Stortinget - Møte tirsdag den 7. november 2017

Dato: 07.11.2017
President: Magne Rommetveit
Dokumenter: (Innst. 29 S (2017–2018))

Søk

Sak nr. 3 [10:27:04]

Innstilling fra fullmaktskomiteen om riksvalgstyrets avgjørelse av klager ved stortingsvalget 2017 (Innst. 29 S (2017–2018))

Talere

Svein Roald Hansen (A) []: Stortinget vedtok enstemmig 6. oktober i år å godkjenne alle de valgte representantenes fullmakter – så man kan ta det med ro. Dette på bakgrunn av tilrådningene fra fullmaktskomiteen i Innst. 1 S for 2017–2018.

Årsaken til at fullmaktskomiteen nå legger fram en ny innstilling til behandling, er at riksvalgstyret har oversendt vedtak i ytterligere to klagesaker som har kommet sent inn.

De to klagene var framsatt overfor Kristiansand kommune innen klagefristen sju dager etter valgdagen, men de er blitt liggende i kommunen og først mottatt av riksvalgstyret den 11. oktober. I komiteens innstilling er det grundig redegjort for klagebehandlingen. Jeg vil derfor bare kort nevne at begge klagene gjelder Kristiansand kommunes valg av valglokaler. Klagerne mener de nye lokalene er dårligere egnet når det gjelder både adkomst og tilgjengelighet, parkering og trafikkmessige forhold, enn det de gamle var.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet viser i sin saksutredning for riksvalgstyret til at det ikke foreligger informasjon som tilsier at de aktuelle valglokalene ikke er egnede og tilgjengelige lokaler. Riksvalgstyret har på denne bakgrunn vedtatt at klagene ikke tas til følge.

Komiteen har ingen merknader til riksvalgstyrets avgjørelse.

Komiteen sier seg også enig med riksvalgstyrets påpekning av at det er uheldig at klagene har blitt liggende for lenge i kommunen. Komiteen ber derfor i innstillingen departementet om å innskjerpe klagereglene overfor kommunene, på egnet måte.

La meg også rette en liten feil i innstillingen i komiteens merknader. Det står: «har blitt liggende i kommunene» . Det skal være «kommunen», siden det bare dreier seg om Kristiansand kommune.

På denne bakgrunn foreslår fullmaktskomiteen at riksvalgstyrets avgjørelse i de to aktuelle klagesakene vedlegges protokollen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet.