Stortinget - Møte torsdag den 22. februar 2007 kl. 10

Dato: 22.02.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 121 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 37 (2006-2007))

Sak nr. 6

Innstilling fra forsvarskomiteen om nye og endrede investeringsprosjekter i Forsvaret

Talere

Votering i sak nr. 6

Henning Skumsvoll (FrP) [14:15:48]:(ordfører for saken): I denne proposisjonen ber Regjeringen om fullmakt til å starte opp et prosjekt for nye lokaler for redningshelikoptrene ved Bodø hovedflystasjon samt fullmakt til å øke kostnadsrammen for utskifting av vinger på P-3 Orion maritime overvåkningsfly. 330-skvadronen er Luftforsvarets operatør av redningshelikoptre. Årlig gjennomføres flere enn 1 000 oppdrag. Primæroppgavene er å gjennomføre søks-, rednings- og ambulanseoppdrag. I tillegg ytes støtte i forbindelse med spesialoperasjoner. Skvadronen opererer helikoptre av typen Sea King, og består av fire avdelinger: Sola, Ørland, Bodø og Banak samt en utplassering på Rygge flystasjon. Bodø hovedflystasjon er en av Luftforsvarets største avdelinger, er en av de spisse endene i Forsvaret og produserer luftmakt. Redningshelikoptertjenesten i Bodø holder til i dagens hangar B. Bygningen, som er fra 1955, er ikke utformet for å ivareta helikoptervirksomhet. Den er i dag i svært dårlig forfatning og har et betydelig oppgraderingsbehov. Hangar B tilfredsstiller heller ikke de vesentlige krav til helse, miljø og sikkerhet. På bakgrunn av pålegg fra Arbeidstilsynet og for fremdeles å kunne operere redningshelikoptre fra Bodø ble det i februar 2006 igangsatt et forprosjekt for å bedre vedlikeholdsfasilitetene.

Etter en samlet vurdering har Forsvarsdepartementet kommet til at den beste løsningen for å dekke behovet er å bygge et nytt bygg med to vedlikeholdsdokker og en plasthall for parkering av det tredje helikopteret. Komiteen er enig i Forsvarsdepartementets konklusjon om at det bygges et nytt bygg med to vedlikeholdsdokker og en plasthall for parkering av det tredje helikopteret ved Bodø hovedflystasjon. Komiteen merker seg at prosjektet vil ha en byggetid på inntil 22 måneder, med planlagt ferdigstillelse innen utgangen av 2008.

Videre omhandler denne saken godkjenning av økt ramme for eksisterende materiellprosjekt, kap. 1760, utskifting av vinger på P-3 Orion maritime overvåkningsfly.

Andøya flystasjon er base for 333-skvadronen som opererer P-3 Orion maritime patruljefly. Hovedoppgavene til disse Orion-flyene er overvåkning av militær maritim aktivitet, kontroll av fiskeressurser og ubåtsøk. På grunn av sin store rekkevidde deltar skvadronens fly også i mange søks- og redningsoppdrag i nordområdene.

Siden innfasingen av P-3 Orion i 1969 er det fløyet mer enn 110 000 flytimer uten alvorlige uhell. 333-skvadronen er den eneste av Luftforsvarets skvadroner som har vært i kontinuerlig tjeneste siden den ble opprettet i Skottland i 1942.

Ved Stortingets behandling av Innst. S. nr. 226 for 2005-2006, jf. St.prp. nr. 72 for 2005-2006, fikk Regjeringen fullmakt til å starte utskiftingen av vinger på våre Orion-fly. Prosjektet ble godkjent med en ramme på 720 mill. 2006-kr, tilsvarende 729 mill. 2007-kr. Denne rammen var basert på at man fikk til et samarbeidsprosjekt med et annet lands myndighet.

Komiteen har forståelse for og tar til etterretning at Regjeringen har funnet det nødvendig å anbefale å starte opp prosjektet på egenhånd. Komiteen merker seg at prosjektets ramme da må økes med 179 mill. kr. Komiteen er svært opptatt av at denne kapasiteten skal være operativ, og vil derfor støtte Regjeringens forslag om å øke kostnadsrammen for prosjektet. Samtidig er det svært viktig at kostnadsutviklingen overvåkes nøye, og at Stortinget holdes informert om utviklingen.

