Stortinget - Møte onsdag den 10. juni 2015 kl. 10

Dato: 10.06.2015

Dokumenter: (Innst. 356 S (2014–2015))

Sak nr. 1 [10:02:06]

Innstilling fra Stortingets presidentskap om godtgjørelser for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer

Talere

Votering i sak nr. 1

Kenneth Svendsen (FrP) [10:02:38]: Presidentskapet legger i dag fram innstilling om regulering av godtgjørelse for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer.

Presidentskapet fremmer et enstemmig forslag om at Stortinget fastsetter godtgjørelsen som Stortingets lønnskommisjon har foreslått i sin innstilling. Kommisjonen har innhentet opplysninger fra flere hold for å kartlegge lønnsutviklingen i norsk arbeidsliv, fra både privat og offentlig virksomhet. Kommisjonen viser også til den enighet det har vært om nivået på årets oppgjør. Som i tidligere år har Lønnskommisjonen lagt vekt på den forventede årslønnsvekst ved årets oppgjør.

Lønnskommisjonens innstilling innebærer en årslønnsvekst i 2015 for stortingsrepresentantene og regjeringens medlemmer på 2,7 pst., dette med utgangspunkt i beregnet årslønnsvekst i så vel statlig, kommunal som privat sektor.

Presidentskapet viser til at Lønnskommisjonen har sett på lønnsutviklingen til stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer sett i forhold til den alminnelige lønnsutviklingen samt sentrale ledergrupper i staten i perioden 1999–2013. I den anledning kommenterer Lønnskommisjonen at det i lønnsutviklingen mellom de nevnte ledergrupper og stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer har utviklet seg en avstand over tid.

Presidentskapet merker seg at kommisjonen i årets oppgjør ikke finner grunn til å foreta endringer i beregningsmåten for godtgjørelsen, og videre at kommisjonen i kommende lønnsoppgjør vil komme tilbake til hvordan avstanden i lønnsutviklingen skal håndteres.

På denne bakgrunn anbefales presidentskapets tilrådning.

Karin Andersen (SV) [10:04:20]: SV vil i år som tidligere fremme et eget forslag i denne saken. Det er omdelt, og det er et beriktiget forslag. Det er ikke det som ligger ute på Stortingets hjemmeside, men altså et beriktiget forslag. Grunnen til at vi gjør dette, er:

Punkt 1: Vi mener at Stortingets lønnskommisjon ikke er et egnet redskap til å fastsette Stortingets lønn. Stortinget må behandle det, det er det vi driver med nå, så vi må ta et selvstendig standpunkt til det.

Punkt 2: Når man regulerer lønn med prosent, får de som har høy lønn, en mye høyere lønnsøkning i kroner og øre enn de som har lav lønn. De som har lav lønn, kan skrive under på at – for å si det sånn – 2 pst. av 800 000 kr er noe helt annet enn 2 pst. av 200 000 kr. Det er kroner og øre vi betaler både mat, husleie og alle de andre tingene med, så det å si at man har en lik lønnsutvikling når man har den samme prosenten, stemmer i hvert fall ikke når man skal leve livet sitt i en vanlig hverdag.

Vi i SV mener at Stortinget skal være tilbakeholden med å øke sine egne lønninger med mer enn gjennomsnittet av det befolkningen får, og derfor er vårt forslag at vi skal øke det med et gjennomsnittlig kronebeløp av det som har vært lønnsutviklingen for andre. For statsministerlønningen foreslår vi frys nå, og det betyr i praksis, når man regner inn overhenget, at statsministeren allikevel får et kronetillegg på 16 000. Vi mener at dette er et godt lønnsnivå. Storting og regjering skal ha et godt lønnsnivå, men de skal ikke ha et lønnsnivå som skiller seg langt fra det vanlige folk har. Vi sitter og bestemmer hva andre folk skal ha når de er i f.eks. ulike typer livskriser, eller hva de skal få når de ikke har lønn, og vi bestemmer hva som skal være ytelser på ulike områder – og hvis vår egen situasjon er helt fjern fra det, mener vi det er feil. Vi skal være folkets representanter, og vi skal ha et nivå på våre lønninger som er rimelig godt – det er det – men det skal ikke være helt annerledes.

Derfor er SV også svært betenkt over de signalene som nå kommer fra Stortingets lønnskommisjon om at man nå skal se sterkere hen til lønnsutviklingen blant statens ledere. Hvis statens ledere rykker fra i lønnsnivå, er det den lønnspolitikken det må gjøres noe med, og bremses, før man gjør det motsatte, nemlig å si at da skal stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer opp i lønn. Det er behov for mindre forskjeller og ikke større forskjeller, og Stortinget skal ikke med egen lønnspolitikk bidra til å øke forskjellene.

Presidenten: Representanten Karin Andersen har tatt opp det forslaget hun refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 2 og 3 behandles under ett.

– Det anses vedtatt.

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt fram ett forslag, fra Karin Andersen på vegne av Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget samtykker i at følgende godtgjørelser fastsettes med virkning fra 1. mai 2015:

  • Stortingsrepresentanter kr 871 397 per år

  • Regjeringsmedlemmer kr 1 235 144 per år

  • Statsminister kr 1 519 700 per år»

Miljøpartiet De Grønne har varslet støtte til forslaget.

Det voteres alternativt mellom dette forslaget og komiteens innstilling.

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at følgende godtgjørelser fastsettes med virkning fra 1. mai 2015:

Stortingsrepresentanterkr 885 491 per år
Regjeringsmedlemmerkr 1 264 040 per år
Statsministerkr 1 555 640 per år

Voteringstavlene viste at 80 representanter stemte for innstillingen og 10 representanter stemte for forslaget.

(Voteringsutskrift kl. 19.19.16)

Regina Alexandrova (H) (fra salen): Jeg stemte feil.

Presidenten: Det er mulig at presidenten uttrykte seg veldig klønete, og på denne bakgrunn vil presidenten ta den voteringen en gang til.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble innstillingen bifalt med 93 mot 7 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 19.21.04)