Stortinget - Møte tirsdag den 31. januar 2023

Dato: 31.01.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 159 S (2022–2023), jf. Dokument 8:26 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [12:53:23]

Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Erlend Wiborg, Himanshu Gulati, Silje Hjemdal og Frank Edvard Sve om å forby barnehijab i grunnskolen og barnehagen (Innst. 159 S (2022–2023), jf. Dokument 8:26 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ynske frå utdannings- og forskingskomiteen vil presidenten ordna debatten slik: 3 minutt til kvar partigruppe og 3 minutt til medlemer av regjeringa.

Vidare vil det – innanfor den fordelte taletida – verta gjeve anledning til inntil seks replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av regjeringa, og dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får òg ei taletid på inntil 3 minutt.

Hege Bae Nyholt (R) [] (komiteens leder og ordfører for saken): Jeg vil begynne med å takke komiteen for godt arbeid med representantforslaget.

Jeg gjør oppmerksom på at det har vært avholdt skriftlig høring om forslaget, og at det kom inn i alt 14 innspill. Jeg vil så gå over til å redegjøre for Rødts syn på saken.

Barnehagen og fellesskolen er våre viktigste lærings- og dannelsesarenaer. De aller fleste barn i Norge går i barnehage. Barnehagen er en viktig arena for læring, utforskning og lek, både som individ og som en del av en gruppe.

Skolens mandat er sammensatt. Barna skal lære både kunnskap basert på vitenskap, som fysikk, matematikk og kjemi, språk og historie for å kunne orientere seg i verden, og også kritisk tenkning og refleksjon. Vi trenger at det stilles spørsmål ved teser og sannheter. Kanskje er ikke alltid to pluss to fire, eller kanskje det ikke alltid er det viktigste spørsmålet i alle sammenhenger.

For at skolen skal være en god lærings- og dannelsesarena, må den være inkluderende. Barn må oppleve seg sett, ivaretatt og rommet av både medelever og lærere. Det er vår plikt å være ærlig om at det ikke alltid er tilfellet for alle. Norske barn og elever forteller om mobbing, utenforskap og ensomhet.

Utrygghet skaper dårlige læringsforhold. Trygghet er helt nødvendig for god læring, og det er skadelig for mennesker å havne utenfor det sosiale fellesskapet. Rødt vil derfor fortsette å jobbe for en inkluderende praksis i skolen og barnehagen, med plass til alle. Vi tror ikke på å møte tvang med tvang og viser bl.a. til Redd Barnas høringssvar, hvor de skriver at Fremskrittspartiets forslag vil gå imot barnekonvensjonen.

Rødt vil stemme imot Fremskrittspartiets forslag.

Elise Waagen (A) []: Det er et bredt flertall blant de politiske partiene i komiteen som viser til at et forbud mot hijab i barnehagen og i skolen vil være diskriminerende og problematisk fra et menneskerettighets- og likestillingsperspektiv. Et forbud vil være et svært inngripende virkemiddel som ikke løser problemet om noen føler seg presset til å bruke hijab. Et sånt forbud vil tvert imot kunne bidra til at skolen ikke oppleves som et trygt og inkluderende sted, et rom for alle elever, uansett hvor de kommer fra. Er det noe vi ønsker, er det nettopp å skape trygge rammer, særlig rundt de elevene som potensielt måtte oppleve sosial kontroll. Et sånt forbud vil i så fall kunne virke mot sin hensikt.

Ved behandlingen av Prop. 51 L for 2017–2018 var det bred enighet om å innføre forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg i barnehager og i undervisningssituasjoner. Hijab er noe ganske annet. Et inkluderende miljø er viktig for å gi barna våre kunnskap som bidrar til selvstendighet, samt å bekjempe holdninger og praksis som begrenser barns frihet. Et forbud kan lede til det motsatte.

