Stortinget - Møte tirsdag den 28. mars 2023

Dato: 28.03.2023
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 244 S (2022–2023), jf. Dokument 8:99 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 5 [10:05:28]

Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Turid Kristensen, Kari-Anne Jønnes, Jan Tore Sanner, Aleksander Stokkebø og Margret Hagerup om å styrke lærekandidatordningen og gjøre den tilgjengelig for flere (Innst. 244 S (2022–2023), jf. Dokument 8:99 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra utdannings- og forskningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Abid Raja (V) [] (ordfører for saken): Som saksordfører vil jeg først takke komiteen for god behandling av saken.

Forslaget er fremmet av fem representanter fra Høyre og handler om å styrke lærekandidatordningen. Det er avholdt skriftlig høring, og det kom inn seks høringssvar.

Komiteens tilråding I handler om å styrke lærekandidatordningen gjennom å avklare og tydeliggjøre målgruppen for denne, og fremmes av en samlet komité.

Komiteens tilråding II handler om å utrede om det skal innføres et yrkestittelnivå mellom fagarbeiderne med fag- eller svennebrev og de ufaglærte, og fremmes av komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet, SV, Rødt og Venstre.

Jeg vil nå gå over til å si noen ord om Venstres syn på saken. For Venstre er det et overordnet mål at alle elever skal møte en skole som motiverer dem til læring og fullføring. Derfor la vi fram fullføringsreformen mens vi satt i regjering, som bl.a. innebærer rett til å fullføre videregående opplæring. Det handler om tilpasset opplæring og å satse på alle elever. Men det er ikke alle elever som opplever at de kan fullføre med studiekompetanse eller yrkeskompetanse, og for dem er ordninger som lærekandidatordningen og praksisbrev et godt alternativ, som leder fram til et kompetansebevis. Det kan være en god ytre motivasjon for enkelte elever å vite at de strekker seg mot et mål som er oppnåelig for dem, samtidig som mulighetene for å fullføre med yrkeskompetanse fortsatt er der. Disse ordningene må videreutvikles i lys av fullføringsretten, og jeg er derfor glad for at representantene bak dette forslaget har løftet debatten om dette.

Venstre mener at vi må inkludere flere både i opplæringen og i arbeidslivet. Lærekandidatordningen og praksisbrev gjør det enklere for flere å skaffe seg mer enn kompetansen fra grunnskolen, selv om de ikke oppnår full yrkeskompetanse med en gang. Mange har stor glede av å kunne være i opplæring på denne måten, bl.a. fordi man er tettere på arbeidslivet.

For å styrke denne ordningen bør det gjøres klarere hvem som er i målgruppen for å være lærekandidat eller praksisbrevkandidat. Derfor støtter Venstre forslaget i saken om at det avklares og tydeliggjøres hvem som er riktig målgruppe for lærekandidatordningen, og hvem som kanskje har bedre utbytte av alternative ordninger som praksisbrevordning.

Venstre støtter også forslaget om å utrede om det skal innføres et yrkestittelnivå mellom fagarbeiderne med fag- eller svennebrev og de ufaglærte, fordi vi mener det kan være riktig med en utredning av spørsmålet nå.

Venstre vil ta lærekandidatordningen og praksisbrevordningen framover. Vi vil skape en skole som motiverer unge til læring, og bidra til at ingen faller utenfor fellesskapet.

Margret Hagerup (H) []: Jeg må si at det er utrolig kjekt å stå her i dag og skulle debattere en sak som denne, for den betyr utrolig mye for ikke så veldig mange, men for en del elever rundt omkring i de ulike fylkene i Norge som i dag egentlig ikke får et godt nok tilbud.

For noen måneder siden var jeg i Vardø. Der snakket jeg med både ungdomsskolen, den videregående skolen og den lokale vekstbedriften som jobber med folk som får varig tilrettelagt arbeid. De sa at i det fylket får ikke elevene det tilbudet de trenger. Det er kanskje én til to elever i året det er snakk om. Dette er elever som antakeligvis ikke står i kø utenfor Stortinget, og desto viktigere er det å sørge for at alle får muligheten til å få en god opplæring.

