Stortinget - Møte tirsdag den 28. mars 2023

Dato: 28.03.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 236 S (2022–2023), jf. Dokument 8:108 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [14:30:18]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torgeir Knag Fylkesnes, Audun Lysbakken og Kirsti Bergstø om strakstiltak mot urimelige matvarepriser (Innst. 236 S (2022–2023), jf. Dokument 8:108 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Første taler er saksordføreren, Lene Westgaard-Halle.

Guro Angell Gimse (H) (fra salen): Jeg ber om å få erstatte saksordfører Westgaard-Halle.

Presidenten []: Det er ikke noe formelt i veien for det. Første taler er Guro Angell Gimse.

Guro Angell Gimse (H) []: På vegne av saksordføreren vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid i saken.

Dagligvarebransjen har stor betydning for norsk økonomi, både fordi bransjen skaper store verdier, fordi den er veien inn i arbeidslivet, og fordi den sysselsetter svært mange mennesker. Utfordringen knyttet til konkurransesituasjonen i verdikjeden for dagligvarer er stor og kompleks. Framover er det viktig å dempe prisveksten og sikre bedre konkurranse i flere ledd av verdikjeden, slik at forbrukeren møter et bredere utvalg og lavere priser. Det er derfor behov for både å dempe prisveksten på kort sikt og å styrke konkurransen på lang sikt.

For dem med lavest inntekt er prisøkningene på matvarer spesielt krevende, og de kommer på toppen av økte strømpriser, økt rente og økte leiepriser. Prisen på mat i Norge er høy sammenlignet med andre europeiske land. Heldigvis har prisøkningen på mat vært lavere i Norge enn i mange land rundt oss, men sammenlignet med andre varegrupper har prisen på matvarer økt mer enn den generelle prisutviklingen i samfunnet. Vi ser samtidig at marginene til både dagligvarekjeder og de fleste leverandørene i Norge ser ut til å være sammenlignbare med aktører i andre land.

Det er likevel viktig å understreke at årsakene til den norske utfordringen er sammensatte. Når det gjelder konkurransesituasjonen generelt, spiller bl.a. geografi inn, og det samme gjør spredt bosetting, det norske klimaet, lønnsnivået og politiske rammebetingelser som f.eks. landbrukspolitikken og tollvernet.

Selv om det norske dagligvaremarkedet er konsentrert, er det tøff konkurranse på detaljistleddet mellom de tre store butikkjedene, og i inngangen til 2023 har konkurransen vært tøffere enn på lenge. Likevel er konkurransen i verdikjeden for dagligvarer ikke god nok, og etableringshindrene er veldig høye. Reduserte etableringshindringer er en forutsetning for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet. Dette er det forbrukerne som betaler for. Det er derfor viktig å sikre en helhetlig tilnærming til utfordringene i markedet, også fra Stortingets og regjeringens side.

Selv om Høyre i svært stor grad deler forslagsstillernes bekymringer, mener vi at det må en mer helhetlig tilnærming til, og at dette tiltaket ikke vil være formålstjenlig for å ta tak i utfordringene som vi nå ser.

Svein Harberg hadde her overtatt presidentplassen.

Per Vidar Kjølmoen (A) []: Om man bor i Frogn eller på Frogner: Mat må man ha, og etter all sannsynlighet handler man hos en av de tre store dagligvarekjedene i Norge. Spørsmålet er om konkurransen mellom disse kjedene er god nok. Stortinget har fattet flere enstemmige vedtak, og regjeringen, ved næringsminister Jan Christian Vestre, har lagt fram den mest offensive politikken på dette området på kanskje flere tiår, nå sist med en egen tipunktsliste over tiltak.

For oss i Arbeiderpartiet og Senterpartiet er målet sterk konkurranse for å sikre deg og meg et godt vareutvalg og lave priser med god tilgjengelighet over hele landet. Samtidig er det, i hvert fall for denne regjeringen, et selvstendig mål at bonden skal sitte igjen med en anstendig andel av verdiskapingen i matproduksjonen, og at vi skal ha videreforedling av mat rundt om i hele Norge.

Utgangspunktet for Arbeiderpartiet og Senterpartiet er at vi vil vurdere ethvert forslag som kan bidra til at vi når disse målene, men akkurat dette forslaget fra SV ser ut til å kunne skape flere problemer enn det ville løse. En ting er alle utfordringene som oppstår om staten skal gå inn og regulere hva prisen skal være, enten på noen eller på alle de tusenvis av varene i dagligvaremarkedet. Hva slags byråkrater er det som skal regne ut disse prisene? Skal vi opprette et eget matprisdirektorat? Hvordan skal vi eventuelt stille oss til eksport av norske matvarer til utlandet om prisene her i Norge settes lavere enn det som er markedspris i utlandet? Venezuela har f.eks. hatt store problemer med at sterkt subsidiert bensin smugles ut av landet.

Problembeskrivelsen er riktig, men medisinen bidrar fort til å gjøre vondt verre, for hvis problemet er lite konkurranse, må løsningen være å øke konkurransen, ikke sette konkurransen ut av spill. Det er interessant å se at prisene etter prisvinduet 1. februar har steget mindre enn ventet, og at markedsprisen på en del matvarer nå er lavere i Norge enn i andre deler av Europa. Det tyder på at norsk landbrukspolitikk, og ikke minst regjeringens iherdige arbeid for å øke konkurransen, kan begynne å få effekt.

La oss jobbe videre langs disse sporene for å sikre den norske befolkningen mat til riktig pris, og la oss være varsomme med tiltak som kan virke mot sin hensikt.

Jenny Klinge (Sp) []: Danninga av matprisane er eit komplekst felt, fordi det er så mange faktorar som bidreg. Konkurranse er ofte ein god ting for å få ned prisane, men utset vi norskprodusert mat altfor mykje for konkurranse frå billigare utanlandsk mat, vil jo mengda norskprodusert mat over tid gå ned så mykje at det går drastisk utover evna vår til å vere sjølvberga. Det er rett og slett fordi det er dyrt å produsere mat her i det kalde nord. Vi må altså prøve å finne ein balanse mellom importvern og konkurranse.

Så har vi konkurransen mellom butikkane, som er svært viktig fordi daglegvaremarknaden har stor betydning for kor mykje pengar folk bruker i kvardagen sin. Her må vi gjennomføre tiltak for å auke konkurransen og slik bidra til lågare prisar på eit stort utval av varer. Vi i Senterpartiet er sterkt i tvil om framlegget frå SV som vi debatterer i dag, er eigna til å oppnå akkurat dette. Det er svært krevjande å setje maksimalprisar for dei tusenvis av varer som er i ein daglegvarebutikk. Ein makspris vil dessutan setje prismekanismen ut av spel og i verste fall føre til knappheit på varer og til svartebørshandel. Den risikoen vil vi ikkje ta på vegner av norske forbrukarar.

Regjeringa har ein tipunktsplan som det er viktig å følgje godt opp. Den handlar m.a. om å finne ut kvar pengane faktisk blir av og å undersøke korleis prisane blir til. Regjeringa skal sjå på omfanget og verknadene av eigne merkevarer, EMV. Vi vil senke terskelen for når ein aktør er marknadsdominerande og gje Konkurransetilsynet eit nytt marknadsetterforskingsverktøy.

Vi har allereie styrkt Dagligvaretilsynet for at dei skal intensivere arbeidet med å sørgje for ryddige forhandlingar og føreseielege avtalar mellom daglegvarekjedene og leverandørane deira. Konklusjonen er uansett at ei eller anna form for prisregulering, som å innføre maksprisar på daglegvarer, framstår som ei uheldig løysing.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Den siste høsten og vinteren har vi sett rekordhøye matpriser. Som det er redegjort for i innstillingen, er det flere grunner til at det norske markedet skiller seg ut fra andre. Noe kan vi gjøre noe med, som f.eks. tollvern, økte målpriser og andre særnorske skatter og avgifter. Andre forhold må vi håndtere så godt vi kan, som f.eks. pandemi, krig i Ukraina, bosettingsmønster, klima og geografi.

Det er flere måter vi kan få ned matvareprisene på – noen langsiktige, som å arbeide for en bedre konkurranse i verdikjeden og i dagligvareleddet. Det er et arbeid som har pågått en stund. Så er det tiltak som kunne fått en mer umiddelbar virkning. Regjeringen har dessverre ikke vært villig til å ta i bruk noen av de verktøyene. En mulighet kunne vært å redusere matmomsen, slik Fremskrittspartiet foreslo i sitt alternative statsbudsjett. En annen mulighet kunne vært å gi en bedre strømstøtte til næringslivet og redusere drivstoffavgiftene, slik at kostnadene i verdikjeden hadde gått ned for produsenter, leverandører og kjeder. En tredje mulighet er å justere importvernet, som er både en direkte årsak til dyrere matvarer i Norge og en indirekte årsak gjennom å være et etableringshinder for nye dagligvareaktører, men Senterpartiet har satt importvernet nærmest i glass og ramme med et alarmsystem rundt, så ingen kan røre det.

Når vi kommer inn på Sosialistisk Venstrepartis forslag, mener jeg det er et svært dramatisk forslag. Det er et tiltak som kun er brukt én gang, og det er det gode grunner til. Det er et svært inngripende tiltak, som setter markedet til side og lar staten regulere priser. Det bør gjøres helt unntaksvis. Det vil være langt mer komplisert for matvarer og vil kunne ha langt større konsekvenser for langt flere mennesker. Vi kan derfor ikke støtte det forslaget.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Ein del av innlegga som har kome i denne salen, forbausar meg eigentleg. Har representantane i det heile lese kva forslaget går ut på? Eg kan lese det opp:

«Stortinget ber regjeringen iverksette tiltak etter pristiltaksloven, eller andre typer prisregulerende verktøy, dersom det gjennom utredningene Nærings- og fiskeridepartementet nå gjennomfører, viser seg at prisene satt ut til forbruker fra dagligvareaktørene 1. februar 2023, er urimelige.»

Ein skal altså ta i bruk ein lov som er gjeldande i dag, vedtatt under Gro Harlem Brundtland i 1993, pristiltaksloven, og ein skal setje i verk tiltak etter denne loven. Det kan vere mange ulike tiltak. Den skarpe lesaren vil sjå at SV ikkje bruker «pristak» nokon som helst stad i forslaget som det tiltaket som nødvendigvis skal bli tatt i bruk. Pristiltaksloven – som eg jo må spørje meg om det i det heile er oppslutning om lenger i denne sal, når ein ikkje lenger vil ta han i bruk – inneheld ein serie ulike typar tiltak, og eg siterer igjen:

«(…) maksimalpriser, minstepriser, prisstopp, prisberegninger, rabatter, maksimalavanser, leverings- og betalingsvilkår og andre bestemmelser om priser, fortjenester og forretningsvilkår».

I situasjonar der ein oppdagar at det blir sett urimelege prisar, noko som etter norsk lov er ulovleg, skal ein altså ta i bruk denne loven. Det er gjeldande lov i dette landet. Her er det enkle forslaget frå SV at dersom det viser seg at det faktisk er urimelege prisar, noko som er ulovleg, skal ein anvende tiltak etter denne loven. Det er ikkje verre enn det. Her er det ingen vits i å gå i taket og vise til kommunistiske statar eller veldige tiltak. Det er ein gjeldande norsk lov vi snakkar om her. Forslaget er så «pusat» som ein kan få det – dersom ein avdekkjer urimelege prisar, noko som er ulovleg i denne nasjonen, skal ein ta i bruk den loven som regulerer det, som landsmodera, Gro Harlem Brundtland, gjennomførte i 1993.

Det ein må spørje seg om, er om eit samla fleirtal ikkje klarer å lese forslaget, eller med vitande og vilje ønskjer å avlyse ein heil lov og seie: Det er heilt greitt, no skal folk oppleve ågerprisar i butikkane, urimelege prisar, sjølv om det er ulovleg, no skal vi sjå bort frå heile pristiltaksloven, han skal setjast effektivt ut av funksjon.

Eg vil be komiteen ta ein ny titt på forslaget, gjere ei sindig vurdering og kome tilbake til det heile igjen i voteringa.

Presidenten []: Presidenten antar at representanten vil ta opp forslaget, selv om det er «pusat».

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Det stemmer.

Presidenten []: Da har representanten Torgeir Knag Fylkesnes tatt opp det forslaget han refererte til.

Rasmus Hansson (MDG) []: Matvarepriser som begynner å utfordre folks mulighet til å kjøpe maten de trenger, er et stort problem. Miljøpartiet De Grønne har fremmet flere forslag som skal begrense dagligvarebransjen, som deler ut milliardutbytte til seg selv mens folk bokstavelig talt ikke har råd til mat.

Det er for mange mennesker som sliter med dette nå, og jeg er fullstendig enig i at vi må treffe tiltak for å gjøre noe med det. Det kan hende vi som samfunn vil ha nytte av å gå inn i det faktum at prisutviklingen og prissvingningene som verden opplever for tiden, er en slags ny normal, og at vi må se for oss en unntakstilstand som vil vare lenge, og treffe tiltak for å gjøre noe med det.

Så er det altså spørsmål om det vil være hensiktsmessig eller ikke å bruke den loven som representanten Fylkesnes selvfølgelig har fullstendig rett i at er norsk lov og sånn sett er til for å brukes, og i Miljøpartiet De Grønne tror vi ikke det vil være hensiktsmessig. Det er fordi at å gripe inn og regulere slike priser vanskelig kan ha en positiv effekt på sikt. Vi mener det er en langt bedre løsning å konsentrere seg om å bruke skattesystemet og velferdsordningene for å styrke økonomien til lavinntektshusholdninger, ikke å senke matprisene eller andre priser for alle. Det er av samme begrunnelse som at vi ikke er tilhengere av makspris på strøm, som andre partier går inn for.

Vi tenker, og det er det som synes gjennom vårt alternative statsbudsjett, at tiltak som å senke skattene for folk som tjener under 800 000 kr, øke bostøtten kraftig, øke barnetrygden, styrke midlene til enslige forsørgere, styrke engangsstønaden ved fødsel og adopsjon, for å nevne noe, er tiltak som vil treffe bedre og gi effekter som ikke fører til at vi også støtter de rikeste. Kort oppsummert: Miljøpartiet De Grønne tror problemer som dette må løses ved å bedre kjøpekraften for de fattige, ikke ved å gi billigere mat til de velstående.

Statsråd Sandra Borch []: Jeg merker meg at forslagsstillerne mener at forslaget er «pusat» – det var i hvert fall en ganske engasjert pus fra partiet til stede på talerstolen. Jeg er veldig glad for det engasjementet som er i saken.

Det er ikke første gang vi diskuterer dette i Stortinget. Jeg er veldig glad for at det er et tverrpolitisk engasjement for det arbeidet som er satt i gang, og det vi skal gjøre for å bedre konkurransen i dagligvarekjedene. Prisveksten vi nå ser i hele økonomien, f.eks. på drivstoff, strøm, mat og drikke, ser vi også i andre land. Årsaken til prisøkningene er sammensatt og skyldes bl.a. urolige tider internasjonalt og økte kostnader, særlig knyttet til transport, energi og råvarer.

Det var ventet at matprisene skulle øke vesentlig fra 1. februar. De siste tallene vi har fått, viser at prisoppgangen ble langt lavere enn det som var ventet. Det skal vi glede oss over, for dette er positivt for forbrukerne i en tid hvor prisene ellers øker mye. Økte matpriser er ikke et særnorsk fenomen. Dette ser vi også i våre naboland og i andre land. Matprisene har steget mer i Sverige og Danmark enn de har gjort i Norge.

Prisregulering benyttes sjelden, for det er et inngripende tiltak som kan ha store, utilsiktede konsekvenser. Maksimalpriser på flere tusen matvarer er lite hensiktsmessig. Det vil være et betydelig arbeid å sette riktig pris på produktene. Håndhevingen av flere tusen maksimalpriser vil være svært krevende. Å sette maksimalprisen for lavt kan også gi vareknapphet der ute. Før det innføres prisregulering i et marked, må det gjøres grundige undersøkelser, sånn at man er sikker på at tiltaket er nødvendig, og at problemene er så store at det er grunn til å sette prismekanismene ut av spill. Videre må man være sikker på at fordelene er større enn ulempene. Det er man ikke i dag.

God konkurranse er avgjørende for lavest mulig priser og godt utvalg i butikkhyllene. Å ta grep om konkurransesituasjonen i dagligvarebransjen er noe av det viktigste vi gjør på dette området. Det er ingen tvil om at konkurranseutfordringene i dagligvarebransjen er komplekse, og alle tiltak vi vurderer, omfatter kompliserte problemstillinger og krevende vurderinger.

Jeg er opptatt av at vi gjør et grundig arbeid, sånn at vi kommer fram til gode tiltak som bidrar til tøff konkurranse til beste for forbrukeren. Vi må ikke innføre forhastede tiltak på mangelfullt grunnlag. Det kan bidra til dårlig konkurranse og høye priser, noe som er svært uheldig i den situasjonen vi er i nå.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) []: Eg skal nøye meg med éin replikk, og så kan vi kalle inn til votering.

Eg sette pris på at statsråden ikkje gjekk i den same fella som ein del i komiteen og var bastant på kva SV faktisk meinte. Her meinte vi at ein skal kunne ta i bruk ein lov som er til for å forhindre urimelege prisar. Så har vi ein prosess no. Det er ikkje sikkert settestatsråden er klar over alle detaljane i dette, men det er ein prosess i gang no der ein skal gå igjennom talmateriale frå daglegvareaktørane for å sjekke om det er urimelege prisar dei faktisk fastset – altså dei langt høgare prisane som folk opplever i butikken, enn den prisutviklinga som har vore elles i samfunnet. Det er openbert at vi har ein konkurranse som ikkje fungerer.

Dersom det viser seg at ein her avdekker urimelege prisar, vil pristiltaksloven da vere eit alternativ for regjeringa?

Statsråd Sandra Borch []: Jeg har også lyst til å takke SV for engasjementet i denne saken. De har vært en viktig bidragsyter til at vi har fått en rekke flertall bak viktige forslag som nå er under vurdering.

Pristiltaksloven er et virkemiddel som myndighetene kan bruke i krisehåndtering ved alvorlige forstyrrelser i tilgangen på varer og tjenester. Nå mener ikke vi at vi er akkurat der nå, men jeg vil si at det er en mekanisme som ligger der, og som man kan vurdere å bruke. Da er det også veldig viktig at vi har de grundige, faglige vurderingene lagt til grunn for både konsekvenser og ikke minst håndheving av det som nå nok framstår som ganske krevende. Da er en rekke av de tiltakene som næringsministeren har varslet, viktige å få fortgang i nå. En del har vært på høring. Det vil komme prosesser på det. En god del av de ti tiltakene som nå er til vurdering, mener jeg kan bidra positivt til at man får bedre kontroll på priser og også rett pris ut i butikk.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13, og det ringes til votering.

Votering, se torsdag 30. mars