Arbeiderpartiet mener det er viktig at opplæringsloven, sånn som i dag, inneholder et forbud mot plagg som helt eller delvis dekker ansiktet. Bruk av hijab eller andre religiøse hodeplagg, som kipa eller turban, hindrer ikke undervisningen og bør derfor være tillatt.

Hijab kan brukes som et virkemiddel for sosial kontroll, og noen vil mene at barn ikke skal kunne bære religiøse symboler, men dersom noen føler seg presset, er ikke løsningen forbud eller mer press. Sosial kontroll er alvorlig og må jobbes med kontinuerlig og på alle arenaer.

Arbeiderpartiet er opptatt av å ta i bruk virkemidler som faktisk har effekt, for sosial kontroll har ikke en plass i samfunnet vårt. Når individer krenkes, uansett om det er barn, ungdommer eller voksne, krenkes også samfunnet. Da skal samfunnet og fellesskapet reagere. Alle skal ha frihet til å være seg selv og til å delta.

Å bekjempe negativ sosial kontroll er et av de fire målene i regjeringens integreringspolitikk. Det handler om å ivareta helt grunnleggende rettigheter. Men det å innføre et forbud er direkte skivebom.

Maren Grøthe (Sp) []: Skolene og barnehagene våre er noen av de aller viktigste fellesarenaene vi har i det norske samfunnet. Her skal alle barn og unge føle seg velkomne og inkludert, uavhengig av hva slags bakgrunn de har. Det skal være en fellesarena der individets ytringsfrihet blir ivaretatt, og der foreldreretten ivaretas.

Et forbud som utelukkende retter seg mot hijab, vil kunne være både diskriminerende, problematisk fra et menneskerettighets- og likestillingsperspektiv og vanskelig å gjennomføre ettersom opplæringsloven trolig ikke gir hjemmel for et generelt forbud mot hijab i skolen.

Vi deler forslagsstillernes intensjon om at skolene og barnehagene våre skal være en fellesarena der en skal forebygge sosial kontroll, spesielt rettet mot jenter. I enkelte tilfeller kan man tenke seg at bruk av barnehijab kan være et resultat av sosial kontroll og tvang, noe som er utfordrende og problematisk.

Det er da vi må stille oss spørsmålet om hvordan vi håndterer det på best mulig måte. Vi er enig i statsrådens og store deler av komiteens vurdering av at det ikke er sikkert at alle problemer løses ved å innføre et forbud. Det vi derimot risikerer, er at skolen ikke oppleves som en trygg og inkluderende arena med rom for alle elever. Dermed kan det bidra til å skyve dem som trenger denne arenaen mest, utenfor. Vi har troen på at andre tiltak, som å gå i dialog med de foresatte og heller ha en klarere og tydeligere dialog mellom hjem og skole, kan være en bedre løsning i sånne tilfeller.

Senterpartiet vil derfor stemme imot forslaget fra Fremskrittspartiet.

Erlend Wiborg (FrP) []: Norge er ikke perfekt, men det er så absolutt et av verdens beste land å bo i. De aller fleste kan føle seg trygge her og leve det livet de selv måtte ønske – dette i sterk kontrast til mange andre rundt om i verden som lever i totalitære samfunn, der staten er viktigere enn enkeltindividene.

I Norge er målet at alle skal ha like rettigheter, uavhengig av om man er fattig eller rik, frisk eller syk, kristen, muslim eller buddhist, heterofil eller homofil – og selvfølgelig om man er mann eller kvinne. Dette er rettigheter som ikke har kommet av seg selv, men rettigheter som har blitt kjempet gjennom av modige foregangsmenn og -kvinner, som har våget å utfordre det etablerte.