Det er viktig at alle får en meningsfull hverdag, og at de klarer å fullføre et planlagt studieløp. Noe av nøkkelen til det ligger i å gi folk alternativer. I dag går elever ved en del skoler kanskje to, tre, fire eller fem år i videregående skole uten å avslutte med en sluttkompetanse. Som lærekandidat går man to år i skole og har yrkesfaglig opplæring i en bedrift, som gjør at man får det som kalles et kompetansebevis. Det kan man ta med seg enten i varig tilrettelagt arbeid eller i ordinære bedrifter. Man får en planlagt fullført sluttkompetanse, og det er noe man har med seg resten av livet.

Vi er veldig glade for at komiteen er enstemmig i at vi må få regjeringen til å få fart på dette arbeidet ganske fort, for det er dessverre slik at elever i dette landet ikke får det samme tilbudet som man i hovedsak får i Østfold og Vestfold, som har vært flinke på dette i mange år.

Vi spør oss også om man ikke kan være med og løfte lærekandidatordningen ytterligere, for da dette ble debattert for tjue år siden, sa man at man ikke skulle innføre en yrkesbetegnelse. Det er mye som har skjedd siden den tid, og nå vet vi i langt større grad at dette er folk som kan bidra med både kompetanse og arbeidsinnsats i mye større grad enn det man gjorde før. Derfor håper vi at disse lærekandidatene som får et kompetansebevis, kan bli kokkeassistent eller lagerassistent, for at vi kan være med og gi dem en rettmessig plass i arbeidslivet, der vi virkelig trenger arbeidsinnsatsen deres framover.

Jeg har vært heldig og besøkt en del lærekandidater rundt omkring de siste årene, og det er ingen tvil om at dette betyr enormt mye for den enkelte som får jobbe i en dagligvarebutikk, på en restaurant eller andre plasser der man har lyst til å jobbe. Det betyr også enormt mye for familiene, de pårørende og dem som er rundt, for disse ungdommene har på mange områder i livet ikke klart å lykkes. Derfor er det så utrolig viktig at vi som samfunn gir dem en vei inn, og at de blir en del av det ordinære studieløpet og får sin rettmessige plass i samfunnet. Dette er veldig bra.

Aud Hove (Sp) []: Ein samla komité peiker i tilrådinga på at Stortinget ber regjeringa styrkje lærekandidatordninga og sørgje for at det blir avklart og gjort tydeleg kven som er riktig målgruppe for lærekandidatordninga, og kven som kanskje har betre utbyte av alternative ordningar, som praksisbrevordninga.

Når ein les høyringsinnspela, er det tydeleg at det er nødvendig med ei slik avklaring, for slår ein saman alle gruppene som er nemnde i høyringa, blir målgruppa veldig stor og mangfaldig. Slik lærekandidatordninga er i dag, er det eit fyrste steg for eit likeverdig tilbod og like moglegheiter. Dei som går eit løp gjennom lærekandidatordninga, skal behalde retten til å gjennomføre vidaregåande opplæring med vitnemål og fag- eller sveinebrev seinare i livet om dei ynskjer det.

Ein risiko med ei ordning som er relativt skjønsbasert, kan vere at ein ungdom som har føresetnader til å fullføre fag- eller sveinebrev, likevel blir leia inn i lærekandidatordninga, og at elevar som kunne ha drege nytte av ordninga, ikkje får moglegheit. Samtidig er det også ein risiko for at elevar som ikkje høyrer inn under lærekandidatordninga, blir leia inn. Då tenkjer eg på utviklingshemja som ikkje har føresetnader til å kunne fullføre eit vidaregåande løp som vitnemål, fag- eller sveinebrev. Eg vil vere litt personleg og nemne min eigen bror, som er psykisk utviklingshemja, men som både vil og skal ha ein plass i samfunnet der han kan oppleve å ha ein meiningsfull kvardag, delta i sosiale fellesskap som arbeidsliv, oppleve meistring og læring og vere ein verdifull bidragsytar i og for samfunnet på sitt vis. Vi kan ikkje gjere lærekandidatordninga til ei ordning som skal omfatte absolutt alle uansett føresetnader, for då blir det ei heilt anna ordning enn det blei lagt opp til i utgangspunktet.

Lærekandidatordninga er éin modell og skal gje grunnkompetanse gjennom tilpassa opplegg i bedrift. Det er ikkje aktuelt for alle å byggje vidare på dette til fullt fag- eller sveinebrev, men det gjev ei stadfesting av kompetanse som er verdifull i seg sjølv. Praksisbrevordninga, som òg er nemnd her, er eit anna alternativ. Det er ulik praksis i fylkeskommunane med tilbod av slike læringsarenaer. Vi må bli flinkare til å gje alle moglegheit til meistring, til å få dokumentert eigen kompetanse og til å oppleve at det blir stilt forventningar til dei.

