Stortinget - Møte torsdag den 11. desember 2008 kl. 10

Dato: 11.12.2008

Dokumenter: (Budsjett-innst. S. nr. 13 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 1 (2008–2009))

Sak nr. 1 [10:02:36]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2009, kapitler under Samferdselsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Justis- og politidepartementet (rammeområde 17)

Sak 1,2, 3 og 4 ble behandlet under ett. Se referat fra sak nr. 4.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det sett fram 50 forslag. Det er

  • forslaga nr. 1–20, frå Per Sandberg på vegner av Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 21–23, frå Per Sandberg på vegner av Fremskrittspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti

  • forslag nr. 24, frå Per Sandberg på vegner av Fremskrittspartiet, Høgre og Venstre

  • forslag nr. 25, frå Per Sandberg på vegner av Framstegspartiet og Høgre

  • forslag nr. 26, frå Per Sandberg på vegner av Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga 27–29, frå Trond Helleland på vegner av Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre

  • forslaga nr. 30–45 frå Per Sandberg på vegner av Framstegspartiet

  • forslag nr. 46, frå Trond Helleland på vegner av Høgre og Venstre

  • forslag nr. 47, frå Trond Helleland på vegner av Høgre

  • forslaga nr. 48–50 frå Jan Sahl på vegner av Kristeleg Folkeparti og Venstre

Presidenten: Irene Johansen har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Irene Johansen (A) [22:12:02]: I debatten tidligere i dag signaliserte jeg at Østfold Arbeiderpartis representanter ville støtte forslag nr. 21. I løpet av kvelden har dette utviklet seg til et politisk spill som vi ikke vil delta i. Saken er til behandling i Samferdselsdepartementet og avgjøres i Regjeringen. Statsråden har i debatten i dag sagt at hun er i konstruktiv dialog med flyplassen og ser viktigheten av å opprettholde den. Vi vil derfor ikke støtte det framlagte forslaget.

Presidenten: Det er registrert.

Det vil først bli votert over forslaga nr. 48, 49 og 50, frå Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 48 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for utskifting av forurensende dieselferjer med miljøriktige gassferjer.»

Forslag nr. 49 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for trinnvis bygging av nye Ski stasjon.»

Forslag nr. 50 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en handlingsplan for bygging av nytt dobbeltspor sørover i forlengelsen av dobbeltsporet mellom Sandnes og Stavanger.»

Votering:Forslaga frå Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 86 mot 15 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.13.03)

Presidenten: Det vil så bli votert over forslag nr. 47, frå Høgre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen etablere et vedlikeholdsfond til samferdselsformål på 40 mrd. kroner. Den årlige avkastningen skal komme i tillegg til ordinære bevilgninger, og benyttes til å møte utfordringene med det store etterslepet på vedlikehold av vei- og jernbanenettet.»

Votering:Forslaget frå Høgre blei med 88 mot 13 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.13.23)

Presidenten: Det vil så bli votert over forslag nr. 46, frå Høgre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen konkurranseutsette og omdanne Jernbaneverkets produksjonsvirksomhet så snart de markedsmessige forholdene ligger til rette for det, jf. nærmere omtale i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 2 (2004–2005) og Budsjett-innst. S. nr. 13 (2004–2005).»

Votering:Forslaget frå Høgre og Venstre blei med 82 mot 19 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.13.44)

Presidenten: Det vil så bli votert over forslaga nr. 30–45, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 30 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen inkludere de ikke-statlige lufthavnene på Stord, Notodden og i Skien i systemet med kryssubsidiering som i dag foretas mellom de statlige flyplassene.»

Forslag nr. 31 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede muligheter for og effekter av å etablere et funksjonelt og avlastende system av ringveier som leder trafikk unna Oslo by, basert på rv 23, rv 35 og rv 120, alternativt rv 22.»

Forslag nr. 32 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om gjennomføring av forsøk med gratis riksveiferjer på ferjestrekninger i flere fylker.»

Forslag nr. 33 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om riksveiferjesambandene som omfatter endring/utvidelse av kriteriene for klassifisering, samt omdisponering av ferjemateriell på basis av endring i veinett og drift av nye ferjer.»

Forslag nr. 34 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innarbeide bestemmelser om et juridisk ansvar i veitrafikkloven for ulykker som skyldes veiholder.»

Forslag nr. 35 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om et system for klassifisering og periodisk godkjenning av veinettet i Norge.»

Forslag nr. 36 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fjerne veilovens § 27 som gir adgang til å bruke bompengefinansiering av offentlig vei og av kollektivtrafikk.»

Forslag nr. 37 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en samlet oversikt over mål, strategier og tiltak vedrørende transportsikkerhet for hele samferdselssektoren.»

Forslag nr. 38 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette løpende statlig tilsyn med Bybaneprosjektet i Bergen.»

Forslag nr. 39 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at det blir utarbeidet statistikk over direkte og indirekte energiforbruk for de ulike transportformene.»

Forslag nr. 40 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om finansieringsverktøy til bruk ved investeringer innenfor samferdselssektoren. Stortinget legger til grunn at dette skjer uavhengig av behandling av ny Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 41 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om trafikkveksten som skal legges til grunn ved utarbeidelse av ny Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 42 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en samlet oversikt over avgifter og gebyrer innenfor transportsektoren med forslag til fremtidig strategi for bruk av avgifter og gebyrer i arbeidet for å nå nasjonale transportpolitiske mål.»

Forslag nr. 43 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen på egnet måte orientere Stortinget om den eksterne evalueringen av Kystverkets håndtering av Server-aksjonen og de oppfølgingstiltak Fiskeri- og kystdepartementet finner nødvendig.»

Forslag nr. 44 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for at alle offentlige aksjoner i offentlig regi knyttet til ulykker og utslipp, rutinemessig som en del av et fast evalueringsopplegg, også revideres av Riksrevisjonen.»

Forslag nr. 45 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme en sak som omhandler de økonomiske konsekvensene for kommunen og etatene i forbindelse med innføring og drift av det nye nødnettet. Saken må også synliggjøre hvordan de eventuelle merutgiftene skal finansieres.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet blei med 78 mot 23 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.14.14)

Presidenten: Det vil så bli votert over forslaga nr. 27, 28 og 29, frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 27 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til grunn krav om klimavennlig teknologi for alle nye riksvegferjer.»

Forslag nr. 28 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for videre drift av Bratsbergbanen i samarbeid med Telemark fylkeskommune.»

Forslag nr. 29 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme en sak om tiltak for å styrke kollektivtrafikken i hele landet, herunder innføring av 50 pst. ungdomsrabatt.»

Votering:Forslaga frå Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 75 mot 26 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.14.36)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 26, frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sikre at utbygging av skinnebaserte kollektivtiltak i og rundt de største byene samordnes med Jernbaneverket, og at slik utbygging inngår som en del av arbeidet med å utvikle trafikknutepunkt der flere transportformer knyttes direkte sammen. Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om dette.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 65 mot 36 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.14.58)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 25, frå Framstegspartiet og Høgre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen åpne for at førerprøve kan gjennomføres i regi av trafikkskoler som godkjennes for dette.»

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet og Høgre blei med 66 mot 35 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.15.18)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 24, frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sørge for samordning av Bybaneprosjektet i Bergen, jf. St.prp. nr. 75 (2004–2005) og Innst. S. nr. 94 (2005–2006), med utvikling av nærtrafikk med jernbane i Bergensregionen.»

Line Henriette Holten Hjemdal (KrF) (fra salen): Kristelig Folkeparti skal stemme for forslag nr. 24. Det varslet vi i debatten.

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre og Venstre blei med 52 mot 48 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.16.09)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 21, frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen endre konsesjonsvilkårene for Moss Lufthavn Rygge slik at tak på antall passasjerer fjernes og åpningstid settes til kl. 06.00–24.00. Ved forsinket ankomst tillates landing etter kl. 24.00.»

Venstre har varsla støtte.

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti blei med 52 mot 49 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 22.16.43)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 22 og 23, frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 22 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at arbeid med veitunnel gjennom Ulriken (E16 Arnatunnelen) gjennomføres som et offentlig-privat samarbeidsprosjekt (OPS-prosjekt).»

Forslag nr. 23 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge til rette for at organisasjoner som driver med redningsarbeid, gis anledning til å benytte det nye nødnettet.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti blei med 58 mot 43 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.17.09)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 1–20, frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen opprette en belønningsordning for å sikre skolevegene.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en sak om praktiseringen av båndlegging og innløsing av eiendom knyttet til planlagte veiprosjekter. Saken skal spesielt avklare rettigheter for eiendomsbesittere, og hvilke tidsfrister og prosedyrer som må innføres for å unngå at enkeltmennesker må bære urimelige byrder på statens vegne når prosjekter trekker ut i tid.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak om nasjonal plan for rassikring av veier med prioritering av konkrete prosjekter og forpliktende statlig finansiering.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen kartlegge behov og utrede muligheter for utvidet åpningstid på aktuelle riksvegferjestrekninger, og legge fram en sak for Stortinget i forbindelse med Nasjonal transportplan.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide egen sak om både veg- og jernbaneprosjekter som etter en faglig vurdering kan være egnet for offentlig-privat samarbeid (OPS).»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak spesielt med vurdering av følgende prosjekter som OPS-prosjekter:

  • E18 Mosseveien («Mosseveien i tunnel»)

  • E6 i Akershus, Hedmark og Oppland

  • Rv 2 Kløfta–Kongsvinger (gjenstående parseller)

  • E39 Kyststamvegen, Stord–Bergen

  • Rv 7 Sokna–Ørgenvika

  • E16 Bjørum–Skaret (Sollihøgda)

  • Rv 3 (Østerdalen)

  • E6 Parsell Sluppen–Stavne (Sør-Trøndelag)

  • E18 Vestfold/Telemark (resterende strekninger)

  • E18 Akershus–Svenskegrensen

  • E136 Ålesund–Oppland grense

  • E18 Oslo–Asker/innfartsåre Oslo vest («Vestkorridoren»)

  • Saltenpakke 2

  • E6 vest for Alta

  • E105 Kirkenes–Russland grense

  • Rv 17 Asphaug–Namsos

  • Rv 714 Orkanger–Hitra»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge fram egen sak med vurderinger av ulike tiltak for økt bruk av alkolås.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide egen knutepunktsplan for å sikre gode knutepunktsløsninger der flere transportmidler møtes.»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innarbeide i styringsopplegget for store statlige investeringsprosjekter at eksterne kvalitetssikringsrapporter offentliggjøres straks de foreligger.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen konkurranseutsette persontransport på jernbane på flere strekninger som i dag drives av NSB.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen sette flere av jernbanens drift- og vedlikeholdsoppgaver ut på anbud for å styrke satsingen på jernbanen.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om modernisering av organisering og drift av jernbanetransport i Norge.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme sak om å konkurranseutsette Kongsvingerbanen.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til å framforhandle en finansieringsløsning for Hurtigrutemuseet på Stokmarknes i samarbeid med kommune og fylkeskommune slik at Hurtigrutemuseet får sin rehabilitering og utbygging til et fullverdig kulturhistorisk museum, og at Stortinget får seg forelagt egen sak vedrørende Hurtigrutemuseets framtid.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å legge frem sak for Stortinget om behandling av U-864 så snart som mulig.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem handlingsplan for håndtering av alle skipsvrak langs norskekysten.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem egen sak til Stortinget om fjerning av vraket etter krysseren Murmansk som ligger utenfor Sørvær i Hasvik kommune.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om bygging av alternativ seilingsled til Bergen indre havn i Revidert nasjonalbudsjett 2009.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede prosjektet Stad skipstunnel, eventuelt som OPS-prosjekt, og komme tilbake til Stortinget våren 2009 med en sak vedrørende Stad skipstunnel.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem plan med tilhørende finansiering for nødvendig oppgradering og fornyelse av Kystverkets depotutstyr til oljevernberedskap, samt Kystverkets egne fartøyer for å forsterke oljevernberedskapen langs kysten.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet, Høgre, Kristeleg Folkeparti og Venstre blei med 52 mot 49 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 22.17.37)

