har det hele tiden vært pekt på at det er interessant å samarbeide med andre nasjoner om både utvikling, framskaffelse og drift. Det er derfor av avgjørende betydning at det arbeides opp mot mulige partnerland i denne saken. Nederland er veldig interessert, vet vi, saken har også vært diskutert med Tyskland, og så vidt jeg vet, er også de nordiske land i senere tid blitt kontaktet, og de er interessert i å diskutere saken. I og med at dette er en dyr sak for nasjonen og for Forsvaret, er det interessant. Mulige partnerland utgjør en viktig forutsetning for å muliggjøre dette prosjektet, og derfor er det, som sagt, helt avgjørende at det arbeides opp mot andre land.

En samlet komite viser til at simulatorkapasitet og -plassering må avklares gjennom forhandlinger mellom norske myndigheter, helikopterleverandøren og andre nasjoner, knyttet til denne prosessen. Komiteen viser også til at prosessen inkluderer forhold knyttet til kapasitet, trening og vedlikehold, og komiteen forholder seg til at denne prosessen ikke er avsluttet, det er altså en diskusjon mellom disse landene som er interessert i å samarbeide om dette. Det er klart at det er viktig for oss at denne simulatoren blir liggende i Norge, men en nærmere lokalisering, i og med at forhandlingene ikke er avsluttet, kan ikke Stortinget ta stilling til nå.

Det som komiteen er veldig opptatt av, er, som sagt, at lokaliseringen blir i Norge, og at det går på arbeidsplasser, og at det blir ivaretatt slik at det på et senere tidspunkt kan bli lokalisert klart i Norge. Men i og med, som sagt, at forhandlingene pågår, er det jo umulig å si hva utfallet vil bli. Det komiteen er svært opptatt av, er at utfallet av prosessen får store følger for det norske forsvaret. Vi er også veldig opptatt av at Stortinget under denne prosessen blir holdt løpende orientert om hva som foregår, og at Stortinget til slutt får vite hva resultatet blir.

På bakgrunn av dette er komiteen kommet fram til, som sagt, et forslag til samlet vedtak, og derfor vil jeg anbefale innstillingen.

Tore Nordtun (A) [11:30:10]: Aktiviteten rundt Stavanger lufthavn er viktig for næringslivet i Rogaland. Det er herfra personellet flys med helikopter ut i Nordsjøen, det er herfra nordsjøarbeiderne flyr hjem, og det er herfra oljehovedstaden opprettholder sine internasjonale forbindelser. Men vi skal heller ikke glemme Forsvarets aktiviteter i denne regionen, framfor alt representert ved Luftforsvarets aktiviteter på Sola flystasjon, med redningstjenesten og de nye maritime helikoptrene som skal fases inn i perioden 2005–2008. Det er nettopp i denne sammenheng at dette forslaget om å plassere en helikoptersimulator for denne helikoptertypen på Sola er svært viktig.

Intensjonen med forslaget er å utnytte den næringspolitiske struktur og det helikoptermiljø som er på Sola, og forsøke å skape nye høyteknologiske arbeidsplasser som ellers ville ha blitt plassert i utlandet. Og når vi vet at det totalt i Europa er bestilt over 500 NH90-helikoptre, og at det eksisterer opsjon på over 100 til, tror jeg det kan være et godt grunnlag for å drive en simulator nettopp på Sola.

Arbeiderpartiet ønsker å styrke det helikopterfaglige miljøet på Sola og mener at Regjeringen bør pålegges å ta et initiativ til å arbeide for at en slik simulator etableres i privat regi og med privat finansiering. Interesse er allerede registrert hos næringslivet i regionen. På denne bakgrunn fremmer forslagsstillerne følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen ved Forsvarsdepartementet ta initiativ overfor næringslivet i Rogaland med tanke på å bygge en helikoptersimulator for helikoptre av typen NH90 på Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon.»

