Stortinget - Møte fredag den 28. november 2008 kl. 10

Dato: 28.11.2008

Dokumenter: (Innst. S. nr. 67 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:89 (2007–2008))

Sak nr. 1 [10:02:19]

Innstilling fra familie- og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen, Gunnar Gundersen og Peter Skovholt Gitmark om å utrede prinsippet om åpne TV-nett

Talere

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Etter ønske fra familie- og kulturkomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe og 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det blir gitt anledning til fem replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av Regjeringen innenfor den fordelte taletid.

Videre vil presidenten foreslå at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Første taler blir Gunn Karin Gjul, for Synnøve Brenden Klemetrud, som er ordfører for saken.

Gunn Karin Gjul (A) [10:03:26]: I løpet av de siste årene har det skjedd en rekke endringer i tv-markedet som innebærer at det aldri har vært større konkurranse og valgfrihet for oss som er forbrukere. Etableringen av det digitale bakkenettet vil i løpet av det neste året gi hele det norske folk et nytt tv-tilbud. Det digitale bakkenettet har samtidig medført at de andre distribusjonsplattformene har endret sitt tilbud, og konkurransen er blitt skjerpet. Utbyggingen av fibernettet i store deler av landet har gitt en rekke kunder mulighet til å kjøpe tv-abonnement fra fiberaktører som Lyse og Agder Energi.

Men sjøl om kunden har mange alternativer i forhold til valg av distribusjonsplattform og tilbydere innenfor den enkelte distribusjonsplattform, er kundens valgmuligheter begrenset fordi man er tvunget til å kjøpe kanalpakker.

Nye teknologier gjør nye og mer forbrukervennlige løsninger mulige. Teknologien åpner bl.a. for avansert toveiskommunikasjon, som vil gi helt nye tv-tjenester. Masse ikke-tradisjonelt tv-innhold kan integreres i tradisjonelle tv-tjenester, f.eks. ved at man kan lese aviser på tv-skjermen, man får tilgang til Internett-tjenester, filmer med mer. Og man kan tenke seg at tv-kanalene kan presenteres i portaler à la nettsider på Internett, hvor publikum kan handle og konsumere.

Det som er viktig, er at vi ikke bygger strukturer og regelverk som hemmer disse nye mulighetene. Vi må ha som mål hele tiden å legge til rette for et mest mulig forbrukervennlig tv-marked med tilgang for alle, hvor kunden bestemmer sjøl hvilket produkt man vil ha, og hvor kvaliteten er høy og mediemangfoldet stort.

På oppdrag fra Kulturdepartementet framla Medietilsynet 21. oktober en ny rapport om muligheten for individuelt abonnementsvalg i kringkastings- og kabelnett. Denne rapporten er nå sendt på høring, og høringsfristen er 27. januar 2009.

Arbeiderpartiet er tilfreds med at Regjeringen jobber aktivt med denne typen problemstillinger. Vi mener det ikke er riktig å konkludere i spørsmålet om det er behov for å få utredet prinsippet om åpne nett før man har sett svarene i høringsprosessen. Det er viktig at vi får en god høringsprosess, hvor alle aktørene får mulighet til å komme med sine synspunkter. Først da vil bildet være komplett og konklusjonene lette å trekke.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [10:06:28]: Vi behandler i dag et interessant, fremsynt og viktig forslag. Situasjonen i det norske tv-markedet er at vi har noen få aktører som i praksis kontrollerer store deler av dette markedet. Dette gir konkurransemessige og forbrukermessige problemer, og situasjonen virker begrensende på kvalitet, på innhold, på utvikling og på innovasjon i bransjen.

For å ta meg selv som eksempel: Jeg har i en del år vært Get-kunde, og jeg kan skrive under på at jeg er en av de svært mange som opplever tv-leverandørene som lite forbrukerorientert. Leverandørene er preget av den makt man har i et oligopol – et marked med noen få store tilbydere og mange små kjøpere. Når vi har klaget til Get, har vi kun fått beskjed om at dere kan jo bare si opp abonnementet – ifølge en lite hyggelig kundekonsulent.

Misnøyen omtales i representantforslaget, og jeg er en av dem som har vært misfornøyd med kundeservice, pris og innhold, med bilder som har fryst, kanaler som ikke har virket halvparten av tiden og sen eller fraværende forbedring og reparasjon.