Komiteen hadde tilrådd:

Rammeområde 17

(Transport og kommunikasjon)

I

På statsbudsjettet for 2009 bevilges under:

Utgifter
456Direktoratet for nødkommunikasjon
 1Driftsutgifter183 269 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres77 841 000
1062Kystverket
 1Driftsutgifter, kan nyttes under post 451 186 920 000
21Spesielle driftsutgifter4 070 000
30Nyanlegg og større vedlikehold, kan overføres398 100 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under post 147 400 000
60Tilskudd til fiskerihavneanlegg, kan overføres30 800 000
70Tilskudd Redningsselskapet41 000 000
1070Samfunnet Jan Mayen
 1Driftsutgifter31 200 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres5 000 000
1300Samferdselsdepartementet
 1Driftsutgifter113 600 000
70Tilskudd til internasjonale organisasjoner19 300 000
71Tilskudd til trafikksikkerhetsformål mv.23 600 000
72Tilskudd til samferdselsberedskap2 500 000
1301Forskning og utvikling mv.
21Utredninger vedrørende miljø, trafikksikkerhet mv.18 000 000
50Samferdselsforskning, kan overføres170 200 000
72Tilskudd til miljøvennlig transport, Transnova-prosjektet50 000 000
1310Flytransport
70Kjøp av innenlandske flyruter, kan overføres, kan nyttes under kap. 1311 post 71519 900 000
1311Tilskudd til regionale flyplasser
71Tilskudd til ikke-statlige flyplasser, kan overføres, kan nyttes under kap.1310 post 7013 400 000
1313Luftfartstilsynet
 1Driftsutgifter167 500 000
1314Statens havarikommisjon for transport
 1Driftsutgifter50 200 000
1320Statens vegvesen
23Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., kan overføres, kan nyttes under post 29, post 30, post 31 og post 727 749 500 000
29Vederlag til OPS-prosjekter, kan overføres, kan nyttes under post 23 og post 30380 100 000
30Riksveginvesteringer, kan overføres, kan nyttes under post 23, post 29, post 31, post 60 og post 726 440 900 000
31Rassikring, kan overføres, kan nyttes under post 30 og post 60442 500 000
35Vegutbygging i Bjørvika, kan overføres229 000 000
60Forsøk, kan overføres, kan nyttes under post 30 og post 3117 700 000
72Kjøp av riksvegferjetjenester, kan overføres, kan nyttes under post 23 og post 301 776 000 000
1330Særskilte transporttiltak
60Særskilt tilskudd til kollektivtransport, kan overføres415 800 000
70Kjøp av sjøtransporttjenester på strekningen Bergen – Kirkenes312 100 000
1350Jernbaneverket
23Drift og vedlikehold, kan overføres, kan nyttes under post 303 800 900 000
25Drift og vedlikehold av Gardermobanen, kan overføres73 200 000
30Investeringer i linjen, kan overføres, kan nyttes under post 233 199 100 000
1351Persontransport med tog
60Kompensasjon for ansvarsoverføring kjøp av persontransport med tog10 200 000
70Kjøp av persontransport med tog, kan overføres1 714 500 000
1354Statens jernbanetilsyn
 1Driftsutgifter37 300 000
1380Post- og teletilsynet
 1Driftsutgifter169 100 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres11 500 000
70Tilskudd til telesikkerhet og -beredskap, kan overføres24 500 000
1560Spesielle IKT-tiltak
22Samordning av IKT-politikken, kan overføres17 463 000
1561Internasjonalt IKT-samarbeid og utviklingsprogram
70Tilskudd til internasjonale program, kan overføres20 149 000
1562Tilskudd til elektronisk samhandling og forenkling av forretningsprosesser
70Tilskudd NorStella1 062 000
71Tilskudd til Nasjonalt kompetansesenter for fri programvare4 176 000
1563IKT-sikkerhet
70Tilskudd til Norsk senter for informasjonssikring (NORSIS)4 176 000
Totale utgifter30 304 726 000
Inntekter
3456Direktoratet for nødkommunikasjon
 1Brukerbetaling4 563 000
 2Refusjoner5 000 000
4062Kystverket
 1Gebyrinntekter655 021 000
 2Andre inntekter9 160 000
4070Samfunnet Jan Mayen
 1Inntekter fra kioskdrift520 000
 7Refusjoner3 925 000
4300Samferdselsdepartementet
 1Refusjon fra Utenriksdepartementet2 300 000
4313Luftfartstilsynet
 1Gebyrinntekter115 800 000
4320Statens vegvesen
 1Salgsinntekter m.m.147 000 000
 2Diverse gebyrer270 700 000
 3Refusjoner fra forsikringsselskaper43 500 000
4350Jernbaneverket
 1Kjørevegsavgift25 000 000
 2Salg av utstyr og tjenester mv.113 100 000
 6Videresalg av elektrisitet til togdrift283 100 000
 7Betaling for bruk av Gardermobanen73 200 000
37Anleggsbidrag15 900 000
4380Post- og teletilsynet
 1Diverse gebyrer170 600 000
5619Renter av lån til Oslo Lufthavn AS
80Renter257 000 000
5624Renter av Svinesundsforbindelsen AS
80Renter40 000 000
Totale inntekter2 235 389 000

