Stortinget - Møte mandag den 1. juni 2015 kl. 12

Dato: 01.06.2015

Dokumenter: (Innst. 274 L (2014–2015), jf. Prop. 87 L (2014–2015))

Sak nr. 6 [16:35:47]

Innstilling fra næringskomiteen om endringar i lov om Enhetsregisteret m.m. (registrering av sameigarar m.m.)

Talere

Votering i sak nr. 6

Jørund Rytman (FrP) [16:36:15]: (ordfører for saken): Jeg kan love, president, at dette ikke blir en så lang debatt som den foregående!

Dette er en sak om endringer i lov om Enhetsregisteret. Lovforslagene er basert på et høringsnotat som er laget i samarbeid mellom Brønnøysundregistrene og Nærings- og fiskeridepartementet.

Proposisjonen inneholder forslag til endringer i regelverket om krav til dokumentasjon ved registrering i Enhetsregisteret. Forslagene inneholder også endringer for å rette opp feil i enhetsregisterloven, foretaksregisterloven og foretaksnavneloven. Det innebærer at det ikke lenger skal være nødvendig å registrere opplysninger om sameiere i tingsrettslige sameier, og de vil heller ikke trenge å oppdatere opplysningene. For Enhetsregisteret vil denne foreslåtte endringen lette kontrollen og registreringen av sameiere.

Forslagene resulterer ikke i behov for endringer i datasystemet, og det får ingen økonomiske konsekvenser for Brønnøysundregistrene. Det vil heller ikke ha noen økonomiske eller administrative konsekvenser å rette opp feil i lovverket.

Dette er kort fortalt en forenkling for næringsliv, foreningsliv og Enhetsregisteret. Det ble sendt på høring fra departementet 20. november 2014, med høringsfrist 20. januar i år. Av de høringssvar som kom, var det utelukkende positive svar, ingen negative.

Næringskomiteen støtter enstemmig opp om disse endringene.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering i sak nr. 6

Komiteen hadde innstilt til Stortinget å gjøre slikt vedtak til

lov 

om endringar i lov om Enhetsregisteret m.m.

(registrering av sameigarar m.m.)

I

I lov 3. juni 1994 nr. 15 om Enhetsregisteret blir det gjort desse endringane:

§ 2 bokstav b nr. 5 skal lyde:

  • 5. Statistisk sentralbyrås Virksomhets- og foretaksregister (statistikkloven § 2-2).

§ 4 første ledd bokstav c skal lyde:

  • c) Enkeltpersonforetak.

§ 6 første ledd bokstav b blir oppheva.

II

I lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak blir det gjort desse endringane:

§ 3-7 andre ledd første punktum skal lyde:

For styremedlem, varamedlem, observatør, innehaver, deltaker, daglig leder, signaturberettiget og prokurist, skal registeret inneholde opplysninger om navn, fødselsnummer og bopel.

§ 4-4 bokstav g skal lyde:

  • g) I aksjeselskap og allmennaksjeselskap skal de meldepliktige opplyse om aksjetegning er skjedd uten prospekt som nevnt i verdipapirhandelloven § 7-2. De meldepliktige skal i tilfelle vedlegge en underskrevet erklæring om hvorfor prospekt ikke var nødvendig. Er prospekt nødvendig, skal prospektet og alt annet tegnings-materiale vedlegges, og de meldepliktige skal bekrefte at alt tegningsmaterialet er innsendt til Finanstilsynet i samsvar med verdipapirhandelloven § 7-7 eller til Foretaksregisteret i samsvar med verdipapirhandelloven § 7-10. Plikten etter første punktum til å vedlegge prospekt gjelder ikke dersom prospektet allerede er innsendt til Foretaksregisteret i samsvar med verdipapirhandelloven § 7-10. Disse reglene kommer tilsvarende til anvendelse på grunnfondsbevis.

§ 5-1 fjerde ledd skal lyde:

Når grunnlaget for det som innkommer til registrering er tegning av aksje eller grunnfondsbevis, skal registerføreren prøve om prospekt var nødvendig og i tilfelle om prospekt er innsendt til Finanstilsynet for kontroll som nevnt i verdipapirhandelloven § 7-7 eller til Foretaksregisteret for registrering som nevnt i verdipapirhandelloven § 7-10. Er det nedlagt forbud som nevnt i verdipapirhandelloven § 7-8 fjerde ledd, kan registrering ikke skje før forbudet eventuelt er omgjort.

§ 5-1 femte ledd blir oppheva.

III

I lov 21. juni 1985 nr. 79 om enerett til foretaksnavn og andre forretningskjennetegn mv. blir det gjort desse endringane:

§ 2-2 trettande til femtande ledd skal lyde:

Foretaksnavn for kommunalt foretak skal inneholde ordene kommunalt foretak eller forkortelsen KF, og foretaksnavn for fylkeskommunalt foretak skal inneholde ordene fylkeskommunalt foretak eller forkortelsen FKF. Foretaksnavn som er nevnt i første punktum skal også inneholde en angivelse av hvilken kommune eller fylkeskommune foretaket er en del av.

Foretaksnavn for regionalt helseforetak skal inneholde ordene regionalt helseforetak eller forkortelsen RHF. Foretaksnavn for helseforetak skal inneholde ordene helseforetak eller HF.

Et foretaks foretaksnavn må ikke inneholde annen foretaksbetegnelse enn den som angir foretakets egen ansvarsform. Kongen kan gi nærmere regler om utforming av foretaksnavn.

§ 7-1 andre ledd skal lyde:

Trer en juridisk person i likvidasjon eller åpnes det gjeldsforhandling eller konkurs hos innehaveren av et foretaksnavn skal foretaksnavnet ved tegning av foretaksnavnet gis en tilføyelse som angir dette, jf. lov 21. juni 1985 nr. 78 om registrering av foretak § 10-2.

§ 8-2 skal lyde:

Med unntak av bestemmelsene i § 2-2 gjelder loven for foretaksnavn tatt i bruk før lovens ikrafttredelse. §§ 6-1 og 6-2 kommer bare til anvendelse på bruk av foretaksnavn etter lovens ikrafttredelse.

IV

Lova gjeld frå den tida Kongen fastset.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Det voteres over lovens overskrift og loven i sin helhet.

Votering:Lovens overskrift og loven i sin helhet ble enstemmig bifalt.

Presidenten: Lovvedtaket vil bli satt opp til andre gangs behandling i et senere møte i Stortinget.

Det foreligger ikke noe voteringstema i sakene nr. 7–9.