Stortinget - Møte mandag den 30. mai 2022

Dato: 30.05.2022
President: Kari Henriksen

Søk

Innhold

Formalia

President: Kari Henriksen

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant og statsråd Ranveig Frøiland

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

16. mars 2020 døde tidligere stortingsrepresentant Ranveig Frøiland fra Fjell i Hordaland, 74 år gammel.

Frøiland representerte Arbeiderpartiet og Hordaland gjennom fem perioder, fra 1985 til 2005. Hun var medlem i sjøfarts- og fiskerikomiteen, kirke- og undervisningskomiteen, energi- og industrikomiteen og finanskomiteen, nestleder i energi- og miljøkomiteen og leder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen.

Ranveig Frøiland startet sitt yrkesliv som kontorassistent i Fjell kommune og organisasjonslivet som tillitsvalgt i Norsk kommuneforbund, nå Fagforbundet. Det var da også fagbevegelsen i Hordaland som løftet henne inn som stortingskandidat for Arbeiderpartiet til valget i 1985. Fra da av representerte hun partiet og Hordaland på Stortinget i 20 år og glemte aldri hvem hun var der for. Hun holdt en sjeldent tett kontakt med vanlige folk rundt om i hjemfylket gjennom talløse bedrifts- og arbeidsplassbesøk.

Ranveig Frøiland hadde også en sterk lojalitet til partiorganisasjonen og vanlige medlemmer. Da hun hadde sagt ja til å besøke årsmøtet til lokalpartiet i Masfjorden – en av fylkets minste kommuner – oppdaget hun etterpå at det kolliderte med den årlige middagen på Slottet. Avlysing var uaktuelt. Kongen fikk være kongen, hun reiste til Masfjorden som avtalt.

Til Kongens bord kom hun like fullt, som olje- og energiminister i Thorbjørn Jaglands regjering. Etter endt stortingstid ble hun utnevnt som en av fem riksrevisorer, og som styreleder i Helse Bergen. Men det sier også mye om hvem hun var, at hun etter tjue år som stortingsrepresentant og statsråd takket ja til et comeback som kommunestyremedlem i Fjell. Og hun var aktiv i lokalpartiet helt til det siste.

Det var en raus, ærlig og skvær politiker som etter lengre tids kreftsykdom måtte forlate oss.

Vi lyser fred over Ranveig Frøilands minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Kari Henriksen, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Den innkalte vararepresentanten for Hordaland, Sigbjørn Framnes, tar nå sete.

Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe om permisjon for representanten Tor André Johnsen i dagene 31. mai og 1. juni for å delta på møter i Nordisk råd i Karlstad

  • fra Høyres stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Mathilde Tybring-Gjedde i tida fra og med 31. mai til og med 3. juni

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Disse søknader behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

For Hedmark: Johan Aas

For Oslo: Michael Tetzschner

Presidenten: Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag fortsetter utover kl. 16.

Sakene nr. 1–3 vil bli behandlet under ett.