Jeg er glad for at forsvarskomiteen i sin innstilling er opptatt av å ivareta Forsvarets behov for å skaffe simulatorkapasitet i forbindelse med anskaffelse og innfasing samt drift av enhetshelikopteret NH90. Komiteen er også opptatt av at Norge har sikker tilgang på simulatorkapasitet for NH90.

Forsvarskomiteen er også klar over at det må samarbeides med andre nasjoner om både utvikling, framskaffelse og drift av en slik simulator, og at disse drøftelsene og sonderingene ikke er avsluttet. Selvfølgelig er vi klar over det. Men Arbeiderpartiet forutsetter at Regjeringen sørger for at norske interesser og arbeidsplasser blir ivaretatt i de pågående forhandlingene, og at det arbeides aktivt for at en helikoptersimulator knyttet til NH90 blir lokalisert til Sola.

Jeg hadde vel innerst inne, naturlig nok, håpet på et sterkere vedtak enn at saken vedlegges protokollen, men intensjonen er god. Det er også gledelig at et så stort flertall står bak dette, bortsett fra, merkelig nok, Fremskrittspartiet, som ved saksordføreren bl.a. sier at det ikke er et tidsriktig forslag. Men saksordføreren fra Fremskrittspartiet understreker denne nye helikoptertypens frammarsj i Europa og Norge osv. Likevel sier altså Fremskrittspartiet at dette ikke er tidsriktig, og de nesten sabler ned det at forslaget vedlegges protokollen.

Dette forslaget, som vedlegges protokollen i dag, gir en viss retning for hvordan vi skal møte disse utfordringene, og hvordan vi skal bygge opp arbeidsplasser og industri i Norge på dette området. Men Fremskrittspartiet går altså imot og sier at det er en ubetydelig sak. Her står regjeringspartiene – og Regjeringen – og opposisjonen, bortsett fra Fremskrittspartiet, sammen. Jeg synes det er få vedtak som politisk står så sterkt som akkurat dette. Avslutningsvis vil jeg legge til at det er med spenning jeg ser fram til å få vite hvor Fremskrittspartiet vil plassere sin alternative simulator, som de faktisk snakket for, men stemmer imot nå, og nærmest harselerer med.

Bjørn Hernæs (H) [11:34:52]: Representanten Marit Arnstad var i forrige debatt inne på spørsmålet om hvorvidt det Dokument nr. 8-forslaget som ble diskutert da, hadde noen sammenheng med den forestående valgkamp. Det kan vi ha våre tanker om – også når det gjelder dette forslaget. Hvis vi antar at det kan anføres at så var riktig, må vi kunne si at forslaget, i motsetning til hva representanten Width mener, er særdeles tidsriktig. Utover det vil jeg bare si at det neppe er blant de mest nødvendige Dokument nr. 8-forslag som er stilt i denne forsamlingen. Jeg vil også si meg helt enig med forslagsstillerne, som ønsker å styrke det helikopterfaglige miljøet ved Stavanger lufthavn, Sola/Sola flystasjon ved å etablere en helikoptersimulator der.

I denne sammenheng synes jeg det er viktig å fremheve, slik forslagsstillerne gjør, at helikopterflyging er dyrt. En simulator gir mulighet for bl.a. å simulere situasjoner som er vanskelig å øve på i virkeligheten. I komiteinnstillingen skriver da også en enstemmig komite at den er opptatt av å ivareta Forsvarets behov for å anskaffe simulatorkapasitet i forbindelse med anskaffelse og drift av enhetshelikopteret NH90. Komiteen er også opptatt av at Norge har sikker tilgang på simulatorkapasitet for denne helikoptertypen.

I tillegg er vi fra Høyres side opptatt av det samarbeid med andre land som muliggjøres av en slik simulator. Både Nederland og Tyskland er særs aktuelle partnere, men selvsagt må det samarbeides med andre nasjoner om utvikling, fremskaffelse og drift. Det internasjonale aspektet er for Høyres del det vesentligste i denne sammenheng. Målet er å komme frem til en løsning som er kostnadsmessig mest mulig effektiv, og som samtidig ivaretar Forsvarets behov.

Utover dette er vi fra Høyres side også opptatt av det utfallet denne prosessen vil ha for det norske forsvaret. Vi vil derfor be Forsvarsdepartementet orientere Stortinget om resultatet av den prosessen som pågår, som er knyttet til samarbeid med leverandører og andre land om helikoptersimulator og vedlikehold av NH90, utover det som allerede er kontraktsfestet med leverandør. Høyre støtter forslaget om at dette Dokument nr. 8-forslaget vedlegges protokollen.

Kjetil Bjørklund (SV) [11:37:38]: Dette er vel et av de forslagene som er fremmet i denne stortingsperioden, med desidert magrest resultat sett i forhold til forslagets reelle innhold.

Det som er mest interessant i denne saken, er den diskusjonen som er synliggjort i innstillingen gjennom at komiteens flertall, som dessverre utgjør et mindretall i denne salen, forutsetter «at Stortinget på en utfyllende måte blir holdt løpende orientert om forhandlingenes gang», mens komiteens mindretall – regjeringspartiene og Fremskrittspartiet – ber om å bli orientert om resultatet av disse forhandlingene.

Hvilke forhandlinger dreier dette seg om? Jo, de er forbundet med muligheten for å knytte simulatorspørsmålet til anskaffelsesprosessen, som Stortinget ikke kjenner detaljer i, og muligheten for å få denne simulatoren på plass.

Jeg vil sitere fra en komitemerknad i innstillingen:

«Komiteen viser til at simulatorkapasitet og plassering av denne må avklares gjennom forhandlinger mellom norske myndigheter, helikopterleverandøren og andre nasjoner, knyttet til anskaffelsesprosessen rundt innføringen av nye enhetshelikoptre til Forsvaret.

Komiteen viser til den totale prosessen rundt anskaffelse og gjenkjøp som en følge av kjøpet av NH90. Prosessen inkluderer forhold knyttet til simulatorkapasitet, trening og vedlikehold, og komiteen forholder seg til at disse prosessene ikke er avsluttet.»

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ber altså i denne saken om løpende innsyn i forhandlingsprosessen. Fremskrittspartiet og regjeringspartiene ønsker ikke dette innsynet, som kan være en forutsetning for å oppnå et resultat.

Ellers vil jeg peke på at det er mye som er uavklart knyttet til dette prosjektet, ikke minst prislappen på simulatoren. Den er helt ukjent for Stortinget og også for departementet, slik et av svarene på spørsmålene til komiteen viser.

Til slutt vil jeg påpeke at dersom det er mulig å få på plass denne simulatoren, bør den ligge på Sola. Som flere andre her lurer jeg egentlig på hva det er som er beveggrunnen til Fremskrittspartiet, som i denne saken ikke er i stand til å fastslå en mulig lokalisering, men velger å holde dette åpent. Så vidt jeg vet, er det ingen andre alternativer knyttet til en mulig lokalisering i Norge. Eller er det det?

Åse Wisløff Nilssen (KrF) [11:40:25]: Kristelig Folkeparti er, som resten av komiteen, opptatt av å ivareta Forsvarets behov for å anskaffe simulatorkapasitet i forbindelse med anskaffelse og innfasing samt drift av enhetshelikopteret NH90. Det er viktig at Norge har sikker tilgang på simulatorkapasitet for NH90.

Anskaffelsesprosjektet for NH90 til fregatter og Kystvakten har også omfattet framskaffelse av simulator. På grunn av høye kostnader har det hele tiden vært lagt til grunn at det må samarbeides med andre nasjoner om både utvikling, framskaffelse og drift av simulatorkapasitet. Som en konsekvens av NH90-anskaffelsen har Norge som formål å dele kostnadene med andre land vedrørende utvikling av en helikoptersimulator for NH90, herunder opsjon på anskaffelse.

