Stortinget - Møte onsdag den 29. mars 2006 kl. 10

Dato: 29.03.2006

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 16

Børge Brende (H) [12:46:55]: Jeg har følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Ledelsen ved St. Olavs Hospital har varslet nedleggelse av til sammen 80 sengeplasser 1. mai. Slik skal sykehuset spare 80 mill. kr på årsbasis. Blant pasientgruppene som rammes verst, er de kroniske ortopedipasientene. Nedskjæringene er en følge av de balansekravene som er pålagt sykehuset, kombinert med at statsråden så langt ikke har vært villig til å dekke de ekstrakostnadene sykehuset har under byggingen av et nytt sykehus.

Hvilket initiativ vil statsråden ta for å rette opp situasjonen ved St. Olavs Hospital?»

Statsråd Sylvia Brustad [12:47:38]: Som representanten selvfølgelig er godt kjent med, har Stortinget stilt krav om økonomisk balanse i de regionale helseforetakene i 2006. Dette er ikke et nytt krav. Generelt gjelder jo at en ikke skal bruke mer penger enn det som Stortinget stiller til rådighet. Dette har jeg også fulgt opp i mine styringskrav til helseforetakene. Det er riktig og viktig at helseforetakene tar disse styringssignalene på alvor, og for å nå målet om balanse i driften har alle regionale helseforetak iverksatt en rekke omstillingstiltak.

Som det framgår av den gjennomgang som internrevisjonen ved St. Olavs Hospital har foretatt av omstillingstiltakene i helseforetaket, har ikke St. Olavs Hospital hatt nok oppmerksomhet rettet mot å gjennomføre disse, noe som har resultert i store underskudd i driften i 2005. Dette er en ubalanse som Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital må rette opp.

Når det gjelder de varslede innsparingskrav som representanten Brende viser til, vil jeg presisere følgende: Det vil i startfasen av slike prosesser svært ofte komme fram forslag som ikke vil bli realisert. Det foreligger pr. i dag ikke noen endelig tiltakspakke ved St. Olavs Hospital som styret i Helse Midt-Norge har sluttet seg til. Det er viktig at en også i denne saken holder fast på de ansvarslinjer som er etablert i helseforetakene. Jeg vil minne om at jeg i min styring av helseforetakene i 2006 har lagt til grunn at tiltak ikke skal ha negative konsekvenser for pasientbehandlinga eller medisineringa av pasienter. Alle som har krav på nødvendig hjelp og behandling, vil få dette. Det gjelder sjølsagt også i Trondheim.

Når det gjelder representanten Brendes påstand om at omstillingstiltakene på 80 mill. kr skyldes at jeg ikke har vært villig til å dekke de ekstrakostnadene sjukehuset har under bygginga av et nytt sjukehus, vil jeg vise til at St. Olavs Hospital i fjor hadde et underskudd på nær 400 mill. kr, hvorav knapt 100 mill. kr gjaldt de ekstrakostnadene Brende tar opp. De tiltakene en nå ser ved St. Olavs Hospital, retter seg derfor mot å oppnå balanse i den ordinære driften ved sjukehuset, ikke mot å dekke merkostnadene ved å drifte to sjukehus i byggefasen.

Når det så gjelder de såkalte merkostnadene ved St. Olavs Hospital, vil jeg for ordens skyld også tillate meg å minne representanten Brende om at daværende helse- og omsorgsminister fra Brendes parti, Høyre, og den regjeringa Brende selv var medlem av, heller ikke ville dekke disse ekstrakostnadene i fjor, men lot disse være en del av det resultatkravet som ble satt til Helse Midt-Norge dette året. Det har jeg stor forståelse for. Helse Midt-Norge er gjennom de særskilte tildelinger som er gitt fra staten til St. Olav-utbygginga, den regionen som har mottatt desidert mest midler for å bygge sjukehus – til sammen 4,4 milliarder kr. Denne regionen har i motsetning til andre regioner også fått lovnader om ytterligere 140 mill. kr årlig i permanent inntektsøkning for å løse utfordringer knyttet til utbygginga av bl.a. det nye sjukehuset. Helse Midt-Norge er dermed i en særstilling når det gjelder å bli prioritert, sammenliknet med de andre helseregionene.

Når det gjelder utfordringer knyttet til økonomisk balanse i 2006, må Helse Midt-Norge og St. Olavs Hospital – på lik linje med alle andre regioner og sjukehus – få kontroll over kostnadene, slik at disse samsvarer med de inntektene som blir stilt til disposisjon. Jeg har tillit til at regionen og sjukehuset vil ha økt fokus på nødvendige omstillinger for å håndtere det samlede utfordringsbildet. Jeg vil imidlertid ikke legge skjul på at Helse Midt-Norge står overfor en meget krevende situasjon. Jeg vil derfor ha tett dialog med og tett oppfølging av Helse Midt-Norge gjennom 2006.

