Stortinget - Møte fredag den 17. juni 2005 kl. 09.15

Dato: 17.06.2005

Dokumenter: (Innst. S. nr. 241 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:90 (2004-2005))

Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Morten Lund og Odd Roger Enoksen om å endre skatteloven slik at kostnader til forskning og utvikling (FoU) kan utgiftsføres når de påløper

Talere

Votering i sak nr. 8

Odd Roger Enoksen (Sp) [14:45:10]: Dokument nr. 8:90 for 2004–2005 er framsatt for å forenkle både kostnadsføring og regnskapsføring i forbindelse med FoU-aktiviteter og også for å kunne medvirke til det som er et samlet politisk miljøs ambisjon, ikke minst Regjeringens ambisjon – å gjøre Norge til et av verdens mest nyskapende land.

Jeg har ikke noen problemer med å se at det kan være vanskelig å trekke en grensegang mellom når kostnader skal direkte utgiftsføres, og når de bør aktiveres, og at dette i enkelte tilfeller kan være problematisk. Men jeg mener at i de tilfeller som vi her snakker om, hvor kostnader skal aktiveres og ikke kan direkte utgiftsføres, bør det legges opp til en særdeles lempelig praksis. Det er ikke snakk om skattefritak. Det er ikke snakk om skattelette. Det er kort og godt et spørsmål om tidspunkt for beskatning. Men for de bedriftene det gjelder, har dette stor likviditetsmessig betydning og kan også ha stor skattemessig betydning i forhold til skattekostnaden og det tidspunktet som den kommer på.

Jeg er fornøyd med at det for så vidt er en samlet komite som ber om en kritisk gjennomgang av praktiseringen av dette. Men jeg har problemer med å forstå at det ikke allerede nå kunne vært et flertall i komiteen for å slå fast at disse kostnadene skal kunne utgiftsføres når de påløper, og ikke når den konkrete forskningsaktiviteten er blitt til en realitet eller til et varig driftsmiddel.

Jeg skal være kort, men jeg vil avslutningsvis bare få lov til å ta opp mindretallsforslaget.

Presidenten: Presidenten skulle ha foreslått at taletiden var begrenset til 5 minutter til hver gruppe. Det slapp jeg overfor Odd Roger Enoksen, men presidenten får ta opp det forslaget nå for å gardere seg.

– Forslaget anses bifalt.

Torbjørn Hansen (H) [14:47:13]: Komiteen står sammen om at styrking av forskning og utvikling er av stor betydning for innovasjon og videreutvikling i næringslivet og dermed for etablering av nye arbeidsplasser i tiden framover.

Komiteen viser også til SkatteFUNN-ordningen som er etablert for å stimulere til forskning og utvikling gjennom skattesystemet. Denne ordningen har vist seg ubyråkratisk og effektiv for næringslivet, og den ser ut til å fungere som et godt virkemiddel når det gjelder å stimulere til forskning.

Forslaget i denne saken går ut på at skattepliktige skal kunne foreta fortløpende skattemessig fradragsføring av alle FoU-utgifter. Utgangspunktet i skatteretten er imidlertid at varige og betydelige driftsmidler skal aktiveres. Skattemessig likebehandling både i forhold til kjøp av immaterielle driftsmidler og til egen tilvirkning av varige fysiske driftsmidler taler også for at egen utvikling av varige immaterielle driftsmidler skal aktiveres.

Finansdepartementet har i brev av 30. mai til Skattedirektoratet foretatt en tolkning av skatteloven på dette felt. Av brevet framgår at aktiveringsplikten av FoU-resultater som driftsmidler er nokså smal, og at adgang til fradragsføring vil være vid. Dette er altså en avgrensing i forhold til fradragsrett som går på om FoU-aktiviteten er knyttet opp til konkrete prosjekter som kan bli eller er blitt til varige driftsmidler. I den sammenheng bør man også merke seg at Finansdepartementet i brev til finanskomiteen den 31. mai uttaler at departementet vil følge ligningspraksis nøye for å se til at praktiseringen er i samsvar med gjeldende rett.

De skattemessige rammebetingelser knyttet til forsknings- og utviklingsaktiviteter er viktige for innovasjon og verdiskaping i Norge. Regjeringspartiene har på den bakgrunn gått inn for forslag om at det skal legges fram en vurdering av skatteloven § 14-4 i forbindelse med statsbudsjettet for 2006.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 3150)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Odd Roger Enoksen satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2006 fremme forslag om endring av skattelovens § 14-4 slik at skattepliktige kan foreta utgiftsføring av FoU-utgifter i det året de påløper.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med en grundig vurdering av skattelovens § 14-4 i forbindelse med fremleggelsen av forslaget til statsbudsjett for 2006.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kystpartiet bifaltes innstillingen med 65 mot 37 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 15.18.18)