Kristelig Folkeparti vil understreke at simulatorkapasitet og plassering av denne må avklares gjennom forhandlinger mellom norske myndigheter, helikopterleverandøren og andre nasjoner, knyttet til anskaffelsesprosessen rundt innføringen av nye enhetshelikoptre til Forsvaret. Det er imidlertid ikke alle nasjoner det er aktuelt å samarbeide med. Det nordiske simulatorsamarbeidet fant ingen fellesløsninger, i og med at Norge var det eneste landet i Norden som bestilte en variant av marineutgaven av NH90. Foruten Norge har Nederland, Frankrike og Italia bestilt marineutgaven, mens det er forventet at Tyskland vil gjøre det samme i nær framtid.

Forslagsstillerne legger i sitt forslag hovedvekt på rollen til næringslivet i Rogaland. Det vesentlige her er imidlertid det internasjonale samarbeidet. Kristelig Folkeparti vil derfor understreke den avgjørende betydning som arbeid opp mot mulige partnerland i denne sammenheng utgjør. Departementet har hatt kontakt med nederlandske kolleger om mulig simulatorsamarbeid, og saken vil bli tatt opp også med tyske myndigheter. I tillegg har det i de ulike flernasjonale fora fra norsk side vært fremmet et tydelig ønske om en lokalisering av simulator til Norge. Det må samarbeides med andre nasjoner om både utvikling, framskaffelse og drift. Vi mener det bør arbeides aktivt opp mot de aktuelle samarbeidspartnerne for at en helikoptersimulator knyttet til NH90 blir lokalisert til Norge.

Marit Arnstad (Sp) [11:43:14]: Det er et godt forslag at Forsvaret i samarbeid med næringslivet i Rogaland skal prøve å utvikle en helikoptersimulator for NH90-helikoptre ved Sola og Stavanger lufthavn, men behandlingen i komiteen har vært en smule merkverdig i den forstand at det ikke har vært mulig å få svar på om det fra norsk side er mulig å jobbe for en slik løsning. Det har ikke vært mulig å få til et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag for å kunne ta stilling til om det er mulig å jobbe for et slikt alternativ, fordi alt henvises til de forhandlingene som skal skje mellom de ulike land som er involvert i denne prosessen. Vi har ikke fått svar på hvordan utviklingen i de forhandlingene egentlig kan komme til å bli. Derfor er det slik at noen av oss føler at vi heller ikke hadde noe valg i forhold til spørsmålet om å vedlegge saken protokollen, fordi beslutningsgrunnlaget var for spinkelt. Men det er et godt forslag. Og det er merkverdig at det ikke er mulig for det politiske miljøet i Norge å si at når det finnes gode planer for simulator fra norsk side, vil en aktivt kjempe for å få en simulator til Sola – mer aktivt enn en sier det i dagens Dokument nr. 8-forslag og i dagens innstilling.

Det er vanskelig å begynne å spekulere i hva som kan være årsaken til det, fordi man ikke har noe innsyn i hva som kommer til å skje, eller hvordan forhandlingene kommer til å utvikle seg. Men det kan kanskje bety – og det er da en spekulasjon – at en kalkulerer med at tyngdekraften kommer til å føre til at simulatoren havner i utlandet i stedet for i Norge. Det vil i så fall være uheldig hvis vi, som vi nå ser, kan komme til å ha et godt alternativ i Norge. Og det ville være svært uheldig hvis noe slikt skulle skje i framtidige forhandlinger uten at Norge på andre områder får viktige oppdrag og mulighet til å utvikle næringsliv og arbeidsplasser.

Jeg har lyst til å understreke det her i dag, for dette handler egentlig ikke bare om simulatorer lenger. Dette handler om hva disse forhandlingene mellom ulike land i forbindelse med NH90-anskaffelsen kommer til å føre med seg, og hva Norge til sjuende og sist kommer ut med. Det burde kunne være en simulator på Sola. Senterpartiet synes det er et godt forslag at den i så tilfelle blir lokalisert til Sola. Men skulle det ikke bli en simulator, må det ikke herske tvil om at det da er nødvendig for Norge at man får annet bidrag som er knyttet opp mot viktig verdiskaping og arbeidsplasser i Norge.

