Stortinget - Møte tirsdag den 18. mai 2021

Dato: 18.05.2021
President: Tone Wilhelmsen Trøen
Dokumenter: (Innst. 432 S (2020–2021), jf. Dokument 8:179 S (2020–2021))

Søk

Innhold

Sak nr. 16 [19:27:32]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Bård Hoksrud og Tor André Johnsen om medisinsk begrunnet dispensasjon for svaksynte (Innst. 432 S (2020–2021), jf. Dokument 8:179 S (2020–2021))

Talere

Presidenten: Etter ønske fra transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det –innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Solveig Sundbø Abrahamsen (H) [] (ordførar for saka): Takk til komiteen for samarbeidet om dette representantforslaget frå medlemer frå Framstegspartiet, om medisinsk grunngjeven dispensasjon for svaksynte.

Å ha førarkort er for veldig mange svært viktig. Å miste retten til å køyre bil er for mange tungt. Førarkortforskrifta angjev krav til helse for å ha førarkort, og det er strengare krav til synsfelt for førarkort i tunge klasser, og for å ha køyresetel, enn det er for førarkort i lette klasser. Dei norske krava til synsfelt er i tråd med minimumskrava etter EUs førarkortdirektiv.

For førarkort i lette klasser er det mogleg å gje unntak, og det kan i heilt spesielle tilfelle og etter uttale frå augelege gjevast førarrett sjølv om krav til synsstyrke eller synsfelt ikkje er oppfylt. Tidlegare opna dagjeldande førarkortrettleiar for at det på visse vilkår kunne gjevast dispensasjon frå forskriftskrava til synsfelt også for førarkort i tunge klasser, men etter ei endring av helsekrava frå oktober 2016 var dette ikkje lenger mogeleg, med unntak av at dei som allereie hadde fått innvilga dispensasjonar, fekk forlengde desse med tre år, fram til 30. september 2019. Seinare er det etter særskilt vurdering gjeve dispensasjonar også utover denne datoen. Det er dette fleirtalet i komiteen ønskjer å mjuke opp, slik at praksisen som gjaldt fram til 2019, blir innført igjen.

Komiteen er kjend med at helsekrav til køyresetel for drosje ikkje er omfatta av førarkortdirektivet og dermed ikkje omfatta av EUs direktiv. Det gjev nasjonalt handlingsrom. Komiteen viser til svar frå statsråden der han opnar for ei vurdering av om køyresetel i særskilte tilfelle bør vere mogleg på medisinskfagleg grunnlag etter individuell vurdering, og om ein kan gjere avgrensa unntak også der dette ikkje er mogleg etter helsekrav for førarkort for buss. Denne problemstillinga må vurderast i samarbeid med helse- og justismyndigheitene.

Det er eit fleirtal ved Arbeidarpartiet, Framstegspartiet og Sosialistisk Venstreparti som står bak forslaget i innstillinga, som lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om å myke opp adgangen til medisinsk begrunnet dispensasjon etter førerkortregelverket, slik at personer med nedsatt syn kan få førerrett i tråd med praksis som gjaldt frem til 2019.»

Høgre, som utgjer ein del av mindretalet, vil stemme imot forslaget. Dette er ut frå omsynet til trafikksikkerheita og at dei føreslegne endringane, slik Høgre oppfattar det, er i strid med EØS-avtala.

Kirsti Leirtrø (A) []: Dette er ingen enkel sak, men Arbeiderpartiet støtter forslaget fra forslagsstillerne om at det fremmes en sak om å myke opp adgangen til begrunnet dispensasjon. Det har skjedd mye når det gjelder standardisering av førerkort, både gjennom EU og gjennom norske krav, bl.a. når det gjelder syn.

For Arbeiderpartiet er det viktig at trafikksikkerheten blir ivaretatt, men vi ser også at noen urettmessig har mistet dispensasjonen sin. Svaret fra statsråden til komiteen viser at førerkortdirektivet er under revisjon, og at det nå utvikles en ny synsfeltstest. Vi mener at dette er ytterligere moment for å legge til rette for en mer individuell vurdering, og det er det vi legger i komiteens tilråding. Vi ber dermed om en sak om å myke opp adgangen.

Ingjerd Schou hadde her overtatt presidentplassen.

Bård Hoksrud (FrP) []: Det er godt vi ikke har lagt ned flaggene, for dette er en gladsak for en person som har kjempet en kamp for å få lov til å beholde førerkortet sitt. Det viser at det er mulig for enkeltmennesker å løfte saker opp og faktisk klare å få gjennomslag.

Det interessante i denne saken er at dette ikke handler om at legen har sagt at han ikke kan fortsette å ha førerkortet. Nei, det er byråkrater innenfor helsevesenet i Norge, eller byråkrater i EU i Brussel, som sitter og bestemmer at denne personen ikke lenger skal kunne ha førerkortet sitt på grunn av byråkratiske regelverk og direktiver. Derfor er jeg veldig glad for at et flertall i komiteen og et flertall i Stortinget sannsynligvis på torsdag kommer til å fatte vedtak om at man skal ta hensyn til de menneskene dette gjelder – at de skal ha samme mulighet til å kunne få kjøre som regelverket ga dem fram til 2019.

Jeg er helt sikker på at Bjørnar Roald, som har kjørt bil i 30 år, som ikke har hatt problemer, og som har vært hos legen sin som har tatt testen – og dette sier han også til Sunnmørsposten – fint kan fortsette å kjøre, det vil ikke være noe problem. Likevel er det stivbente byråkratiske regler som ville hindre ham i fortsatt å få den muligheten. Derfor er det litt synd at ikke hele Stortinget ville støtte opp om dette forslaget, som jeg er veldig glad for at SV har sagt at de støtter – hvis ikke SV skulle snu, men det tror jeg ikke noe på – men Senterpartiet støtter ikke forslaget.

Det er en gledens dag for dem dette gjelder.

Siv Mossleth (Sp) []: Kravene til helse for å ha førerkort generelt følger av vedlegg 1 til førerkortforskriften og § 9 andre ledd med reglene om synsfelt. Det er strengere krav til synsfelt for førerkort i tunge klasser og for å ha kjøreseddel enn det er for førerkort i lette klasser, og førerkortveilederen gir nærmere veiledning til lege, optiker og øyelege om undersøkelse av synsfeltet. For førerkort i lette klasser er det mulig å gi unntak, og det kan i helt spesielle tilfeller, etter uttalelse fra øyelege, gis førerrett selv om kravene til synsstyrke eller synsfelt ikke er oppfylt. Synsfunksjonen må i sånne tilfeller ikke være ytterligere svekket på grunn av andre forhold. Kjørevurderingen må være gjennomført etter anmodning fra Statsforvalteren, og førerrett må være anbefalt av Statens vegvesen.

Senterpartiet er opptatt av at regelverket må fungere etter hensikten, og at det ikke får utilsiktede konsekvenser. Vi synes det er noe uklart hva som menes med forslaget, og synes at forslagsstilleren er noe upresis i sin problemstilling.

Senterpartiet er av den oppfatning at endringene som ble gjort i regelverket, kan ha fått utilsiktede konsekvenser, og vi ønsker en vurdering av hvordan regelverket kan endres for å hindre at uønskede konsekvenser inntreffer. Det er etter Senterpartiets vurdering viktig at Stortinget får en bred og helhetlig vurdering av hva som er situasjonen nå etter at regelendringen ble innført. Det vil ikke være riktig å konkludere før konsekvensene av de spesifikasjonskravene er blitt belyst, både med hensyn til trafikksikkerhet og en eventuelt for streng praksis som medfører at sjåfører som er egnet til å ha kjøreseddel, blir fratatt kjøreseddelen.

Det er også viktig for Senterpartiet at den norske staten på vegne av innbyggerne finner gode løsninger for norske sjåfører på norske veier, og at reglene som er fastsatt i Brussel, ikke bør være avgjørende.

Senterpartiet har fremmet et eget forslag i denne saken for å få en vurdering av hvordan denne praksisen har fungert i hverdagen, og har på ingen måte konkludert i saken, men vi mener at i saker som gjelder trafikksikkerhet, er det viktig å få fram fakta før beslutningene tas. Det er på det grunnlaget vi fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen gjøre en vurdering av hvordan dispensasjon fra helsekravene for kjøreseddel fungerer, for å sikre at sjåfører som er egnet til å ha kjøreseddel, får det, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Presidenten: Da har representanten Siv Mossleth tatt opp det forslaget hun refererte til.

Statsråd Knut Arild Hareide []: Slik eg har forstått det, har det vore ei enkeltsak som har ført til at ein tar opp denne saka, og til engasjementet for ho som Stortinget har vist. Eg kjenner ikkje til saka meir enn frå media, og kan derfor ikkje svare på kva som har vore grunnlaget for utfallet i den konkrete enkeltsaka.

Men det eg har lyst til å seie, er at det er i dag, i tråd med førarkortdirektivet, mogleg å gi dispensasjon frå dei gjeldande synskrava for førarkort for personbil og motorsykkel, det vil seie lette klassar. Men det er ikkje i dag mogleg å gi nye dispensasjonar frå helsekrava til syn for førarkort for lastebil og buss, det vil seie tunge klassar. Tilsvarande gjeld for helsekrava for køyresetel.

Så ser eg at fleirtalet i innstillinga har tilrådd følgjande:

«Stortinget ber regjeringen fremme sak om å myke opp adgangen til medisinsk begrunnet dispensasjon etter førerkortregelverket, slik at personer med nedsatt syn kan få førerrett i tråd med praksis som gjaldt frem til 2019.»

Eg ser ikkje at det er i tråd med minimumskrava etter førarkortdirektivet no å gi dispensasjonar frå synskrava for førarkort for lastebil og buss. Eg vil derfor understreke at eg ikkje ser at vi har handlingsrom, innanfor dei forpliktingane vi har etter EØS-avtalen, til igjen å innføre dispensasjonsreglane for helsekrava til syn for førarkort for buss og lastebil, som blei fasa ut i 2019, dersom det er dette komiteen ønskjer i innstillinga si.

Det går ikkje fram av innstillinga at Stortinget ønskjer å opptre i strid med forpliktingane våre etter EØS-avtalen. Eg vil derfor leggje til grunn at oppfølginga av vedtaka i Stortinget i denne saka skal skje innanfor rammene av forpliktingane våre etter EØS-avtalen. Eg vil i den samanhengen peike på at vi har handlingsrom til å endre helsekrava til syn når det gjeld køyresetel. Eg vil derfor i første rekkje følgje opp vedtak frå Stortinget for å sjå nærare på moglegheit til å dispensere frå helsekrava til syn for køyresetel for drosje. Ei slik eventuell endring vil kunne gjere at personar som ikkje oppfyller helsekrava for syn, etter ei særleg vurdering av helsa deira og på nærare vilkår vil kunne fortsetje å vere drosjesjåfør, slik som det kan sjå ut til at situasjonen er i den enkeltsaka det er vist til her.

Eg peiker elles på at førarkortdirektivet er under revisjon. Dersom det kjem endringar som aukar det nasjonale handlingsrommet i slike saker, vil det vere aktuelt å nytte dette i Noreg.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 16.

Votering, se torsdag 20. mai