Fremskrittspartiet har i flere år vært opptatt av P-3 Orion maritime overvåkningsflyenes tekniske tilstand, og har derfor gjentatte ganger fremmet forslag om at det skulle foretas en vurdering av flyenes tilstand. Videre har Fremskrittspartiet ved flere anledninger påpekt at det er viktig å iverksette en plan om anskaffelse av nye overvåkningsfly. Fremskrittspartiet er derfor svært opptatt av at de utbedringer som nå gjøres på våre P-3 Orion maritime overvåkningsfly, må ses i sammenheng med en framtidig utskifting av materiellet.

Bendiks H. Arnesen (A) [14:20:59]:I Soria Moria-erklæringen er det fastslått at Forsvarets tilstedeværelse, suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse i nordområdene skal styrkes. Erklæringen inkluderer også Forsvarets bidrag til god beredskap mot miljøkriser, evne til overvåkning, ressurskontroll og beredskap.

I saken om de nye og endrede investeringsprosjektene i Forsvaret inngår nye lokaler for redningshelikoptertjenesten ved Bodø hovedflystasjon og økning av kostnadsrammen for utskifting av vinger på P-3 Orion maritime overvåkingsfly. Begge er elementer i Regjeringens økte satsing i nordområdene.

Viktig i denne sammenheng er for det første at redningshelikoptertjenesten ved Bodø hovedflystasjon får forsvarlige lokaler. På den måten er vi med på å sikre en best mulig redningshelikoptertjeneste også for de nordlige landsdeler for framtiden. For det andre ser vi viktigheten av å gjennomføre utskiftninger av vinger på Orion-flyene alene, til tross for økt kostnadsramme, på grunn av at et samarbeid med Canada om dette synes mer usikkert.

Maritime overvåkingsfly er viktige i forhold til overvåking av nordområdene. Som vi ble gjort kjent med sist vi behandlet saken, ville Norge risikere å stå med en redusert flybåren maritim overvåkingskapasitet fra omkring 2008, og uten en slik kapasitet fra 2016 hvis vi ikke foretar et vingeskifte på flyene.

Jeg er derfor glad for at en samlet komite er enig i og opptatt av at vår Orion-kapasitet skal være operativ og derfor støtter prosjektet og Regjeringens forslag om å øke kostnadsrammen for utskifting av vinger på Orion-flyene. Dette vil gi flyene en levetid fram mot omkring 2030.

Regjeringens tiltredelseserklæring legger vekt på nordområdene som Norges viktigste strategiske satsingsområde i årene som kommer. For å ivareta Norges interesser og hevde vår suverenitet er effektiv overvåking av de aktuelle områdene nødvendig. Jeg er stolt av at vår regjering viser dette i praksis.

Per Roar Bredvold (FrP) [14:23:54]: Forsvarets Orion-fly har vært omtalt gjennom flere år i forbindelse med nødvendig oppgradering. Det har også vært tilfellet for Forsvarets Hercules C-130. Når det gjelder begge disse flytypene, har Forsvaret via Forsvarsdepartementet kommet med forsikringer til Stortinget om at disse flyene har vært i en tilstand som ville garantere operasjonell kapasitet i en årrekke framover.

Forslag fra Fremskrittspartiet om å iverksette en anskaffelsesprosess for nye transportfly og overvåkingsfly har blitt nedstemt og nærmest latterliggjort fra Forsvarets ledelses side med den begrunnelse at vi har tilstrekkelig kapasitet i den flyparken vi har i dag. Nå har derimot virkeligheten også innhentet Forsvarets ledelse og Forsvarsdepartementet, og vi ser nå resultatet: manglende kapasiteter og høye kostnader.

Fremskrittspartiet håper nå at Regjeringen innser at dagens Orion-flåte er moden for en utskifting, og at Regjeringen så snart som mulig iverksetter en anskaffelsesprosess for tilsvarende kapasitet.

Jeg kan også nevne våre kampfly, dvs. F-16, som også må og skal skiftes ut. Totalt sett er flyvåpenet i en situasjon hvor utstyret er gammelt – ja, svært gammelt – mens oppgavene står i kø. Her må noe gjøres, og da er det ikke nok bare å skifte vinger.