Fremskrittspartiet kan kanskje ikke mene noen ting om lokalisering i Norge. I likhet med representanten Bjørklund undrer jeg meg litt over at Fremskrittspartiet har så vanskelig for å være med på ordet «Sola». Det er mulig at de mener at det finnes andre steder i Norge som er aktuelle lokaliseringer. Jeg har vanskelig for å se det, og Fremskrittspartiet har heller ikke dokumentert det under behandlingen av innstillingen eller i innstillingen. Men for Senterpartiets del mener vi definitivt at den type simulatorkapasitet på Sola er et godt forslag og en god idé, og at dette bør følges aktivt opp fra norske myndigheter i de ulike fora der en nå skal forhandle i tiden framover.

Presidenten: De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Bent Høie (H) [11:47:11]: Jeg skal ikke delta i en debatt om hvorvidt dette Dokument nr. 8-forslaget er tidsriktig eller nødvendig. Den debatten tror jeg vi kan ha om nesten alle Dokument nr. 8-forslag som fremmes i Stortinget. Det som imidlertid er bra, er at gjennom behandlingen av dette forslaget har et enstemmig og samlet storting sluttet seg til det arbeidet som Regjeringen gjør for å få lokalisert denne simulatoren til Norge og til Sola. Det er viktig, for det er et klart politisk signal om at dette er en del av de forhandlingene som en ønsker å prioritere.

Også i forhold til den debatten som vi har vært igjennom tidligere i dag, er vel dette en sak som viser at i mange sammenhenger framover vil det ikke lenger være snakk om distriktsoppgjør internt i Norge, men om landskamper og samarbeid med andre land i forhold til hvilke funksjoner som skal være i Norge, på områder som er så spesialiserte som dem som vi har diskutert i dag. Det er også viktig for oss på Stortinget å ha med oss i framtidige debatter om denne type tema at skal Norge ha mulighet til å ha spisskompetansemiljøer, må vi også ha evnen til å lage noen store fellesmiljøer i Norge, slik at vi kan være rustet til det samarbeidet som vi skal ha med andre land.

Jeg er litt overrasket over at representanten Arnstad sår tvil om hva som er Regjeringens holdning og politikk i denne saken, og framstiller det som om det har vært nærmest umulig å få fram hva som er Regjeringens posisjoner. Da vil jeg vise til et brev som er sendt til komiteen, der statsråden sier:

«I de ulike flernasjonale fora har det fra norsk side vært fremmet et tydelig ønske om en lokalisering til Norge.»

Videre:

«Et mulig simulatorsamarbeid var også tema under et møte mellom statssekretær i FD Bård Glad Pedersen og hans nederlandske kollega. Departementet vil også ta opp saken med tyske myndigheter for å se om det kan finnes muligheter for treningssamarbeid ifm. de tyske marinehelioptrene som det forventes at tyskerne vil inngå kontrakt på i nær fremtid. Forsvarsdepartementet er også i dialog med næringslivet i Stavanger om mulige løsninger.»

Det viser at Regjeringen og departementet allerede, og før dette Dokument nr. 8-forslaget ble fremmet, gjennomfører de tiltakene som Dokument nr. 8-forslaget tar opp. Men som jeg sa: Det som er positivt med forslaget, er at Regjeringen gjennom behandlingen i dag får et enstemmig storting bak seg i det arbeidet.

Jeg er også overrasket over Fremskrittspartiet i denne saken, som på mange måter er med på å så litt tvil om lokaliseringen på Sola, som er det eneste mulige alternativet i Norge. Jeg hadde ønsket at også Fremskrittspartiet kunne stille seg bak det, for det tror jeg hadde gitt Norge en styrke i forhold til de forhandlingene som vi skal igjennom. Jeg er skuffet over at Fremskrittspartiet her stiller seg på sidelinjen.