II

Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Justis- og politidepartementet i 2009 kan overskride bevilgningen under kap. 456 post 45 mot tilsvarende merinntekter under kap. 3456 post 2.

III

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2009 kan:

  • 1. overskride bevilgningen under kap. 1062 postene 1 og 45 mot tilsvarende merinntekter under kap. 4062 postene 1 og 2.

  • 2. nytte inntil 10 mill. kroner av salgsinntekter fra salg av ikke næringsaktive fiskerihavner under kap. 4062 post 2 til dekning av salgsomkostninger forbundet med salget, oppgradering og vedlikehold av fiskerihavner under kap. 1062 post 30.

IV

Fullmakt til overskridelser

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2009 kan overskride bevilgningen under kap. 1062 Kystverket, post 21 Spesielle driftsutgifter, med inntil 15 mill. kroner dersom det er nødvendig å sette i verk tiltak mot akutt forurensning uten opphold og før Kongen kan gi slikt samtykke.

V

Bestillingsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2009 kan foreta bestillinger utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1062Kystverket
30Nyanlegg og større vedlikehold287 mill. kroner
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold3 mill. kroner

VI

Tilsagnsfullmakt

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2009 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1062Kystverket
60Tilskudd til fiskerihavneanlegg20 mill. kroner

VII

Salg og bortfeste av fast eiendom

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan selge og bortfeste fast eiendom inntil en verdi av 50 mill. kroner i hvert enkelt tilfelle.

VIII

Merinntektsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1313 post 1kap. 4313 post 2

IX

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1320 postene 23, 30 og 72kap. 4320 postene 1, 2 og 3

X

Fullmakt til forskuttering

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan inngå avtaler om forskuttering av midler til vegformål utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 30 Riksveginvesteringer, post 31 Rassikring og post 60 Forsøk, likevel slik at samlede, løpende refusjonsforpliktelser ikke overstiger 2 300 mill. kroner. Forskutteringene skal refunderes uten kompensasjon for renter og prisstigning.

XI

Fullmakter til å pådra staten forpliktelser knyttet til investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan:

  • 1. gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i merknadene til kap. 1320 Statens vegvesen i St.prp. nr. 1 (2008–2009) innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

  • 2. forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 30 Riksveginvesteringer, post 31 Rassikring og post 60 Forsøk, for investeringsprosjekter som ikke er omtalt med kostnadsoverslag overfor Stortinget, likevel slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 2 000 mill. kroner.

XII

Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for vedlikeholdsarbeider

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 23 Trafikktilsyn, drift og vedlikehold av riksveger m.m., slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 9 900 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 2 500 mill. kroner.

XIII

Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for riksvegferjedriften

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 72 Kjøp av riksvegferjetjenester, slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 11 600 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 1 650 mill. kroner.

XIV

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekter under
kap. 1350 postene 23 og 30kap. 4350 postene 2 og 6
kap. 1350 post 25kap. 4350 post 7
kap. 1350 post 30kap. 4350 post 37

XV

Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan bestille materiell utover gitte bevilgninger, likevel slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1350Jernbaneverket
23, 25 og 30Drift, vedlikehold og investeringer700 mill. kroner

XVI

Fullmakt til forskuttering

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan inngå avtaler om forskuttering av midler til jernbaneformål utover gitt bevilgning på kap. 1350 Jernbaneverket, post 30 Investeringer i linjen, likevel slik at samlede, løpende refusjonsforpliktelser ikke overstiger 200 mill. kroner. Forskutteringene skal refunderes uten kompensasjon for renter og prisstigning.

XVII

Fullmakter til å pådra staten forpliktelser knyttet til investeringsprosjekter

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan:

  • 1. gjennomføre de investeringsprosjektene som er omtalt i merknadene til kap. 1350 Jernbaneverket i St.prp. nr. 1 (2008–2009) innenfor de kostnadsrammer som der er angitt.

  • 2. forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1350 Jernbaneverket, post 30 Investeringer i linjen, for investeringsprosjekter som ikke er omtalt med kostnadsoverslag overfor Stortinget, likevel slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 200 mill. kroner.

XVIII

Fullmakt til å pådra staten forpliktelser utover budsjettåret for vedlikeholdsarbeider

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan forplikte staten for framtidige budsjettår utover gitt bevilgning på kap. 1350 Jernbaneverket, post 23 Drift og vedlikehold og post 25 Drift og vedlikehold av Gardermobanen, slik at samlet ramme for gamle og nye forpliktelser ikke overstiger 2 100 mill. kroner, og slik at forpliktelsene som forfaller hvert år ikke overstiger 500 mill. kroner.

XIX

Restverdisikring for eksisterende materiell,

oppgraderinger av eksisterende materiell og

investeringer i nytt materiell

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet, for det materiellet som inngår i statens rammeavtale med NSB, i 2009 kan:

  • 1. gi NSB AS en restverdigaranti for bokførte verdier på inntil 2 974 mill. kroner.

  • 2. gi NSB AS ytterligere restverdigaranti på oppgraderinger og nyinvesteringer innenfor en ramme på inntil 3 525 mill. kroner.

XX

Bestillingsfullmakt

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan bestille materiell utover bevilgningen, likevel slik at samlet ramme for nye bestillinger og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
1380Post- og teletilsynet
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold4 mill. kroner

XXI

Overføringer til og fra reguleringsfondet

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2009 kan overføre inntil 10 mill. kroner til eller fra Post- og teletilsynets reguleringsfond.

Under debatten er det gjort merksam på ein feil i innstillinga. I summen under kap. 456 post 45 er eit 3-tal falle ut, og riktig sum skal vere: 377 841 000 kr.

Framstegspartiet og Høgre har varsla at dei ønskjer å røyste mot innstillinga.

Kristeleg Folkeparti og Venstre vil no støtte innstillinga

Votering:

Tilrådinga frå komiteen – med den føretekne rettinga – blei vedteken med 65 mot 36 røyster.

(Voteringsutskrift kl. 22.18.32)