Stortinget - Møte torsdag den 19. januar 2023

Dato: 19.01.2023
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Torhild Bransdal

Presidenten []: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Torhild Bransdal gikk bort 28. september 2022.

Hun døde omgitt av sine nærmeste, 66 år gammel og etter en tapper kamp mot kreftsykdommen.

Da Torhild Brandsdal ble valgt inn på Stortinget i 2017, på et utjevningsmandat fra Vest-Agder, var vi mange som tenkte at dette var et naturlig neste steg for den erfarne politikeren.

Gjennom et langt politisk virke knyttet Torhild mange vennskapsbånd. Hun var raus og ekte. Torhilds engasjement handlet om folk – ingen skulle havne utenfor. Engasjementet førte ofte til klar og tydelig tale, men det kom alltid fra et varmt hjerte. Derfor snakket alle godt om Torhild. Hun var en dame man fort ble glad i.

Når historien om Torhild skal skrives, blir det hennes lange innsats som ordfører i Vennesla som vil ta mest plass. Hun ble Venneslas første kvinnelige ordfører i 1999, etter å ha vært kommunestyremedlem siden 1991, og hun ga fra seg kjedet da hun kom inn på Stortinget. Hun er fortsatt den lengstsittende kvinnelige ordføreren i Norge. Torhild var en ordfører av folket og for folket. De opplevde at hun lyttet og forsto dem. Hun etterlater seg dype spor i en bygd hvor alle har et forhold til den rause og jordnære ordføreren.

På Stortinget fikk hun plass i kommunal- og forvaltningskomiteen hvor hennes ordførerbakgrunn kom til stor nytte i spørsmål om kommunenes selvråderett og som tjenesteleverandør til innbyggerne. Det var også i denne komiteen hun markerte seg tydelig i kampen for de som trenger en trygg havn og søker tilflukt i Norge etter et liv på flukt.

Torhild var fylkesleder for Vest-Agder KrF i åtte år, og i flere år var hun også en del av fylkespartiets administrasjon.

Sommeren 2018 fikk Torhild vite at hun led av kreft. Behandlingen så i første omgang ut til å ha vært effektiv, men året etter kom kreften tilbake, og da var det ikke mye legene kunne gjøre. Dette snakket hun åpent om, og bare få dager før hun døde, skrev hun på Facebook at nå gikk det mot slutten. Hun bar sykdommen og vissheten om at hun skulle dø, med en sinnsro og trygghet som var forankret i hennes kristentro.

Vi lyser fred over Torhild Bransdals gode minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representanten Ingvild Wetrhus Thorsvik vil framsette et representantforslag.

Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) []: På vegne av representanten Grunde Almeland og meg selv framsetter jeg et representantforslag om homofiles rettssikkerhet og likekjønnedes mulighet til familiegjenforening i Norge.

Presidenten []: Representanten André N. Skjelstad vil framsette et representantforslag.

André N. Skjelstad (V) []: På vegne av representantene Abid Raja, Ola Elvestuen, Guri Melby og meg selv vil jeg sette fram et forslag om en bedre og mer effektiv utnyttelse av det eksisterende togtilbudet på det sentrale Østlandet.

Presidenten []: Representanten Bård Hoksrud vil framsette et representantforslag.

Bård Hoksrud (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets stortingsrepresentanter Morten Wold, Himanshu Gulati, Silje Hjemdal og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om åpenhet og statlig finansiert eldreomsorg.

Presidenten []: Representanten Margret Hagerup vil framsette et representantforslag.

Margret Hagerup (H) []: På vegne av representantene Turid Kristensen, Kari-Anne Jønnes, Jan Tore Sanner, Aleksander Stokkebø og meg selv vil jeg framsette et forslag om å styrke lærerkandidatordningen og gjøre den tilgjengelig for flere.

Presidenten []: Representanten Sylvi Listhaug vil framsette et representantforslag.

Sylvi Listhaug (FrP) []: På vegne av Fremskrittspartiets representanter Bård Hoksrud, Morten Wold, Frank Edvard Sve og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om å videreføre tilbudet ved Mork rehabiliteringssenter.

Presidenten []: Representanten Olaug Vervik Bollestad vil framsette to representantforslag.

Olaug Vervik Bollestad (KrF) []: På vegne av representantene Dag-Inge Ulstein, Kjell Ingolf Ropstad og meg selv vil jeg fremme et forslag om en plan for styrket helseberedskap.

På vegne av representantene Kjell Ingolf Ropstad, Dag-Inge Ulstein og meg selv vil jeg fremme et forslag om å utsette 1. klasse til fylte sju år og innføre førskole for seksåringene basert på læring gjennom lek i tråd med seksårsreformens intensjon.

Presidenten []: Representanten Bjørnar Moxnes vil framsette et representantforslag.

Bjørnar Moxnes (R) []: Jeg vil på vegne av representantene Sofie Marhaug, Geir Jørgensen og meg selv fremme forslag om suverenitet i energipolitikken.

Presidenten []: Representanten Cato Brunvand Ellingsen vil framsette et representantforslag.

Cato Brunvand Ellingsen (SV) []: På vegne av representantene Kirsti Bergstø, Kathy Lie, Marian Hussein og meg selv har jeg gleden av å fremme forslag om en opptrappingsplan for habilitering og en nasjonal modell for veiledning i hjemmet.

Presidenten []: Representanten Tobias Drevland Lund vil framsette et representantforslag.

Tobias Drevland Lund (R) []: På vegne av stortingsrepresentantene Geir Jørgensen, Sofie Marhaug og meg selv har jeg gleden av å framsette et representantforslag om en mer skånsom og rettferdig hyttebygging.

Presidenten []: Representanten Mímir Kristjánsson vil framsette et representantforslag.

Mímir Kristjánsson (R) []: På vegne av stortingsrepresentantene Marie Sneve Martinussen, Seher Aydar og meg selv vil jeg gjerne fremme et representantforslag om strakstiltak mot forskjellskrisen.

Jeg ber om at det blir hastebehandlet etter Stortingets forretningsorden § 39 c.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16, og minner også om at i dag er det votering ved møtets slutt.