Per Ove Width (FrP) [11:50:44]: Det har vært etterlyst gjennom flere innlegg her hvorfor Fremskrittspartiet ikke nevner Sola. Det ligger jo i innstillingen her. Forhandlingene er ikke avsluttet. Og så lenge forhandlingene ikke er avsluttet, kan i verste fall simulatoren havne i et annet land. Det vet vi ikke noe om, og da kan jo ikke Stortinget vedta at den skal ligge på Sola. Stortinget kan ikke vedta det, når vi ikke vet noe mer om prosessen.

Og når Marit Arnstad sier at hun ikke har fått svar på hvordan disse forhandlingene kan gå: Nei, naturligvis kan man ikke få svar på hvordan forhandlingene kan gå. Det forhandles jo! Vi har sagt at simulatoren naturligvis – og det vil vi arbeide for – skal ligge i Norge, men vi kan ikke dermed si at den skal ligge på Sola, når vi ikke vet om den havner i Norge i det hele tatt. Jeg stiller meg undrende til at det går an å si noe sånt.

Når det gjelder dette med at saken ikke er tidsriktig: Nei, den er vel ikke tidsriktig når forhandlingene ikke er avsluttet og vi ikke vet om den kanskje havner i et annet land, som jeg har sagt. Naturligvis vil vi også gjerne at den skal komme til Norge, men hvor i Norge den skal havne, vet vi altså ikke. Vi stemmer jo for dette forslaget, sammen med alle de andre partiene. Vi er enige om dette forslaget. Dokumentet vedlegges protokollen, sier vi. Alle sammen sier det. Det kan ikke være noen tvil om det. Hvis noen påstår at vi ikke mener at dette er en viktig sak når vi sier at den ikke er tidsriktig, er jo det helt feil. Naturligvis er det en viktig sak. Men som sagt, vi kan ikke vedta noe som vi ikke vet noe om.

Marit Nybakk (A) [11:52:56]:Det er lenge siden jeg har hørt to så merkverdige – unnskyld uttrykket, president – innlegg fra en saksordfører som det jeg har hørt fra Per Ove Width i denne salen i dag.

Jeg må spørre: Er det slik at Fremskrittspartiet – når man hører på det litt stotrende innlegget – når det kommer til stykket, går inn for at denne simulatoren faktisk skal legges til Nederland, som er ett alternativ som vi vet om? Er det slik at Fremskrittspartiet sitter på opplysninger som vi andre i komiteen ikke har? Hvorfor er Fremskrittspartiet med i en merknad som Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV ikke er med på, hvor man altså ikke er interessert i innsyn i den forhandlingsprosessen som nå pågår?

Jeg synes representanten Hernæs kunne spart seg sitt sleivspark mot Arbeiderpartiet og Senterpartiet om dokumentforslaget. Dette dreier seg virkelig ikke om valgkamp. Dette dreier seg om å ivareta norske interesser og norske arbeidsplasser på et tidspunkt hvor vi vet at vi skal ha NH90-helikoptre til tre skvadroner – og det er snakk om ganske mange helikoptre. Vi vet at det er veldig mange helikoptre andre steder, bl.a. i Nederland og Tyskland, og det må være i vår interesse å prøve å få en simulator på Sola, som jo er det eneste stedet i Norge hvor denne kan ligge.

Når det gjelder spørsmålet om simulatoren skal til Nederland, Tyskland eller Norge, kan det ikke være tvil om at Stortinget må ha en soleklar rett til å mene at den skal ligge i Norge. Hadde det ikke vært for dette Dokument nr. 8-forslaget, hadde komiteen og Stortinget heller ikke visst om at det var en forhandlingsprosess. Vi vet fortsatt ikke om den forhandlingsprosessen er knyttet til gjenkjøpsavtalen, om det er en separat forhandling som pågår om en simulator, eller om denne simulatoren skal ses i sammenheng med vedlikehold. Er det slik at man forhandler om vedlikehold til Norge eller f.eks. til Nederland? Dette er blant de temaene vi har vært gjennom i forbindelse med behandlingen av dette dokumentforslaget.

