Stortinget - Møte fredag den 17. desember 2010 kl. 9

Dato: 17.12.2010

Dokumenter: (Innst. 145 S (2010–2011), jf. Prop. 47 LS (2010–2011))

Sak nr. 15 [10:51:26]

Innstilling fra finanskomiteen om ny saldering av statsbudsjettet 2010

Talere

Votering

Presidenten: Etter ønske fra finanskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden begrenses til 40 minutter og fordeles med inntil 5 minutter til hvert parti og inntil 5 minutter til statsråden.

Videre vil presidenten foreslå at det gis anledning til replikkordskifte på inntil fem replikker med svar etter innlegget fra statsråden innenfor den fordelte taletid.

Videre blir det foreslått at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Torgeir Micaelsen (A) [10:52:16]: (komiteens leder og ordfører for saken): Som vanlig på høstsesjonens siste dag skal vi «gjøre opp boet», bl.a. brannslokkingsutstyret på Kongsseteren. Det kommer nå til betaling. Selv om dette ikke er noe nytt budsjettdokument, er det et viktig dokument – en teknisk revisjon, om man vil – for budsjettåret 2010.

Proposisjonen om ny saldering av statsbudsjettet for 2010 inneholder forslag om endringer på statsbudsjettet og redegjørelse for endringer som er vedtatt av Stortinget eller foreslått i proposisjoner fra regjeringen hittil i år. I tillegg fremmes det forslag om å oppheve lov om Statens petroleumsforsikringsfond og endringer i lov om Statens pensjonsfond som følge av forslag om å avvikle Statens petroleumsforsikringsfond.

2010 har vært et kontrastfylt økonomisk år. Ettervirkningene av finanskrisen preger fortsatt mange land i verden, og mange av våre nærmeste samarbeidsland er i en svært vanskelig situasjon med både høy arbeidsledighet og høy statsgjeld. Det betyr i mange land dramatiske kutt i offentlige budsjetter. Mange opplever også smertefulle omstillinger med påfølgende demonstrasjoner, uro og sosiale spenninger.

Forskjellen mellom den situasjonen vi er i i Norge, og den situasjonen vi ser mange steder i Europa, kan på mange måter være overveldende. Det går godt i Norge, og norsk økonomi er solid. Men faren for nye kriser vil jeg si ikke er over, også Norge kan bli innhentet av nye økonomiske tilbakeslag. Er det imidlertid noe finanskrisen har vist oss, så er det at de mekanismene vi har bygd opp rundt norsk økonomisk politikk, og som har et bredt flertall i Stortinget, fungerer godt.

Nysalderingen befester inntrykket av at det går bra, faktisk langt bedre enn regjeringen hadde forutsett i fjor høst, og enda bedre enn det både regjeringen og Stortinget hadde forutsett i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett før sommeren. Endringer i forbindelse med nysaldert budsjett innebærer nå ytterligere reduksjoner i det såkalte strukturelle oljekorrigerte underskuddet i forhold til tidligere prognoser. Det anslås nå til 119,6 mrd. kr, altså 5,2 mrd. kr lavere enn i nasjonalbudsjettet for 2011. Dette bekrefter vel at vi kan si at norske myndigheter har styrt landet trygt gjennom finanskrisen. Det gir trygghet for at vi kan videreutvikle de fellesskapsløsningene og det velferdssamfunnet vi har i Norge.

Den anslåtte bruken av oljeinntekter – bare for å kommentere det kort, for det er en vesentlig del av norsk økonomisk politikk – ligger nå 14 mrd. kr over det vi kaller forventet realavkastning av kapitalen i Statens pensjonsfond utland ved inngangen til året. Reduksjonen som jeg nå har beskrevet, skyldes i stor grad økte varige skatteinntekter fra fastlandet, som i hovedsak følger av høyere skatter fra næringslivet enn det vi anslo i nasjonalbudsjettet for 2010. I tillegg er det en del reduserte utgifter – i hovedsak gjelder det lavere utgifter til folketrygden enn det som vi tidligere har lagt til grunn.

Bare helt kort til slutt et par grep som regjeringen foreslår som jeg vil kommentere spesielt. Når det gjelder statens utbytteinntekter, foreslås de satt ned med 4,2 mrd. kr i forhold til anslaget i nasjonalbudsjettet. Dette skyldes en tilbakeføring av mottatt utbytte fra Statkraft. Det er i tråd med offentliggjøringen fra Næringsdepartementet i november i år om at Statkrafts egenkapital skal styrkes med totalt 14 mrd. kr. Dette kan gjøre at Statkraft kan realisere en storstilt investeringsplan og igjen befeste sin kraft som motoren for utvikling av miljøvennlig fornybar energi både i Norge og internasjonalt. Jeg vil si at vi også her fra regjeringspartiene kan si at vi følger opp ambisjonen fra Soria Moria II-erklæringen om at Statkraft skal settes i stand til å være nettopp dette.

Endringer i utgifter og inntekter utenom skatter og utbytte bidrar samlet sett til å redusere det oljekorrigerte underskuddet. I det regnestykket er det også innarbeidet at regjeringen foreslår å øke rammetilskuddet til kommunene med 1 mrd. kr i 2010 for bl.a. å legge til rette for en styrking av arbeidet med en verdig eldreomsorg. Det er en økning på 25 pst. i forhold til anslåtte frie midler i 2010. Det styrker kommunesektorens finansielle situasjon og gjør kommunene bedre i stand til å gjøre de oppgavene bl.a. innenfor eldreomsorg som de er satt til.

Jeg vil avslutte med å takke finanskomiteen for godt samarbeid i høst. Vi har vedtatt et omfattende statsbudsjett og mange andre viktige saker her i Stortinget. Jeg vil også benytte anledningen til å ønske god jul, hvis jeg ikke skal ha ordet senere i debatten, og ønske god debatt om nysalderingen.

Ulf Leirstein (FrP) [10:57:37]: La meg begynne med å ta opp de forslagene som Fremskrittspartiet fremmer i innstillingen, enten alene eller sammen med andre partier.

Nysalderingen vekker fra tid til annen litt debatt. Det er interessant, en del av det som ligger i nysalderingen også for inneværende år. Det er faktisk sånn, som også komiteens leder var inne på, at man har bedret budsjettbalansen med nesten 100 mrd. kr på ett år. Det går altså mye bedre i Norge enn regjeringen la til grunn i sitt vedtatte budsjett for 2010. Bare siden revidert er balansen bedret med over 44 mrd. kr.

Det får meg til å reflektere litt over den debatten vi hadde for litt over et år siden, da vi diskuterte statsbudsjettet for 2010 og de alternativene som kom – når man altså ser hvor store endringer det kan bli i løpet av et år. Spesielt er det interessant å merke seg all den kjeften som Fremskrittspartiet ofte får knyttet til våre skatte- og avgiftskutt – at det ville være en katastrofe for landet om man fikk gjennomført store skatte- og avgiftskutt. Denne nysalderingen er et bevis på at man tvert imot hadde hatt god råd til store skatte- og avgiftskutt og latt folk beholde mer av sine penger. Allikevel ville man ha gått med et gigantoverskudd på statsbudsjettet. For 2010 er anslaget nå et overskudd på 163 mrd. kr. Det sier noe om hvilken situasjon Norge er i, kontra de aller, aller fleste andre land på denne planeten.

Jeg synes også det er veldig interessant å merke seg at regjeringen reduserer anslaget for bruk av sykepenger med 3,3 mrd. kr. Da vi hadde debatten om statsbudsjettet for 2011, foreslo Fremskrittspartiet å redusere anslag for en del av postene på trygdebudsjettet, osv. Da ble vi angrepet av representanter for regjeringspartiene for at når vi reduserer anslagene, tar vi angivelig og kutter i trygdeordninger eller kutter i dagpenger eller kutter i overføringer til folk flest.

Det vi gjorde, var å redusere anslag. Vi hadde tro på egen politikk. Når regjeringen også nå legger fram reduserte anslag på disse postene, antar jeg det er fordi man forventer å bruke mindre penger, og ikke fordi man kutter i ordningene. Så jeg håper i hvert fall at debatten om anslag når det gjelder denne typen utgifter på statsbudsjettet, ikke neste gang eventuelt også blir et angrep på Fremskrittspartiet for at man kutter i ordningene. Det er ikke det vi diskuterer. Vi diskuterer hvor anslagene skal være. Det er gledelig at denne typen utgifter over statsbudsjettet faktisk går ned.

Fremskrittspartiet fremmer noen forslag i nysalderingen som vi mener er på sin plass. Det viktigste grepet vi tar, er fortsatt å fokusere på den situasjonen som veldig mange eldre pleietrengende opplever i våre 430 kommuner. Veldig mange får ikke det pleietilbudet de har krav på. Det hjelper lite med en forskrift og garantier fra regjeringen når mange norske kommuner i disse dager i sine budsjettbehandlinger faktisk kutter budsjettene. Derfor har Fremskrittspartiet vært opptatt av at det bør komme mer penger. Vi fremmer også forslag i forbindelse med nysalderingen om at det kan overføres til neste år. Vi ønsker en øremerket bevilgning til eldreomsorgsatsing i norske kommuner både når det gjelder drift av eldreomsorg, drift av sykehjemsplasser og investeringstilskudd, slik at det blir bygd flere plasser. Til sammen er det 2 mrd. kr i våre forslag her.

I tillegg har vi foreslått at politiet skal styrkes med 180 mill. kr for inneværende år. Det er fordi 180 mill. kr tas fra driftsbudsjettet til politiet og øremerkes IKT-satsing. For neste år er det blitt sagt at man skal ta 250 mill. kr av politiets driftsbudsjett og øremerke IKT-satsing. Det betyr færre politibetjenter, færre operative politifolk i tjeneste, fordi man bruker av driftsbudsjettet for å gjøre nødvendige investeringer for å oppgradere IKT-utstyr. Når vi nå mest sannsynlig for inneværende år går med overskudd på 163 mrd. kr, burde man faktisk ta seg råd til at den IKT-satsingen som er nødvendig i politiet, tas som en egen bevilgning, og at de pengene som var bevilget til drift, kan gå til drift for politiet.

Avslutningsvis har jeg lyst til å peke på det forslaget Fremskrittspartiet fremmer sammen med de øvrige opposisjonspartiene, om å bevilge 30 mill. kr til organisasjoner som Fattighuset og Frelsesarmeen – organisasjoner som ikke minst i denne førjulstiden gjør en kjempejobb. Det er veldig viktig for veldig mange av de fattigste, de som er dårligst stilt i dagens samfunn, og som trenger hjelp. Det er viktig at vi gir dem denne håndsrekningen gjennom nysalderingen med forslag som Fremskrittspartiet er glad for at opposisjonen står samlet om.

Presidenten: Da har representanten Ulf Leirstein tatt opp de forslag han refererte til.

Jan Tore Sanner (H) [11:02:58]: La meg også, i likhet med komiteens leder, konstatere at nysalderingen viser at mye går bra i Norge. Det skal vi glede oss over, samtidig som vi skal minne oss selv om at vi også er i en privilegert situasjon, og at vi må ta vare på det gode utgangspunktet vi har.

Lite gleder en Høyre-mann mer enn at man går med overskudd. Det at vi går ut av dette året også med betydelig overskudd, er bra, for det kan skape trygghet for fremtiden.

Vi er opptatt av at nysalderingen ikke skal være en ordinær budsjettrunde. Når vi holder budsjettdisiplin i den ordinære budsjettrunden og i revidert nasjonalbudsjett, er det viktig at man også klarer å holde det i nysalderingen, som er den siste justeringen før jul.

Nysalderingen viser en betydelig forskjell i det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet. Fra vi behandlet nasjonalbudsjettet i fjor høst og frem til i dag, har det strukturelle, oljekorrigerte budsjettunderskuddet blitt redusert med 30 mrd. kr. På den ene siden er det selvfølgelig gledelig, for det viser at det har gått bedre i norsk økonomi enn vi antok. Samtidig registrerer vi fra Høyres side at det foregår en faglig debatt om aktivitetskorrigeringen. Vi mener det er viktig at Finansdepartementet også er åpen for den debatten, og viser vilje og evne til å gå inn i den diskusjonen. Det er vesentlig for tilliten til aktivitetskorrigeringen at den treffer så noenlunde, og at det ikke blir vanlig med så store avvik som det vi ser i år. Vi erkjenner selvfølgelig at etterdønningene etter finanskrisen gjør tidene mer usikre, og at det derfor kan være vanskelig å treffe helt.

Når det gjelder regjeringens forslag, støtter vi i det alt vesentlige det. Vi går imot tilbakeføringen av utbyttet til Statkraft. Vi mener det er en uryddig håndtering at man skal betale tilbake et utbytte. Vi har i stedet økt egenkapitalen tilsvarende. Vi mener det er en riktigere måte å styrke Statskrafts posisjon på istedenfor å justere utbyttet frem og tilbake.

På ett punkt fremmer Høyre også alternative forslag, og det knytter seg til situasjonen for private og ideelle institusjoner innenfor helse, omsorg, rehabilitering, rus og psykiatri. Det er en alvorlig situasjon når det gjelder svært mange av disse tilbudene, ikke minst for alle brukerne, når vi ser at mange nå må nedbemanne, andre legges ned. Det vises fra regjeringens side til at dette skyldes anbudsprosessene. Jeg synes nok kanskje at regjeringen fremstår som litt blårussaktig i sin argumentasjon når det gjelder anbudssystemet. Samtidig vet vi at her ligger det også en ideologisk føring bak, nemlig at man ønsker å prioritere det offentliges egne tilbud.

Fra Høyres side mener vi selvsagt at anbud er vesentlig også innenfor dette området, men det må kombineres med forutsigbarhet for ideelle og private institusjoner, og anbudsprosessen må også innebære at man verdsetter det mangfoldet i tilbudet som disse bidrar til.

Svært gode tilbud bygges nå ned. Oslo Hospital har vært trukket inn. Men vi ser det nesten i samtlige av landets fylker at tilbudet som er bygd opp over svært lang tid, nå bygges ned. Derfor fremmer Høyre forslag om at de som har mistet sin kontrakt med helseforetakene, skal få forlenget sine kontrakter frem til regjeringen har gjennomgått selve anbudssystemene og vi kan få et mer bærekraftig system, som gjør at vi både kan ivareta behovet for åpne og etterprøvbare prosesser, samtidig som vi bygger inn verdien av mangfold og bidrar til at flere kan få et godt tilbud. For det er jo situasjonen, at samtidig som private og ideelle bygger ned, vet vi at helsekøene øker og at behovene øker, og da mener vi at det er fullstendig galt at man skal ture frem med ideologiske ideer om at man skal ha mindre mangfold og mer offentlighet.

Inga Marte Thorkildsen (SV) [11:08:24]: Jeg skal knytte noen kommentarer til noen temaer som er berørt, og noen temaer som ikke har blitt berørt.

