Stortinget - Møte torsdag den 26. april 2007 kl. 10

Dato: 26.04.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 153 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 43 (2006-2007))

Sak nr. 4

Innstilling fra finanskomiteen om rammeauke for garantiordninga for byggjelån under Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK)

Talere

Votering i sak nr. 4

Rolf Terje Klungland (A) [12:52:25]:(ordfører for saken): Jeg vil begynne med å takke de ansatte i Garanti-Instituttet for Eksportkreditt, som med entusiasme har vist finanskomiteens medlemmer resultatet av arbeidet og hvor viktig det er å ha denne ordningen.

Regjeringen har lagt fram et forslag som går ut på å doble rammene for tilsagn og poliser gitt fra GIEK, fra 2,5 milliarder kr til 5 milliarder kr. Så kan en spørre – med rette, kanskje – om en trenger flere garantier i et arbeidsmarked som er så presset som det er i dag. Til det er det å si at ordningen er opprettet for å avlaste lokale og regionale banker og sikre arbeidsplasser inn i framtiden. Utvidelsen vil bidra til å sikre finansieringen fram i tid, i årene som kommer, og vil derfor ikke være med på å øke presset i økonomien i dag. Det er viktig for næringen som bruker ordningen– selv om den i dag har nok å gjøre, og det er jo bra – at en i dag kan tegne kontrakter for 2008 og 2009, for å unngå de bølgedalene som ellers ville ha kommet i næringen. For det er sånn at når en som skal bygge en båt, ikke får kontrakten fordi finansieringen ikke er på plass, så går man andre steder for å få bygd den. Da er alternativet at bedriftene mister de arbeidsmulighetene som ligger i å ha en ordning som gjør at de kan få til finansieringen.

Bakgrunnen for den utvidelsen vi i dag vedtar, er at en vil bidra til at en kan få et mer balansert marked innenfor denne næringen, og at en slipper de store bølgedalene som ellers ville kommet.

Til slutt vil jeg også få takke opposisjonen for samarbeidet og for at vi har en enstemmig innstilling, og for at Regjeringen får full oppslutning til sin aktive næringspolitikk fra Stortinget.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [12:55:08]: Garanti-Instituttet for Eksportkreditts formål er jo å avlaste risiko, slik at private bankers kapasitet til å tilby byggelån til verftene øker.

Som saksordfører sa, har verftene fulle ordrebøker i dag, samtidig som verftsindustrien er en bransje som er sårbar for internasjonale konjunkturer. Situasjonen er jo den at større verft ikke har samme behov for denne kreditten, på grunn av at de har lettere finansieringsmuligheter gjennom store banker i Norge og i utlandet.

De kontraktene som vil få glede av ordrene, ligger fram i tid. Det er spørsmål om å sikre ordremasse for de kommende år.

Jeg vil bare understreke behovet for utjevning av konjunktursvingninger. Derfor er dagens framtidsutsikter slik for verftsindustrien at en trenger ikke å realisere den økte garantirammen nå. Men den økte garantirammen er et bedre verktøy for da å møte det som kan være dystrere utsikter. Så sånn sett er det et klokt tiltak at vi nå gjør et framtidsrettet vedtak som gir mulighet for i større grad å utjamne konjunkturene. Men pr. i dag er ordresituasjonen slik at det ikke er nødvendig å realisere tiltaket.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se nedenfor)

Thorbjørn Jagland gjeninntok her presidentplassen.

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde innstilt:

I statsbudsjettet for 2007, jf. Budsjett-innst. S. nr. 6 (2006-2007), A. Rammeområde 21, vedtak II pkt. 3, gjøres følgende endring:

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2007 kan gi Garanti-Instituttet for Eksportkreditt (GIEK) fullmakt til å gi tilsagn om nye garantier innenfor en ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar på 5 000 mill. kroner ved byggelån innenfor skipsbyggingsindustrien. Ordningen skal drives i balanse på lang sikt. Nærings- og handelsdepartementet kan gi utfyllende retningslinjer for gjennomføringen av dette vedtaket.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.