Komiteen sier i sine merknader at det er behov for en simulator for NH90-helikoptre, og forutsetter at Regjeringen sørger for at norske interesser og arbeidsplasser blir ivaretatt. Alle unntatt Fremskrittspartiet påpeker at et naturlig sted er Sola.

Vi som er dokumentforslagsstillere, ble under denne prosessen på den ene side beroliget av at Regjeringen sier man forhandler om dette, men på den annen side urolige over at det var så vanskelig å få ut informasjon. Vi er veldig fornøyd med at merknadene i denne innstillingen er så klare og gir så utvetydige signaler at vi synes det er helt greit at dokumentet vedlegges protokollen.

Kjetil Bjørklund (SV) [11:56:22]: Width påpeker at forhandlingene er uavklarte, og at det ikke foreligger resultater. Det er åpenbart for alle. Arnstad påpeker mangelen på beslutningsgrunnlag for komiteen. Det har vært et problem i denne saken. Hvorfor ønsker ikke Fremskrittspartiet i denne situasjonen å ha løpende innsyn i forhandlingsutviklingen?

Per Ove Width (FrP) [11:57:13]: Til det siste: Jo, det kan være greit å ha løpende informasjon, men jeg kan ikke se at denne saken tilsier at Regjeringen til enhver tid skal komme løpende til forsvarskomiteen eller Stortinget med detaljer om hva som har skjedd siden sist – da må det være viktige ting, og den gjør det helt sikkert hvis man kommer til den konklusjonen.

For øvrig er jeg forundret over at representanten Nybakk ikke hører hva jeg sier. Hun må jo ha hørt feil, for jeg sa at simulatoren i verste fall kan havne i Nederland – fordi det foregår forhandlinger. Jeg har ikke sagt at jeg vil at den skal havne i Nederland. Jeg sa tvert imot at jeg vil gjerne at den skal være i Norge, og det må vi jobbe for. Så det er en del ting som går noen hus forbi her.

Det er ikke noe forslag i dag om at denne simulatoren skal ligge på Sola. Saken vedlegges protokollen, det er forslaget til vedtak. Da lurer jeg på: Vil Arbeiderpartiet fremme forslag her og nå om at simulatoren, som man ikke er ferdig med å forhandle om ennå, skal ligge på Sola? Eller hva mener egentlig Arbeiderpartiet med dette?

Marit Nybakk (A) [11:58:43]: Det er helt klart hva flertallet i komiteinnstillingen sier i merknader. Per Ove Width pleier vanligvis å være opptatt av flertallsmerknader, ikke bare av det vi vedtar. På grunn av den utvetydige anbefalingen fra et flertall i komiteen om at denne simulatoren mest naturlig plasseres på Sola, synes vi det er helt greit at dokumentet vedlegges protokollen. Det er det enstemmighet om. Så konstaterer vi at det fortsatt er uklart hvor Fremskrittspartiet mener denne simulatoren skal ligge, og om den i det hele tatt skal ligge i Norge. Spørsmålet er jo hvordan forhandlingene går. Synes ikke representanten Width det er viktig at Stortinget faktisk gir noen signaler til Regjeringen om at vi ønsker denne simulatoren på Sola?

Per Ove Width (FrP) [11:59:52]: Hvis det kan være noen som er i tvil om hva noen mener om denne saken, og om flertallet i salen mener at denne simulatoren bør ligge på Sola, har de ikke lest dokumentene. Det står jo klart og tydelig. Jeg er fremdeles forundret over at Arbeiderpartiet er så veldig opptatt av hvor den skal ligge, når de selv fremmer forslag om at saken skal vedlegges protokollen. De vet jo selv da hva som kommer til å skje – eller ikke skje.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 2587)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

Dokument 8:70 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Marit Nybakk, Gunnar Halvorsen, Tore Nordtun og Marit Arnstad om initiativ overfor næringslivet i Rogaland med tanke på å bygge en helikoptersimulator for NH90-helikoptre på Stavanger lufthavn/Sola flystasjon – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.

Presidenten: I sak nr. 4 foreligger det ikke noe voteringstema.