I dag tar de fleste jenter i Norge det for gitt at de skal få styre sitt eget liv på lik linje med gutter. Realiteten er dessverre ikke sånn. Negativ sosial kontroll, spesielt i enkelte innvandrermiljøer, er et stort problem. Dessverre har mange i denne salen ønsket å dysse ned dette gjennom mange tiår. De har hatt en berøringsangst, da de har vært redde for å framstå som fremmedfiendtlige overfor andre enn majoriteten. Hensikten har helt sikkert vært god, men resultatet har vært at man har sviktet mange jenter og kvinner her i Norge – jenter som ikke får nyte godt av de frihetene vi andre tar for gitt, jenter som har blitt holdt nede av patriarkalske maktstrukturer i enkelte innvandrermiljøer, jenter som ikke har fått lov til å velge kjæreste, utdanning og jobb selv, jenter og kvinner som har blitt sett på som mannens eiendom. Da hjelper det lite at flere stortingsrepresentanter på Facebook legger ut støtte til muslimske kvinner som jakter på sin frihet i Iran og her i Norge. Da hjelper det lite at man klipper av en hårtust for så å posere og framstå som at man støtter disse kvinnenes kamp, når man reelt sett ikke gjør det.

Forslaget til Fremskrittspartiet i dag, som jeg nå tar opp, handler om at jentebarn i barnehage og grunnskole skal få slippe å bruke hijab. Små barn i 3–4-årsalderen skal ikke måtte tildekke seg. De skal få leke sammen med sine venner og venninner på lik linje med alle andre barn, men når jentene blir voksne, skal de selvfølgelig selv få velge om de ønsker å bruke hijab eller ikke.

Spørsmålet vi i dag tar stilling til, er: Hvilken side av frihetskampen skal vi stå på? Skal vi stå på siden til de voksne som ønsker å ta på små jentebarn hijab, eller skal vi stå på siden til alle de jenter og kvinner som søker frihet til selv å styre sitt eget liv? Jeg vet hvilken side jeg vil stå på.

Presidenten []: Då har representanten Erlend Wiborg teke opp det forslaget han refererte til.

Freddy André Øvstegård (SV) []: SV er, på lik linje med samtlige andre partier bortsett fra forslagsstillerne, imot dette forslaget. Det har allerede blitt sagt mye fornuftig om hvorfor et så bredt flertall sier nei til Fremskrittspartiets forbud, så jeg skal bare kort legge til én ting. Det er den slående ironien i at Fremskrittspartiet, partiet mot statlig inngripen, mener – akkurat når det gjelder dette plagget – at statlige påbud ved lov om hvordan kvinner kan kle seg eller ikke kle seg, er riktig.

Og for å adressere Fremskrittspartiets henvisning til opprøret i Iran i forslaget, tenker jeg det er grunn til å si at jeg er imot både å påby klesplagg, slik det iranske regimet gjør, og å forby klesplagg, slik Fremskrittspartiet vil. Det Fremskrittspartiet altså har tilfelles med prestestyret i Iran, er at de vil statlig regulere folks klesplagg i det hele tatt, og det er jo interessant.

Statsråd Tonje Brenna []: Ingen av oss som sitter her i denne salen, mener det er et mål at flere unge jenter skal ikles religiøse hodeplagg. Samtidig mener jeg vi har et ansvar for å stille oss spørsmålet: Hva er mest effektivt for å hindre at flere barn som ikke ønsker det, ikles religiøse symboler og klesplagg? Er det å forby disse plaggene i skoler og barnehager med det potensielle resultat at de samme barna ikke får delta på våre felles arenaer? Jeg tror ikke det.

Jeg tror tvert imot at det styrker hvert enkelt barn å få delta på arenaer der vi kan lære oss å være uenige, lytte til andres innvendinger og lære av hverandre. Og jeg tror at kontakten med storsamfunnet gjennom bl.a. skole og barnehage har en viktig integreringsdimensjon for foreldrene.

Vi har i Norge forbud mot bruk av klesplagg som helt eller delvis dekker ansiktet, i opplæringsloven og barnehageloven. Forbudet retter seg bl.a. mot elever, lærlinger og de som underviser i skole og jobber i barnehage. Forbudet er begrunnet i at bruk av heldekkende ansiktsplagg, som nikab og burka, kan hindre undervisningen fordi ansiktet blir dekket til. Bruk av hijab eller andre religiøse hodeplagg, som kipa eller turban, hindrer ikke undervisningen og er derfor tillatt.

