Stortinget - Møte torsdag den 19. januar 2023

Dato: 19.01.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 134 S (2022–2023), jf. Dokument 8:20 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 6 [13:04:44]

Innstilling fra utenriks- og forsvarskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Guri Melby, Ola Elvestuen, Sveinung Rotevatn, Alfred Jens Bjørlo, Grunde Almeland og Ingvild Wetrhus Thorsvik om en langsiktig og forpliktende plan for støtte til Ukraina (Innst. 134 S (2022–2023), jf. Dokument 8:20 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra utenriks- og forsvarskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil sju replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Bengt Fasteraune (Sp) [] (ordfører for saken): Etter at Russland den 24. februar 2022 gikk inn i Ukraina, har Norge stått sammen med våre partnere og allierte om å støtte Ukraina. Sammen har vi reagert kraftig mot Russland. Vi har påført Russland politisk og økonomisk press med historisk kraftige sanksjonspakker som rammer det russiske regimet og deres støttespillere. Sanksjonene er en reaksjon på Russlands folkerettsstridige angrep på Ukraina og er også et uttrykk for Norges solidaritet med det ukrainske folket.

For Norge har det vært viktig å vise støtte til det ukrainske folket. Regjeringen har anvendt handlingsrommet i Stortingets 1959- og 1967-vedtak for å kunne donere norsk forsvarsmateriell til et land i krig eller der krig truer, med mål om å øke de ukrainske styrkenes forsvarsevne. Dette var en beslutning med bred støtte i Stortinget.

I tillegg til rent forsvarsmateriell og våpendonasjoner bidrar Norge med opplæring av ukrainsk personell og donerer kjøretøy som et bidrag til USAs donasjon av to NASAMS-ildenheter. Norge har også inngått forpliktende avtaler med det britiskledede fondet International Fund for Ukraine, som skal sikre ytterligere militær støtte til landet.

Konflikten i Ukraina kan bli langvarig, og landet er avhengig av internasjonal støtte for å stå imot russisk aggresjon. I denne prosessen er Norges bidrag viktig. Norge skal, som forslagsstillerne påpeker, ta et betydelig ansvar og stille opp for Ukraina også i årene som kommer. Regjeringens forslag til et rammeverk for et større og flerårig bidrag til gjenoppbygging og støtte til Ukraina er et viktig grep. Her er det også regjeringens ambisjon at dette skal involvere Stortinget på mange, mange områder. Like viktig er det at Norge gjør kontinuerlige tilpasninger av norske bidrag, tiltak og sanksjoner i takt med den raskt skiftende utviklingen og i samråd med våre allierte og partnerland. Vi må unngå alenegang, og støtten må innrettes i dialog med de ukrainske myndigheter, slik vi har gjort det siden 24. februar.

Jeg vil også nevne bestillingen til Nammo på 2,6 mrd. kr, som regjeringen nå fremmer, som vil sikre lagerbeholdningen i vårt eget forsvar, styrke vår egen beredskap og også gi oss handlefrihet til å sende ammunisjon til Ukraina.

Hele komiteen mener Norge bør ta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Ukraina, og komiteen fremmer et forslag som gjenspeiler det.

Åsmund Aukrust (A) []: Støtte til Ukraina er den viktigste oppgaven Europa står overfor i år og trolig i mange år framover, dessverre. Den brutale krigen som skjer nærmest rett utenfor vinduene våre, tar mange liv hver eneste dag, og sivil infrastruktur ødelegges med målrettede angrep som slår ut vann og strøm.

Jeg mener at vi de siste årene har sett at regjering og storting har klart å samarbeide raskt og godt om sanksjoner, humanitær hjelp, støtte til forsvaret og militæret, bosetning av flyktninger og på en rekke andre områder. Det må vi fortsette å gjøre i krigens andre år, som kommer til å bli mer krevende først og fremst for ukrainerne, men også for resten av Europa. Derfor er det bra at vi har mer politisk debatt om dette – om hvordan vi kan støtte Ukraina, hva slags dilemmaer vi står overfor, hvordan det påvirker Norge, hvordan det påvirker nabolandene til Ukraina, og hvordan det påvirker resten av verden.

Jeg mener allikevel at de forslagene som vi diskuterer i dag, egentlig er et litt dårlig utgangspunkt for det, for det er å slå inn åpne dører, og i stor grad kan det se ut som egenmarkering fra Venstre. La meg ta to eksempler på det. Venstre foreslår at vi skal støtte gjenoppbygging av Ukraina. Som kjent har regjeringen satt i gang et stort program for Ukraina, og regjeringens mål er at det ikke skal være en vanlig sak, men en sak hvor de ønsker å få med seg alle de politiske partiene. Statsministeren inviterte til et møte rett før jul hvor også Venstres leder deltok. Så vidt jeg har skjønt, er også Venstre positiv til å delta i et slikt flerårig tverrpolitisk samarbeid om en stor forpliktende støtte til Ukraina.

Det er også et forslag om våpen her. Norge har bidratt mye med våpen til Ukraina. Det er det ukrainerne trenger mest for å forsvare seg. Første vedtak om våpen ble fattet den 28. februar. Siden da har det blitt vedtatt en rekke våpendonasjoner fra Norge. Ingen av de donasjonene har kommet som et vedtak i Stortinget, men – som Venstre vet veldig godt – i veldig nær dialog med alle partiene på Stortinget. Venstre tar egentlig til orde for å gjøre det på en helt annen måte. Man ønsker å diskutere det for åpen scene her, og så skal man ha vedtak for og mot i stortingssalen.

Vi mener at vi skal fortsette å støtte Ukraina med mye våpen, og for Arbeiderpartiet går det ikke noe prinsipielt skille for hva slags våpen vi kan sende. Det er noe Forsvaret og regjeringen må vurdere i nært samarbeid med Stortinget.

La meg til slutt påpeke at jeg ser at Rødt glimter med sitt fravær i debattene om utenrikspolitikk i dag. Det har vært interessant å følge partiet de siste dagene. Det er først når deres egne argumenter har blitt blottlagt for resten av verden at enkelte ledere nå begynner å rygge. Jeg håper det fører til en reell nytenkning i mye av det Rødt har stått for som ikke tåler dagens lys.

Ine Eriksen Søreide (H) [] (komiteens leder): Krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke, og jeg tror det gjør dypt inntrykk på alle og varsler nok en negativ omdreining i krigen når Russland fortsetter sine målrettede angrep mot sivile og sender missiler som er ment for å senke hangarskip, rett inn i boligblokker. Det er også derfor Høyre støtter intensjonene bak forslaget Venstre fremmer.

Etter at forslaget fra Venstre ble fremmet, har regjeringa igangsatt en prosess etter budsjettforliket med SV der alle partier er invitert til å være med på det som skal bli, og må bli, en både stor og langsiktig støttepakke til Ukraina som omfatter alle områder, fra politisk og økonomisk til humanitær og militær støtte. Det er dessverre ingen grunn til å tro at denne støttepakken må ha et kort eller et lite omfang. Den må stå seg over vekslende storting og vekslende flertall i Stortinget, rett og slett fordi denne krigen dessverre kommer til å bli langvarig.

Jeg forventer også at flere av de punktene som diskuteres i representantforslaget, blir en del av de diskusjonene som partiene har i Stortinget. Høyre har signalisert tidligere, men jeg gjentar gjerne det signalet, at regjeringa vil ha Høyres fulle støtte også for å sende tyngre og enda mer effektive våpen til Ukraina, dersom vi har anledning til det.

Et av forslagene fra Venstre har fått full komitétilslutning, og det er jeg veldig glad for. Det handler om å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Ukraina. Høyre hadde i sitt alternative budsjettforslag midler til å støtte arbeidet som Den internasjonale kommisjonen for savnede personer gjør i Ukraina. Det finnes også mange andre som gjør et veldig godt arbeid, og jeg mener det er et veldig tydelig signal fra Stortinget om at dette arbeidet er viktig å prioritere.

Jeg vil også gjerne bruke det siste minuttet på å adressere det partiet som ikke er til stede i salen. Det er ganske påfallende at Rødt, som etter hvert har fått en ganske stor stortingsgruppe, ikke er til stede i debatten om Norges to år i Sikkerhetsrådet – en deltakelse Rødt har vært imot. De er ikke til stede i salen når vi diskuterer langsiktig hjelp til Ukraina – en debatt Rødt har fått problemer med den siste tiden. Jeg syns også det er påfallende å være vitne til at stadig flere ledende personer i partiet Rødt snur i sin motstand mot å sende våpen til Ukraina. De snur ikke fordi krigens brutalitet og Putins overgrep øker og de har sett hvordan dette påvirker krigen og ukrainerne, de snur fordi de får dårlig medieomtale. Det syns jeg det er påfallende at de ikke er interessert i eller tør å være i salen for å diskutere.

Ingrid Fiskaa (SV) []: Forslagsstillarane har fleire forslag som det er lett å ha sympati for. Intensjonen er me einige om: å støtta Ukraina endå meir i å motstå Russlands ulovlege krig og forsøk på okkupasjon, og å bidra til det langsiktige arbeidet med gjenoppbygging, som forhåpentlegvis kan starta om ikkje så lenge.

Så kom budsjettavtalen mellom SV og regjeringspartia dei i forkjøpet på fleire punkt. I denne budsjettavtalen blei me einige om å få på plass eit rammeverk for eit større, fleirårig bidrag til gjenreising av og støtte til Ukraina og andre delar av verda som òg blir ramma av ringverknadene frå krigen. Det blir teke sikte på eit breitt forlik i Stortinget om dette. Det er det gode grunnar til at me skal gjera, og ein av dei er at norske olje- og gassinntekter har økt betydeleg som ein direkte konsekvens av Russlands krig mot Ukraina. Difor er det etter SV si meining rimeleg at delar av desse ekstraordinære inntektene blir overførte til det ukrainske folket gjennom eit fleirårig bidrag til gjenreising.

Det er òg slik at Ukraina har stor gjeld til private långjevarar, som bankar og hedgefond, og til multilaterale institusjonar som Det internasjonale pengefondet, Verdsbanken og Den europeiske investeringsbanken. Samtidig med at krigen er i gang for fullt, betaler landet avdrag på denne gjelda. Det er etter SV si meining meiningslaust at Ukraina skal måtta senda ressursane sine ut av landet til rike kreditorar når dei treng dei som mest. Noreg bør difor arbeida for at kreditorane straks stansar innbetalingskrav i tillegg til å sletta og restrukturera ukrainsk statsgjeld. Noreg er sjølv bidragsytar i IMF og Verdsbanken og har direkte påverknad i desse institusjonane.

Med det tek eg opp forslaget frå SV.

Presidenten []: Da har representanten Ingrid Fiskaa tatt opp det forslaget hun refererte til.

Guri Melby (V) []: I fjor vår diskuterte vi om vi skulle sende uniformer til Ukraina. I dag debatterer vi om vi skal sende stridsvogner. Det er mange lovord vi kan gi til både EU og NATO for måten landene har håndtert krigen på, men det er ingen tvil om at Vesten har en lang vei å gå for å være strategisk og i forkant av utviklingen i Ukraina. Det er en av grunnene til at vi i Venstre lenge har ment at Norge trenger en langsiktig og forpliktende plan for støtte til Ukraina – en plan som er strategisk, og som benytter de militære, politiske, juridiske, helserelaterte og økonomiske maktmidlene som vi og våre allierte bør spille på i sammenheng.

En viktig kontekst for dette forslaget er selvsagt at det ble fremmet mange måneder før regjeringen og SV sammen ble enige om å invitere Stortinget med på en felles og forpliktende plan. Jeg er veldig glad for at SV fikk med regjeringen på det, og vi ser fram til å delta i et sånt samarbeid. Sånn sett kan man kanskje mene at vi burde ha trukket noen av disse forslagene, eller at det er overflødig å ha denne behandlingen i dag, men jeg har i hvert fall tenkt at det kan være nyttig som signaler inn i det arbeidet som regjeringen gjør, og som Stortinget skal gjøre.

Vi vet også at det er mange avklaringer som gjøres fortløpende, som ikke nødvendigvis skal behandles i det arbeidet vi skal gjøre her på Stortinget. Derfor oppfordrer jeg partiene til å bruke behandlingen av dette representantforslaget til å flagge forventninger de har til regjeringens rammeverk. En tydelig forventning Venstre har, er at våpenstøtte utgjør en stor del av det. Det kommer en dag da vi skal fokusere fullt og helt på gjenoppbygging av Ukraina, men i dag er vi nødt til å hjelpe Ukraina med å presse Russland ut av territoriet sitt. Hvis ikke er det ikke noe land igjen å gjenoppbygge.

Stoltenberg har varslet at det vil bli gjort flere donasjoner av tungt militært materiell fra NATO. Det er bra. Det gir ikke mening å utelukke enkelte våpentyper fordi de er for effektive. Derfor vil jeg oppfordre representantene til å stemme for et forslag her i dag om ytterligere våpenstøtte. Jeg mener det vil gi viktige signaler inn til møtet som bl.a. forsvarsminister Bjørn Arild Gram skal delta på i morgen, om at Norge er villig til å stille opp dersom det er nødvendig at vi også stiller med materiell som stridsvogner.

Jeg er glad for at vi har fått full støtte til å ta en ledende rolle i det internasjonale arbeidet for å identifisere, etterforske og straffeforfølge krigsforbrytelser i Ukraina, og håper at vi i det arbeidet vi skal gjøre på Stortinget, sikrer at vi også får midler til dette viktige arbeidet.

Hvis det er sånn at disse forslagene er å slå inn åpne dører, skulle jeg ønske at partiene likevel kunne gitt full støtte til det. Grunnen til at vi leverer inn forslag, er jo at det ikke er alt dette det er flertall for, bl.a. det å fjerne toll på varer inn til Norge. Som stortingsparti er det da vårt verktøy å fremme forslaget her i Stortinget.

Med det fremmer jeg Venstres forslag i denne saken og håper selvsagt at partiene stemmer for det de er for, og så får de stemme mot det de er mot.

Presidenten []: Da har representanten Guri Melby tatt opp de forslagene hun refererte til.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) []: Ja, tenk en sak hvor Fremskrittspartiet ikke skal protestere!

Forslaget fra Venstre er jo å slå inn åpne dører, noe representanten selv påpeker, for forslaget ble levert inn for lenge siden. Som jeg har sagt på talerstolen en del ganger nå, har vi fått informasjon om dette gjennom en annen kanal enn Stortinget. Da er det naturlig at man også fortsetter å få den informasjonen, og at man eventuelt kommer med innspill gjennom det, rett og slett fordi den type donasjoner skal gjennom en prosess. For det første skal man vite hva man faktisk kan levere, hva det norske forsvaret har, hvordan vår egen struktur og vår egen beredskap settes opp etter at man har donert noe, og det skal også finnes måter å gjøre det på. Jeg har til nå sett at regjeringen har vært raskt ute. De har faktisk levert mye. De har gitt det som man har ønsket å gi. Så jeg kan ikke se at det skulle være behov for å fremme forslag som allerede er implementert.

Når man snakker om Forsvaret, er det ikke slik at man bare kan hente ut ett system og si at dette skal vi gi. Systemet skal fungere med andre ukrainske systemer. Man kan ikke bare kjøre noe ned til krigsfronten og si at dette skal dere bruke. Man skal ha opplæring, man skal kombinere det med andre, man har løsninger som gjør at systemene skal snakke med hverandre. Derfor kan man ikke bare ta en tanks og en drone og si at nå skal vi sende dette. Det er komplisert å forsvare sitt eget land, det er komplisert å ha et forsvar. Det er teknologi som skal fungere sammen.

Det er altså ikke bare å plukke ut noe og levere det, men det gjelder å se det i sammenheng. Jeg har inntrykk av at regjeringen har gjort det til nå, og så håper jeg også at man donerer mer, gjennom den konferansen som skal være i morgen. Det tror jeg også regjeringen vil gjøre, for det vil veldig mange andre land gjøre, så jeg tror det er ivaretatt. Dette forslaget kunne man eventuelt trukket, istedenfor å sette partiene opp mot hverandre i en så viktig sak.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt []: Forslagsstilleren fra Venstre hadde en ganske samlende start på sitt innlegg her i stad, men slutten var nok ikke det, for da sa hun at partiene inviteres til å stemme for det de er for, og mot det de er mot. Det er kanskje det som er felles for veldig mange av de innleggene som holdes her i salen, at selv om man stemmer ned noe av dette nå og henviser til at det er en prosess, så er man ikke imot det. Jeg tror man bare skal si det helt klart, at for de som har respekt for at dette er en prosess som flere er involvert i, betyr ikke det at man er imot forslagene fra Venstre – så vi bare legger den død.

Innstillingen viser at det er bred enighet om å videreføre en sterk støtte til Ukraina, og det er gledelig. Det er behov for støtte over veldig mange år, og derfor mener jeg at det er en fordel om flest mulig partier er enige om forpliktelsene, for vi ser på disse donorkonferansene som holdes, enten det er for Moldova eller andre land, at en del land lover i møter, men følger ikke opp. Det er kanskje det som er en fordel i Norge, med den tverrpolitiske enigheten vi ofte har om utenrikspolitiske spørsmål: at vi klarer å stå ved lovnadene våre over flere år. Det mener jeg er ekstremt viktig i denne sammenheng. Derfor arbeider vi innenfor rammen av et flerårig program, og jeg ønsker konstruktive forslag fra alle partiene i Stortinget om hvordan vi skal bidra. For det handler om å styrke Ukrainas evne til å bevare sin selvstendighet, styrke utholdenheten, lindre nød og redde liv.

Millioner er fordrevet fra Ukraina, og millioner har behov for livsnødvendig bistand. Vi har til nå bidratt med 2,6 mrd. kr i humanitær bistand til Ukraina og nabolandene, sammen med 3,7 mrd. kr i annen sivil bistand, bl.a. 2 mrd. kr til livsnødvendig gasskjøp. Men Ukraina er jo et demokrati, så jeg synes det er veldig viktig at vi også hører på dem når de definerer hva slags behov de har. Det er også en del av denne prosessen.

Når vi gir konkrete bidrag i form av fysisk materiell, er det noe vi må koordinere med andre land. Det er ofte slik i kriser at det som gis av fysiske gjenstander, er basert på det man har på lager selv, og kanskje ikke er det det er behov for, eller at man gir de tingene som andre land allerede har gitt. Så koordinering med andre europeiske land er også helt sentralt for å få en god utvikling i Ukraina.

Nå handler det i stor grad om våpen, slik at Ukraina kan stå opp mot den aggresjonen de møter, og humanitær hjelp til folk, slik at de ikke lider unødig hver eneste dag.

Hårek Elvenes (H) []: Det er bred enighet i denne salen om å støtte Ukraina økonomisk, humanitært og militært. Det eneste partiet som ikke vil støtte, eller som mener at Ukraina skal drive sin forsvarskamp uten våpen, er Rødt. Det er ingen forsvarskamp. Det ville være en kapitulasjon og overgivelse til terrorstaten Russland. Det kalles visstnok i Rødt for fredspolitikk, men det er i bunn og grunn noe langt annet.

Mitt anliggende var at det ikke må bli en konkurranse i denne salen mellom partiene om å være mest mulig for å støtte Ukraina. Grunnen til at jeg sier det, er at man av og til kan få den følelsen når det gjelder partiet Venstre. Partiet har ofte en tendens til å komme ut litt i forkant av regjeringen – før den har fått muligheten til å orientere Stortinget om hvilken støtte man har tenkt å gi, og hvilke konsekvenser det eksempelvis kan ha for norsk beredskap. Dette er noe regjeringen må få tid til å gjøre gode vurderinger rundt og komme til utenrikskomiteen og orientere om.

Jeg ser at akkurat nå er Venstre ute og krever at man skal støtte Ukraina med stridsvogner. Det kan godt hende at det kan være en farbar vei, men så langt er det Stortinget vet om norske stridsvogner, at vi har veldig få, at de få vi har, er ganske gamle, og at nasjonen Norge trenger nye og langt flere stridsvogner. Da skal man kanskje være litt forsiktig med å gå ut med det som et forlangende, i hvert fall før man har hørt regjeringens muligheter for å kunne støtte med stridsvogner. Det kan være en mulighet, men det kan også hende at man på grunn av nasjonale beredskapshensyn må la være å sende stridsvogner til Ukraina. Det gjenstår å se, og derfor skal man være litt forsiktig med å gå så høyt på banen så tidlig, uten at man har fått grundig innføring i sakskomplekset.

Nils T. Bjørke hadde her teke over presidentplassen.

Guri Melby (V) []: Jeg har bare lyst til å tydeliggjøre noe som utenriksministeren adresserte. Det var ikke min mening å insinuere at dersom man stemmer imot dette nå, er det ikke sikkert at man kommer til å mene det senere i prosessen. Det vil jeg være tydelig på. Jeg har full forståelse for at man ønsker å bruke f.eks. den kanalen som regjeringen har skapt, og diskutere den saken videre.

Utfordringen for oss som stortingsparti er at vi foreløpig ikke har fått presentert noe konkret fra regjeringen. Vi har heller ikke fått presentert en konkret prosess. Derfor mente jeg og Venstre at det var feil å trekke forslaget om noe vi mener, når vi ikke vet hva som kommer fra regjeringen. Men jeg har full respekt og forståelse for at partiene ønsker å avvente den prosessen.

Så litt til både representanten Tybring-Gjedde og også Elvenes' belæring om hvordan våpensystemer fungerer, og at verden er komplisert: Jeg har full forståelse av at verden er komplisert. Jeg tror det er mange som har skjønt i løpet av denne krigen at det er ikke bare sånn at Norge, eller andre land, bestemmer seg for å sende noe, og så er det liksom fiks ferdig og klart i Ukraina i morgen. Det er komplisert. Det krever samordning mellom mange land. Det krever ofte opplæring. Det krever forflytning av materiell – som er veldig krevende. Men det betyr også at det innimellom er ganske viktig at vi tar beslutninger tidlig, sånn at materiellet kan være på plass på et tidspunkt da Ukraina faktisk kan nyttiggjøre seg det.

Det er også slik at vi må finne den riktige balansen mellom det å bruke tid på å gjøre både fagmilitære og forsvarspolitiske vurderinger, og det å handle raskt nok til at det får effekt. Når det gjelder stridsvogner, pågår det nå debatter i veldig mange europeiske land. Det har betydning for hvilke konklusjoner som dras, og hva slags holdning de ulike landene inntar. Venstre har ikke gått ut og krevd at Norge skal sende stridsvogner. Vi har sendt et tydelig signal om hva vår holdning er. Jeg mener at forsvarsministeren har mulighet til å ta med seg det i de møtene han skal i om veldig kort tid.

Dette er ingen konkurranse om å være raskest mulig ute, men jeg mener at en forpliktende plan med også tydelige økonomiske forpliktelser er noe Norge kunne ha kommet med for lenge siden. Vi leverte forslag i nysalderingen om betydelige summer til støtte for Ukraina. Jeg mener det ville ha vært nyttig å gjøre de vedtakene allerede da. Jeg registrerer at flertallet på Stortinget ønsker det annerledes. Det har jeg respekt for, og vi ønsker også å være med i de prosessene som foregår. Jeg mener at vi likevel må forbeholde oss retten til å ta initiativ både i media og på Stortinget dersom det er noe vi mener det er riktig og viktig å løfte.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 6.

Votering, se voteringskapittel