Difor er det rett og riktig å få ei tydeleg avklaring på kva målgrupper lærekandidatordninga skal og ikkje skal gjelde for, slik at alle målgruppene får det dei har rett til, lagt opp etter dei føresetnadene og dei måla den enkelte har – om det er inne i det ordinære arbeidslivet eller i tilrettelagde tilbod. Difor støttar Senterpartiet dette.

Freddy André Øvstegård (SV) []: Jeg vil starte med å gi ros til forslagsstillerne for at de reiser et viktig tema og fremmer viktige forslag. Det er altfor mange som ikke får deltatt i arbeidslivet, og som ikke får deltatt i å få god opplæring, selv om de ønsker det. Veldig mange av dem har forskjellige funksjonsvariasjoner eller andre utfordringer som kan overkommes hvis vi har et raust og inkluderende fellesskap som gir tilpasset undervisning for bl.a. å gi veier inn til arbeidslivet for flere grupper. Derfor er bl.a. lærekandidatordningen på opplæringssiden et viktig tiltak og en god ordning for veldig mange. Ordningen gir god opplæring og et kompetansebevis – en vei ut i arbeid.

Som flere talere har vært innom allerede, er det store forskjeller når det gjelder hvordan fylkene organiserer og gjennomfører lærekandidatordningen rundt omkring i landet. Derfor er det behov for både en styrking av ordningen og en avklaring av hvem den er til for. Derfor støtter SV forslaget som gjelder dette.

Det er også et forslag om å utrede om det bør opprettes en ny yrkestittel. SV har ikke tatt stilling til hvorvidt det er klokt å gjøre det, men vi mener at tiden er inne for å gjøre en god utredning i samarbeid med partene, all den tid særlig brukerorganisasjonene er veldig tydelige på at det vil være en fordel å ha den tittelen som en vei videre fra bl.a. lærekandidatordningen når man senere kommer ut i jobb. SV vil ta stilling til om vi ønsker å opprette nye titler når en slik utredning er klar.

Silje Hjemdal (FrP) []: Som flere har understreket fra talerstolen her i dag, er lærekandidatordningen viktig for dem som ellers gjerne faller fra det ordinære skoleløpet, eller som faller mellom ulike stoler. Dette er en viktig ordning for ungdom og voksne som opplever utfordringer med å oppnå full yrkeskompetanse, men som absolutt fortjener en mulighet og en sjanse i arbeidslivet, og da gjerne på deres egne vilkår og premisser. Nøkkelordet er nettopp individuell opplæring og mulighet til å bevise og få anerkjent sin kompetanse på områder man kan mestre.

Fremskrittspartiet støtter en forbedring av denne ordningen, og i den forbindelse ønsker jeg å rose forslagsstillerne. Fremskrittspartiet er glad for at en enstemmig komité også står sammen om å forbedre denne viktige ordningen for en liten, men veldig verdifull gruppe. Dette er en gruppe som fortjener en sjanse til å lykkes, på samme måte som andre i samfunnet, men på deres egne premisser, så jeg synes det er veldig gledelig at man kan ha en enighet i denne saken.

Hege Bae Nyholt (R) [] (komiteens leder): Da jeg gikk på skolen, hadde vi en vaktmesterassistent. Han het Petter. Han hadde stort skjegg og et stort smil og la all sin ære i å strø når det var glatt og koste når det trengtes. Petter gjorde jobben sin hver eneste dag, og han opplevde at det var viktig. Jeg tror kanskje ikke at Petter noen gang hadde fått tittelen vaktmesterassistent, men vi var enige om at det var det han var, og det var det han var stolt av.

Alle mennesker har rett til et verdig liv og et liv med mening og innhold. Likestilling må ligge til grunn for all politikk som omhandler eller påvirker kronisk syke mennesker eller mennesker med funksjonsnedsettelser. De av oss som har funksjonsnedsettelser, blir først og fremst funksjonshemmede i møte med samfunnsskapte barrierer og diskriminering. Disse barrierene må vi bryte ned, og det gjøres best ved å sikre samfunnsdeltakelse, hindre diskriminering og utforme samfunnet universelt.

Alle mennesker har rett til like muligheter til deltakelse i samfunnet, utdanning og arbeidsliv. Sånn er det dessverre ikke i dag for svært mange mennesker med funksjonsnedsettelser.

Vi vil også takke forslagsstillerne for at man løfter denne viktige diskusjonen, og ikke minst takke komiteen for arbeidet og at vi kunne enes om viktige ting. I tillegg synes også vi det er fornuftig å utrede om det trengs et yrkestittelnivå, men det er snakk om en utredning, og så må vi ta stilling etterpå. Den utredningen må selvfølgelig skje i tett samarbeid med partene i arbeidslivet, men vi skal også lytte til brukerorganisasjonenes tydelige stemme i dette spørsmålet.

Steinar Krogstad (A) []: Den første delen av komiteens tilråding er det bred oppslutning om, og den er viktig. Det er viktig at en nå får rett til opplæring til man har bestått videregående opplæring, og ikke bare har rett på videregående opplæring et bestemt antall år.

Jeg vil advare mot den siste delen, selv om det bare er snakk om en utredning, og arbeidslivets parter skal være med på det. Det kan bidra til en undergraving, og en skulle ha vært mye mer presis når det gjelder om det er dem med funksjonsnedsettelse det skal dreie seg om her. Dette er så bredt formulert at det også kan dreie seg om de gruppene som en nå prøver å få inn i arbeidslivet, og som det er sterk etterspørsel etter å få inn i arbeidslivet, men gjennom helt vanlig opplæring og som fagarbeidere. Vi ser at det behovet i det siste er økt.

Jeg kan ta et veldig ferskt eksempel, kun et par dager gammelt: Vi får snart et forbud mot innleie og ser allerede nå at en del av de innleide blir ansatt. Hva stilles det krav om da, og hva legges det til rette for da? Jo, at de skal få ta et fagbrev. Jeg tror at hvis det hadde vært mulighet for et lavere nivå, ville vi ha sett at en hadde benyttet seg av det og utnyttet det i mye større grad enn det vi ser i arbeidslivet i dag.

Det er flere spor vi ønsker å følge. Vi har prosjektet Skole på byggeplass, og vi har Trøndelagsmodellen. Trøndelagsmodellen er for så vidt det rette sporet. Hvis en går inn på hjemmesidene hvor den er beskrevet – dette er et samarbeid mellom Trøndelag fylkeskommune og Nav – står det der at dette er et skreddersydd, unikt opplæringsløp som er tilpasset den enkelte, men hvor formålet er at en skal få lærlingeplass og i enden av det et fagbrev. Så står det:

«Med et fagbrev blir du attraktiv på arbeidsmarkedet, det sikrer deg lønn på fagarbeidernivå og vil gi deg et kvalitetsstempel på hva du kan.»

Det må være hovedsporet vårt. Andre ordninger for dem med funksjonsnedsettelse må være det de er: helt spesialtilpassede ordninger. Vi kan ikke bidra til å få på plass en ordning – selv om det bare er snakk om en utredning – som kan utarme det fagarbeidersystemet vi har i Norge.

Statsråd Tonje Brenna []: Vi trenger flere hender og hoder i arbeid i Norge. Spesielt gjelder det unge mennesker som dessverre for ofte blir gående passive og ikke kommer inn i arbeidslivet, veldig mange av dem uten formelt fullført videregående opplæring eller fagbrev.

Vår felles skole skal gi alle elever og dem som får opplæring i bedrift, et solid grunnlag for videre utdanning, arbeid og deltagelse i samfunnet, slik at de selv kan leve et godt liv. Jeg deler representantenes engasjement i denne saken og er glad for at de løfter tema som angår sårbare grupper i samfunnet.

Videregående opplæring skal ha et godt tilbud for alle elever og dem som får opplæring i bedrift. Med fullføringsreformen vil regjeringen gjøre videregående opplæring bedre tilpasset mangfoldet i elevgruppen. Et sentralt grep i reformen er utvidede rettigheter til videregående opplæring, som regjeringen fremmet i proposisjonen til ny opplæringslov.