Børge Brende (H) [12:51:31]: Tidligere i dag, i spontanspørretimen, sa helseministeren at hun var stolt over den jobben hun har gjort når det gjelder St. Olavs Hospital.

Jeg må si at jeg er ganske opprørt over at helseministeren kan si at hun er stolt over en situasjon der resultatet nå er at sengeposter nedlegges og helsekøene i Midt-Norge vil øke. Det som opprører meg mest, er jo kontrasten i forhold til de store løftene som de rød-grønne hadde i valgkampen. Det å høre Sylvia Brustad i dag får meg til å tenke på den. Den gang gikk de nåværende statsrådene Giske og Djupedal ut og sa at det var hjelpeløst av Høyre, og de anklaget helseminister Ansgar Gabrielsen for ikke å stille opp og dekke de ekstra kostnadene som man da hadde i forbindelse med sykehusutbyggingen. Det var veldig sterk kritikk for at ikke psykiatrisenteret var på plass.

Når vil Arbeiderpartiet komme med de hundrevis av millioner kroner som de garanterte i valgkampen? Det kan ikke helseministeren vri seg unna!

Statsråd Sylvia Brustad [12:52:39]: For det første har ikke jeg sagt at jeg er «stolt over» situasjonen ved St. Olavs Hospital. Jeg har sagt at jeg har «ingen dårlig samvittighet» for det jeg, og denne regjeringa, har gjort overfor St. Olav i de fem korte månedene vi har sittet.

La meg først si: St. Olav kommer til å bli, og er, et moderne sjukehus som betyr veldig mye både for den regionen og for andre deler av landet på enkelte områder. Sjukehuset er i en vanskelig situasjon, men denne regjeringa gav altså St. Olav 2,9 milliarder kr i desember – to måneder etter at vi tok over – til å fullføre fase 1. Vi har gitt lovnader om 140 mill. kr til den regionen – for ikke minst å fullføre fase 2 – som et varig beløp. Det betyr 2,8 milliarder kr. Vi har gitt mer penger til sjukehusene totalt, som også kommer denne regionen til gode.

Børge Brende og hans medrepresentanter i dette stortinget har sjøl vært med på å pålegge at det er et balansekrav som skal innfris. Så jeg har «ingen dårlig samvittighet» for det Regjeringa har gjort i denne saken. At det er krevende, ja, men jeg håper Børge Brende innser at også St. Olav må få bedre kostnadskontroll enn det som er situasjonen der pr. i dag.

Børge Brende (H) [12:53:51]: Den 14. september uttalte stortingsrepresentant Giske seg om levering av valgløfter allerede om høsten i forbindelse med den påtroppende regjerings tilleggsproposisjon til statsbudsjettet: psykiatrisenter, reversering av arealkutt og statlig medvirkning til finansieringsplan. De 2,9 milliarder kr som statsråden nevner, er penger som allerede var bevilget. Det kom i nysalderingen fra denne regjeringen, og det ble utbetalt på ett år i stedet for over tre år. Det dreier seg om ekstra tilskudd til St. Olavs Hospital, som ble garantert av Arbeiderpartiet – det står altså på trykk i Adresseavisa at det skulle man levere allerede i fjor høst. Det var klarert med partiledelsen, og det ser man ingenting til.

De 80 mill. kr som St. Olav nå må kutte – kutte i sengeposter, kutte i det eksisterende helsetilbudet – er et resultat av at man ikke har kommet opp med disse pengene. Det er sterke reaksjoner i Midt-Norge på at man ikke tar ansvar for denne situasjonen, og jeg synes at statsråden bør ha dårlig samvittighet for at man ikke har løftet en finger for å følge opp sine egne valgløfter.

Statsråd Sylvia Brustad [12:55:01]: Jeg synes det er en god regel å feie for egen dør.

I denne saken må jeg si at den regjeringa Børge Brende sjøl var medlem av, ville ikke dekke disse ekstrakostnadene for fjoråret. Hvis det budsjettforslaget den regjeringa Børge Brende var medlem av, la fram de åra den styrte, hadde blitt vedtatt i Stortinget – hvilket det heldigvis ikke ble – hadde det vært 260 mill. kr mindre til St. Olav hvert eneste år.

Den nye regjeringa har bevilget mer penger konkret til St. Olav, og 2,9 milliarder kr over ett år er ikke småpenger. Den forrige regjeringa utkvitterte ikke det, og vi har gitt lovnader om 2,8 milliarder kr for øvrig, som ingen andre regioner har fått forskuttert lovnader om. Så jeg håper i den videre debatten at man kan være ærlig og åpen i forhold til hva man sjøl har bidratt til, og hva han kritiserer andre for.

Jeg er veldig klar over situasjonen ved St. Olav. Jeg skal besøke dem i nær framtid, og jeg tar det på største alvor. Men det er altså ikke slik at noen sjukehus kan komme forrest i rekka og bare be om mer penger, mens andre må holde seg innenfor rammene.