Stortinget - Møte fredag den 15. desember 2006 kl. 10

Dato: 15.12.2006

Dokumenter: (Innst. S. nr. 89 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 19 (2006-2007))

Sak nr. 2

Innstilling fra forsvarskomiteen om endringar i løyvingar o.a. i forsvarsbudsjettet for 2006

Talere

Votering i sak nr. 2

Presidenten: Etter ønske frå forsvarskomiteen vil presidenten foreslå at taletida blir avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten foreslå at det blir gjeve høve til tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare vil presidenten foreslå at dei som måtte teikne seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Det er å sjå på som vedteke.

Signe Øye (A) [10:46:07]:(ordfører for saken): Det er en samlet komite som legger fram innstillingen til St.prp. nr. 19, som behandles her i dag.

Omgrupperingsproposisjonen er et viktig verktøy for å sikre god økonomistyring i forsvarssektoren, samtidig som man får en samlet og riktig formalisering av endrede forutsetninger i forhold til forsvarsbudsjettet for 2006. Budsjettendringene kan se svært omfattende ut. Tar vi f.eks. Forsvarets logistikkorganisasjon, som er foreslått økt med vel 1,5 milliarder kr, virker dette stort. Men dette er i hovedsak tekniske flyttinger i forbindelse med budsjettansvar.

Det er særlig omgrupperingen innenfor post 45 Store nyskaffingar som har blitt viet en del oppmerksomhet i media i det siste. Her er budsjettet redusert med 820 mill. kr.

En samlet komite understreker at materiellinvesteringer er en viktig forutsetning for omstillingen av Forsvaret, men merker seg at framdriften i investeringene ikke er som forventet. Her må det være lov til å tilføye at det er et stort tankekors at man har et såpass stort underforbruk på investeringskapitlet, samtidig som det hevdes at Forsvaret egentlig har for små investeringsmidler til å realisere den vedtatte strukturen.

Underforbruket forklares med at det har vært betydelige forsinkelser på flere større investeringsprosjekter i inneværende år. Leverandører har hatt problemer med å levere som planlagt. Dette er store prosjekter som fort hadde dratt av gårde med mange, mange hundre millioner kroner om de hadde vært i rute. Det dreier seg om fregatter fra Spania, MTB Skjold og NH90-helikoptrene, for å nevne noe. Derfor er det også mulig å skjønne hvorfor det er blitt et behov for å bruke de budsjetterte midlene på andre områder.

En samlet komite forstår det slik at de foreslåtte omdisponeringer fra materiellinvesteringer til Nye bygg og anlegg gir større effekt på kort sikt, og slutter seg derfor til innstillingen. Men komiteen påpeker også at det er uheldig om materiellinvesteringene skyves varig ut i tid. Komiteen legger derfor til grunn at departementet vil søke å ta igjen tidstapet så snart som mulig. Jeg er trygg på at statsråden vil følge opp dette.

Så noen ord om en informasjonssak, som også er omtalt i proposisjonen. Jeg er meget godt fornøyd med at det er bevilget midler til Forsvarets Flysamling Gardermoen. Utstillingen har med sine mange og spesielle fly vært til glede for publikum i hele Østlandsområdet – ja, i hele landet. Bak driften av flysamlingen står Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet, en stiftelse som har lagt ned utrolig mye dugnadsarbeid. Men det er grenser for hvor mye en kan klare å drive på dugnad. Derfor var det så viktig å få på plass en engangsbevilgning nå, slik at man kan få oppgradert selve utstillingen i flysamlingens moderne utstillingsbygg i Gardermoen kulturpark, samtidig med at et langsiktig kundegrunnlag opparbeides. Pengene skal også brukes til å få på plass et undervisningsopplegg for grunnskoleelever i samarbeid med flymuseet i Bodø.

Flysamlingen skal ikke være en konkurrent til flymuseet i Bodø, men snarere være en samarbeidspartner. Intensjonsavtalen om det er allerede inngått. Stiftelsen får nå 2,25 mill. kr, slik at den unike flysamlingen kan gjøres mer tilgjengelig for allmennheten. Dette var sårt tiltrengte midler og er derfor blitt svært godt mottatt av mange. Det er viktig og gledelig at Regjeringen nå har bidratt til å få dette på plass.

Samlet sett utgjør omgrupperingen en økt bevilgning til Forsvarsdepartementet på 265 mill. kr. Av dette er 25 mill. kr tilleggsbevilgning for merkostnader knyttet til det norske FN-bidraget med MTB-er til UNIFIL II i Libanon.

Henning Skumsvoll (FrP) [10:51:04]: I denne proposisjonen legger Regjeringen fram et forslag om visse endringer i bevilgninger i forsvarsbudsjettet for 2006. Begrunnelsen for disse endringene er å skape best mulig samsvar mellom bevilgninger under de enkelte kapitler og poster og de endringene i budsjettforutsetningene som har skjedd siden forsvarsbudsjettet for 2006 ble utarbeidet. Hovedelementene i omgrupperingsproposisjonen tar bl.a. for seg den vedtatte flyttingen av regionale støttefunksjoner.

Den totale utgiftsrammen er økt med 265 mill. kr. Driftsbudsjettet er foreslått økt med totalt 667 mill. kr, mens investeringsbudsjettet er foreslått redusert med 402 mill.kr.

Post 45 Store nyskaffingar er foreslått redusert med netto 820 mill. kr. Begrunnelsen for reduksjonen er bl.a. at det har vært forsinkelser i framdriften av flere store materiellprosjekter. Dette har ført til flere tiltak for å sette i gang andre prioriterte prosjekter. Regjeringen uttaler at reduksjonene på posten er et uttrykk for likviditetsmessige tilpassinger til tidsfasingen i prosjektporteføljen, og at det ikke er et uttrykk for reduksjoner i sektorens behov for investeringer. Det vises også til at reduksjonene bl.a. skyldes forhold som forsinkelser i leveranser fra leverandører innenfor større materiellprosjekter.

Det er her svært viktig å påpeke det enorme investeringsbehov Forsvaret har for å komme opp på det vedtatte nivå hva angår materiell og logistikk. Det er i denne sammenheng avgjørende at Regjeringen tar inn over seg at de midler som i dag ikke kan nyttes til materiellanskaffelser, ikke må nyttes til annen aktivitet, slik at dette ikke går på bekostning av det behov midlene var tiltenkt å dekke. Det er derfor nødvendig å ivareta disse anskaffelser økonomisk i neste års budsjett, slik at anskaffelsene til de udekkede behov så snart som mulig kan komme på plass.

Materiellinvesteringer er en viktig forutsetning for omstillingen av Forsvaret og oppfølgingen av den vedtatte struktur og dermed styrkeform og sammensetning. Det er derfor beklagelig å merke seg at framdriften ikke er som forventet når det gjelder dette. Det er også viktig å påpeke det uheldige i at materiellinvesteringene skyves varig ut i tid, og dermed bidrar til at strukturen får ytterligere svakheter i tiden som kommer. Vi forutsetter derfor at departementet vil søke å ta igjen tidstapet så snart som mulig.

Bjørn Jacobsen (SV) [10:54:24]: Å skyve på investeringar er sjølvsagt også å utfordre dei. Eg trur ikkje det er så ille i ei tid der ikkje minst forsvarssjefen har signalisert slagordet «Politisk underdekning av militære overbud». Vi bør her i salen tore å stille alle investeringar og alle driftsutgifter under eit ekstra lys, ikkje minst når vi er inne i ein så nødvendig og bra omstillingsperiode som vi er i, for Forsvaret. Så får vi sjå om desse som er skyvde på, overlever, eller korleis dei vil bli behandla i neste budsjettprosess.

Vi veit at i Forsvaret er det mange nye ting som skjer. Vi veit at våre alliansegode, som vi faktisk har gjennom alliansesamarbeidet, også i framtida vil kunne føre med seg økonomisk lette for Forsvaret, fordi ein gjennom samarbeid klarer å spare både på driftsutgifter og investeringsutgifter. Så i denne samanhengen trur eg ikkje vi skal vere så redde for at det blir skyvt på materiellinvesteringar. Vi vil i neste omgang få sjå om det var klokt, eller om dei på nytt må takast inn igjen.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [10:56:01]: Forsvarsdepartementet har i denne proposisjonen lagt fram forslag om visse endringer i bevilgningene i forsvarsbudsjettet for 2006.

Omgrupperingsproposisjonen er primært et verktøy for å sikre god økonomistyring i forsvarssektoren, spesielt for å ivareta rent tekniske endringer i løpet av budsjettåret. Det legges bl.a. fram ikke-budsjetterte inntekter og de budsjettmessige konsekvensene av lønnsoppgjøret for 2006.

Totalt sett utgjør den foreslåtte omgrupperingen en økning av forsvarsbudsjettet på 265 mill. kr. Av dette er 240 mill. kr netto merinntekter. 25 mill. kr er en tilleggsbevilgning i forbindelse med det norske styrkebidraget til UNIFIL II.

Av forslag til større endringer inneholder omgrupperingsproposisjonen følgende hovedpunkter:

Kap. 1740, Forsvarets logistikkorganisasjon, FLO, er foreslått tilført i underkant av 1,6 milliarder kr. 1 milliard kr. skyldes tekniske justeringer i forhold til andre kapitler i forbindelse med at Regional støttefunksjon er overført til FLO. Kapitlet er videre foreslått tilført 233 mill. kr i merinntekter i sammenheng med salg av drivstoff til allierte på øving i Norge. Merinntekten har således en tilsvarende ikke-budsjettert utgift i 2006. Endelig er FLO foreslått tilført 360 mill. kr i forbindelse med oppfylling av drivstoffbeholdningene i Forsvaret.

Kap. 1792, Norske styrker i utlandet, er foreslått styrket med til sammen 132 mill. kr. Hoveddelen av denne styrkingen er knyttet til flytting av leiren i Meymaneh i Afghanistan. Dette er et viktig tiltak for å styrke sikkerheten til de norske styrkene.

Totalt foreslås bevilgningene til investeringer i eiendom, bygg og anlegg styrket med 418 mill. kr. Økningen er bl.a. knyttet til den tidligere nevnte flytting av leiren i Meymaneh. Øvrig økning vil bli prioritert til investeringsprosjekter som er viktige for å videreføre omstillingen i 2006/2007, bl.a. på Setermoen, Rena og Haakonsvern, samt å oppfylle kravet til helse, miljø og sikkerhet.

Samtidig foreslås materiellinvesteringene, post 45, redusert med 820 mill. kr. Dette forslaget er ikke et uttrykk for redusert behov for midler til slike investeringer i planperioden 2005-2008 samlet sett, men skyldes forsinkelser i enkelte større materiellprosjekt. Disse forsinkelsene fører til at utbetalingene skyves ut i tid. Jeg har merket meg komiteens samlede synspunkt om at det er viktig å sørge for tilstrekkelig omsetning på materiellinvesteringer, og vil understreke at dette er et syn jeg fullt ut deler, og at dette er et saksfelt som prioriteres meget høyt i hele sektoren.

Vi følger flere spor i dette arbeidet. For det første arbeider forsvarssjefen aktivt med å rekruttere og beholde relevant kompetanse i Forsvarets militære organisasjon. For det andre arbeider departementet med å øke kapasiteten til å produsere nødvendig grunnlagsdokumentasjon og beslutningsunderlag. For det tredje vurderer vi kontinuerlig tidsfasingen av investeringsporteføljen, spesielt med sikte på å trekke allerede planlagte enkeltprosjekt fram i tid. Sist, men ikke minst gjennomfører vi en grundig vurdering av muligheten for å opprette en materiellinvesteringsetat for forsvarssektoren, i tråd med anmodningsvedtak fra Stortinget om dette. Vi vil komme tilbake til Stortinget om denne saken i løpet av inneværende langtidsperiode.

Omgrupperingsproposisjonen er i all hovedsak en teknisk proposisjon og, som også komiteen påpeker i sin innstilling, et nødvendig verktøy i økonomiforvaltningen. I all hovedsak er det som foreslås i proposisjonen, tekniske justeringer for å fange opp mindre endringer underveis i virksomhetsåret samt sikre en totalt sett bedre implementering av Stortingets vedtak og føringer.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Henning Skumsvoll (FrP) [11:00:38]: Forsvaret opplever årlig at budsjetter og politiske målsettinger spriker, noe som ofte gir seg utslag i at særlig materialinvesteringene blir skjøvet ut i tid. Dette er også tilfellet for deler av omgrupperingsproposisjonen som behandles i dag. Er statsråden enig med regjeringspartner SV når det gjelder skyving av materiellprosjekter utover i tid, som beskrevet av Jacobsen?

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:01:14]: Som jeg også sa i innlegget mitt, er årsaken til underforbruket først og fremst at det har vært forsinkelser i materielleveranser. Jeg har også lyst til å si at vi i Forsvarsdepartementet følger de vedtakene som er gjort i Stortinget når det gjelder investeringsplanen for å bøte på dette – altså, for ikke å oppleve å få så stort underforbruk, prøver vi å trekke andre prosjekter fram i tid. Men det er lange ledetider og lange bestillingstider på materiell til forsvarssektoren, og derfor er vi nå altså kommet i denne situasjonen – først og fremst av disse grunner.

Jan Tore Sanner (H) [11:02:10]: La meg også understreke viktigheten av materiellinvesteringene for omstillingen i Forsvaret. Når jeg tegnet meg til replikk, var det på samme bakgrunn som foregående replikant, nemlig at stortingsrepresentant Bjørn Jacobsen fra SV i sitt innlegg fremstilte det som ønskelig at man skyver på materiellinvesteringene – det var en ønskelig situasjon at det nå blir forsinkelser, fordi det gir en åpning for å revurdere materiellinvesteringene. Det er det spørsmålet statsråden må svare på, om det er slik at statsråden vil følge opp kravet fra SV om at man nå skal revurdere materiellinvesteringene, eller om det er slik at SV fremstår som en opposisjon i denne saken uten innflytelse på Regjeringens politikk. Det er et viktig spørsmål, som jeg håper statsråden kan avklare, nemlig om Bjørn Jacobsen snakker på vegne av regjeringspartiene, eller om det er slik at han representerer en opposisjon internt i den rød-grønne koalisjonen.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:03:22]: Som jeg også sa i mitt forrige svar, følger Regjeringen den planen som er vedtatt av Stortinget. Som også representanten Sanner er kjent med, klarte ikke forrige regjering heller å følge opp de planlagte investeringsrammene. Det gjør at man i noen tilfeller kanskje må redusere på kvanta man bestiller inn. Men når vi har et underforbruk i inneværende år, er det først og fremst, som jeg sa, på bakgrunn av at leverandørene ikke har kunnet levere i tide, og at vi har en rekke store prosjekter som dermed ikke kommer til utbetaling i 2006.

Per-Roar Bredvold (FrP) [11:04:29]: Post 47, Sal av eigedom, er foreslått redusert med 89 mill. kr. Dette skyldes i hovedsak at kommuner og fylkeskommuner skal kjøpe, men så kommer kanskje ikke pengene når de skulle komme. Hva er det som gjør at et salg, og dermed innbetaling av kjøpesummen, skjer senere enn om det hadde vært private som hadde vært kjøpere? Spørsmålet er om det er mange slike eiendommer vi prater om. For meg er det uforståelig at kommuner og fylker ikke klarer å bestemme seg og dermed ikke innbetaler i henhold til avtaler. Eller er Forsvarets forhandlere romslige?

Det andre jeg lurer på, er konkrete tiltak når det gjelder ting som skal skyves ut i tid. Jeg synes ikke vi har fått gode nok eksempler på konkrete tiltak og prosjekter.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [11:05:25]: For å svare på dette, konkrete tiltak som dreier seg om å skyve på ting i tid: Den situasjonen vi er i nå når det gjelder underforbruk, skyldes altså først og fremst at vi ikke har fått de leveransene som vi har planlagt å få, i tide. Det er også en annen grunn, som vil kunne få konsekvenser også på sikt, og det er at vi er avhengige av å beholde nøkkelpersonell når det gjelder kompetanse, f.eks. på investeringskompetanse osv., og dette er spesielt personell som er tilknyttet FLO. Her setter vi inn ulike tiltak for både å beholde det personellet vi har, og for å rekruttere nye. Det er klart at når vi er i en situasjon hvor det er et veldig godt arbeidsmarked, er det også vanskelig for Forsvaret å beholde folk. Det andre er at vi har etterdønninger etter den voldsomme bremsen som var etter 2004, og også etter den nedbemanningen som har vært som følge av omstillingen i Forsvaret.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Dei talarane som heretter får ordet, har ei taletid på inntil 3 minutt.

Bjørn Jacobsen (SV) [11:06:53]: Neste sak vi skal handsame her i salen, går på styring av økonomien. Den saka vi handsamar no, går ikkje minst på prioriteringar. Frå denne salen er det jo ingen tvil om at vi må setje nordområda som nr. 1, og også intops vil vere ein viktig del. Så alle investeringane som blir gjorde, må ein sjå i lys av dette: Er dei relevante for nordområda, er dei relevante for internasjonale operasjonar? Det er utgangspunktet mitt.

Så har ikkje eg fremma noko krav om at ein skal skyve på investeringar. Men eg registrerer at ein tør å utfordre investeringar. Og dersom ikkje Forsvaret tør det eingong, som alle andre statlege og private verksemder må tore, skjønner ikkje eg kvifor ikkje vi skulle tore å utfordre dei. Det som er heile målsetjinga med dette arbeidet, er jo å spørje seg: Klarer Forsvaret, som andre, å drive betre, drive meir kostnadseffektivt?

Eg registrerer delvis at Høgre ikkje ser ut til å interessere seg for dette, sjølv om dei har hatt ein aktiv statsråd tidlegare som dreiv fram omstillingsprosessane i Forsvaret. Men då må ein jo også tore vere med i det konkrete og f.eks., som vi gjer i dette tilfellet, utfordre investeringar. Så får vi sjå om dei held vatn i neste runde. Dette har på ingen måte vore noko krav frå SV si side, men dersom ikkje Forsvaret toler det, toler dei ikkje mykje.

Presidenten: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak 2.

(Votering, sjå side 1541)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde tilrådd:

I statsbudsjettet for 2006 blir det gjort følgjande endringar:

KapPostFormålKroner
Utgifter
1700Forsvarsdepartementet
1Driftsutgifter, vert auka med 8 700 000
frå kr 308 371 000 til kr 317 071 000
1710Forsvarsbygg og nye bygg og anlegg
47Nye bygg og anlegg, kan overførast,vert auka med 336 300 000
frå kr 1 490 000 000 til kr 1 826 300 000
1719Fellesutgifter og tilskott til føretak under Forsvarsdepartementet
1Driftsutgifter, vert redusert med 33 398 000
frå kr 413 467 000 til kr 380 069 000
43Til disposisjon for Forsvarsdepartementet,
vert redusert med 20 000 000
frå kr 20 000 000 til kr 0
1720Felles leiings- og kommandoapparat
1Driftsutgifter, vert redusert med 239 752 000
frå kr 2 201 646 000 til kr 1 961 894 000
50Overføringar til Statens pensjonskasse, kan overførast,
vert auka med 58 000 000
frå kr 160 000 000 til kr 218 000 000
70Renter låneordning, kan overførast,
vert redusert med 5 500 000
frå kr 5 500 000 til kr 0
1725Fellesinstitusjonar og -utgifter under Forsvarsstaben
1Driftsutgifter, vert auka med 206 764 000
frå kr 1 969 428 000 til kr 2 176 192 000
1731Hæren
1Driftsutgifter, vert redusert med 443 239 000
frå kr 3 792 960 000 til kr 3 349 721 000
1732Sjøforsvaret
1Driftsutgifter, vert redusert med 143 627 000
frå kr 2 662 231 000 til kr 2 518 604 000
1733Luftforsvaret
1Driftsutgifter, vert redusert med 258 695 000
frå kr 3 443 453 000 til kr 3 184 758 000
1734Heimevernet
1Driftsutgifter, vert redusert med 83 708 000
frå kr 1 102 853 000 til kr 1 019 145 000
1740Forsvarets logistikkorganisasjon
1Driftsutgifter, vert auka med 1 588 584 000
frå kr 2 052 762 000 til kr 3 641 346 000
1760Nyskaffing av materiell og nye bygg og anlegg
1Driftsutgifter, kan nyttast under kap. 1760 post 45,
vert redusert med 78 739 000
frå kr 782 282 000 til kr 703 543 000
45Større nyskaffingar av utstyr, kan overførast,
vert redusert med 820 000 000
frå kr 7 415 612 000 til kr 6 595 612 000
1790Kystvakta
1Driftsutgifter, vert auka med 20 494 000
frå kr 782 233 000 til kr 802 727 000
1791Redningstenesta
1Driftsutgifter, vert auka med 38 800 000
frå kr 36 900 000 til kr 75 700 000
1792Norske styrkar i utlandet
1Driftsutgifter, vert auka med 51 428 000
frå kr 841 673 000 til kr 893 101 000
47Nye bygg og anlegg, kan overførast,vert auka med 81 548 000
frå kr 0 til kr 81 548 000
1795Kulturelle og allmennyttige formål
1Driftsutgifter, vert auka med 1 040 000
frå kr 220 266 000 til kr 221 306 000
Inntekter
4710Forsvarsbygg og nye bygg og anlegg
47Sal av eiendom, vert redusert med 89 000 000
frå kr 500 000 000 til kr 411 000 000
4720Felles leiings- og kommandoapparat
1Driftsutgifter, vert auka med 16 443 000
frå kr 9 826 000 til kr 26 269 000
4725Fellesinstitusjonar og inntekter under Forsvarsstaben
1Driftsinntekter, vert auka med 5 400 000
frå kr 37 774 000 til kr 43 174 000
4731Hæren
1Driftsinntekter, vert redusert med 1 400 000
frå kr 4 766 000 til kr 3 366 000
4732Sjøforsvaret
1Driftsinntekter, vert redusert med 659 000
frå kr 5 674 000 til kr 5 015 000
4733Luftforsvaret
1Driftsinntekter, vert auka med 75 000 000
frå kr 51 351 000 til kr 126 351 000
4740Forsvarets logistikkorganisasjon
1Driftsinntekter, vert auka med 234 216 000
frå kr 237 399 000 til kr 471 615 000
Votering:Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.