Blant annet får alle rett til opplæring helt til man faktisk har fullført videregående. Når man nå går bort fra tidsbegrensningen til videregående opplæring, vil flere kunne få opplæring som treffer deres behov, og flere vil bli kvalifisert til arbeid, læreplass og videre utdanning. De utvidede rettighetene vil åpne nye muligheter for tilpasning, også for dem som i dag er i lærekandidatordningen og praksisbrevordningen. Regjeringen vil derfor utvikle disse ordningene i lys av fullføringsretten. Et første steg er å sikre at de som gjennomfører et lærekandidatløp, ikke mister retten til videregående opplæring etter at de har tatt kompetanseprøven. Tvert imot skal den utvidede retten sikre muligheten til å oppnå vitnemål og fag- eller svennebrev senere i livet.

Jeg er opptatt av at arbeidslivet skal ha plass til alle, og at alle har noe å bidra med. Lærekandidatordningen er en god mulighet til å oppnå formell kompetanse for dem som ikke greier et fag- eller svennebrev når de er unge. Lærekandidatordningen skal gi mulighet for skreddersøm og handlingsrom for fylkeskommunene til å tilby tilrettelagt opplæring for ulike kandidater. Ordningen nyter i dag bred støtte blant fylkeskommunene, arbeidslivets parter og andre sentrale organisasjoner. Den brukes i alle landets fylkeskommuner, og det er lærekandidater i en rekke lærefag.

Fylkeskommunene kan i dag tilby ordninger til dem som ikke har forutsetninger for å oppfylle alle krav i fag- og svenneprøven. Som representantene påpeker, har Riksrevisjonen bemerket at det er variasjon i kriteriene for hvem som får opplæring gjennom lærekandidatordningen, og at omfanget av ordningen varierer mellom fylkeskommunene. Målgruppen for lærekandidatordningen og eventuelt andre alternative ordninger er en av tingene vi vil se på i videreutviklingen av ordningene.

Lærekandidaten går opp til en kompetanseprøve som dokumenterer kompetansen lærekandidateten har etter endt opplæring. Det ligger i ordningen at denne kompetansen skal rette seg mot et reelt behov i arbeidslivet og gi grunnlag for varig arbeid. Jeg mener derfor, i lys av de endringene som allerede er på trappene, at det ikke er behov for å utrede et nytt yrkesnivå i fag- og yrkesopplæringen.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Margret Hagerup (H) []: Det står i statsrådens svarbrev til komiteen at dette er et tilbud som finnes i alle fylker i dag. Jeg tror de aller fleste fylkene også vil si at dette er et tilbud de har i dag. Likevel er det elever rundt omkring i landet som ikke får den rettigheten de har krav på. Vi har mange eksempler på elever som har gått tre, fire, fem år på skole uten at de avslutter med en planlagt kompetanse. Spørsmålet mitt til ministeren er: Hvordan vil ministeren sørge for at dette blir et reelt tilbud i alle fylkene for de få som skal ha dette?

Statsråd Tonje Brenna []: Det sørger vi for ved å legge fram en opplæringslov som opphever begrensningen på hvor lang tid man kan bruke på videregående opplæring. Vi trenger at alle våre elever fullfører og består med den formelle kompetansen som videregående gir. Det har vært en utfordring at ikke alle klarer det i løpet av den tiden som i dagens lov har satt begrensninger for elevene.

Når jeg er skeptisk til å utrede et mellomnivå, handler det om det samme som representanten Krogstad var inne på, nemlig at vi undergraver ordningen vi har med fagbrev – at vi ikke sørger for at den har høy status, og at vi kan komme i en situasjon hvor vi godtar at enkeltelever får en lavere kompetanse enn det de har anledning til, spesielt i lys av at retten til å gå på videregående til man faktisk har fullført og bestått, utvides. Jeg er opptatt av at vi inkluderer flere i arbeid, men jeg er også veldig opptatt av at vi ikke gir opp noen elever underveis. Derfor mener jeg at med de endringene til opplæringslov som jeg la fram på fredag, er dette veldig godt ivaretatt innenfor dagens forslag.

Margret Hagerup (H) []: Jeg er glad for at statsråden viderefører det viktige arbeidet som er satt i gang, ved å sørge for at alle får rett til utdanning, men så er det slik at veien til målet ikke kan være den samme for alle elever. Vi har gjentatte eksempler på at elevene ikke har fått et godt nok tilbud i dag. Under Reform 94 var både Utdanningsforbundet, LO og NHO enige om at det ikke var behov for å innføre et nytt nivå, men på den tiden var det veldig mange som hadde utfordringer, og som ikke var i arbeidslivet i det hele tatt – de var på dagsenter og andre plasser. I 1994 var jeg 14 år, og nå er jeg 43 år. Det er mye som har skjedd på den tiden, så jeg stiller meg litt undrende: Hva er det som gjør at statsråden ikke vil se på dette med nye øyne for å løfte statusen til en gruppe som i veldig mange år ikke har blitt ansett som en kompetanse som næringslivet og arbeidslivet trenger?