Statsråd Anne-Grete Strøm-Erichsen [14:25:35]: Jeg er veldig glad for at en samlet komite gir sin tilslutning til forslagene i proposisjonen, som dreier seg om å skape bedre forhold for redningshelikoptertjenesten i Bodø og å utvide kostnadsrammen for utskifting av vinger på P-3 Orion.

Det er jo slik at P-3 Orion-flyene er en av de viktigste overvåkningskapasitetene vi har i nordområdene i dag, og også da i Forsvaret. Med sine operative kapasiteter og enorme rekkevidde vil det fortsatt gå mange år før disse flyene eventuelt kan erstattes med andre kapasiteter. Bakgrunnen for at Regjeringen har anbefalt å øke rammen er, som det også er blitt sagt, at andre nasjoner som hadde tenkt å være sammen med oss om dette arbeidet, nå har trukket seg. Den økte rammen som komiteen har sluttet seg til, vil gi flyene en strukturell levetid fram mot 2030.

Når det gjelder Regjeringens satsing på nordområdene, er denne også konkretisert i budsjettet for 2007 gjennom en betydelig økt operativ virksomhet både innenfor sjø-, luft- og landstyrkene.

Jeg registrerer at Fremskrittspartiet i tillegg ønsker en plan for anskaffelse av nye maritime overvåkningsfly. I den anledning ønsker jeg å informere om at det pr. i dag ikke er nye plattformer på markedet som har den samlede kapasiteten som dagens maritime overvåkningsfly har. USA har riktignok startet et program for å utvikle en mer moderne kapasitet, men denne ser ut til å være operativ tidligst rundt 2020.

Ellers ønsker jeg også å si til representanten Bredvold at jeg har forståelse for bekymring for flyene. Det er viktige kapasiteter. Når det gjelder transportflykapasiteten, har det jo vist seg at man burde ha startet en prosess tidligere. Men det tar vi nå konsekvensen av og vil komme tilbake til det når vi er kommet noe lenger.

Bjørn Jacobsen (SV) [14:28:11]: Som det er blitt sagt her, er vi jo alle einige om dette. Men det kan verke som om Framstegspartiet ikkje er heilt klar over kva dei har vore med på. Det vi faktisk gjer i Stortinget i dag, er å få til ei god og varig løysing når det gjeld nordområda og overvakingsfly. Men så ser ein frå Framstegspartiet si side eit behov for å gå enda lenger – utover 2030. For all del skal eg innrømme at ein må planleggje for ei lang tid, men det vi veit i dag, er jo at allereie i 2030 kan ny teknologi ha teke over. Det er ikkje sikkert at vi eingong har behov for overvakingsfly frå 2030 og utover. Dette er ei varig løysing, og det er ei god løysing. Derfor blir den merknaden som kjem frå Framstegspartiet, litt underleg.

Det vi elles bør ta inn over oss her i salen, er kvifor vi plutseleg får ei ekstrarekning på 179 mill. kr når det gjeld fly. Er vi flinke nok til å rekne, og er vi gode nok her i salen til å følgje opp dei investeringane som blir gjorde, slik at investeringane ikkje unødig går ut over den balansen vi vil ha i Forsvaret, og slik at ein også har pengar til drift? Der må vi berre bli enda flinkare og hushaldere med dei pengane som vi har å råde med. No vil vi jo få god hjelp av Forsvarsstudien 2007, FS07, og sjølvsagt også av det utvalet som jobbar med dette.

Men vi her i salen har eit stort ansvar når det gjeld å sørgje for at vi klarer å hushaldere, at ein klarer den daglege drifta samtidig som ein har eit investeringsprogram som også står i forhold til det. Men det eine må ikkje gå ut over det andre. I dag får vi levetidsforlenging av Orion-flya. Det er eit veldig godt bidrag til den balansen som Forsvaret så sårt treng.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

(Votering, se side 2074)

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstilt:

I

Forsvarsdepartementet får fullmakt til oppstart av et prosjekt for nye lokaler for redningshelikoptertjenesten ved Bodø hovedflystasjon. Kostnadsrammen over kap. 1710 post 47 er 108 mill. kroner.

II

Forsvarsdepartementet får fullmakt til å øke kostnadsrammen på prosjektet for utskifting av vinger på P-3 Orion maritime overvåkningsfly. Ny kostnadsramme over kap. 1760 post 45 er 908 mill. kroner.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.