Jeg kunne selvfølgelig valgt å bytte til satellitt, men jeg har hatt et ønske om et kombinert tv og bredbånd i fiber, og det var det ingen som tilbød hos meg før i sommer. Heldigvis har jeg nå fått en ny leverandør og har kunnet tuppe ut Get. Nå er det sikkert steder hvor Get leverer et godt produkt, men jeg bruker den hjemlige situasjonen som et eksempel.

Det er en del plunder og heft med å bytte til en annen tv-leverandør, og derfor blir det en situasjon i dette markedet som ikke eksisterer i andre markeder. Et problem jeg har hatt både som Get-kunde og med den nye leverandøren, er kanalpakker. Jeg har en kone som ønsker seg en dyrekanal, og selv ønsker jeg noen kanaler med historie. Dette kan jeg ikke få kjøpt separat, men må kjøpe store pakker med mange kanaler som jeg verken ønsker eller har interesse av. Dette skjer til tross for at alle – dvs. alle utenom regjeringspartiene – har fått med seg at det er uproblematisk å legge opp til at det skal være mulig å kjøpe enkeltkanaler.

Forslagsstillerne til dette representantforslaget mener at en åpning av tv-nettene, kabel og fiber, vil bidra til at vi får større reell konkurranse mellom operatørene, forbrukerne får flere valgmuligheter, og vi får flere digitale og interaktive tjenester enn det vi har i dag. Forslagsstillerne har selvfølgelig rett i det.

Mitt lille private eksempel er bare ett av uendelig mange som underbygger grunnlaget for å kjøre denne bransjens aktører i strammere tøyler lovmessig – dersom man ønsker en politikk til forbrukernes beste.

Vi mener det er viktig å gi klare politiske signaler om ønsket retning i spørsmålet om rammebetingelser for distribusjon av tv. Teknologien gjør nye og mer forbrukervennlige løsninger mulig, og da hjelper det ikke å sitte på hendene, slik regjeringspartiene gjør.

Dersom vi virkelig mener noe med honnørord som forbrukervern, valgfrihet og ytringsfrihet, må det være forbrukerne selv som velger innholdet, ikke leverandøren av et på forhånd fastlagt utvalg. Derfor må også det kabel- og fiberbaserte tv-markedet innrette seg slik at forbrukerne skal ha et fritt tv-valg, uavhengig av abonnement.

Med dette tar jeg opp det forslaget Fremskrittspartiet er med på i innstillingen.

Presidenten: Representanten Ulf Erik Knudsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Olemic Thommessen (H) [10:10:32]: Høyres intensjon med å fremsette dette forslaget er å få utredet spørsmålet om en åpning av tv-nettene – et forslag som har vakt betydelig oppsikt.

I den offentlige debatt og under høringene til saken har vi sett klare interessemotsetninger avdekket mellom dem som eier nettløsninger og leverer innhold på den ene siden, og de rene innholdsleverandørene på den andre. Vi har også merket oss at det blant nettutbyggerne særlig er de store aktørene som ikke ønsker noen utredning. Det er i denne sammenheng interessant å merke seg at det finnes små og mellomstore aktører som allerede baserer seg på åpne løsninger, og som hilser denne saken velkommen fordi de mener åpenhet er veien til god lønnsomhet også for dem.

Selv om Høyre, av grunner som jeg skal komme tilbake til, ønsker en mediepolitikk basert på åpenhet og tilgjengelighet, skjønner vi selvsagt den skepsis netteierne har gitt uttrykk for. La meg med en gang si at vi selvsagt mener det skal være lønnsomt å bygge ut nett, og at vi ønsker å finne frem til regimer der lønnsomme forretningsmodeller kan vokse frem også for utbyggerne. Eksempler på det kan være abonnementsordninger, eller kort og godt betaling for transporten av det innholdet som går via nettene. Vårt utgangspunkt er ikke at vi mener å ha svaret, men vi ber om en utredning fordi spørsmålene er mange og til dels ubesvarte.

Vårt utgangspunkt er at det ikke kan være noen god løsning på sikt å legge opp til forretningsmodeller som baserer seg på lukkede løsninger. Dette har vært noe som forbrukerne har funnet seg i fordi kapasiteten i systemene har vært begrenset, omtrent slik som vi har hatt det i forhold til konsesjoner på de analoge nettene for kringkasting. Nå er teknologien der hvor vi kan få fri adgang til den digitale verden. Hvorfor skal vi ikke da tilstrebe å gi publikum nettopp det – adgang til cyberspace uten begrensninger? Så langt er det ingen som har gitt meg noe godt svar på det.

Åpenhet vil åpenbart gi publikum et bedre tilbud, men ikke, som noen har trodd, et tilbud i stedet for såkalte pakker. Vi har ikke noe imot pakkene, men vi mener det ikke kan være riktig at leverandøren av pakken kan kreve å forbli eksklusiv. Altså: Ja til pakker, men vi må også ha lov til å gå utenom pakkene, slik at vi kan hente inn det stoffet vi ønsker.

En samlet bransje av innholdsleverandører støtter ønsket om en utredning av en åpning av nettene. For dem handler dette om tilgjengelighet for publikum. Et system der noen kan lage private bomveier uten omkjøringsadgang, vil over tid bli fordyrende for publikum og snevre inn publikumsflaten for dem som skaper innholdet. Et åpent system vil stimulere til økt produksjon av norsk innhold og bidra til kreativitet og innovasjon i den norske digitale almenningen. Det tjener viktige mediepolitiske hensyn, det bærer med seg et ytringsfrihetsperspektiv, og ikke minst henger det opp et svært viktig kulturpolitisk bakteppe som handler om språk, kulturell utvikling og identitet i en digital tidsalder.

Den teknologiske utviklingen går i et kolossalt tempo. Som politiker innrømmer jeg gjerne at det er krevende å henge med i svingene. Ofte synes jeg vi har en tendens til å ligge godt etter utviklingen. På den tiden det tar å lose gjennom en politisk sak, med alle debatter og utredninger og forslag, har den teknologiske utviklingen skutt videre fart og passerer oss i godt tempo.

Selv om vårt forslag har tv-distribusjon som utgangspunkt, baserer det seg på et grunnleggende ønske om åpen tilgang – aksess – som prinsipp i fremtidens digitale samfunn. Gjennom den utredningen vi ønsket oss, kunne vi ha lagt en kurs, kommet i forkant av utviklingen og bidratt til en spennende retning, i tillegg til å gi klare signaler til aktørene. Forslaget blir i dag antakelig vedlagt protokollen, men jeg forsikrer at saken kommer til å leve videre. Høyre kommer til å arbeide videre med denne problemstillingen. Vi gjør det for forbrukerne, for norske innholdsleverandører og for å gi norsk kultur best mulig rom i fremtidens digitale samfunn.

May-Helen Molvær Grimstad (KrF) [10:15:36] (leiar i komiteen): Ein kort merknad frå Kristeleg Folkeparti. Olemic Thommessen gjorde jo godt greie for bakgrunnen for Dokument nr. 8-forslaget, som Kristeleg Folkeparti har slutta seg til i lag med Venstre, Høgre og Framstegspartiet.

Vi synest det er bra at også regjeringspartia har uttalt seg meir positivt etter kvart om dette med å utgreie prinsippet om å opne tv-nett, og eg håpar at dei vil kome med ei eiga sak om dette til Stortinget. Teknologien gjer nye og meir forbrukarvennlege løysingar mogleg. Etter kvart som tida har gått, høyrer ein kva opplevingar forbrukarane har med å bli tilbodne pakkeløysingar på kanalar, utan moglegheit til å kunne seie nei takk til enkelte av dei. Det er ganske frustrerande at når ein skal bestemme kva for tv-kanalar ein vil ha inn i stua si, må ein seie ja takk til ei heil pakke. Når forbrukarane seier at dei til og med ønskjer å betale meir for å sleppe enkelte kanalar, men ikkje har moglegheit til det fordi ein må velje pakkeløysingar, er det ganske frustrerande.

Sjølv om vi veit at dette er ei sak som har fleire sider, er det ut frå eit forbrukarperspektiv veldig viktig å få dette godt belyst, godt utgreidd, og at vi får ei eiga sak på det der forbrukaren sine rettar og ønske vil kome sterkare fram enn det det er anledning til i dag. Samtidig er det viktig å sikre distrikta, at ein får god tilgang, gode moglegheiter, same kor ein bur i landet.

Trine Skei Grande (V) [10:17:47]: Dette er ikke en sak om pakkeløsninger. Dette er faktisk en sak om hvorvidt de nettene som i dag er bygd ut av private, skal kunne bli pålagt en åpen trafikk. Det ligner egentlig ganske mye på det som ble gjort da man gjorde Telenor om til et aksjeselskap, og man deretter åpnet for andre aktører på det nettverket som Telenor hadde fått i gave fra staten da de ble aksjeselskap. Det er en ganske parallell situasjon.

Jeg syns det er veldig rart at Regjeringa ikke vil være med på å utrede dette. Det handler jo om å henge med i den teknologiske utviklingen med tanke på hvilke tilbud folk får inn i sine egne stuer. Det er jo ikke snakk om at vi skal stjele dette nettverket fra dem som har investert i det, og bygd det. Det er snakk om at vi skal pålegge konkurranse, at man får betalt for å tilby tjenesten med å frakte data på det nettverket som allerede er utbygd.

I transport- og kommunikasjonskomiteen tok Venstre opp at også bredbånd må bli en del av dette, for å begrense det til bare tv blir ganske snevert når vi vet at også bredbånd blir tilbudt på det samme nettverket. Skal vi klare å henge med i den politiske reguleringen av den teknologiske utviklingen, er det ganske viktig at vi ser på hvordan vi kan tilby en ordentlig konkurranse på de nettverkene som allerede er der. Det er ikke sagt med én gang hvordan det skal gjøres, men det er i hvert fall ganske underlig å ha en regjering som ikke engang vil utrede det.

Jeg ser at selskapene har kastet seg inn i dette og allerede nå har begynt å utrede dette selv. Telenor har for sin del laget en utredning som ble omdelt oss i går, der de har sett på hvilke følger det vil ha for det nettverket de har bygd ut for bredbånd.

Når det gjelder pakker, deler jeg de innvendingene som Fremskrittspartiet har om at det er en veldig dårlig regulering av markedet på akkurat dette området, at tilbyderne får muligheten til å prakke på oss alt mulig. Innen all annen regulering av markedet er slike pakkeløsninger ikke lov, men av en eller annen grunn er det lov for tv-kanaler. Men det er en helt annen debatt som egentlig ikke er tatt opp i denne saken i det hele tatt. Jeg regner med at man kommer tilbake til den.

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:20:30]: Noreg er i dag blant dei landa i verda som har best dekning og raskast utbygging av fibernett. I vår del av verda er det berre Sverige som har fleire fiberaksessar enn oss. Eg ønskjer at utbygginga av fibernett skal fortsetje i raskt tempo. Det er Regjeringa sin politikk.

Eg vil vise til merknadene frå fleirtalet i familie- og kulturkomiteen om behovet for å utgreie konkurransen i tv-nett og merknadene frå transport- og kommunikasjonskomiteen når det gjeld Medietilsynet sitt arbeid med individuelt abonnementval i kringkastings- og kabelnett, som no er på høyring. Slik eg forstår forslaget til mindretalet, vil fleire av dei spørsmåla dei tek opp, høyre naturleg inn under dette arbeidet.

Når det er sagt, meiner eg at representantane Thommessen, Gundersen og Skovholt Gitmark reiser ein interessant diskusjon, men at fokuset på opne versus lukka tv-nett på kabel og fiber er feil utgangspunkt dersom målet er å sikre forbrukarane høve til å få både tilgang til tilstrekkeleg nettkapasitet og det innhaldet dei sjølv ønskjer. Eg meiner at vi heller skal finne fram til løysingar som varetek sluttbrukaren sin fridom til å velje dei nettenestene han ønskjer, og samtidig gir nettutbyggjarane høve til å velje den forretningsmodellen dei meiner best kan finansiere vidare utbygging av raske breibandsnett.

Fokuset bør i staden vere å sikre lik handsaming av innhald i netta, slik at tilbydarane ikkje innskrenkar fridomen sluttbrukarane har til å velje telefonitenester, tv-innhald og andre tenester dei ønskjer å nytte over den internettaksessen dei abonnerer på. Post- og teletilsynet har nyleg laga ein rapport om nettnøytralitet, og leier no ei arbeidsgruppe med deltakarar frå bransjen med sikte på å kome fram til prinsipp for nettnøytralitet. Eg har godt håp om at bransjen og styresmaktene vil kome til semje om viktige prinsipp for nettnøytralitet som sikrar ein tilstrekkeleg valfridom for sluttbrukarane. Det er viktig.

Med mindre eigarane av kabel- og fibernett sjølve ser seg tente med å levere opne nett, vil opning krevje regulering. Som eg skriv i mitt svar til Stortinget i mai i år, meiner eg at styresmaktene har dei nødvendige regulatoriske instrumenta til å gripe inn dersom marknaden ikkje fungerer tilfredsstillande. Me ynskjer ikkje å regulere med mindre me må og ein kan påvise at det ikkje er berekraftig konkurranse. Utviklinga så langt tilseier at det ikkje er behov for å gripe inn i marknaden for overføring av kringkastingsinnhald.

Utbyggjarane vel ulike forretningsmodellar. I dag er det allereie ei rekkje infrastrukturtilbydarar som sel opne nett rundt om i landet. Dei legg opp til at kundane sjølve kan velje hovudleverandørar for tv-innhald, telefonitenester m.m. Eg er viss på at desse tilbydarane har valt eit slikt konsept basert på ei grundig vurdering av denne forretningsmodellen kontra ein modell der dei sel nettilgangen kopla saman med telefoni og tv-innhald. Eg er òg viss på at det er bra med konkurranse mellom ulike forretningsmodellar, og at dette har hjelpt til at me i dag har mange aktørar i marknaden og sterk vekst i talet på raske breibandstilkoplingar.

Å dra parallellen til Telenor er litt rart, fordi Telenor sitt nett vart bygd ut av fellesskapen. Stortinget har bestemt at utbygging av breiband i Noreg skal skje på forretningsmessige vilkår. Det Høgre stiller seg i spissen for i dag, er altså ei sosialisering for fellesskapen av privat utbygde nett. Det er ikkje heilt vanleg i denne salen at det er Høgre og Framstegspartiet som stiller seg i spissen for slike forslag.

Høgre sitt framlegg vil avgrense moglegheita utbyggjarar av fibernett har til å få att pengane sine gjennom å selje abonnement. Sjølvsagt vil det føre til ein situasjon der fibernettutbygginga – som i dag skjer i veldig rask takt rundt om i landet, faktisk så raskt at me knapt har oversyn over alle dei initiativa som skjer med fibernettutbygging i bygd og by – mest truleg vil stanse opp. Og då vert spørsmålet om det å gi alle moglegheit for deltaking i framtida sitt digitale samfunn vert meir enn ord.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [10:25:36]: Som det helt sikkert fremgikk av mitt innlegg, mener jeg både statsråden og regjeringspartiene er altfor defensive i denne saken, men jeg registrerer de synspunkter som har kommet frem.

Det foretas høringer, og det er nedsatt arbeidsgrupper. Det som imidlertid er svært interessant i denne saken, er jo at bransjeorganisasjonene sier at dette er fullt mulig å få til, mens enkeltaktørene selvfølgelig tviholder på den situasjon som er, som de tjener gode penger på, og som er en enkel måte å løse dette på – for deres del, men ikke for forbrukerne.

Mitt spørsmål til statsråden er: Når mener statsråden at arbeidet med høringer og arbeidsgrupper kan konkretisere seg i en sak til Stortinget med lover og regler som forbrukerne vil merke i form av økt valgfrihet?

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:26:37]: Som eg sa i mitt hovudsvar, er det ikkje slik at forbrukarane ikkje har valfridom. Dei aller fleste kan i dag velje mellom ulike leverandørar av både tv-kabel, satellitt, telekabel og bakkenett. Dersom situasjonen endrar seg slik at me ser at me treng ytterlegare regulering, har me i dag regulatoriske verkemiddel til å gjere det.

Det vert halde ei høyring i Medietilsynet. Ho skal sluttførast. Korleis Regjeringa vel å gå vidare med det arbeidet, er det sjølvsagt ikkje teke stilling til så lenge høyringa varar. Det må ein kome tilbake til på eigna måte, som det heiter på det språket ein brukar i Stortinget. Eg vil berre nemne at tilgangsregulering for koparnettet til Telenor sjølvsagt er eit eksempel på kva me kan gjere med dagens verkemiddel.

Olemic Thommessen (H) [10:27:49]: Jeg fikk et godt råd en gang av Kåre Willoch. Han sa: Lytt til næringslivet med den største interesse, men også med den dypeste skepsis. Det synes jeg er et godt råd.

Det ble sagt av statsråden at hun trodde at hvis man åpnet nettet, ville vi få dårligere utbygging. Da høres det ut som om hun har lyttet til næringslivet med stor interesse, men kanskje ikke med den fornødne skepsis. Akkurat det vi spør om, går på at dette må vi jo få vite mer om. Det er ikke gitt at de forretningsmodellene man i dag baserer seg på, er de som nødvendigvis er de mest lønnsomme. Dette vet vi jo ikke, hvis da ikke statsråden vet noe mer enn det vi gjør. Det er det vi ønsker svar på. Mitt spørsmål til statsråden er: Hvis det er slik, hva baserer hun denne påstanden på? Er det noe hun har fått fra næringslivet, eller vet hun noe som vi ikke vet om hva som er lønnsomt og ikke lønnsomt?

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:28:58]: Som eg sa i mitt hovudsvar, vel ein allereie i dag ulike utbyggingsmodellar. Det finst jo leverandørar av opne nett rundt om i landet. Det er fordi dei vurderer det som ein betre forretningsmodell. Så langt har ikkje Regjeringa sett det som si oppgåve å gripe inn i den marknaden som er. Det er ein fri marknad. Det er veldig ulike forretningsmodellar, og Regjeringa har òg lagt vekt på å vere teknologinøytral i det arbeidet ein har gjort, i den grad ein har stilt nokre offentlege midlar til disposisjon.

Enkelte samanliknar Noreg med Sverige, men Sverige gjorde i 2000 eit vedtak om å bruke 18 milliardar kr på fibernettutbygging, medan me i Noreg har basert oss på ein marknadsbasert utbygging. Det gjer at tilnærminga må vere noko annleis i Noreg enn i Sverige, i og med at det ikkje er fellesskapsmidlane – i alle fall i liten grad – som er brukte til denne utbygginga. Men rådet frå Willoch er eit godt råd generelt, at ein òg skal ha ein viss skepsis. Derfor arbeider me vidare med desse sakene og følgjer marknaden veldig nært – i den grad ein ser behov for å gå inn med regulering.

Trine Skei Grande (V) [10:30:08]: Dette er det området der Regjeringa er imot å regulere et marked. Det er i og for seg interessant, og jeg er redd for at det kanskje baserer seg på at man ikke skjønner markedet.

Min sammenligning med Telenor gikk på at kobberet er bygd ut av staten, men det var gitt i gave til et aksjeselskap, da det ble et eget aksjeselskap. Jeg tror kanskje vi ikke hadde kommet til å gjøre det hvis vi hadde visst, som i dag, hvor viktig de kobbertrådene er i forhold til konkurransen på veldig mange områder.

Jeg har et spørsmål til statsråden om det virkelig er helt utenkelig å se at man her har et marked som har bygd ut et nettverk som man må regulere. Det er veldig pussig å stå overfor en rød-grønn regjering og si at dette er et marked som må reguleres, mens den rød-grønne regjeringa mener at her skal markedet være helt fritt, for det finnes ingen som vil kunne tjene penger hvis man går inn og regulerer dette markedet.

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:31:07]: Ja, det er ei litt rar sak, fordi opposisjonen er veldig oppteken av ei regulering som kan, ifølgje det som er lagt fram frå forslagsstillarane, gi eit betre tilbod til dei som alt i dag har eit godt tilbod. Regjeringa er oppteken av at heile landet skal få eit godt tilbod, og då er me nøydde til å sjå nøyare på kva incentiv ei slik regulering vil gi – eller ta bort – i forhold til å fortsetje ei heilt nødvendig breibandutbygging som Stortinget har sagt skal vere marknadsbasert, og som vil gi alle tilgang til framtidas digitale samfunn.

Så veit me at eg tilhøyrer eit parti som ynskjer ei anna type utbygging. Me ynskjer å bruke meir statlege midlar på det. Me ynskte heller ikkje den utviklinga ein hadde i Telenor, me ville at fellesskapet skulle behalde styringa over det nettet. No seier fleire at det kunne ha vore lurt, men det toget har for så vidt gått. Men me må i alle fall passe på at me får ei utvikling som ikkje er til hinder for at me får tilgang for alle til det digitale nettet i framtida.

Olemic Thommessen (H) [10:32:25]: Nå tror jeg ikke statsråden bør miste nattesøvnen fordi hun tror at Høyre liksom har tenkt å nasjonalisere noens nett eller sosialisere denne virksomheten. Spørsmålet er jo om når vi driver politikk, og når vi driver forvaltning.

Statsråden bygger i stor grad sine standpunkter og innlegg på utspill fra Medietilsynet og fra Post- og teletilsynet, som vurderer situasjonen slik den er i dag. Det vi ønsker, er å henge opp et skilt som sier noe om hvor vi vil, og det er å drive politikk – til forskjell fra å drive forvaltning.

Markedsaktørene tilpasser seg jo de signalene vi gir. Burde vi ikke henge opp et skilt om hvor vi vil – veien til et mål? Det er det vi ofte kaller en visjon. Denne visjonen handler om at innholdsleverandørene fritt skal kunne nå publikum, og publikum skal fritt kunne velge. Synes ikke Regjeringen også at det er et ganske flott mål? Og hvorfor vil den ikke være med på å utrede og gi svarene på hvordan vi kan komme dit?

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:33:35]: Det er eit flott mål. Regjeringa har definitivt eit mål om at alle skal få tilgang til den nye digitale verda. Det er òg eit godt mål. Då må me vere sikre på at me ikkje legg hindringar i vegen for dei som no ynskjer å byggje ut slik at alle i heile landet skal få tilgang til fiber. For det er det dessverre ikkje så veldig mange som har i dag. Internett-tilgangen rundt om i bygd og by er ganske dårleg, sjølv om Noreg ligg langt framme om me ser Internett-aksessen på verdsbasis.

Det som er viktig her, er at me har nettnøytralitet. Om ein er kunde hjå Get, som Framstegspartiets representant la fram for oss, skal ein kunne laste ned tenester frå andre tilbydarar. Det skal ikkje vere mogleg å stengje for det som det finst teknologiske moglegheiter for å gjere. Denne nettnøytraliteten er det aller viktigaste no.

Trine Skei Grande (V) [10:34:37]: Jeg slutter meg helt til statsrådens kommentar om nettnøytralitet, men det er egentlig en annen debatt. Jeg synes det er litt inkonsekvens i det statsråden sier, for noen nettleverandører har bygd ut åpne nett, mens noen ikke har gjort det. De som ikke har gjort det, finnes oftest i byene fordi der er det veldig store summer å melke av forbrukerne. Er det slik at statsråden ikke tror at det finnes noen form for overprising her, fordi noen har monopol på kontakten du har i huset ditt? Tror statsråden at dette markedet fungerer helt perfekt i balanse, slik at det absolutt ikke finnes noen grunn til å tro at det er noen som tjener mer penger enn det de hadde gjort om de hadde hatt en reell konkurranse om kontakten?

Statsråd Liv Signe Navarsete [10:35:34]: Eg trur nok her som elles at marknaden ikkje er perfekt. Marknaden er sjeldan det, og marknaden treng korrigering og styring. Her trur eg representanten Skei Grande og eg er heilt einige, både i denne saka og i mange andre saker.

Eg har vore oppteken av å sikre at sluttbrukaren skal kunne velje fritt. Det har vore ein tendens til et ein frå leverandørsida har prøvd å innskrenke det tilbodet, altså det som er nettnøytralitet. Det er me særdeles opptekne av.

Når det gjeld marknaden og korleis han fungerer, er det rett at det er ulike måtar å byggje ut på. Eg kjenner personleg til – sidan andre har snakka om personlege erfaringar – lokale selskap som har sytt for breiband fram til husstandar fordi ein rett og slett har fått abonnementet før ein har starta utbygginga. Dersom ein gjer det som vert føreslege her i dag, blokkerer ein for den moglegheita, for det handlar om inntektsmoglegheitene til selskapet ved å selje ei pakke. Det må me sjå nærare på.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har en taletid på inntil 3 minutter.

Truls Wickholm (A) [10:36:58]: Jeg er glad for at dette forslaget i dag vedlegges protokollen. Jeg synes i likhet med flere talere her at de problemstillingene som tas opp, er interessante.

Nå har Medietilsynet en sak ute på høring som jeg mener ikke er irrelevant i forhold til denne saken. Jeg tror det vil være lurt å vente på høringssvarene deres før man eventuelt pålegger en regjering å gjøre en utredning.

Jeg synes også, ut fra den debatten som har vært her, og ut fra de forskjellige merknadene at man ikke er helt presis på hva det egentlig er man ønsker i en slik utredning. Skulle det gjøres en slik utredning, tror jeg det ville være fornuftig at man gikk bredere ut og var klarere på hva man ønsket å få ut av den.

Så vil jeg ta avstand fra det som blir sagt av opposisjonen her, at denne regjeringen somler og sleper bena etter seg – nå husker jeg ikke om det var i akkurat denne debatten det ble sagt, det pleier jo å være gjennomgangstonen. Vi skrev jo allerede i budsjettinnstillingen for 2005–2006 – og det er inntatt i dagens innstillingen – at vi ser det

«som viktig å legge tilrette for samkjøring mellom nett for å utnytte kapasitet, og for at konkurrerende tjenesteleverandører har tilgang på like vilkår til åpne, leverandør-uavhengige stamnett og til aksessnettene. Det vil begrense behovet for at leverandører må bygge kostbare parallelle nett, og øke konkurransen i nettene».

Det er altså denne regjerings politikk, som er vedtatt av stortingsflertallet.

Så må man se på på hvilken måte man kan gjøre det best. Jeg tror det er veldig viktig at vi har åpne nett, både fordi det er bra for kundene, og fordi det er bra for innovasjonen, for nyskapingen, at man åpner opp for at flere aktører skal få muligheten til å utvikle produktene. Jeg synes det blir feil at man skal legge opp til en politikk hvor noen får monopol på å drive private nett. Jeg ønsker ikke at hvilket selskap man betaler regningen sin til, skal være avhengig av hvilken adresse man har. Jeg har flyttet to ganger dette året i Oslo, og har måttet bytte bredbåndsleverandør og tv-leverandør begge ganger fordi adressen ikke passet overens med selskapets soner. Det er en situasjon jeg mener ikke bør vedvare.

Olemic Thommessen (H) [10:40:22]: Det er riktig som representanten Wickholm sier, at dette er et ganske komplisert og sammensatt felt som det er viktig å se i en helhetlig sammenheng. Og det er akkurat det vi inviterte til. Jeg har merket meg at regjeringspartiene vil avvente høringene som skal følge Medietilsynets rapport. Den representerer en del av hva dette dreier seg om. Slik sett er det i og for seg greit at man skyver den foran seg. Det handler også om hvilken helhet man vil inn i.

Til samferdselsministeren har jeg lyst til å si følgende: Det vi nå har sett, er at dagens måte å bygge ut nettene på, faktisk fremelsker naturlige monopoler. En del av de private aktørene som bygger ut, er de facto monopolister på sine områder. I særdeleshet vil dette gjelde i utkantstrøkene, som jeg regner med at samferdselsministeren er særlig opptatt av. Fordi lønnsomheten der er marginal, kommer det ikke til å være konkurranse ved at noen ruller ut nett ved siden av dem som allerede ligger der. Det betyr at når lokale kraftverk allierer seg med f.eks. Lyse og graver ut en kabel, kommer det ikke til å være konkurranse i det nettet. Konsekvensen av Senterpartiets politikk i regjering på dette området er derfor faktisk at den frie valgmuligheten og den frie tilgangen til nettverdenen kommer til å være forbeholdt dem som bor i byene. De som bor i tynt befolkede områder, kommer til å få et dårligere tilbud hva gjelder valg. Det antar jeg vil være noe som heller ikke Senterpartiet synes er en god idé.

Derfor er det viktig at vi setter opp et mål. Vi må ha et mål der fremme som aktørene kan forholde seg til. De må vite at når de skal bruke noen milliarder kroner på å rulle ut nett, er det visse rammer for hva inntjeningen kan bygge på. Selvfølgelig skal man tjene penger på det. Det mener vi også. Men spørsmålet er: Er det bare denne ene måten å tjene penger på, eller er det faktisk flere måter man kan tjene penger på? Er det slik at man er nødt til å stenge døra for alle andre for at man skal få penger, eller er det kanskje slik at hvis man slipper alle til, øker trafikken i nettene, og at økt trafikk bør gi grunnlag for økt inntjening? I så fall er det en mulighet som vi bør gå inn i. Det som forundrer litt, er mangelen på ønske om den kunnskapen. Vi ber ikke om annet enn at dette utredes, at man bruker de ressursene man har i departemental sammenheng, i tilsynene, til å finne ut hvordan dette kan gjøres på en måte som gjør at vi sikrer utbygging, men at vi også sikrer den aksessfrihet, den tilgjengelighet for forbrukerne og for dem som lager innhold, som gjør at vi får tatt det best mulige ut av markedet, til fordel for publikum.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

(Votering, se side 836)

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten har Ulf Erik Knudsen sett fram eit forslag på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede prinsippet om åpne TV-nett og fremlegge sak om dette for Stortinget.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og tilrådinga frå komiteen.

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument nr. 8:89 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Olemic Thommessen, Gunnar Gundersen og Peter Skovholt Gitmark om å utrede prinsippet om åpne TV-nett – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom tilrådinga frå komiteen og forslaget frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre vart tilrådinga vedteken med 53 mot 48 røyster.(Voteringsutskrift kl. 12.02.32.)