Stortinget - Møte mandag den 11. juni 2007 kl. 10

Dato: 11.06.2007

Dokumenter: (Innst. S. nr. 261 (2006-2007), jf. St.prp. nr. 84 (2006-2007))

Sak nr. 13

Innstilling fra justiskomiteen om Halden fengsel

Talere

Votering i sak nr. 13

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til tre replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen, innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Anne Marit Bjørnflaten (A) [18:42:14]: (komiteens leder): Etableringen av Halden fengsel med 251 nye fengselsplasser er et særdeles viktig tiltak i arbeidet med å avvikle soningskøen og bedre innholdet i soningen, og for å kunne avvikle de midlertidige tiltakene som f.eks. dublering og framskutt løslatelse.

For perioden 2006–2007 er det vedtatt å iverksette 316 nye fengselsplasser. Ved behandlingen av Ot.prp. nr. 31 for 2006-2007 senere i dag vil det etter all sannsynlighet bli vedtatt lovendringer som gir hjemmel for økt bruk av alternative straffegjennomføringsformer.

Komiteen er enig i at man sikrer framdriften av Halden fengsel. Det er viktig at man ikke får stans i byggingen nå. Det ville være uheldig for soningskøutviklingen. Soningskøen er redusert med nesten 500 dommer siden årsskiftet og var den 22. mai på om lag 2 000 dommer. Arbeiderpartiet og SV mener at dette er en svært positiv utvikling, som viser at de tiltak som Regjeringen har iverksatt, har virket.

Komiteen er innforstått med at kostnadsøkningen skyldes markedssituasjonen i byggesektoren. Komiteen viser videre til at det allerede er en kostnadsrevisjon av prosjektet, slik at potensialet for en ytterligere kostnadssprekk er svært lite.

Det er svært gledelig at man etter de foreslåtte endringene vil få etablering av besøksleilighet. Besøksleiligheten er spesielt rettet mot innsatte med barn. Det er viktig både for ungene og for den innsatte. Det er på bakgrunn av gode erfaringer med slike leiligheter at dette nå er lagt inn som en del av prosjektet.

Komiteen har merket seg at behovet for midler i 2007 er uendret, men at behovet for 2008, 2009 og 2010 vil bli høyere enn tidligere lagt til grunn. Komiteen vil be Regjeringen komme tilbake til dette i de årlige budsjettframleggene. Komiteen støtter dermed Regjeringens forslag om å øke kostnadsrammen med 278,8 mill. kr til vel 1,4 milliarder kr, slik at man sikrer framdriften av Halden fengsel, og at fengslet kan stå ferdig i april 2010.

Thore A. Nistad (FrP) [18:45:05]: Saken om Halden fengsel, som vi behandler i dag, er jo grei nok. At bl.a. byggepriser går oppover, det er noe vi må leve med, og det er noe vi bare må ta til etterretning.

Men det som er viktig, er at Regjeringen nå følger opp med de bevilgningene i sitt budsjett allerede til høsten, slik at det blir nok penger, så Halden fengsel blir en realitet ganske raskt. Det er nå det må følges opp, helt til fengslet er ferdig og vi får de første fangene på plass. Men når det er sagt, vil jeg si at Regjeringen må ikke bare lene seg tilbake og si at nå har vi fått nok kapasitet i Norge – for det er enkelt! Utbyggingen andre steder i landet må følges opp. Selv om vi nå er ferdig med denne ene saken, må dette følges opp, slik at vi endelig blir kvitt alle disse berømte køene som vi har slitt med i alle år.

I tillegg må man ha det in mente at om det nå bevilges noe penger til nytt fengsel, må ikke det gå ut over det etterslepet som vi har på oppussing og vedlikehold. Det er bortimot 1 milliard kr – hvis det ikke er mer – dette etterslepet på både oppussing og vedlikehold ved de eksisterende fengsler. Det er et ganske astronomisk tall, og det ville jo være en lett tanke eller idé for Regjeringen å bare sette av en del penger der og så bruke det på et nytt fengsel. Så vi håper at det nå blir fortgang i dette, at pengene kommer, og at fengslet blir åpnet og står ferdig til den tiden som egentlig var planlagt.

Elisabeth Aspaker (H) [18:47:11]: Arbeidet med Halden fengsel ble igangsatt under den forrige regjeringen i en erkjennelse av at det var behov for flere lukkede plasser for å håndtere et økende antall dommer, men også fordi vi har en kriminalitetsutvikling i retning av mer alvorlig kriminalitet med større sikkerhetskrav til fengslene våre.

Det er gode tider for byggebransjen og tilsvarende mindre gode økonomiske tider for folk som skal bygge, enten det er i privat eller offentlig regi. Det kommer vel derfor ikke som noen bombe på noen av oss at kostnads- og styringsrammen for Halden fengsel ikke holder. For tiden er det mer regelen enn unntaket i byggesaker.

Behovet for Halden fengsel er uomtvistelig. Det er også svært fornuftig at Regjeringen nå legger inn en besøksleilighet i et nytt moderne fengsel. Man kan vel reflektere rundt det og si at det må nesten ha vært et lite arbeidsuhell at et så viktig tiltak ikke var på plass i det opprinnelige prosjektet. Komiteen har derfor enstemmig sluttet seg til tilrådingen fra Regjeringen, som innebærer et økt kostnadsoverslag slik at fengselet kan realiseres som planlagt, selv om jeg har merket meg at det ligger an til et halvt års forsinkelse i forhold til de opprinnelige planene, når det nå ikke blir drift før fra våren 2010.

Det kan jo være litt morsomt å koste på seg den kommentar til slutt at det er meget sannsynlig at det blir en tredje justisminister som kommer til å åpne fengselet. Så lang tid tar det altså å bygge fengsler i Norge.

Statsråd Knut Storberget [18:48:55]:Det er ingen tvil om at Regjeringa har høye ambisjoner for kriminalomsorgen, og Halden-fengselet er et av våre store prosjekter. Allerede i årets budsjett har vi lagt inn over 100 mill. kr – det var vel 134 mill. kr, noe nedjustert i revidert på grunn av prosessen. Men pengene har Regjeringa selvfølgelig valgt å legge på bordet for å følge sin plan. I den grad det er én regjering som planlegger, én som leverer, og kanskje en tredje som åpner, så får vi leve med det, hvis det blir slik.

I Soria Moria-erklæringen lovet regjeringspartiene å utarbeide en plan for å avvikle soningskøen, bygge flere fengsler og styrke innholdet i soningen. Dette har vi fulgt opp både gjennom planer og konkrete tiltak. Vi la fram den konkrete planen «Rask reaksjon – tiltak mot soningskø og for bedre innhold i soningen» i fjor, i 2006. Med Odelstingets behandling senere i kveld er alle de forslagene fulgt opp, både bevilgningsmessig og lovmessig. Det er også grunnen til at vi i dag ser at soningskøen er under 1 900, og etter prognosene er i ferd med å bli ytterligere redusert. Vi er i ferd med å klare å gjøre jobben.

Regjeringa er derfor veldig opptatt av at vi får gjennomført byggeprosjektet i Halden. I 2006 og 2007 har vi styrket bevilgningen til kriminalomsorgen med ca. 450 mill. kr. For disse pengene etablerer vi bl.a. 316 nye fengselsplasser i tillegg til dem i Halden. Det er noe mer enn de 250 plassene vi lovet. Vi styrker skoletilbudet. I løpet av dette året vil det bli bygd ut skoletilbud i alle norske fengsler der det passer. Også helse- og kulturtilbudet til de innsatte er styrket.

Halden fengsel skal etableres med 251 fengselsplasser, og det inngår i Regjeringas plan for å avvikle soningskøen og bedre innholdet i soningen. Det vil være en bærebjelke i framtidas kriminalomsorg. Det er et viktig fengsel, fordi det vil bidra til å øke den varige fengselskapasiteten i kriminalomsorgen slik at midlertidige tiltak kan avvikles. Vi tar sikte på å avvikle midlertidige tiltak, som framskutt løslatelse og dublering og å normalisere beleggene i fengselet straks soningskøen er fjernet. Høyt prioritert i denne sammenheng er det å få gjort noe med dubleringen.

Halden fengsel er i tillegg viktig fordi fengselet bidrar til fengselsplasser med høyt sikkerhetsnivå og varetektsplasser i østlandsområdet, hvor det er et stort behov for å øke denne typen fengselskapasitet. Halden fengsel kan bli et foregangsfengsel når det gjelder innholdet i soningen. Det blir bygd et moderne fengsel med et meget høyt kvalitetsmessig tilbud både når det gjelder skole, helse og kultur, og også fritidstilbud til de innsatte. Vi vet hvor viktig dette er for å redusere sannsynligheten for at de innsatte begår nye kriminelle handlinger etter endt soning.

Regjeringa ønsker derfor på bakgrunn av alle disse forhold å sikre framdriften i Halden fengsel. Derfor foreslår Regjeringa å øke kostnadsrammen i prosjektet med 278,8 mill. kr, noe som viser en klar vilje hos Regjeringa til å levere på dette feltet.

Stortinget vedtok i slutten av 2005 å etablere et fengsel i Halden. Det nye fengselet vil bli et av de største i Norge. I 2006 ble det gjennomført detaljprosjektering og utarbeidet anbudsmateriale, og fengselstomten ble klargjort og ryddet. Planlagt oppstart av grunnarbeidene og byggearbeidene har vært første halvår 2007. Entreprise for grunnarbeider og bygningsmessige arbeider ble lagt ut i åpen anbudskonkurranse i 2006 med frist for anbud i begynnelsen av mai 2007. Det er derfor vi diskuterer dette i dag. I disse entreprisene inngår bl.a. utgraving av tomten, bygging av ringmur og bygging av celleavdelinger. Disse entreprisene utgjør ca. 60 pst. av de samlede kostnadene i prosjektet.

Tilbudene som kom inn, gav klare indikasjoner på at det ville bli en kostnadsøkning i prosjektet. Statsbygg engasjerte derfor umiddelbart et eksternt konsulentselskap som gjennomførte en oppdatert usikkerhetsanalyse av prosjektet. Hensikten med en slik analyse er å beregne hva forventet sluttkostnad i prosjektet blir, basert på de tilbud som er kommet inn, og de entreprisene som gjenstår i prosjektet, og som skal legges ut på anbud.

Den eksterne gjennomgangen konkluderte med at prosjektet ikke kan gjennomføres uten å øke kostnadsrammen i prosjektet. Kostnadsøkningen skyldes den pressede situasjonen i byggemarkedet. I 2006 og 2007 har det vært en langt høyere prisstigning enn forventet da det ble vedtatt å starte bygginga av Halden fengsel.

Justisdepartementet har vurdert mulige kutt i prosjektet for å redusere kostnader. Potensialet for å kutte i prosjektet er lite. Kutt i prosjektet vil i stor grad enten måtte føre til at kapasiteten i fengselet må reduseres, eller at det innholdsmessige tilbudet forringes.

Jeg anbefaler ikke kuttiltak som reduserer kapasitet eller kvalitet ved Halden fengsel. Som justisminister er jeg opptatt av at Halden fengsel skal bli et moderne fengsel som også bidrar med fengselskapasitet i østlandsområdet, og som har et meget høyt kvalitetsmessig nivå på innholdet i soninga. Det er også derfor vi har valgt å etablere besøksleilighet ved Halden fengsel. Det er et viktig tiltak for å kunne sikre en god rehabilitering og mindre tilbakefall ved løslatelse.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

(Votering, se side 3490)

Votering i sak nr. 13

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at kostnadsrammen til Halden fengsel økes med 278,8 mill. kroner til 1 384,1 mill. kroner.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.