Stortinget - Møte tirsdag den 10. mai 2016 kl. 10

Dato: 10.05.2016

Dokumenter: (Innst. 260 S (2015–2016), jf. Prop. 84 S (2015–2016))

Sak nr. 7 [15:35:33]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Deltakelse i utbytteaksjeprogram og kapitalforhøyelse i Statoil ASA

Talere

Votering i sak nr. 7

Øyvind Korsberg (FrP) [15:36:00]: (ordfører for saken): Denne saken, som det for øvrig er en enstemmig komité som står bak, både merknader og innstilling, dreier seg om deltagelse i utbytteaksjeprogram og kapitalforhøyelse i Statoil ASA.

Komiteen viser til at styret i Statoil ASA annonserte på selskapets kapitalmarkedsdag den 4. februar 2016 at styret vil legge fram forslag om et toårig program for utbytteaksjer til behandling på Statoils generalforsamling den 11. mai, altså i morgen.

Forslaget om utbytteaksjer vil være et tilbud til selskapets aksjeeiere om å motta hele eller deler av sitt kontantutbytte i nyutstedte aksjer til en rabattert pris. I praksis gjennomføres dette ved at mottatt utbytte benyttes til å tegne nye aksjer gjennom kapitalforhøyelse i selskapet. Hvis aksjeeiere velger å motta utbytte i form av nyutstedte aksjer, vil selskapets totale utbyttebetaling i kontanter reduseres.

Som det framkommer i proposisjonen, påpeker styret i Statoil at aksjeutbytteprogrammet forventes å styrke Statoil finansielt i en situasjon med lave eller dagens olje- og gasspriser. Utbytteaksjeprogrammet skal være et verktøy for å styrke Statoils finansielle kapasitet til å kunne investere i lønnsomme prosjekter i en situasjon med lave, variable og usikre priser. Styret har også vektlagt at Statoil skal kunne utnytte de samme finansielle virkemidlene som flere av selskapets konkurrenter, bl.a. Total, Shell og BP, for å nevne noen.

Komiteen er av den formening at staten bør delta i utbytteaksjeprogrammet i Statoil ASA. Komiteen mener at staten bør søke å velge den samme aksjeandel og kontantandel som de andre aksjeeierne gjør i sum. Dette vil ivareta statens eierinteresser og vil holde statens eierandel konstant gjennom hele programmet.

Til sist: Komiteen viser til at Olje- og energidepartementet i henhold til proposisjonen legger til grunn at staten skal opprettholde sin eierandel på 67 pst. i Statoil ASA, slik Stortinget har vedtatt tidligere.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

Votering i sak nr. 7

Komiteen hadde innstilt:

Stortinget samtykker i at staten ved Olje- og energidepartementet kan delta i utbytteaksjeprogram og kapitalforhøyelse i Statoil ASA på følgende vilkår:

  • 1. Olje- og energidepartementet stemmer for det foreslåtte utbytteprogrammet på generalforsamlingene 2016 og 2017.

  • 2. Olje- og energidepartementet deltar proratarisk i utbytteaksjeprogrammet som innebærer at staten i stedet for kontantutbytte helt eller delvis kan motta nyutstedte aksjer i Statoil ASA på like vilkår som øvrige aksjeeiere og slik som det er redegjort for i proposisjonen.

  • 3. Statens eierandel holdes konstant på 67 prosent gjennom hele utbytteaksjeprogrammets varighet.

  • 4. Utbytteaksjeprogrammet gjelder for utbyttet fra og med fjerde kvartal 2015 til og med tredje kvartal 2017.

Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.