Stortinget - Møte torsdag den 12. november 2020

Dato: 12.11.2020
President: Tone Wilhelmsen Trøen

Søk

Innhold

Referatsaker

Sak nr. 8 [14:22:31]

Referat

  • 1. (113) Meddelelse om forskrifter fastsatt i medhold av smittevernloven § 7-12, jf. beredskapsloven § 3. Datert 10. november

    Enst.: Vedlegges protokollen.

  • 2. (114) Representantforslag fra stortingsrepresentant Bjørnar Moxnes om ny krisepakke for arbeidsfolk (Dokument 8:51 S (2020–2021))

Presidenten: Presidenten foreslår at representantforslaget sendes arbeids- og sosialkomiteen unntatt forslag 3, 6, 7, 8 og 9, som foreslås behandlet etter forretningsordenen § 39 annet ledd bokstav e, at de avvises.

Representanten Bjørnar Moxnes har bedt om ordet.

Bjørnar Moxnes (R) []: Vårt forslag retter seg mot folk som nå mister ordningene sine de kommende månedene. Det er etter vårt syn påtrengende nødvendig med en ny behandling av krisetiltak som treffer dem som er berørt. Derfor bør punktene 3, 6, 7, 8 og 9 etter vårt syn med i behandlingen i Stortinget, ut fra forretningsordenen § 38, om komitébehandling av forslag hvis det er påtrengende nødvendig, eller hvis regjeringen fremmer en proposisjon som er innenfor samme saksområde for Stortinget.

Det haster med tiltak. Jeg er glad for at man får komitébehandling. Jeg vil be presidentskapet ta en kikk på hvilken komité som er mest egnet i ettertid, men vi bør også ta med punktene 3, 6, 7, 8 og 9 i behandlingen av krisetiltakene.

Presidenten: Da er det to forslag nå. Det ene er at disse forslagene avvises, slik presidenten foreslår.

Representanten Eigil Knutsen har bedt om ordet til stemmeforklaring – vær så god.

Eigil Knutsen (A) []: Arbeiderpartiet har i dag lagt fram vårt alternative budsjett, som innebærer en rekke forslag for å sikre at de som mister dagpengene sine nå, ikke gjør det, at de lavtlønte ikke skal stå på bar bakke, og at selvstendig næringsdrivende, frilansere, lærlinger og mottakere av arbeidsavklaringspenger fortsatt skal ha et ekstra sikkerhetsnett så lenge pandemien varer, og ikke minst for å sikre at arbeidsledige får feriepenger. Derfor støtter Arbeiderpartiet at disse forslagene kan behandles i finanskomiteen.

Presidenten: Dette er foreslått sendt arbeids- og sosialkomiteen, og representanten Bjørnar Moxnes sa i sitt innlegg at dersom presidentskapet finner at det er finanskomiteen som bør behandle det, vil presidentskapet fatte den beslutningen.

Det vi nå skal votere over, er hvorvidt forslagene nr. 3, 6, 7, 8 og 9, som er foreslått avvist, skal tas til behandling. Støtter representanten for Arbeiderpartiet behandling av de forslagene som presidentskapet har foreslått å avvise?

Eigil Knutsen (A) []: Ja, Arbeiderpartiet ønsker ikke å avvise de forslagene på det nåværende tidspunkt.

Presidenten: Takk, da var det klart.

Karin Andersen – til stemmeforklaring.

Karin Andersen (SV) []: Det samme gjelder SV. Vi ønsker heller ikke avvisning av dem.

Presidenten: Representanten Marit Arnstad har bedt om ordet til stemmeforklaring.

Marit Arnstad (Sp) []: Vi i Senterpartiet er åpne for at alle forslag bør behandles, og at de bør behandles i finanskomiteen.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til stemmeforklaring, og det blir votert over behandlingsmåten.

Det blir votert alternativt mellom forslaget fra presidenten om at forslaget sendes arbeids- og sosialkomiteen, unntatt forslagene nr. 3, 6, 7, 8, og 9, som foreslås behandlet etter forretningsordenen § 39 annet ledd bokstav e, at det avvises, og forslaget fra Rødt om behandling etter forretningsordenen § 38.

Votering:

Ved alternativ votering mellom presidentens forslag og forslaget fra Rødt ble presidentens forslag bifalt med 45 mot 43 stemmer.

(Voteringsutskrift kl. 14.27.24)

Videre ble referert:

  • 3. (115) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Audun Lysbakken, Erlend Wiborg og Solfrid Lerbrekk om et anstendighetsløft for pensjonister (Dokument 8:53 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes arbeids- og sosialkomiteen.

  • 4. (116) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Freddy André Øvstegård, Karin Andersen og Nicholas Wilkinson om mer medvirkning i barnevernet (Dokument 8:52 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes familie- og kulturkomiteen.

  • 5. (117) Representantforslag fra stortingsrepresentantene Ingvild Kjerkol, Tuva Moflag, Tore Hagebakken, Hege Haukeland Liadal og Tellef Inge Mørland om at rusavhengige fortjener bedre behandling (Dokument 8:49 S (2020–2021))

    Enst.: Sendes helse- og omsorgskomiteen.

  • 6. (118) Statsrådsprotokollene for tidsrommet 1. januar til 30. juni 2020

    Enst.: Sendes kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Man fortsatte behandlingen av