Stortinget - Møte tirsdag den 12. januar 2010 kl. 10

Dato: 12.01.2010

Dokumenter: (Innst. 124 S (2009–2010), jf. Dokument 3:1 (2009–2010))

Sak nr. 2 [10:09:07]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens oppfølging av forvaltningsrevisjoner som er behandlet av Stortinget

Talere

Votering i sak nr. 2

Bendiks H. Arnesen (A) [10:09:49]: Riksrevisjonens rapport om departementenes oppfølging av tidligere forvaltningsrevisjoner gir viktig informasjon om resultatene etter Stortingets behandling. Årets rapport omtaler 14 forvaltningsrevisjoner, hvorav ni er avsluttet og fem følges videre.

Generelt har jeg inntrykk av at departementet tar tak i de svakheter Riksrevisjonen påpeker og lojalt forsøker å bedre forholdene. Det at en sak avsluttes, betyr imidlertid ikke nødvendigvis at alt er såre vel. Spørsmålet om sykehusenes ressursutnyttelse vil f.eks. bli fulgt opp i Riksrevisjonens årlige selskapskontroll, likeså materiellinvesteringsprosjektene i Forsvaret.

Når regnskapsrevisjonen i 2008 avdekker at elleve av 25 investeringsprosjekter er forsinket med mer enn ett år i forhold til opprinnelig plan, er det all grunn til å holde fokus på dette problemområdet. Komiteen deler Riksrevisjonens vurdering av at dette bør gjøres i tilknytning til den årlige regnskapsrevisjonen.

Når det gjelder de sakene Riksrevisjonen velger å holde åpne, finner jeg grunn til å peke på at målet om å sikre en økologisk og økonomisk bærekraftig reindrift, er like aktuelt i dag som da Stortinget behandlet saken for knappe fem år siden. Selv om det er iverksatt en rekke tiltak, gjenstår det fortsatt mye før målet kan sies å være nådd. En samlet komité er tilfreds med at Riksrevisjonen følger denne utviklingen.

Skjemabelastningen for næringslivet har stått på den politiske dagsorden i mange år. Stortinget har flere ganger bedt om at arbeidet intensiveres, men resultatene er ennå ikke gode nok til at saken bør avsluttes.

Når det gjelder opptrappingsplanen for rusfeltet for perioden 2007–2010, er ikke alle tiltak i planen gjennomført. Siden perioden for denne opptrappingsplanen ennå ikke er løpt ut, og man følgelig ikke kan foreta en endelig evaluering av virkningene av tiltakene i planen, bør saken holdes åpen. Slik er det også for undersøkelsen av måloppnåelse i kriminalomsorgen.

For parallellrevisjonen mellom de russiske og norske riksrevisjonene av forvaltningen og kontrollen i Barentshavet og Norskehavet er det laget en egen felles oppfølgingsplan. Det er viktig å sikre et nært samarbeid mellom Norge og Russland om utnyttelse av fiskeressursene i nord. En samlet kontrollkomité er derfor tilfreds med at Riksrevisjonen vil følge saken videre.

Kort oppsummert: Komiteen er tilfreds med Riksrevisjonens vurdering av hvilke rapporter som kan skrinlegges, hvilke rapporter som bør følges i den årlige revisjonen, og hvilke som bør omtales i kommende rapporter om oppfølgingen av forvaltningsrevisjoner som er behandlet av Stortinget.

Øyvind Vaksdal (FrP) [10:13:32]: Noen korte kommentarer også i denne saken.

Jeg vil først og fremst uttrykke tilfredshet med at en enstemmig komité understreker at forenkling av skjemaveldet overfor næringslivet fortsatt skal ha høy prioritet og intensitet. Selv om dette arbeidet har gitt positive resultater, og selv om andre, sammenlignbare land kan skilte med like store kostnader som Norge, må dette ikke bli en unnskyldning for at dette viktige arbeidet trappes ned. Næringslivet har fortsatt betydelige kostnader med utfylling av både nødvendige og unødvendige skjemaer.

Så til soningskøene. Riksrevisjonen uttrykker tilfredshet med at soningskøene er betydelig redusert, og at Justis- og politidepartementet skal evaluere etatsstyringen i kriminalomsorgen. Det etterlyses imidlertid større bruk av individuelle planer for de domfelte, og det stilles spørsmål om fraværet av slike planer kan svekke målsettingen om en individuelt tilrettelagt soning.

Fra vår side er vi også tilfreds med at soningskøene er betydelig redusert. Vi er imidlertid svært skeptiske til at strafferabatt er brukt som det viktigste tiltaket for å få ned køene. Dette gir et fullstendig galt signal overfor lovbrytere. Vi vil derfor understreke at utvidelse av soningskapasiteten er et mye bedre virkemiddel enn strafferabatt, og at dette sender et klinkende klart signal om at lovbrudd ikke skal lønne seg.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 2.

(Votering, se side 1479)

Votering i sak nr. 2

Komiteen hadde innstilt:

Dokument 3:1 (2009–2010) – Riksrevisjonens oppfølging av forvaltningsrevisjoner som er behandlet av Stortinget – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.