Stortinget - Møte torsdag den 19. januar 2023

Dato: 19.01.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 154 S (2022–2023), jf. Dokument 8:32 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 4 [11:31:51]

Innstilling fra transport- og kommunikasjonskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Frank Edvard Sve, Morten Stordalen, Bård Hoksrud, Himanshu Gulati og Tor André Johnsen om å fjerne piggdekkgebyr (Innst. 154 S (2022–2023), jf. Dokument 8:32 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå transport- og kommunikasjonskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil fem replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får også ei taletid på inntil 3 minutt.

Jone Blikra (A) [] (ordfører for saken): Først ønsker jeg å takke komiteen for et godt samarbeid i denne saken. Det er et samarbeid som førte til at nesten en samlet komité står bak tilrådingen om å ikke støtte representantforslaget om å fjerne forskrift om gebyr for bruk av piggdekk, og da heller ikke støtte endringer i veitrafikkloven som fratar kommunene mulighet for å innføre slikt gebyr.

Flertallet består av Høyre, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Venstre og Arbeiderpartiet. Det er Fremskrittspartiet som utgjør mindretallet, og som selv vil argumentere for sitt forslag.

Denne saken berører flere viktige prinsipper og hensyn. Ingen bestrider at bruk av piggdekk forårsaker svevestøv, og at det er forurensning av luften. I norsk rett, forvaltning og praksis er det et anerkjent prinsipp at forurenser betaler. Komiteens flertall mener at dette taler for at muligheten til å innføre piggdekkgebyr ikke fjernes.

Et annet argument for å opprettholde muligheten for å ilegge piggdekkgebyr er folkehelse. Alle nivåer i forvaltningen og i politikken har et ansvar for å fremme tiltak som begrenser helseplager og sykdom, spesielt med tanke på de som er særlig utsatt. Bruk av piggdekk i områder med stor biltrafikk er en vesentlig årsak til produksjon av svevestøv. Svevestøv pustes lett inn og kan gi alt fra lett irritasjon til alvorlige helseplager. Komiteens flertall anerkjenner dette ansvaret og tar dette ansvaret.

Et annet prinsipp komiteens flertall er opptatt av, er det kommunale selvstyret. Veitrafikkloven gir kommunene hjemmel til å innføre gebyr på bruk av piggdekk. Det er kommunene selv som bør vurdere regulering og bruk av gebyr, da det er kommunene som kjenner sitt område best, og som har et selvstendig ansvar for å ivareta sine innbyggere, både i forhold til folkehelse og trivsel og også gjennom å kunne forsterke vinterdrift, støvdemping og økt renhold på grunn av økte inntekter kommunene får gjennom gebyr.

Geir Inge Lien (Sp) []: Piggdekkavgifta er eit miljøtiltak, lokalt bestemt for å kunne gje kommunane ei moglegheit til å ta grep for å forbetre luftkvaliteten og avgrense vegslitasjen ved å redusere talet på køyretøy som har piggdekk.

Vi har eit langstrekt og variert land som har mange ulike underlag og køyreforhold. I distrikta, og spesielt langs kysten, er det vêr- og køyreforhold som gjer at piggdekk ofte kan vere det føretrekte valet. I dag er det store byar som Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand som har innført piggdekkavgift. Bruk av piggdekk bidreg til å produsere helseskadeleg svevestøv, så innføring av piggdekkgebyr er difor eit viktig verkemiddel for kommunane å ta i bruk for å kunne få redusert konsekvensane av svevestøv, oppisking og slitasje.

Betaling av piggdekkgebyr gjev òg ei tilleggsinntekt til kommunane. Kommunane kan bruke denne inntekta til bl.a. forsterka vinterdrift, støvdemping og auka reinhald. Dette er noko bilistane vil ha nytte av, og som igjen vil bidra til å gjere det enklare å velje piggfritt. Det er mange gode piggfrie vinterdekk, og målet med avgifta er at det skal vere miljøet som er i fokus, og at det er lokalt forankra.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Det har vore snakka mykje om distrikta og at det er ulike føreforhold osv., med tanke på at piggdekkgebyr på ein måte skal vere ei miljøsak i byane, sånn som i Oslo. I går var eg på synfaring på E16 Bjørum–Skaret. Berre ein kom litt opp i sida, var det cirka ein halvmeter snø på taka. Det er ikkje langt frå Oslo. Det er folk som bur i området rundt Oslo, som skal inn til byen, og som har alle køyreforholda, frå som sagt ein halvmeter snø der eg var i går, og til at det er bart i byen. Ein skal også ha piggdekkgebyr på gjennomgangstrafikk. Køyrer ein gjennom ein by som har piggdekkgebyr, skal ein betale gebyr. Det er det som er utgangspunktet for at vi ønskjer å fjerne piggdekkgebyret; ein har altså eit gebyr på trygge dekk og trafikktrygging.

Nokian har ein rapport som viser at piggdekk har ei bremselengd i 50 km/t på 43 meter. Piggfrie dekk har 60 meter – fire billengder lenger – i 50 km/t. Når det er fullt kaos, når det er nullføre og speilblank is, så ser ein kva som skjer. Eg køyrer frå Stranda til Oslo ganske ofte, det er 546 kilometer – 1 100 kilometer tur/retur – og alle moglege føre. Skal eg då ha med meg eit ekstra piggfritt dekksett bak i bilen, stoppe på vegen forbi Lillestrøm, skifte på ein utkøyrsel og hive på desse piggfrie dekka for å unngå å få bot når eg køyrer inn i Oslo? Det er umogleg.

Ein ser at utrykkingskøyretøya har piggdekk. Kvifor har dei det? Kvifor er det sånn at ein på utrykkingskøyretøya har piggdekk? Kvifor les vi store oppslag i media om at dei som skal ut og gje tenester til heimesjukepleie osv., ikkje kjem seg fram, fordi ein står der utan piggdekk og ikkje har moglegheiter til å kome seg fram? Piggdekk er heilt avgjerande å bruke når det er føre til det.

Det står at ein skal sko bilen etter føreforholda. Ja vel, viss det er sånn at ein skal følgje kravet om at ein skal køyre etter forholda og sko bilen etter køyreforholda, burde også dei som køyrer piggfritt i sånne tilfelle sko om bilen til piggdekk, når det faktisk er sånne køyreforhold.

Uansett: Det er 8–9 pst. som no køyrer med piggdekk i byane. Det er ikkje det som hovudsakleg er problemet når det gjeld svevestøv eller kva det måtte vere. Å avgiftsleggje trygge, sikre dekk og trafikktrygging – det må vere berre Noreg som klarar å finne på noko sånt.

Eg tek opp forslaget frå Framstegspartiet.

Presidenten []: Representanten Frank Edvard Sve har teke opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Jeg støtter ikke representantforslaget, og jeg mener at regelverket om piggdekkgebyr verken bør oppheves eller endres på en slik måte at kommunene ikke skal kunne kreve inn piggdekkgebyr.

Bruk av piggdekk bidrar til å produsere helseskadelig svevestøv. Piggdekkbruk fører til asfaltslitasje og dypere spor i asfalten, og forkorter levetiden på veidekket. Innkreving av piggdekkgebyr er også i tråd med prinsippet om at forurenser betaler, ved at man betaler for forurensning av luften og for skade som påføres asfalten som følge av kjøring med piggdekk.

Bruken av piggdekk vinterstid i Norge er hovedårsaken til produksjon av svevestøv, som følge av slitasje av asfalt. Piggdekk sliter betraktelig mer på veidekkene enn piggfrie vinterdekk. Redusert bruk av piggdekk vinterstid vil redusere slitasje på veidekket og dermed redusere partikkelproduksjonen.

Kommunene og forurensningsmyndighetene for lokal luftforurensning må ved høye nivåer for luftforurensning etter regelverket utarbeide planer som viser hvordan de skal få ned luftforurensning i kommunen, og hvilke tiltak som da settes i verk. Jeg ønsker på ingen måte å ta fra kommunene muligheten til å innføre piggdekkgebyrordning som et viktig virkemiddel for å kunne få ned nivået av helseskadelig luftforurensning.

Betaling av gebyr for bruk av piggdekk gir i tillegg en inntekt til kommunene som de kan bruke til forsterket vinterdrift, støvdemping og økt renhold. Dette er noe som bilistene i så måte vil ha nytte av, og som igjen vil bidra til å gjøre det enklere å velge piggfritt.

Den 1. januar 2022 ble grenseverdiene i forurensningsforskriften for tillatte nivåer av svevestøv strammet inn. Lavere nivå på svevestøv vil nå gi overskridelser sammenlignet med slik det var før innstrammingen. Det vil kunne innebære behov for ytterligere tiltak for å sikre trygg luft.

En utredning som er utarbeidet av Miljødirektoratet, Statens vegvesen, Folkehelseinstituttet og Meteorologisk institutt, viser at på grunn av de store helsegevinstene vil det være samfunnsøkonomisk lønnsomt å gjennomføre tiltak for å overholde de skjerpede grenseverdiene for svevestøv. Piggdekkgebyrsonene er et slikt tiltak.

Det er ikke ett enkelt tiltak alene som sikrer at grenseverdiene for luftkvalitet overholdes, det er summen av flere tiltak som sørger for at vi oppnår ytterligere reduksjon i svevestøv i veitrafikken. Bruk av piggdekkavgift har vært og er fortsatt viktig for å bedre luftkvaliteten i norske byer og tettsteder, så jeg mener at man fortsatt bør kunne ha disse sonene, og at kommunene fortsatt bør ha det verktøyet i kassen.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Frank Edvard Sve (FrP) []: På norske vintervegar er det eigentleg ikkje ved minus 15, minus 10 eller på normalt vinterføre det er dei største problema. Når vi ser i media kva som skjer når det er nullføre og spegelblank is, ser vi at det er omfattande problem. Folk kjem ikkje fram, og det er mange kollisjonar og mange ulykker. Spørsmålet til statsråden er: Meiner statsråden at det ikkje er ei utfordring når det gjeld ulykker på spegelblank is, med dei krevjande føreforholda som vi har i Noreg? Er ikkje det ei utfordring?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Det viktigste for trafikksikkerheten er uansett at bilistene bruker dekk som egner seg til gjeldende føre. Piggdekk har bedre egenskaper på bar is, men dårligere egenskaper på bar vintervei. I dag er mesteparten av kjøretøyparken utstyrt med førerstøttesystemer, som ABS-bremser og elektronisk stabilitetskontroll. Som det vises til i TØIs trafikksikkerhetshåndbok, kan økt bruk av elektronisk stabilitetskontroll langt på vei erstatte piggdekk.

Frank Edvard Sve (FrP) []: Ein rapport frå Nokia viser at piggdekk har ei bremselengde på 43 meter i 50 km/t og piggfrie dekk 60 meter. Det viser at det er betydeleg større bremselengde med piggfrie dekk kontra piggdekk. Når ein ser på trafikkbildet og på det som skjer når det er nullføre, på situasjonar på spegelblank is, er det veldig mange som tydelegvis køyrer med piggfrie dekk heile året. Det å kome med piggfrie dekk som kanskje er køyrde ein sesong som sommardekk, kan føre til ein relativt stor katastrofe. Så spørsmålet mitt er: Vil statsråden sjå på bruken av piggfrie dekk på sommartid, som utan tvil vil medføre store problem for dei som brukar dei på vinterstid?

Statsråd Jon-Ivar Nygård []: Som representanten er vel kjent med, har vi et veldig stort ansvar, hver og en av oss, for bilbruken vår og for at vi forholder oss til at vi har bilen godt skodd for det føreforholdet som er. Det må jo være noe som hviler på den enkelte bileier.

Jeg vil understreke at piggdekkavgift er noe vi har i noen store byer, hvor det er et helt riktig virkemiddel. Det må ikke framstilles som at det er et virkemiddel som er i hele landet. De som har behov for å bruke piggdekk, og det vil være noen, vil kunne betale det gebyret og sånn sett bruke bilen sin innenfor disse bygrensene. Det må være en ok måte å avveie samfunnsinteressene på, fordi liv og helse for befolkningen i storbyene faktisk er viktig.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avslutta.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 4.

Votering, se voteringskapittel