Stortinget - Møte mandag den 11. juni 2007 kl. 10

Dato: 11.06.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 217 (2006-2007), jf. Dokument nr. 8:46 (2006-2007))

Sak nr. 12

Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Hans Olav Syversen, Laila Dåvøy og Bjørg Tørresdal om tiltak for økt trygghet i byene

Talere

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen – innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Hilde Magnusson Lydvo (A) [15:31:23]: (ordfører for saken): Ingen er uenig i at vi ønsker oss tryggere storbyer, men jeg vil understreke at Oslo er en trygg hovedstad sammenlignet med andre storbyer, selv om det selvsagt ikke skal være en sovepute. Oslo har utfordringer og muligheter til forbedring.

Komiteen er enig om at vi har som mål at vi i Norge skal føle oss trygge både i bygd og by. Storbyene har allikevel særlige utfordringer. Spørsmålet blir hvilke tiltak vi skal satse på for å nå målet. Representantforslaget inneholder 16 forslag om tiltak for tryggere byer. Jeg vil ikke gå konkret inn på alle forslagene, men vil framheve noen.

Komiteen mener at for å nå målet om tryggere byer er forebyggende arbeid viktig. Jeg vil vise til prosjektet Sammen Lager vi et Trygt Oslo, SaLTo, i noen bydeler i Oslo, som er ett av fire prosjekter som til sammen utgjør tiltaket Oppfølgingsteam for unge lovbrytere, der staten samfinansierer de fire prosjektlederne med kommunene. De tre andre prosjektstedene er Kristiansand, Stavanger og Trondheim.

SaLTo er basert på erfaringene fra SLT-arbeidet, Samordning av Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak, som er et samarbeid mellom kommune og politidistrikt, nå innført i ca. 170 kommuner og bydeler. SLT-samarbeid er etablert i alle Oslos bydeler. Det er tilsatt SaLTo-koordinatorer i hver bydel og barnevernskonsulenter ved hver politistasjon. Dette arbeidet fører til at ulike instanser som er i kontakt med utsatt ungdom, koordinerer sine aktiviteter og kan komme inn med ulike forebyggende tiltak og annen oppfølging. Ordningen med politiråd, som vi vedtok i politirollemeldingen i fjor, vil kunne være med på å videreføre dette arbeidet. Komiteens flertall viser til at enkelte av de framlagte forslagene er regulert i lov allerede i dag.

Jeg viser til at kommunene har et selvstendig ansvar for skjenkepolitikken, og at det eksisterer lovhjemler for å begrense antall skjenkesteder og åpningstider. Flertallet vil derfor oppfordre aktuelle bykommuner til å ta i bruk lovverket, for om nødvendig å redusere antall skjenkesteder og åpningstider i utsatte områder.

Ellers vil jeg framheve at det er ingen tvil om at bruk og tilgjengelighet av alkohol henger sammen med antall ordensforstyrrelser, vold og ulykker, og at antall skjenkesteder og skjenketider har betydning for omfanget av nevnte lovbrudd. Jeg vil vise til at næringsministeren vil gå inn for en strengere serveringslov, noe som vil være med på å regulere de useriøse aktørene i bransjen, bl.a. gjennom økt adgang til stenging av serveringssteder.

Når det gjelder forslag 16, vil jeg peke på at Regjeringen jobber med ny plandel til plan- og bygningsloven, hvor vi følger opp det vi sa i Soria Moria-erklæringen om at kommunene skal forplikte seg til å ta kriminalitetsforebyggende hensyn inn i planleggingen.

Politiet har en viktig rolle i arbeidet med å gjøre byene tryggere, og flertallet ser at en økt satsing på politiet generelt samt økt opptak på Politihøgskolen, hvor vi også fokuserer på å få inn elever med minoritetsbakgrunn, er rette veien å gå. Politiet i Oslo fikk 30 mill. kr ekstra i revidert nasjonalbudsjett. Oslo-politiet har hatt flere vellykkede aksjoner mot menneskehandel og organisert gjengkriminalitet i det siste – så det nytter!

Jeg ser av en pressemelding fra politiet den 6. juni i år at flere politimenn skal patruljere i hovedstadens gater i sommer. Det skal være mer politi til fots i gatene, og det er bra.

Regjeringen har lagt fram en hovedstadsmelding med en rekke gode tiltak når det gjelder bl.a. forebygging, politi og frivillig arbeid, som vil være med på å gjøre hovedstaden og andre byer i Norge tryggere.

Flertallet i komiteen anbefaler at forslagene vedlegges protokollen.

Solveig Horne (FrP) [15:35:38]: Det er et viktig tema som representantene fra Kristelig Folkeparti tar opp i denne saken. Vi skulle vel alle ønske at vi levde i en perfekt verden, uten vold, trusler eller bråk verken i hjemmet eller i bybildet. Nå er nå engang verden litt annerledes, og det er viktig at vi politikere engasjerer oss for et trygt og godt samfunn som fremmer trivsel, trygghet og det gode liv. Spørsmålet blir da hvordan, og hvilke tiltak og virkemidler vi skal bruke.

Forslagsstillerne viser til at økt tilgjengelighet og utvidede skjenketider er en viktig årsak til at det er ordensproblemer i byene i dag. Jeg kan være enig med forslagsstillerne i at det kan oppleves som utrygt å gå ut en tur i helgene i enkelte byer, men å gjøre dette til et spørsmål om skjenketider er litt for enkelt. Jeg vil påstå at manges drikkevaner har mye av skylden for dette. En trenger ikke reise langt utenfor Norges grenser før en ser at folk har en helt annen oppførsel en lørdagskveld, og hvor det er hyggelig å ta med barna ut om kvelden.

Erfaringer viser oss at årsakene til utfordringene er mangesidige, og Fremskrittspartiet er derfor ikke enig i forslagsstillernes konklusjon. For Fremskrittspartiet er det ikke forbudslinjen som er løsningen. Vi tror at veldig mye kan løses lokalt i den enkelte kommune og også i samarbeid med politiet. Derfor er det så viktig at den enkelte kommune har opprettet SLT-samarbeid, Samordning av Lokale kriminalitetsforebyggende Tiltak, og Politiråd.

Jeg som har vært kommunepolitiker i over ti år, stusser over mange av forslagene i denne saken. Jeg trodde Kristelig Folkeparti var et parti som hegnet om lokaldemokratiet og ikke ønsket at staten skal gå inn og styre alt. Den utfordringen som vi i dag debatterer, og som vi kan være enige om at vi har, må først og fremst løses lokalt i den enkelte kommune, og da er det viktig at lovverket er på plass.

Fremskrittspartiet er av den klare oppfatning at når forvaltningen av skjenkeloven er tillagt kommunene, må det være opp til den enkelte kommune å bestemme hvordan loven skal forvaltes innenfor de rammer som loven tilsier. Fremskrittspartiet mener at det skal være lett å få en skjenkebevilling, men det skal være enda enklere å miste den. Derfor er kontrollene så viktige.

Mange av de forslagene som forslagsstillerne kommer med, innebærer en overstyring av lokaldemokratiet. Det som er viktig for oss her i dag, er å oppfordre kommunene til aktivt å bruke det lovverket som en allerede har, på en hensiktsmessig og god måte.

Forebyggende tiltak må stå helt sentralt i arbeidet for trygge byer og lokalsamfunn. Her står lokalpolitikerne i en særstilling. Det er viktig å sette forebygging på dagsordenen og la forebyggende arbeid få status.

Vi er uenige om hvilke virkemidler som bør tas i bruk, og hvor inngripende disse skal være overfor dem som lager bråk og skaper uorden og frykt. Kriminalitet, bråk og uorden skal ikke begrense folks frihet og rettmessige livsutfoldelse.

Politiets ressurser må økes, slik at politiet kan være mer synlige i bybildet. Tilstedeværende og mer synlig politi vet vi er gode forebyggende tiltak.

Vi vet at i dag er det flere politidistrikter som sliter med å få besatt vakante stillinger. Politiet har store budsjettmessige utfordringer, og det er et problem. Mer synlig politi gir mindre bråk og mindre kriminalitet. Det å jobbe med forebyggende tiltak innen politiet må få en mye høyere status. På den måten kan en forebygge mer alvorlig kriminalitet.

Jeg kunne gått inn på flere av de enkelte forslagene, men viser til Fremskrittspartiets merknader i innstillingen. Vi er ikke enig i alle forslagene, og vi er nok uenig i noen av de virkemidler som Kristelig Folkeparti og forslagsstillerne mener må tas i bruk, men jeg håper likevel at denne debatten fortsetter også ute i de enkelte kommunene, og at våre lokalpolitikere er seg sitt ansvar bevisst.

Jeg vil med dette ta opp mindretallsforslagene fra Fremskrittspartiet.

Presidenten: Representanten Solveig Horne har tatt opp de forslag hun refererte til.

André Oktay Dahl (H) [15:39:59]: Det kan sikkert være en ikke helt ubetydelig kilde til irritasjon, og det kan sikkert innimellom føles litt anmassende for regjeringspartiene, at opposisjonen med jevne mellomrom fremmer forslag som den til enhver tid sittende regjering arbeider med. Likevel er det viktig at vi har debatter underveis, slik at Regjeringen får med seg noen innspill på veien i det gode arbeidet som denne regjeringen innimellom gjør. Da kan det hende man senere får tilbake noen forslag i litt annen innpakning og med noen andre forslagsstillere, men poenget er at vi til syvende og sist får vedtatt gode forslag. Det tror jeg er en viktig dynamikk i den justispolitiske debatten vi har, noe statsråden har vært opptatt av ved tidligere anledninger. Jeg tror det ligger en viktig dynamikk i at vi erkjenner og har en noenlunde lik virkelighetsforståelse, selv om vi til dels har ulike virkemidler, fordi vi vektlegger enkeltmenneskers og kommuners evne til å ta ansvar for seg selv og andre noe ulikt.

Jeg synes likevel at noen av forslagene her i dag er et paradoks. Vi hadde en veldig heftig debatt om behovet for å grunnlovfeste det lokale selvstyret for ganske kort tid siden. Og jeg må vel på Høyres vegne si at dette ikke varte så lenge, da man allerede i dag vil innføre et regelverk som vil innskrenke det kommunale selvstyret ytterligere.

Men jeg har lyst til å ta opp én ting som jeg synes er veldig positivt. Når det gjelder vårt felles ønske om å rekruttere flere ungdommer med minoritetsbakgrunn til politiet, er det faktisk verdt å se at et tverrpolitisk ønske nå begynner å bli realisert. Det viser at det hjelper å holde trykket oppe over lengre tid, og at man ikke gir seg selv om utfordringene ikke løses med en gang. Nå så vi tallene for Politihøgskolen, og vi så at det var en betydelig økning. Det er positivt.

Men selv om vi er i ferd med å lykkes, støtter vi likevel forslaget om å fremlegge en konkret plan om hvordan man skal rekruttere enda flere personer med minoritetsbakgrunn til politiet for å holde det nødvendige trykket oppe. Det er også positivt at Regjeringen innser at man vedtok et noe stramt budsjett for politiet i forbindelse med statsbudsjettet før jul, og nå i revidert delvis ønsker å tilbakeføre de reelle kuttene man foretok.

Selv om fremlagte rapporter viser behovet for at politiet i langt større grad samarbeider på tvers og ikke holder informasjonen for seg selv, for å oppklare mer kriminalitet, må ikke det bli en unnskyldning for ikke å sørge for en forpliktende opptrapping fremover for å fylle de altfor mange ledige uniformsjakkene. Der har Regjeringen varslet en innsats, og den kommer vi til å følge nøye. Vi kommer til å støtte ethvert forslag om å øke politiets budsjetter fremover for å fylle noen av de jakkene, ikke minst for å løse de utfordringene vi ser bl.a. i Oslos gater. Samtidig er det også viktig å gjøre noe med de utfordringene politiet har når det gjelder å samarbeide mer, slik at vi ikke har altfor mange lommemenn flyende rundt som man ikke greier å fange fordi politiet mangler IKT-kunnskap i de ulike politidistrikter.

Det skal ikke lønne seg å drive kriminalitet. Ofre for denne type kriminalitet skal vite at en lovbryter får en reaksjon. Enhver lovbryter, uavhengig av alder og livssituasjon, må møtes av en tilpasset reaksjon med utgangspunkt i lovbruddets art. En slik grensesetting har stor verdi når det gjelder å forhindre at unge mennesker innleder en kriminell karriere.

Jeg oppfatter at veldig mye i forslaget fra forslagsstillerne består i å signalisere noen verdier. Vi er enig i de verdiene, selv om vi ikke er enig i alle tiltakene. Men jeg har lyst til å ta opp én verdi som jeg dessverre ser at vi er i ferd med å miste, nemlig behovet for voksenkontakt. Vi har fått flere offentlig ansatte som skal ta vare på ungdom som faller utenfor. Flere og flere faller utenfor, samtidig som vi får flere og flere offentlig ansatte som skal ta vare på barn. Jeg har møtt en del unge mennesker som har hatt et rimelig negativt møte med hjelpeapparatet, f.eks. en ung rusmisbruker som bad om hjelp til selvhjelp. Det hun fikk beskjed om av saksbehandler, var: Slutt å manipulere meg!

Dette er ett av flere eksempler på hva en del unge mennesker som er i ferd med å falle utfor, møter både hos NAV, på sosialkontor og andre steder. Og det er en viktig verdi at vi faktisk signaliserer – ikke bare fra denne talerstol, men videre ut til apparatet – at når man er en del av et hjelpeapparat, er man faktisk der for å hjelpe den enkelte, ikke bare for å hjelpe ut fra et ønske om å beholde sin egen jobb. Jeg tror veldig mange av dem som faller utenfor, rett og slett faller utenfor fordi de fikk feil hjelp, og fordi de ikke fikk den støtte og respekt de fortjente da de bad om hjelp. Det er en verdi som jeg synes vi bør gå sammen om å få signalisert ut til større deler av apparatet som håndterer denne type saker.

Avslutningsvis tar jeg opp våre forslag, og jeg tror også jeg skal ta opp de fellesforslag som Høyre og Fremskrittspartiet har, siden foregående taler ikke gjorde det – så herved er det gjort.

Presidenten: Representanten André Oktay Dahl har tatt opp de forslag han refererte til.

Hans Olav Syversen (KrF) [15:45:12]: Det kan være grunn til å minne om noe av bakgrunnen for at dette representantforslaget kom for noen måneder siden, og det også i relasjon til det flere av de foregående talerne har vært inne på, nemlig den såkalte innstrammingen i det kommunale selvstyret. Det var faktisk slik at politimesteren i denne byen bad om, på bakgrunn av en svært negativ voldsutvikling i Oslo sentrum, at antall skjenkesteder i enkelte gater i Oslo sentrum ble redusert med 25 pst. Etter at han sa det, kom flere av politimestrene i de øvrige større byene med samme melding: at det har vært en klar økning i alkoholrelatert vold i deres byer. Det var noe av bakgrunnen.

Vi må bare registrere at denne debatten har pågått i flere måneder, og det har kommet ganske mye positivt ut av den – det har vært oppe i Oslo bystyre, og jeg vet at det også har vært oppe i flere av bystyrene i andre av våre større byer. På den måten kan vi allerede si at dette har vært et bidrag i en større kommunal oppvåkning om sammenhengen mellom vold og alkohol, og den mer generelle problemstillingen knyttet til hva vi gjør for å få tryggere bysamfunn.

Jeg skal heller ikke gå gjennom alle forslagene, det gir ikke tiden anledning til, men la meg bare slå fast at alkoholloven også er en lov som er vedtatt i denne sal, og som setter rammer for kommunenes virksomhet. Så er det helt riktig at gjennom de forslagene vi presenterer her, bruker vi litt sterkere lut enn det som har vært vanlig i føringer knyttet til enkelte problemområder. Det gjelder f.eks. hvilken vekt politiets uttalelser skal ha i skjenkesaker, og det gjelder også at man vil pålegge kommunene å innføre mer differensierte stengetider for skjenkestedene, for å nevne noe.

Så til et annet moment som har vært oppe i debatten, og det er at en undersøkelse viser at ungdom under aldersgrensen får kjøpt alkohol både på skjenkesteder og også på Vinmonopolet – ungdom til dels langt under 18 år. Et av forslagene her går langt i å få til en endring slik at det kan gjøres noe med dette. For meg er det som fremkom i den undersøkelsen, uhyre nedslående, og det bør tilsi at vi gjør noe for å hindre at dette får et slikt omfang som undersøkelsen har avdekket. Men jeg ser at flertallet henviser til det kommunale selvstyret i så måte.

Så til noe av det positive, som også representanten Dahl var innom. Etter at dette representantforslaget ble fremmet, har det jo vist seg at det har kommet inn langt flere minoritetsspråklige enn tidligere på Politihøgskolen til høsten. Det er svært positivt, uten at vi av den grunn trekker det forslaget.

Saksordfører viste også til dette med kriminalitetsforebyggende hensyn i arealplanleggingen. Jeg vet bl.a. at Det kriminalitetsforebyggende råd i flere omganger har arbeidet med akkurat dette. I en situasjon hvor vi mange steder har en rivende byutvikling, er dette virkelig et tema som jeg skulle ønske at kommunene i hvert fall tar opp på egen kjøl, dersom man ikke får det inn i en eller annen fasong i plan- og bygningsloven.

I hovedstadsmeldingen som ble presentert for kort tid siden, understreket også Regjeringen behovet for et nærværende politi. Vi har merket oss forslaget om en viss økning i politibudsjettet i revidert nasjonalbudsjett som skal vedtas fredag. Like fullt vil det stå vakante stillinger i politiet også etter fredagens vedtak, og like fullt vil politiposter i Oslo være nedlagt etter fredagens vedtak. Og jeg tror vi ikke skal undervurdere et synlig politi i lokalmiljøet.

Som avslutning vil jeg si at mange av de merknadene som ledsager dette representantforslaget, anser vi som positive. De har tatt opp i seg mye av representantforslaget. Vi fra Kristelig Folkeparti støtter selvfølgelig de framlagte forslagene fra mindretallet, og i tillegg tar jeg opp forslagene nr. 9–17.

Presidenten: Representanten Hans Olav Syversen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Erling Sande (Sp) [15:50:47]: Dei fleste av oss opplever landet vårt som trygt å bu i, men ikkje alle. Forslagsstillarane adresserer ei utfordring til oss som nasjonale politikarar så vel som til dei lokale politikarane. Vi har eit felles ansvar for å sikre at òg storbyane i landet er trygge, og for å sikre at dei mange som føler utryggleik ved å ferdast ute i det offentlege rom, skal sleppe å kjenne det slik.

Tryggleik er eit av dei mest grunnleggjande behova for oss menneske. Det er grunnleggjande viktig for demokratiet, og det er grunnleggjande viktig òg for økonomisk utvikling. På bakgrunn av det er det all grunn til å ta forslagsstillarane sitt initiativ på alvor. Eg har lyst til å gi ros til Kristeleg Folkeparti for den tankegangen som ligg til grunn for forslaget, nemleg at vi som politikarar ikkje berre har ansvar for å reparere skadane etter kvart som dei oppstår, men òg tenkje førebyggjande og hindre at skadane oppstår. Dermed har vi høve til ikkje berre å spare samfunnet for store ressursar, men fyrst og fremst hindre stor menneskeleg liding. Dette er noko som Senterpartiet har vore oppteke av lenge.

Forslagsstillarane nemner rusfrie møteplassar som viktig. Det er utvilsamt heilt rett. Derfor gleder vi i Senterpartiet oss over den endringa i Kristeleg Folkeparti sin politikk som har skjedd på dette området. Under den førre regjeringa, der forslagstillarane var representerte, forsvann rekordmange rusfrie ungdomsklubbar i kommunal regi. Grunnen var det økonomiske strupetaket den dåverande regjeringa tok på kommunane. Det gledelege er at etter at den nye regjeringa tiltredde, har vi sett teikn på det motsette – nemleg eit betre tilbod for ungdom rundt om i kommunane. Ei rekkje av dei tiltaka vi her diskuterer, handlar også om ein god kommuneøkonomi.

Ei rekkje av forslaga rettar seg mot skjenkjepolitikken, som er kommunane sitt ansvar. Det er ingen tvil om at det er ein samanheng mellom rus og kriminalitet. Derfor er det viktig at kommunane tek ansvaret for skjenkjepolitikken alvorleg. Vi må ha tillit til at dei gjer det. Det er overraskande at Kristeleg Folkeparti i ein merknad frå helse- og sosialkomiteen nemner at dei vil overføre delar av dette ansvaret til staten. Særleg kjem dette i eit underleg lys når Kristeleg Folkeparti i andre saker, t.d. i spelpolitikken, vil overføre makt frå staten til kommunane med grunngjeving nettopp i det viktige kommunale sjølvstyret – og så kritiserer andre parti for ikkje å ha tillit til dei lokalt folkevalde. Her er det ingen samanheng i politikken.

Senterpartiet er oppteke av å styrkje det kriminalitetsførebyggjande arbeidet. Vi vil bidra til å halde fokus på dette i tida som kjem.

Odd Einar Dørum (V) [15:53:49]: Representanten Syversen setter temaet trygghet på dagsordenen, og det er positivt. Debatten fører så med seg andre betraktninger som jeg kort skal kommentere.

For det første har Venstre tidligere fremmet et grunnlovsforslag om lokalt selvstyre. Det står vi fast på. Det vil ha konsekvenser for voteringen over en serie forslag som er fremmet både i komiteen og av representanten Syversen i dag. Jeg synes det er helt rett at vi lokalt kan ha politisk strid, konkurranse og debatt om hvordan vi bruker dette selvstyret på en klok og bra måte. Dernest synes jeg det er positivt at representanten har tatt opp temaet forholdet mellom politi og andre gode krefter i samfunnet for å forebygge vold og bekjempe vold når den finner sted. Noe av det har Stortinget diskutert tidligere, f.eks. i forbindelse med St.meld. nr. 42 for 2004-2005, Politiets rolle og oppgaver. Men jeg har noen korte kommentarer:

For det første tror jeg at de forslagene som er fremmet om å holde trykk på det som ble tatt opp i politirollemeldingen om at det er viktig å stimulere og heie på utviklingen i politiet, og at man måler det som skjer i politiet, også på en annen måte enn å telle oppklaringsprosenter, det er et nødvendig initiativ fra Stortinget, for jeg tror ikke slikt kommer av seg selv. Jeg har en viss erfaring for å si det. Venstre kommer derfor til å stemme for forslag nr. 2, som handler om dette, og som er tatt opp av Høyre og Fremskrittspartiet.

Vi kommer også til å stemme for forslag nr. 1, om nærværende politi, rett og slett fordi det gir et trykk på to punkter: For det første er det størrelsen på politibudsjettet, hvor vi til liks med Kristelig Folkepartis representant, som hadde ordet her i stad, har funnet grunn til å styrke dette i revidert nasjonalbudsjett. Vi ser også positivt på at Regjeringen har gjort det, både for Oslos vedkommende og for andre steder. Jeg vil i den sammenhengen gjerne si at det er svært viktig at man får skapt en debatt om hva som gir trygghet og posisjon i politiet for å utøve det vi kan kalle for gatearbeid. Det gir ofte stor status i politiet å bli spesialist inne på et kontor og etterforske, mens feltarbeiderne i dette liv – det være seg i den ene eller den andre yrkesgruppe – ikke alltid verdsettes like mye. Det er svært viktig i politiet, og jeg opplever at forslag nr. 1 rett og slett går til kjernen av det.

Forslag nr. 8 går også ut på trygghet, nemlig å rekruttere minoriteter. Jeg er enig med representanten Syversen i at selv om det har vært jobbet bevisst når det gjelder dette i mange år, og selv om det er en viss gledelig utvikling nå, er det bare å holde trykket – ikke som noen kritikk om at de som jobber nå, ikke jobber, men fordi det bare er sikkert og systematisk arbeid som gir resultat på det området.

Det er også tatt opp et forslag fra mindretallet i komiteen om å ha et enda sterkere trykk på raskere saksbehandling i domstolene ved det vi kan kalle for en mer aktiv prosessledelse. Det er et godt forslag, et viktig forslag. Dette vedtas ikke ved regler, det må skapes en kultur. Jeg vet, og representanter i justiskomiteen vet, at det er lagt ned arbeid for å få det til. Å stimulere den utviklingen videre er bra. Det har også vært holdt norske møter med forsvarere og representanter for aktoratet ved domstoler, og alle har vært enige om at dette er fullt mulig, bare man skaper kulturen. Vi vet fra mange domstoler at man har fått resultater. Oslo tingrett har fått gode resultater, men det er også mange andre steder man kan lete etter og se på disse spørsmålene.

Venstre kommer til å stemme for ett av de mange Kristelig Folkeparti-forslag som er lagt fram i dag. Det gjelder spørsmålet om å lovfeste provokasjon. Venstre har tidligere tatt opp at det er riktig å gjøre det. Det er svært viktig at det ikke er en ulovfestet politimetode, men at den er lovfestet – av hensyn både til kriminalitetsbekjempelsen og til dem som skal utøve jobben.

Rent avslutningsvis vil jeg gjerne vende tilbake til et punkt jeg var ved underveis, om at det ikke gir høy nok status i politiet å være kjent i et lokalmiljø på gata. Kanskje gir det bedre status på små steder rundt omkring i Norge, kanskje bedre status i andre byer enn Oslo – men det gir ikke høy status i Oslo. Alle de som kjenner politiets arbeid i denne byen, vet at det å tenke systematisk omkring hva en kan gjøre med dette – både gjennom rekruttering, gjennom karriereveier og gjennom lønnssystemer – er viktig. Vi klarer å belønne feltarbeidere som programmerer i databransjen, for vi skjønner at det er viktig. Etter hvert har vi skjønt at det er viktig å ta vare på gode feltarbeidere innenfor sosialt arbeid og barnevern. Selv om det ikke har fått så mange praktiske utslag, snakker vi i hvert fall litt om det. For lærernes del er vi bevisst på det og prøver helt klart å gjøre noe, og mange partier i salen fremmer forslag om dette. Men når vi kommer til denne viktige delen av politiets arbeid, er det mye tystnad. Jeg føler – basert mye på tidligere erfaring, men også på nylig innhentet erfaring – at det er riktig å holde trykk på dette.

Jeg takker representanten Syversen for at han, som mange andre, skaper en arena. Jeg vil også si at denne hovedstaden er en bra by, som det ble sagt i åpningen av debatten her. Det er grunn til å ta på alvor det som er galt, men også grunn til å glede seg over det som er bra. Det er grunn til å hedre alle dem som gjør en kjempeinnsats, ikke minst i politiet, for å skape trygghet. Det er mange som jobber mye, selv om de ofte er for få, men de som gjør jobben, er bra.

Presidenten: Den reglementsmessige tiden for formiddagens møte er omme. Kveldsmøte vil bli satt kl. 18.

 

Behandlingen av sak nr. 12 fortsatte på kveldsmøtet.