Det første gjelder Statkraft. Fra SVs side vil jeg gjerne understreke den gleden som også ble uttrykt fra komiteens leder, over at Statkraft nå settes i stand til å være en virkelig motor for utbygging av ny fornybar energi. Det er gledelig. SV er veldig opptatt av at vi skal bruke statens selskaper aktivt nettopp for å vise retning og sørge for at vi får dratt med oss det private næringslivet, slik at flere tør å satse innenfor områder som vi syns er viktige. Ny fornybar energi er helt åpenbart et slikt område. Det henger sammen med klimaproblemene, men det henger også sammen med behovet for å bygge ut ny kraft, bl.a. i områder som i dag har underskudd. I tillegg til det setter vi altså beskrankninger for Statkrafts aktiviteter når det gjelder forurensende gasskraft, og det er også positivt.

Jeg vil også trekke fram styrking av kommunenes budsjetter som veldig viktig. Det er også noe som SV klart stiller seg 100 pst. bak.

Så er det slik at opposisjonen til dels har fremmet forslag om å styrke bl.a. fattiges organisasjoner. Det syns vi er positivt. I budsjettet for 2011 har vi også lagt inn en styrking av fattiges organisasjoner. Særlig vil jeg nevne dette med sosialt entreprenørskap, men også muligheten for barn og unge til å ta del i friluftslivet gjennom at vi har gitt et tilskudd til bl.a. friluftsorganisasjonene for å sikre at flere kan komme seg ut i skog og mark. Det er viktig utjamningspolitikk også.

Og utjamning er et stikkord som jeg vil trekke inn. For det er klart at det å gi økt støtte til fattiges organisasjoner, er bra. Men man må samtidig også se at hvis man legger til rette for en utvikling der forskjellene mellom sosiale grupper i samfunnet blir økende, øker også fattigdomsproblemene. Det er ikke da sikkert at det holder med å gi en liten økning til de fattiges organisasjoner, det kan hende at man må komme med betydelige midler. Derfor vil jeg bruke anledningen til nok en gang å advare mot de forslagene som særlig Fremskrittspartiet og Høyre står bak, som det å fjerne formuesskatten, og også forslag om andre usosiale endringer i skattesystemet. Det kan da være verdt å merke seg at vi i år har fått den gledelige nyheten at forskjellene i Norge nå faktisk minker. Vi har hatt en trend gjennom veldig mange år der forskjellene har økt. Den tendensen har regjeringa snudd, og det skal vi støtte videre opp om.

Også fra finanskomiteens side bør vi holde et høyt fokus på gjeldsproblematikk. Rett før jeg kom opp her på talerstolen, hadde jeg et møte med Foreningen Fattignorge, og noe de er spesielt opptatt av, er selvfølgelig at det er et sterkt økende problem dette med gjeld som folk ikke klarer å betjene. Vi har bl.a. den situasjonen at kommunene ikke er i stand til å gi folk skikkelig hjelp. Vi har til og med fått eksempler på folk som i løpet av den tida de har stått i kø og ventet på å få gjeldsrådgivning, har fått økt sin gjeld betydelig. Det problemet må vi ta tak i. I tillegg må vi ta tak i dette med tilgangen til kredittkort, holdningen til bruk av kredittkort, forbrukslån og klart også de høye strømutgiftene som veldig mange vil slite med. Hvordan skal vi sikre at folk får muligheten til å håndtere sin private økonomi? Dette er det viktig at vi diskuterer i det neste året.

Så til temaet helbredelse ved alternativt statsbudsjett, som representanten Ulf Leirstein indirekte var innom. Han ba tynt om at vi måtte ha forståelse for hvordan Fremskrittspartiet har lagt opp sine budsjetter. Det har vi ingen forståelse for, fordi det rett og slett ikke er mulig å trylle seg fram til et friskere folk bare ved å overta makta. Jeg tror ikke noe på at hvis Fremskrittspartiet og Høyre hadde – teoretisk – kommet til makta fra 1. januar 2011, ville vi sett at f.eks. en fjerdedel av enslige i dette landet plutselig hadde blitt gift. Så lykkelige tror jeg ikke de hadde blitt over at Siv Jensen eventuelt hadde tatt over statsministerstolen.

Jeg vil også bare nevne forslaget om å fjerne bomselskapenes gjeld nå, i en situasjon der vi har så store problemer knyttet til luftforurensing at f.eks. unger i denne byen er nødt til å holde seg inne, og for ikke å snakke om i Bergen: Barneleger rykker ut på Dagsrevyen og ber barnefamilier om å flytte derfra. Det syns jeg er rimelig overmodig.

God jul, forresten.

Presidenten: Takk for det.

Per Olaf Lundteigen (Sp) [11:13:45]: Nysalderinga av statsbudsjettet 2010 er en nyttig gjennomgang av det som er den økonomiske statsfinansielle situasjonen. Finanskomiteen har jo tidligere drøftet budsjettet for 2010 tre ganger – både høsten 2009, i forbindelse med revidert våren 2010 og i oktober 2010 i forbindelse med budsjettet for 2011. Det er, som mange har vært inne på, stadig bedrede tall som viser bedrede statsfinanser. Det er mange som ser hen til Norges tall når det gjelder utviklingen.

Nå er det nysalderingen som viser ytterligere bedrede tall. Vi er altså i den situasjonen at fra statsbudsjettet 2010 og til nå er det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet redusert med om lag 30 mrd. kr. Som det står i innstillingen, er det ekstraordinære, store endringer, og det gir jo grunn til en del refleksjoner.

Det som er hovedårsaken til langt mindre underskudd, er kombinasjonen av liten arbeidsledighet, lavere trygdeutgifter og det som veldig få snakker om, synes jeg, nemlig en stor reallønnsvekst for mange arbeidstakere som har en sterk posisjon i arbeidslivet.

Men det er ikke alle som har en sterk posisjon i arbeidslivet. Derfor må ikke minst regjeringa ha en veldig bevågenhet overfor disse gruppene, for nå er endringene så store at også konsekvensene raskt vil bli store med tanke på et økonomisk jambyrdig samfunn. Derfor er det sentralt at regjeringa i sitt arbeid for gjennomføring av den økonomiske politikken i 2011 fokuserer sterkt på bl.a. lønnsoppgjør, inntektsoppgjør og skattepolitikken, slik at en kan sikre at den jambyrdige utviklinga blir forbedret.

For øvrig er det krevende når lønns- og inntektsnivået i Norge mer enn tidligere utvikler seg annerledes enn i våre konkurrentland. Det er nå ikke vanskelig å treffe på svensktalende arbeidstakere i Norge, som er et bilde på hva som skjer, nemlig at en søker til Norge fordi det her er både arbeid og godt betalt arbeid. Dette er heller ikke vanskelig å erfare fra bedrifter i Norge, som opplever en stadig tøffere konkurranse med svenske bedrifter, fordi kostnadsnivået i Sverige på få år har endret seg dramatisk i vår disfavør.

Den internasjonale finanskrisa snakkes det mye om. Jeg synes at altfor få snakker om den fasen som den internasjonale finanskrisa nå raskt går inn i, nemlig en statsgjeldskrise som er langt, langt mer alvorlig enn finanskrisas første fase, etter Senterpartiets vurdering. Den må i en rekke land sjølsagt møtes med redusert offentlig forbruk og økte skatter og avgifter. Men det som er det mest krevende, er at en nå er i en situasjon hvor stadig flere signaler går ut på at en rekke land med store vanskeligheter, antakeligvis, vil kunne betjene sin gjeld, og at vi vil stå overfor en situasjon hvor en må inn på ulike former for nedskrivning av statenes gjeld. Dette vil være en helt ny situasjon, som lett vil kunne føre til en dramatisk, ustabil situasjon. Jeg vil si det så sterkt: Dette spørsmålet bør snarest diskuteres i Stortinget fordi dette sjølsagt får konsekvenser for vår konkurransesituasjon og for vår egen økonomiske politikk, når vi vet at vi har betydelige investeringer i obligasjoner ute i Europa, bl.a.

Til slutt: En konkret post i nysalderinga er «Forskuttering av midler til vegformål». Der står det:

«Samferdselsdepartementet har til nå ikke regnet forskuttering med bompenger inn i de samlede forskutteringene som omfattes av fullmaktsgrensen. Samferdselsdepartementet legger opp til å endre denne praksisen, og vil komme tilbake til forslag om heving av fullmaktsgrensen i 2011.»

Det er bra og nødvendig. Bevilgninger og forskuttering er det nødvendig å se i sammenheng, slik at behovet for investeringer som gjelder vegformål, ivaretas på en god måte.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:18:50]: Jeg synes, i likhet med foregående taler, at det er vel verdt å dvele et par minutter ved hvilken situasjon dette landet for tiden er i, kontra storparten av andre europeiske land, i hvert fall mange av de vesteuropeiske. Spania, Portugal, Hellas og Irland kan være noen land å nevne som sikkert misunner oss det vi driver med her i dag, som viser at vi har en sterk økonomi, som går enda bedre enn det man forutsatte for 2010.

Men, som også representanten Lundteigen var inne på, de strukturelle endringene som skjer i Europa, kommer til å få betydning også for Norge. Og jo raskere vi ser hvilke utfordringer det er, ikke minst når det gjelder vår konkurranseutsatte økonomi, jo bedre vil det være. Dette fortjener vel egentlig en helt egen debatt.

Jeg vil derfor bruke de få minuttene vi har i denne debatten, til, for det første, å ta opp de forslag vi fremmer i innstillingen, og kort begrunne dem. Vår tilleggsbevilgning når det gjelder Nav, begrunnes rett og slett i at mange av disse kontorene nå er i en sterkt presset situasjon. Den sterkt pressede situasjonen betyr at det er færre som får hjelp. Så foreslår vi bl.a. en økning i Enovas budsjett. Enøktiltakene har tørket opp, bokstavelig talt, slik at Enova nå er tomme for midler som kan bidra til energieffektivisering.

Så er det de organisasjonene som særskilt arbeider med de fattige. Inga Marte Thorkildsen var litt usikker på om det ble noe særlig bedre av en bevilgning på 30 mill. kr. Vel, jeg er i hvert fall helt sikker på at det ikke blir noe verre. Jeg vet med trygghet at i hvert fall de organisasjonene vi her snakker om, har meget god bruk for de pengene som dette vil generere. Det er vel nok å se på reportasjene fra Frelsesarmeen og Fattighuset for å se at de kan komme godt med allerede i 2010.

Til slutt et viktig poeng, som også Jan Tore Sanner var inne på, nemlig forholdet til statens/det offentliges samarbeidspartner innenfor helse- og sosialsektoren. Oslo Hospital er blitt den store symbolsaken som viser at politisk styring er nødvendig for å bevare et differensiert helsetilbud, et tilbud som treffer en viktig pasientgruppe, men som dagens Helse-Norge ikke greier å ivareta. Vi har hatt denne debatten lenge, men jeg må bare tilstå at jeg i hvert fall har det juleønsket – hvis jeg får gi uttrykk for det – at regjeringen bruker tid og krefter på dette, får en løsning og tar politisk grep. Det er faktisk det som trengs. For meg er det en gåte at det er helt urimelig – ifølge rød-grønn tankegang – å sette bestemor ut på anbud, mens når det gjelder rusavhengige, barnevernsbarn, psykiatriske pasienter, er det tut-og-kjør-politikken som rår, og det med betydelig negative konsekvenser for dem som rammes.

Poenget her er ikke først og fremst at man skviser ut ideelle. Poenget, f.eks. når det gjelder Oslo Hospital, er at Helse Sør-Øst faktisk ikke kan tilby et adekvat behandlingstilbud når man har fjernet Oslo Hospital fra en avtale som de ønsker. Og hva sier man så? Da får man se på om man bør øke budsjettrammen. Men det innebærer at de som har vunnet anbudet, har vunnet det på falske premisser. De har vunnet anbudet på en premiss om at de skal behandle pasienter som er av en helt annen kategori enn dem som faktisk er ved Oslo Hospital i dag. En må gjerne skylde på Helse Sør-Øst og foretakene i så måte, men til syvende og sist er det et politisk ansvar. Det har vi sett altfor lite til at regjeringen ønsker å ta i den saken.

Presidenten: Representanten Hans Olav Syversen har tatt opp de forslagene han refererte til.

Borghild Tenden (V) [11:24:07]: Jeg tar ordet for å redegjøre for et av Venstres forslag i innstillingen.

Det er gledelig at kostnadene knyttet til sykepengeutgifter er redusert med nesten 3 mrd. kr i forhold til det nivået vi tidligere antok at det kom til å være på i 2010. Venstre foreslår at disse pengene brukes til et kraftfullt teknologiløft i Nav. Det er gjentatte ganger dokumenter og påpekt at dagens utdaterte datasystem er hovedårsaken til de mange problemene Nav har hatt i oppstartsfasen, og som organisasjonen fremdeles sliter med. Innenfor Nav finnes det tre forskjellige dataplattformer og hundre ulike systemer innenfor disse igjen.

Jeg mener at dette ikke er akseptabelt og foreslår derfor et kraftfullt løft for å gjøre noe med dette nå. En slik engangsinvestering nå vil trolig spare etaten for betydelige årlige ressurser som går til vedlikehold og sikkerhetsoppgradering av et svært gammelt og lite funksjonelt system.

Jeg understreker at forslaget om økte bevilgninger ikke skal inngå i ordinær drift, men i en målrettet investering i fremtiden. Ved å slutte å bruke datasystemer fra 1980-tallet vil de Nav-ansatte spare masse tid og ressurser som i stedet kan brukes til målrettet veiledning og hjelp for de mange som trenger etatens assistanse.

Direktør i Nav Finnmark Inge Hill, sier det f.eks. slik i avisen Finnmarken:

«Vi må forholde oss til fem-seks datasystem. Der saksbehandlere må skifte mellom ulike datasystemer. Hvis vi hadde hatt et datasystem, ville vi hatt en mye mer effektiv måte å jobbe på.»

Det er avgjørende viktig at dette ryddes opp i snarest mulig. Ingen er tjent med en ineffektivitet i Nav – ikke de ansatte, og ikke de som de ansatte er satt til å hjelpe. Konsekvensene av ikke å gjøre det vises allerede. IKT-investeringene må komme, og dersom det skal skje innenfor dagens økonomiske rammer, vil det gå ut over annen aktivitet. Det har vi allerede sett eksempler på ved at det blir redusert med 160 stillinger i førstelinjetjenesten.

Representanten Geir Pollestad fra Senterpartiet sa i forbindelse med Stortingets behandling av budsjettproposisjonen fra Arbeidsdepartementet – Innst. 15 S – tirsdag den 7. desember 2010 følgende:

«Til slutt vil jeg komme inn på IKT-systemet i Nav. Det er en utfordring. Vi skulle ha kommet lenger enn det vi har gjort, men budsjettet bærer bud om at en er i gang med prosessen.»

Jeg vil gjerne utfordre finansministeren på denne påstanden. Er vi i realiteten i gang med denne prosessen? Og er det en god prosess dersom penger til nødvendige investeringer går på bekostning av førstelinjetjenesten i Nav, slik alt tyder på blir følgene av det budsjettet som nå er vedtatt for 2011? Resultatet av det vedtatte budsjettet for 2011 er jo at Nav må kutte 161 mill. kr til drift neste år, noe som igjen fører til kutt i bemanningen. Konsekvensene er naturlig nok at aktiviteten blir dempet i førstelinjetjenesten og at flere brukere ikke får hjelp.

Nav på Sørlandet har f.eks. ikke penger til å sette inn vikarer ved sykdom eller fødselspermisjon. Misnøye med at statlige stillinger og overføringer kuttes uten at arbeidsoppgavene blir færre, førte for kort tid siden til at Nav-sjefene i Kristiansand og Kvinesdal sa opp jobbene sine. Det er flere tilsvarende eksempler andre steder i landet på at forholdene i Nav ikke kommer til å bli nevneverdig bedre i årene som kommer.

Venstre har ingen tradisjon for å bruke nysalderingen til omkamp og fremme en rekke forslag til nye bevilgninger. Vi gjør det heller ikke denne gangen, men vi foreslår en viktig engangsinvestering slik at Nav faktisk blir det viktige redskapet et samlet storting ønsker at det skal bli.

Jeg tar med dette opp Venstres forslag i innstillingen.

Presidenten: Representanten Borghild Tenden har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:28:39]: Først vil jeg slå et lite slag for selve nysalderingsproposisjonen. Det er et meget leseverdig dokument. Jeg regner med at alle i finanskomiteen har lest det. Men det vil også gjelde for alle andre, for det gir en utmerket oversikt over hva vi driver med i den økonomiske politikken, og hva vi bruker penger på. Dermed har jeg anbefalt proposisjonen. Den bør lagres slik at den er lett tilgjengelig.

Inntrykket er, som flere har vært inne på, at norsk økonomi er i veldig god stand. Vi har en sterk økonomi i Norge som på mange måter skiller seg ut fra det som er situasjonen i mange land rundt oss. La meg bare få lov til å knytte noen kommentarer til det nå på tampen av budsjettåret 2010.

Min generasjon har stort sett opplevd en sammenhengende vekst i økonomien og en opptur nærmest uten stans. Det har vært en ubrutt velferds- og velstandsøkning gjennom min generasjons tid. Dette er ikke noe som har kommet over natta; det har blitt til over lang tid og er et resultat av både målrettet arbeid og innsats fra mange mennesker i både historisk tid og i nåtid. Det understreker et av de helt sentrale poengene i den økonomiske debatten: hvor viktig det er å videreføre det jeg kaller generasjonskontrakten – det at generasjoner jobber målbevisst for hverandre og jobber målbevisst for å sørge for at vi også kan trygge velferden i årene framover. Det er ikke naturgitt at dette automatisk vil fortsette. Det er store utfordringer nasjonalt – den demografiske revolusjonen, som vi kan omtale det som, klimautfordringer m.m. Det er også viktig at generasjonskontrakten nå utvides utover det rent økonomiske perspektivet, og at klima- og miljøperspektivet blir inkludert.

Vi har store naturressurser i Norge som vi drar nytte av, men det er også slik i Norge som det er i de fleste andre land, at det er arbeidskraftens verdi, utviklingen i arbeidskraften, som avgjør hvordan framtiden blir. Utviklingen av framtidens velferd blir avgjort i arbeidslivet.

Jeg har også lyst til å si at det er viktig at vi ser det store i det små, at vi som politikere bidrar til å bygge opp under stoltheten og verdigheten til alle de mennesker som holder samfunnshjulene i gang, alle de små hjul som sørger for at det store hjulet er i bevegelse hele tiden, disse mennesker som hver dag på sin plass gjør en innsats for oss alle, men som sjelden eller aldri kommer i avisen.

La meg også si noen få ord om internasjonal økonomi. Bildet er veldig variert. I framvoksende økonomier er det en sterk vekst. Kina er her helt i teten, med en vekst på i underkant av 10 pst. Det går bra i land som Tyskland og Sverige i Europa, men bildet i Europa er mye mer variert. I Amerika er veksten fortsatt svak. Selv om veksten tar seg opp igjen, er det en bekymring rundt den store ledigheten som vi har både i OECD-området og i land ellers, og ekstra bekymring er det grunn til å ha omkring utviklingen i ledigheten blant unge mennesker. Jeg tror det er behov for en mer samlet internasjonal innsats og strategi for å ta tak i de utfordringer som ungdomsledigheten reiser, slik at vi unngår at beskrivelsen om den tiden vi nå er inne i, også blir en beskrivelse om ungdomsgenerasjonen som den tapte generasjonen. Dette er en av våre største felles utfordringer framover.

Som flere talere har vært inne på, er vi del av et globalt skjebnefellesskap. Selv om det går bra i Norge, er det viktig at vi også løfter blikket og ser oss selv i en større internasjonal sammenheng. Det er det viktig å tenke over, ikke minst i den tiden vi nå går inn i, der vi har muligheter til å lufte tanker om slike ting.

Jeg vil takke finanskomiteen for et godt samarbeid og ser fram til nye debatter om økonomi i tiden som kommer.

Presidenten: Det blir replikkordskifte.

Ulf Leirstein (FrP) [11:33:57]: La meg aller først få ønske god jul til finansministeren og takke for det samarbeidet vi har hatt i løpet av det året vi nå legger bak oss. Vi setter veldig pris på den dialogen som finansministeren har med oss i finanskomiteen, og ønsker lykke til videre.

Så til spørsmålet. Nå er det jo slik, som jeg var inne på i innlegget mitt tidligere i dag, at budsjettbalansen er bedret med nesten 100 mrd. kr i forhold til det budsjettet som ble vedtatt for 2010. Ut fra et budsjett på rundt 1 000 mrd. kr er det 10 pst. vi snakker om – det er en ganske stor andel av dette budsjettet som er i bedringens tegn. Gjør det at finansministeren reflekterer noe over hvordan budsjetteringssystemet og måten man regner på i Finansdepartementet, slår ut, når det kan bli så store svingninger i løpet av et år?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:34:44]: Vi hadde jo en interessant debatt her i går om både budsjettsystem og budsjetteringssystem. Det er klart at det som er krevende når det gjelder anslag i økonomien, er at i tider da økonomien svinger mye, blir det å råke anslagene mer krevende. Så det er for så vidt viktig at vi har det med oss i denne diskusjonen.

Men først og fremst er det slik at de resultatene vi nå ser, i 2010, er et resultat av at det går bedre i norsk økonomi. Vi har fått en sterk vekst i de underliggende skatteinntektene. Vi ser nå, mot slutten av året, at det blir en reell nedgang i uttellingen både til sykelønn og til asylsøkere. En engangseffekt av at vi legger ned Statens petroleumsforsikringsfond, som vil virke innover i 2011, er viktig, og det er først og fremst det som styrker budsjettbalansen.

Jan Tore Sanner (H) [11:36:02]: Jeg legger til grunn at finansministeren deler mitt syn om viktigheten av tillit til budsjettsystemet og til Finansdepartementets anslag, og jeg legger til grunn at finansministeren tar inn over seg det jeg sa, og merknadene våre i innstillingen.

Min replikk knytter seg til det temaet som finansministeren tok opp, nemlig verdigheten til mennesker som står på hver dag, og alle de små hjulene. En viktig del av de små hjulene i vårt samfunn er de frivillige ideelle organisasjonene, private aktører, som gir et fantastisk tilbud innenfor rus, psykiatri, rehabilitering – innenfor mange områder. Vi ser nå at mange av disse tilbudene bygges ned, samtidig som behovene øker. Vil finansministeren nå raskt komme tilbake med endringer i systemet som gjør at vi kan sikre både de private og de ideelle organisasjonene, som gir et så fantastisk godt tilbud til så mange mennesker i vårt samfunn?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:37:08]: Først vil jeg bare si til representanten Sanner at Finansdepartementet hele tiden vil jobbe med stadig å kunne gi bedre anslag, bedre prognoser. Det er et pågående arbeid. I den sammenhengen har jeg merket meg det som representanten Sanner sa.

Så er det slik at for denne regjeringen er både frivillig sektor og ideell sektor viktig. Det har jo også framkommet gjennom den styrkingen som vi har gitt, bl.a. gjennom bevilgninger, momsrefusjon mv., som er viktig for frivillig sektor. Så vil jeg også understreke at frivillig sektor spiller en stor rolle, og skal fortsatt spille en viktig rolle når det gjelder arbeid blant rusmisbrukere og andre, fordi dette utfyller det offentlige tilbudet på en god måte. Jeg kan forsikre representanten Sanner om at dette er et område som har stor oppmerksomhet i regjeringen, og vi vil selvsagt også, når vi har noe å melde, komme til Stortinget med det.

Hans Olav Syversen (KrF) [11:38:19]: Bare en kommentar til den forrige replikken. Jeg håper det er noe man vil melde fort. Jeg tror ingen er i tvil om, hvis man leser stortingsflertallet, at det er en sterk utålmodighet også i de rød-grønne partiene for å få endret den jeg vil kalle ganske passive tilnærmingen som regjeringen har hatt på området hittil.

Så til det som finansministeren tok opp, som en kan kalle litt fremadskuende blikk på økonomien. En viktig sak som vel antakelig kommer i 2011, er jo ny uførepensjon. Hvor viktig mener finansministeren at en reformert uførepensjon er, i tilknytning til det behovet han pekte på, for en sunn og sterk økonomi?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:39:14]: Når det gjelder frivillig sektor, vil jeg også vise til det som skjedde i forbindelse med budsjettet for 2011, og det som da ble gjort fra stortingsflertallets side i budsjettinnstillinger for å styrke innsatsen i forhold til de frivillige. De skal fortsatt spille en viktig rolle, både ut fra det behovet som vi ser, men også at de skal gi et godt kvalitativt tilbud.

Uførereformen er viktig som en tilpasning til og oppfølging av pensjonsreformen. Det er to ting som jeg vil understreke. Det ene er at det er viktig at en ser på den utfordringen som det store antallet som er utenfor arbeidslivet, representerer. Så arbeidslinja, som vi kaller det, det at så mange som mulig av de som er på uføretrygd, eller de som er midlertidig ute av arbeidslivet, får en mulighet i arbeidslivet. Det er en grunnplanke i hele uførereformen.

Det andre er selvsagt å sikre at de som er uføre og blir uføre, får en trygghet for inntekt og en trygghet for framtiden. De to hovedhensynene mener jeg at vi skal være i stand til å oppfylle i uførereformen.

Borghild Tenden (V) [11:40:31]: Finansministeren var inne på klima og miljø i innlegget sitt. Mitt spørsmål går på de omfattende budsjetteringene knyttet til kjøp av klimakvoter. Venstre har påpekt det i fire budsjetter på rad og også i forhold til det inneværende budsjett, og det vi ser, er at det er budsjettert med 1,2 mrd. kr til kjøp av klimakvoter. I beste fall får man brukt 135 mill. kr. Dette er penger som vi mener kunne vært brukt helt annerledes.

Mitt spørsmål til statsråden er: Hvorfor driver man en sånn type symbolbudsjettering, slik Venstre ser det, og har finansministeren tenkt å gjøre noe med det?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:41:12]: Først så glemte jeg i mitt innlegg å svare på noe som representanten Tenden tok opp i hovedinnlegget sitt om forholdet til Nav og innføring av ny teknologi i Nav. Der er det slik at vi nå skal gjennomføre konsekvensutredninger knyttet opp mot det, og regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med den saken så fort de utredningene er gjennomført.

Når det gjelder kjøp av klimakvoter, er det en viktig del av regjeringens politikk for å overoppfylle Norges mål i forhold til Kyoto-avtalen. Det som er krevende, er å ha en god budsjettering av hva som blir behovet i det året som kommer. Det skyldes både at det skjer ting i klimakvotemarkedet, og også at kjøp kan bli utsatt. Vi skal gjøre det vi kan for å prøve å gi så gode anslag som mulig i budsjettet, men det har vært preget av at det har vært noe vanskelig å budsjettere det reelle behovet. Det er årsaken til at vi har sett store endringer igjennom året på den budsjettposten.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) [11:42:28]: Regjeringen velger å bruke 1 mrd. kr ekstra på kommuneøkonomien i forbindelse med saldert budsjett, og det gjør man fordi man har fått større inntekter enn beregnet. Da blir mitt spørsmål til statsråden: Grunnen til at man ikke f.eks. har brukt mer penger på eldreomsorgen tidligere – for manglene er jo der ute i kommunene – er det mangel på penger? Hvorfor bruker man 1 mrd. kr, og ikke 2 mrd. kr eller 5 mrd. kr? 1 mrd. kr er jo 1 pst. av de økte inntektene man har fått. Hva er grunnen til at man plutselig finner rom for 1 mrd. kr nå, og ikke har funnet det tidligere?

Statsråd Sigbjørn Johnsen [11:43:14]: Nå er det slik at denne regjeringen har satset betydelig på å øke inntektene i kommunesektoren. Hvis en ser på økningen siden 2005, er den formidabel. Det har gitt grunnlag for en sterk vekst i det kommunale tjenestetilbudet i løpet av de årene, også på eldreomsorgsområdet, og det skal fortsatt satses sterkt på dette i tiden framover. I budsjettet for 2011 er det også lagt inn en betydelig vekst i kommunenes økonomi, men vi så det slik i forbindelse med nysalderingen at det er et stort udekket behov i kommunene på en del områder, og det er grunnen til at vi foreslår å bevilge 1 mrd. kr ekstra i 2010.

1 mrd. kr er fryktelig mye penger, men jeg ser jo at det kan være ulike oppfatninger om hvor mye 1 mrd. kr er, og at det kanskje skulle vært mer, men vi mener alt i alt at denne regjeringen sikrer kommunesektoren i Norge en god og sterk inntektsutvikling.

Presidenten: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 15.

(Votering, se side 2020)

Votering

Votering i sak nr. 15

Presidenten: Under debatten er det satt fram 16 forslag. Det er

  • forslag nr. 1, fra Ulf Leirstein på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 2–4, fra Ulf Leirstein på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre

  • forslagene nr. 5–10, fra Ulf Leirstein på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 11–15, fra Hans Olav Syversen på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 16, fra Borghild Tenden på vegne av Venstre

Det voteres først over forslag nr. 16, fra Venstre. Forslaget lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
605Arbeids- og velferdsetaten
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 800 000 000»
Votering:Forslaget fra Venstre ble med 92 mot 3 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.56.00)

Presidenten: I og med at ingen hadde noen bekjennelse å komme med til den forrige avstemningen, voteres det nå over forslagene nr. 11–15, fra Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 11 lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
605Arbeids- og velferdsetaten
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres200 000 000»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen prolongere eller på nytt inngå avtaler med alle institusjoner drevet av ideelle aktører som har hatt avtaler med de regionale helseforetakene og med Bufetat, men som har tapt anbud, og som enten fortsatt driver videre med redusert tilbud eller som er i ferd med å avvikle driften. Det forutsettes at avtalene skal gjelde fra 1. januar 2011 til 1. juli 2011.»

Forslag nr. 13 lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
732Regionale helseforetak
70Særskilte tiltak, kan overføres, kan nyttes under postene 72, 73, 74 og 75100 000 000»

Forslag nr. 14 lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
855Statlig forvaltning av barnevernet
22Kjøp av private barnevernstjenester40 000 000»

Forslag nr. 15 lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
1825Omlegging av energibruk og energiproduksjon
70Tilskudd til elektrisitetssparing i husholdninger, kan overføres100 000 000»
Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti ble med 92 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.56.36)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 5–10, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 5 lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
440Politidirektoratet, politi- og lensmannsetaten
1Driftsutgifter, kan nyttes under kap. 441, post 1, kan overføres, økes med180 000 000
fra kr 8 966 813 000 til kr 9 146 813 000»

Forslag nr. 6 lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
571Rammetilskudd til kommuner
69Styrking av eldreomsorgen, drift av institusjonsplasser, øremerket, kan overføres, økes med1 000 000 000»

Forslag nr. 7 lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
586Tilskudd til omsorgsboliger og sykehjemsplasser
64Investeringstilskudd, kan overføres, økes med1 000 000 000
fra kr 633 725 000 til kr 1 633 725 000»

Forslag nr. 8 lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
1323Bompengeprosjekter
70Sletting av bompengeselskapenes gjeld på veiprosjekter pr. 31. desember 2009, kan overføres, økes med17 000 000 000»

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen legge frem en sak som skal gi grunnlag for vedtak om statlig gjeldsovertakelse og/eller gjeldssletting for bompengefinansierte prosjekter vedtatt av Stortinget i 2010, samt eventuell ny bompengegjeld opptatt i 2010 for andre bompengefinansierte prosjekter. Stortinget ber derfor regjeringen vurdere en løsning der staten trer inn som debitor i bompengeselskapenes gjeld pr. 31. desember 2010, og derved overtar den fastlagte nedbetalingen på vegne av trafikantene.»

Forslag nr. 10 lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
5800Statens pensjonsfond utland
50Overføring fra fondet, reduseres med25 223 472 000
fra kr 153 780 000 000 til kr 126 556 528 000»
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 76 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.56.53)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 2–4, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre. Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at utredningsarbeidet som et samlet storting ba om i Innst. 294 S (2009–2010), og som regjeringen har varslet for å løse de akutte problemstillingene som ideelle og nonprofitbaserte institusjoner møter, igangsettes straks og at en sak om dette fremmes for Stortinget senest i revidert nasjonalbudsjett for 2011.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sørge for at statens eksisterende avtaler med ideelle, nonprofitinstitusjoner og andre private tiltak, blir forlenget inntil Stortinget har behandlet en sak om disse institusjoners rammevilkår.»

Forslag nr. 4 lyder:

«På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

KapPostFormålKroner
732Regionale helseforetak
70Særskilte tilskudd, kan overføres, kan nyttes under postene 72, 73, 74 og 75500 000 000»
Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Venstre ble med 58 mot 40 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 12.57.11)

Presidenten: Forslag nr. 1, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre tas opp til votering. Forslaget lyder:

«I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endring:

KapPostFormålKroner
621Tilskudd til sosiale tjenester og sosial inkludering
70Frivillig arbeid, kan overføres, økes med30 000 000
fra kr 48 648 000 til kr 78 648 000»

Votering

Forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 52 mot 45 stemmer ikke bifalt.

(Voteringsutskrift kl. 12.57.31)

Presidenten: Komiteen hadde innstilt:

I statsbudsjettet for 2010 gjøres følgende endringer:

Utgifter
1605Senter for statlig økonomistyring:
1Driftsutgifter, nedsettes med4 900 000
fra kr 315 300 000 til kr 310 400 000
1618Skatteetaten:
21Spesielle driftsutgifter, forhøyes med15 700 000
fra kr 124 300 000 til kr 140 000 000
22Større IT-prosjekter, kan overføres, nedsettes med51 100 000
fra kr 218 700 000 til kr 167 600 000
1632Kompensasjon for merverdiavgift:
61Tilskudd til kommuner og fylkeskommuner, overslagsbevilgning, forhøyes med800 000 000
fra kr 13 700 000 000 til kr 14 500 000 000
1645Statens finansfond:
70Tilskudd til drift, nedsettes med7 500 000
fra kr 10 000 000 til kr 2 500 000
1650Statsgjeld, renter mv.:
1Driftsutgifter, forhøyes med5 000 000
fra kr 30 900 000 til kr 35 900 000
89Renter og provisjon mv. på innenlandsk statsgjeld, overslagsbevilgning, nedsettes med200 100 000
fra kr 20 414 600 000 til kr 20 214 500 000
2309Tilfeldige utgifter:
1Driftsutgifter, nedsettes med10 711 755 000
fra kr 10 881 755 000 til kr 170 000 000
2315Lønnsregulering for arbeidstakere i det statlige tariffområdet:
1Driftsutgifter, forhøyes med120 693 000
fra kr -120 693 000 til kr 0
2800Statens pensjonsfond utland:
50Overføring til fondet, forhøyes med51 350 500 000
fra kr 220 389 000 000 til kr 271 739 500 000
Inntekter
4610Toll- og avgiftsetaten:
11Gebyr på kredittdeklarasjoner, forhøyes med15 000 000
fra kr 240 000 000 til kr 255 000 000
85Overtredelsesgebyr - valutadeklarering, nedsettes med5 000 000
fra kr 5 000 000 til kr 0
4618Skatteetaten:
1Refunderte utleggs- og tinglysingsgebyr, forhøyes med10 000 000
fra kr 50 000 000 til kr 60 000 000
4634Statens innkrevingssentral:
85Misligholdte lån i Statens lånekasse for utdanning, forhøyes med50 000 000
fra kr 200 000 000 til kr 250 000 000
86Bøter, inndragninger, forhøyes med50 000 000
fra kr 1 200 000 000 til kr 1 250 000 000
87Trafikantsanksjoner, forhøyes med10 000 000
fra kr 65 000 000 til kr 75 000 000
88Forsinkelsesgebyr, Regnskapsregisteret, forhøyes med50 000 000
fra kr 200 000 000 til kr 250 000 000
4638Salg av klimakvoter:
1Salgsinntekter, forhøyes med85 000 000
fra kr 690 000 000 til kr 775 000 000
5309Tilfeldige inntekter:
29Ymse, forhøyes med175 000 000
fra kr 50 000 000 til kr 225 000 000
5491Avskrivning på statens kapital i statens forretningsdrift:
30Avskrivninger, nedsettes med200 000
fra kr 689 205 000 til kr 689 005 000
5501Skatter på formue og inntekt:
70Toppskatt mv., nedsettes med1 100 000 000
fra kr 29 300 000 000 til kr 28 200 000 000
72Fellesskatt, forhøyes med26 300 000 000
fra kr 142 900 000 000 til kr 169 200 000 000
5506Avgift av arv og gaver:
70Avgift, forhøyes med900 000 000
fra kr 1 400 000 000 til kr 2 300 000 000
5507Skatt og avgift på utvinning av petroleum:
71Ordinær skatt på formue og inntekt, forhøyes med11 200 000 000
fra kr 48 000 000 000 til kr 59 200 000 000
72Særskatt på oljeinntekter, forhøyes med24 200 000 000
fra kr 71 600 000 000 til kr 95 800 000 000
74Arealavgift mv., nedsettes med200 000 000
fra kr 1 700 000 000 til kr 1 500 000 000
5508Avgift på utslipp av CO2 i petroleumsvirksomhet på kontinentalsokkelen:
70Avgift, nedsettes med300 000 000
fra kr 2 500 000 000 til kr 2 200 000 000
5509Avgift på utslipp av NOx i petroleumsvirksomheten på kontinentalsokkelen:
(NY)70Avgift, bevilges med10 000 000
5511Tollinntekter:
70Toll, forhøyes med476 000 000
fra kr 2 033 000 000 til kr 2 509 000 000
5521Merverdiavgift:
70Avgift, forhøyes med6 842 000 000
fra kr 189 658 000 000 til kr 196 500 000 000
5526Avgift på alkohol:
70Produktavgift på alkoholholdige drikkevarer, nedsettes med597 000 000
fra kr 11 927 000 000 til kr 11 330 000 000
5531Avgift på tobakkvarer:
70Avgift, nedsettes med635 000 000
fra kr 8 218 000 000 til kr 7 583 000 000
5536Avgift på motorvogner mv.:
71Engangsavgift på motorvogner mv., forhøyes med3 500 000 000
fra kr 16 000 000 000 til kr 19 500 000 000
72Årsavgift, forhøyes med60 000 000
fra kr 8 600 000 000 til kr 8 660 000 000
73Vektårsavgift, nedsettes med26 000 000
fra kr 360 000 000 til kr 334 000 000
75Omregistreringsavgift, forhøyes med14 000 000
fra kr 2 270 000 000 til kr 2 284 000 000
76Avgift på bensin, nedsettes med74 000 000
fra kr 7 464 000 000 til kr 7 390 000 000
77Avgift på olje til framdrift av motorvogn (autodieselavgift), nedsettes med57 000 000
fra kr 8 541 000 000 til kr 8 484 000 000
5537Avgifter på båter mv.:
71Avgift på båtmotorer, forhøyes med54 000 000
fra kr 146 000 000 til kr 200 000 000
5541Avgift på elektrisk kraft:
70Forbruksavgift, nedsettes med115 000 000
fra kr 7 382 000 000 til kr 7 267 000 000
5542Avgift på mineralolje mv.:
70Avgift på mineralolje, forhøyes med59 500 000
fra kr 1 310 500 000 til kr 1 370 000 000
71Avgift på smøreolje mv., forhøyes med7 000 000
fra kr 91 000 000 til kr 98 000 000
5543Miljøavgift på mineralske produkter mv.:
70CO2-avgift, nedsettes med337 000 000
fra kr 4 812 000 000 til kr 4 475 000 000
71Svovelavgift, nedsettes med46 000 000
fra kr 93 000 000 til kr 47 000 000
5546Avgift på sluttbehandling av avfall:
70Avgift på sluttbehandling av avfall, forhøyes med59 000 000
fra kr 236 000 000 til kr 295 000 000
5548Miljøavgift på klimagasser:
70Hydrofluorkarbon (HFK) og Perfluorkarbon (PFK), nedsettes med5 000 000
fra kr 240 000 000 til kr 235 000 000
5549Avgift på utslipp av NOx:
70Avgift på utslipp av NOx, nedsettes med3 000 000
fra kr 72 000 000 til kr 69 000 000
5550Miljøavgift på plantevernmiddel:
70Miljøavgift på plantevernmiddel, forhøyes med1 000 000
fra kr 65 000 000 til kr 66 000 000
5555Avgift på sjokolade- og sukkervarer:
70Avgift, nedsettes med23 000 000
fra kr 1 196 000 000 til kr 1 173 000 000
5556Produktavgift på alkoholfrie drikkevarer mv.:
70Avgift, forhøyes med3 000 000
fra kr 1 739 000 000 til kr 1 742 000 000
5557Avgift på sukker:
70Avgift, nedsettes med14 000 000
fra kr 209 000 000 til kr 195 000 000
5559Avgift på drikkevareemballasje:
70Grunnavgift på engangsemballasje, nedsettes med31 000 000
fra kr 832 000 000 til kr 801 000 000
71Miljøavgift på kartong, nedsettes med66 000 000
fra kr 226 000 000 til kr 160 000 000
72Miljøavgift på plast, nedsettes med52 000 000
fra kr 104 000 000 til kr 52 000 000
73Miljøavgift på metall, nedsettes med67 000 000
fra kr 209 000 000 til kr 142 000 000
74Miljøavgift på glass, forhøyes med3 000 000
fra kr 56 000 000 til kr 59 000 000
5565Dokumentavgift:
70Avgift, forhøyes med1 275 000 000
fra kr 4 500 000 000 til kr 5 775 000 000
5580Sektoravgifter under Finansdepartementet:
70Finanstilsynet, bidrag fra tilsynsenhetene, forhøyes med4 500 000
fra kr 286 900 000 til kr 291 400 000
5583Særskilte avgifter mv. i bruk av frekvenser:
70Inntekter fra telesektoren, forhøyes med1 000 000
fra kr 197 600 000 til kr 198 600 000
5603Renter av statens kapital i statens forretningsdrift:
80Renter av statens faste kapital, forhøyes med1 646 000
fra kr 74 029 000 til kr 75 675 000
5605Renter av statskassens kontantbeholdning og andre fordringer:
80Av statskassens foliokonto i Norges Bank, nedsettes med808 700 000
fra kr 1 517 600 000 til kr 708 900 000
82Av innenlandske verdipapirer, forhøyes med610 400 000
fra kr 1 277 400 000 til kr 1 887 800 000
83Av alminnelige fordringer, nedsettes med20 000 000
fra kr 80 000 000 til kr 60 000 000
84Av driftskreditt til statsbedrifter, nedsettes med44 700 000
fra kr 227 200 000 til kr 182 500 000
85Renteinntekter fra bytteavtaler mv., nedsettes med579 800 000
fra kr 7 165 000 000 til kr 6 585 200 000
87Renteinntekter mv. fra Statens finansfond, forhøyes med47 282 000
fra kr 56 300 000 til kr 103 582 000
5700Folketrygdens inntekter:
71Trygdeavgift, forhøyes med1 000 000 000
fra kr 89 900 000 000 til kr 90 900 000 000
72Arbeidsgiveravgift, nedsettes med1 100 000 000
fra kr 131 400 000 000 til kr 130 300 000 000
5800Statens pensjonsfond utland:
50Overføring fra fondet, nedsettes med44 424 472 000
fra kr 153 780 000 000 til kr 109 355 528 000
5999Statslånemidler:
90Lån, forhøyes med22 551 382 000
fra kr 44 188 378 000 til kr 66 739 760 000440

II

Stortinget samtykker i at folketrygdens finansieringsbehov for 2010 dekkes ved statstilskudd.

III

Fullmakt i forbindelse med avvikling av Statens petroleumsforsikringsfond

Stortinget samtykker i at Statens petroleumsforsikringsfond avvikles per 31. desember 2010, og at midlene i fondet fra samme tidspunkt overføres til Statens pensjonsfond utland.

Oppføring av midler i Statens petroleumsforsikringsfond og tilhørende avsetning for forpliktelser føres ut av statens kapitalregnskap. Overførte midler inkluderes i oppført kapital for Statens pensjonsfond utland i kapitalregnskapet per 31. desember 2010.

IV

Fullmakt til forskuttering

Stortinget samtykker i at Samferdselsdepartementet i 2010 kan inngå avtaler om forskuttering av midler til vegformål utover gitt bevilgning på kap. 1320 Statens vegvesen, post 30 Riksveginvesteringer, post 31 Rassikring, post 36 E16 over Filefjell og post 37 E6 vest for Alta, likevel slik at samlede, løpende refusjonsforpliktelser ikke overstiger 2 100 mill. kroner. Forskutteringene skal refunderes uten kompensasjon for renter og prisstigning.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.