Statsråd Tonje Brenna []: Undertegnede var sju år i 1994, så det er store tall vi regner med når vi forsøker å regne oss tilbake til hvor lenge det er siden. Når det er sagt, er det egentlig to grunner til at jeg mener det jeg gjør i akkurat dette spørsmålet.

Den første handler om at det viktige grepet vi tar i denne sammenhengen, er den utvidede retten til faktisk å fullføre videregående opplæring. Man kunne sett for seg en elev som hadde behov for lengre tid for å fullføre videregående opplæring, eller at man måtte legge kompetansen på et annet nivå for å fullføre på den normerte tiden. Nå er det første alternativet. Da mener jeg at vi skal ha høye ambisjoner på vegne av alle våre elever.

Den andre grunnen til at jeg mener det er et annet sted vi må jobbe i tillegg til med endringer i ny opplæringslov, er at vi må sørge for et arbeidsliv som også tilpasser seg dem som skal ut i arbeid som trenger mer tilrettelegging. Der ser verden ganske annerledes ut nå enn den gjorde for få år siden, men det som er felles, er at arbeidslivet etterspør bred kompetanse. Da er jeg opptatt av at vi sørger for at elevene våre har nettopp det, at vi ikke gir opp noen underveis, men sørger for at de fullfører med fagbrev eller vitnemål.

Presidenten []: Replikkordskiftet er avsluttet.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Muligheter for alle er det absolutt viktigste vi som politikere kan bidra med i samfunnet, og det er en stor verdi at vi er forskjellige mennesker. Det er stor mangel på arbeidskraft, og alle som ønsker å bidra i samfunnet, må få lov til det. Gjennom å gi flere muligheten til å bli lærekandidat og fullføre et planlagt løp i videregående skole vil vi få noen av de mest trofaste og lojale medarbeiderne vi kan få.

Det er behov for kompetanse på flere nivåer, og jeg spør meg om Arbeiderpartiets redsel for ulik behandling – noe jeg mener er helt rettferdig, fordi vi er forskjellige som mennesker – vil bidra til å utestenge mange fra arbeidslivet og få dem til å gå i sirkel i videregående opplæring i evigheter. Det er nemlig sånn at de som ikke kan fullføre et fagbrev, i alle fall ikke med én gang, bør få muligheten til å fullføre som lærekandidat og komme seg ut i arbeidslivet for å få erfaring. Kanskje vil de senere kunne ta fagbrev og bli fagarbeider. Det å særbehandle noen vil være til beste for samfunnet, og det vil være til beste for arbeidslivet og den enkelte.

Jeg synes vi skal vise respekt for alle som ønsker seg inn i arbeidslivet. Når bare 3 pst. av dem med mildere psykisk utviklingshemning er i arbeid, og så godt som 97 pst. står utenfor og sier at de gjerne vil inn, mener jeg at det minste vi kan gjøre, er å prøve å bidra når arbeidslivet også står klar til å ta imot.

Det at man kan bruke mer tid i videregående opplæring og på å fullføre og bestå, løser ikke problemene alene, for vi må ha respekt for at folk er ulike og trenger å fullføre på ulike nivåer.

I mitt hjemfylke var jeg en gang med på en skoledebatt der de fleste sa at de ville ha så få lærekandidater som mulig. Jeg mener det er en helt feil inngang. Jeg mener tvert imot at vi skal gi veldig mange muligheten til å bli lærekandidat, for det som er resultatet av den politikken som føres i mange fylker, med unntak av Østfold og Vestfold, er at folk står på utsiden av skole og på utsiden av arbeidslivet. Det er ikke bra for den enkelte, og jeg har stor respekt for alle dem som kjemper for lærekandidatordningen. Jeg er veldig glad for at vi har fått støtte til dette forslaget, men vi har mye å gå på.

Jeg heier veldig på alle dem som nå viser fram hvor mye de med psykisk utviklingshemning klarer å bidra i samfunnet, og hvor store ønsker og håp de har for framtiden.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel