Stortinget - Møte tysdag den 20. mai 2008 kl. 10

Dato: 20.05.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 186 (2007-2008), jf. Dokument nr. 14 (2007-2008))

Sak nr. 4

Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2007

Talere

Votering i sak nr. 4

Finn Martin Vallersnes (H) [11:09:20]: (ordfører for saken): Ganske kort fra meg som saksordfører:

Det er en enstemmig komite som mener årsrapporten fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2007 gir et overbevisende uttrykk for hvor vesentlig Europarådet fortsatt er i arbeidet for å fremme samarbeid, demokrati og menneskerettigheter. Aktiviteten i den parlamentariske forsamlingen dokumenterer også hvor viktig dette forumet er for debatt og konsensusbygging rundt vanskelige temaer.

Komiteen tar til orientering rapportens oversikt over ulike aktiviteter, temaer og debatter som har stått på dagsordenen i 2007, og legger særlig vekt på viktigheten av å videreføre fokuset på menneskerettighetskommissærens virksomhet, og ikke minst kommissærens uavhengighet. Det er selvfølgelig temaer som en ser spent frem til videreføringen av i inneværende år, ikke minst spørsmålet om ratifikasjon fra Russlands side av protokoll 14.

Anders Anundsenhadde her overtatt presidentplassen.

Øyvind Vaksdal (FrP) [11:10:37]: Jeg vil bare knytte noen få kommentarer til situasjonen rundt Den europeiske menneskerettighetsdomstol, den økende saksmengden og det skrikende behovet for fornyelse av den.

Et viktig verktøy for å få på plass en langt mer effektiv og rask behandling ved domstolen, er tiltakene nedfelt i protokoll 14. Problemet er bare at samtlige land i Europarådet, med unntak av Russland, har ratifisert denne. Gjennomføringen krever enstemmighet, og Russlands manglende ratifikasjon medfører opphoping av saker ved domstolen og dermed en totalt uholdbar situasjon. Europarådets Committee on Legal Affairs and Human Rights har hatt stor fokusering på denne problemstillingen gjennom lang tid - dessverre uten noe gjennombrudd av betydning. På vårt komitemøte i Paris den 2. juni har vi derfor invitert lederen av den russiske dumaens justis- og konstitusjonskomite, Pavel Krasjeninnikov, til samtaler rundt denne problemstillingen. Situasjonen er både alvorlig og uholdbar og kan ikke vedvare. Jeg vil derfor henstille til både utenriksministeren og andre som har kontakt med russiske myndigheter, å bruke sin innflytelse til å påvirke til en hurtigst mulig ratifikasjon av protokollen.

Per-Kristian Foss (H) [11:12:11]: Som leder for den norske delegasjonen til den parlamentariske forsamling i Europarådet har jeg lyst til å tiltre hva siste taler sa, for den kanskje viktigste institusjonen i Strasbourg er knyttet nettopp til Menneskerettighetsdomstolen. Jeg vil også fremheve at det er en domstol hvis avgjørelser den russiske regjeringen faktisk respekterer og følger opp. Det har vært fattet noe sånt som 20 dommer, stort sett knyttet til Tsjetsjenia-overgrep, som har gått i den russiske regjeringens disfavør, men som har blitt respektert, og hvor bl.a. erstatningsutbetaling har skjedd. Det er viktig at denne domstolen fungerer.

I russisk opinion, og kanskje først og fremst i Dumaen, har man et inntrykk som ikke stemmer, at denne domstolen spesielt er ute etter Russland. Det argumentet ble brukt i debatten i Dumaen. Statistikken viser noe helt annet. Ikke minst vestlige land er gjenstand for fellende dommer i Menneskerettighetsdomstolen. Det gjelder også vårt eget land. Men, som siste taler sa, det er nå en opphoping av saker. Det har vært en enorm reformprosess, og den står nå bare på ett eneste lands ratifikasjon av protokoll 14, som den kalles, og det er nettopp Russland.

Det er vel riktig å si at tidligere president Putin ikke la spesielt engasjement i å overtale sin egen flertallsgruppe i Dumaen til å stemme for ratifikasjonen, og at det ikke har vært tatt noe initiativ fra ledende hold etter dette til å få tatt saken opp til fornyet behandling. Under en tale i april til Europarådets parlamentariske forsamling tok forbundskansler Merkel dette spørsmålet opp og pekte på Russlands ansvar for nettopp å få reformprosessen på skinner igjen.

Jeg vil derfor henstille til utenriksministeren å benytte de kanaler Norge har, ikke minst personlige kontakter, med russiske politikere til å understreke dette, fordi det er viktig for utviklingen av menneskerettigheter i Europa at domstolen får tilbake en effektivitet som gjør at den faktisk kan fungere.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre [11:14:52]: Jeg vil bare slutte meg til de to siste innleggene, som påpekte domstolens betydning. Det er helt riktig at dette er et veldig viktig inngrep vi har med Russland. Russland er medlem av Europarådet og har ratifisert de sentrale konvensjonene, og det er en kanal for oss. Det er slik at den russiske utenriksminister har sagt til meg at dere dømmer, vi betaler. Det er en oppfølging av det representanten Foss sier, at de faktisk respekterer de dommene som har vært, og at det er en av de viktigste kanalene, særlig i Tsjetsjenia-Kaukasus-saker, hvor det har kunnet komme til anvendelse.

Jeg vil i denne sammenheng nevne at Norge har gitt en særegen økonomisk støtte til et fond som skal bidra til å få ned saksmengden og den store vekten som ligger på denne domstolsinstitusjonen. Under Europarådets generalsekretærs besøk i Oslo for noen uker siden var dette et sentralt tema, og vi prøver å få andre land også med på det.

Så dette er et syn vi deler, og jeg skal benytte anledningen i kommende møte med russiske regjeringsrepresentanter til å ta opp akkurat dette med ratifiseringen av denne bestemte artikkelen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 4.

(Votering, se side 3277)

Votering i sak nr. 4

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 14 (2007-2008) - årsrapport fra Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentariske forsamling for 2007 - vedlegges protokollen.

Votering:Tilrådinga frå komiteen vart samrøystes vedteken.