Jeg mener dagens ordning, hvor det er forbud mot bruk av ansiktsdekkende plagg i skolen og barnehagen, men hvor andre hodeplagg som f.eks. hijab er tillatt, bør videreføres. Jeg kan heller ikke se at andre religiøse symboler eller plagg er nevnt i forslaget, og mener derfor det finnes grunn til å spørre seg om ikke dette forslaget potensielt er diskriminerende mot enkelte minoriteter.

Dersom vi skal sørge for et samfunn der alle opplever å høre til, må våre felles arenaer være åpne for alle våre barn. Det finnes mange andre arenaer, sammen med skole og barnehage, å bekjempe negativ sosial kontroll på, men jeg mener likevel i denne saken at flertallet har kommet til en fornuftig enighet ved å innstille på å ikke vedta dette forslaget.

Presidenten []: Det vert replikkordskifte.

Erlend Wiborg (FrP) []: Kampen mot negativ sosial kontroll er av våre viktigste frihetskamper her i Norge, for som jeg var inne på i mitt innlegg, er det mange barn, og spesielt mange jenter og kvinner, i Norge som ikke nyter godt av de frihetene vi andre har. Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, har tatt til orde for et forbud mot barnehijab, på lik linje med det Fremskrittspartiet nå foreslår. Hun sa: «At små barn skal ha noe behov for å dekke til egen skjønnhet – for ikke å virke attraktive for menn – har jeg ingen forståelse for.»

Er statsråden uenig med stortingsrepresentant Hadia Tajik?

Statsråd Tonje Brenna []: Jeg er enig i sitatet representanten Wiborg leser opp for meg. Jeg vil likevel gå tilbake til representantens egen beskrivelse av et totalitært samfunn for noen få minutter siden, der representanten Wiborg sa: «samfunn, der staten er viktigere enn enkeltindividene». Vel, i denne saken er enkeltindividene vi snakker om, barn – barn som i et liberalt demokrati har en sterk rett til å delta i skole og barnehage.

I dag er det sånn at vi gjør oppsøkende arbeid for å finne unger som ikke deltar, og bestreber oss på å holde de arenaene så åpne som overhodet mulig for å sørge for at gutter og jenter, uansett bakgrunn, kan være i våre skoler og barnehager. Jeg er ikke sikker på at dette forslaget er forenlig med en fortsatt slik holdning til den viktige rettigheten enkeltindividene, særlig de yngste, har i dette landet, nemlig retten til å gå på skole og i barnehage. Jeg velger den rettigheten framfor å støtte dette forslaget

Erlend Wiborg (FrP) []: Tidligere nestleder i Arbeiderpartiet – og muligens påtroppende – hun sier videre i intervjuet med Aftenposten, var det vel, at hun mener at dette er en seksualisering av barn, og hun ønsker et forbud i barneskolen. Jeg registrerer altså at det her er uenighet i Arbeiderpartiet.

Så er det mange som snakker om friheten til selv å velge. Ja, det er utrolig viktig, og Fremskrittspartiet er et parti som kjemper for frihet, men tror da statsråden at jenter på tre–fire år selv velger å bruke hijab, eller er det foreldrene som velger?

Statsråd Tonje Brenna []: Det var en fiffig innpakning av spørsmålet, for undertegning har ikke snakket om noens frihet til å velge. Jeg har snakket om den grunnleggende friheten barn har i et liberalt demokrati til å delta i våre skoler og barnehager. Jeg mener det er noe av det samme vi jobber med når vi setter ned barnehageprisen, når vi gjør SFO mer tilgjengelig for familiene ved å redusere prisen, når vi snakker om kvalitet på lærerutdanningen og nok voksne rundt ungene våre, og når vi sørger for at det er godt og trygt å gå i skole og barnehage. Da oppfyller vi en viktig rettighet våre barn og unge har.

Jeg har ikke hørt representanten Wiborg beskrive hvor stort dette problemet er. Er det et problem med andre typer religiøse symboler barn går med? Eller er det andre ting representanten ser for seg at vi kan gjøre for at nettopp den gruppen vi her diskuterer, kan delta i større grad? Dersom det finnes et engasjement for det, vil jeg veldig gjerne diskutere det videre med representanten. Men jeg insisterer på at våre skoler og barnehager er åpne for alle barn, uansett hva de måtte ha på hodet.

Erlend Wiborg (FrP) []: Jeg er helt enig i at våre skoler og barnehager skal være åpne for alle barn i Norge. Det er en viktig verdi, og det er det ikke noe uenighet om, men det er alltid lov å sette noen regler som skal gjelde i barnehagen eller skolen. Det har vi gjort, og det var også statsråden selv inne på i sitt innlegg.

Jeg har lyst til å utfordre statsråden med et veldig enkelt spørsmål: Selv om statsråden ikke ønsker et forbud, synes statsråden det er problematisk at små barn i tre–fireårsalderen bruker hijab – ja eller nei?

Statsråd Tonje Brenna []: Det mener statsråden er problematisk.

Presidenten []: Då er replikkordskiftet avslutta.

Dei talarane som heretter får ordet, har også ei taletid på inntil 3 minutt.

Erlend Wiborg (FrP) []: Det har vært en relativt kort debatt, og jeg synes det er litt symptomatisk når det gjelder denne type saker. Når det er snakk om å posere på videoer på sosiale medier, eller komme med støtteerklæringer til undertrykte jenter og kvinner i Norge eller Iran, er veldig mange av stortingsrepresentantene særdeles ivrige, men når man faktisk diskuterer konkrete forslag her i salen, som også er et ønske fra veldig mange jenter og kvinner i innvandrermiljøene selv, er det relativt få som velger å delta i debatten.

Jeg ser at Høyre ikke har tatt ordet ennå, men at de er i salen. Jeg vil gjerne utfordre Høyre til å komme opp her på talerstolen og redegjøre for sitt syn, ikke bare stemme ned Fremskrittspartiets forslag. Hva ønsker Høyre – og gjerne flere av de andre partiene – å gjøre med denne utfordringen? Statsråden sa i replikkvekslingen med meg at hun var helt enig i at det er problematisk at små barn på 3–4 år bruker hijab i barnehagen. Hvis man mener det, er det veldig spesielt at man ikke fremmer et eneste forslag for å ta tak i den problematikken. Man velger altså bare å stemme ned Fremskrittspartiets forslag eller – som Høyre velger – å ikke delta i debatten.

Representanten Grøthe fra Senterpartiet var oppe og mente at forslaget bryter med opplæringsloven. Da vil jeg minne om at det er denne salen som vedtar Norges lover. Denne salen står fritt til å kunne endre opplæringsloven om det er nødvendig, så det argumentet holder ikke. Og det at Sosialistisk Venstreparti mener at Fremskrittspartiet har likhetstrekk med prestestyret i Iran, synes jeg er en uttalelse som er mildt sagt spesiell. Fremskrittspartiet står på jentene og kvinnene i Iran sin side, de som ønsker å få styre sitt eget liv, de som ønsker å ha de samme rettighetene og mulighetene som de fleste norske jenter og kvinner tar for gitt.

Jeg registrerer at flertallet nok en gang – delvis uten å ta ordet – velger å stemme ned Fremskrittspartiets forslag. Men det som er synd, er ikke at Fremskrittspartiet ikke får gjennomført de forslagene vi fremmer, men at flertallet fortsetter å lukke øynene for at mange jenter og kvinner i Norge utsettes for negativ sosial kontroll, uten at flertallet er villig til å støtte forslagene våre.

Presidenten []: Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel