Stortinget - Møte tirsdag den 2. mai 2023

Dato: 02.05.2023
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 295 S (2022–2023), jf. Dokument 8:133 S (2022–2023))

Søk

Innhold

Sak nr. 13 [15:53:28]

Innstilling fra næringskomiteen om Representantforslag frå stortingsrepresentantane Liv Kari Eskeland, Ove Trellevik, Helge Orten, Olve Grotle og Bård Ludvig Thorheim om ein ny gjennomgang av regelverket for transport av farleg last på ferjer (Innst. 295 S (2022–2023), jf. Dokument 8:133 S (2022–2023))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) [] (ordfører for saken): Vi behandler et representantforslag fra Høyre om en ny gjennomgang av regelverket for transport av farlig gods på ferger. Som saksordfører vil jeg takke komiteen for et godt samarbeid i behandlingen av saken.

Forslagsstillerne vil be regjeringen vurdere en ny gjennomgang av forskrift om farlig last på norske skip i lys av utviklingen i sikkerheten på både ferger og kjøretøy. Statsråden presiserte i sitt svar til komiteen at begrensninger i passasjerantall på 12 passasjerer gjelder frakt av eksplosiver, og at det gjelder begrensninger på 25 passasjerer ved frakt av enkelte giftige stoffer, mens de fleste andre typer farlig gods kan transporteres uten reduksjon i passasjertall. På skip med fastmontert skumslukkeanlegg har man ytterligere lempelige krav.

Hensikten med forslaget er å redusere forsinkelser for private bilister og næringstransport ved å redusere krav til sikkerhet der man er avhengig av ferge. For Fremskrittspartiet er ikke løsningen for å redusere forsinkelser å redusere sikkerhetskrav på skip. Forskriften bygger på faglige råd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, i samarbeid med næringen. For å redusere forsinkelser for bilister og næringstransport vil Fremskrittspartiet bygge flere trygge og sikre veier og broforbindelser for å fjerne flest mulig ferger.

For forskriften som omhandler farlig gods på skip, er det et mål at kravene skal være så strenge som nødvendig, men så lite rigide som mulig. Det er i dag få dispensasjonssøknader, bekymringsmeldinger og henvendelser som blir rapportert inn i forbindelse med frakt av farlig gods.

Vi kommer ikke til å stemme for forslagene.

Avslutningsvis vil jeg sitere fra en artikkel om en representant fra Høyre:

«Helt håpløst: Mesteparten av tiden på Stortinget går til å behandle representantforslag som aldri er i nærheten av å få flertall».

Han sier:

«Det går ekstremt med tid og ressurser til å behandle forslag som det aldri blir noe av, ifølge Høyre-mannen. Det publiseres en liten granskog av papirer for hver sak (…)».

Videre sier han:

«Veldig mange av disse sakene er helt meningsløse. Som regel er flertallet bestemt på forhånd, så det endrer ingenting. De fleste av disse burde forblitt et Facebook-innlegg eller i ytterste konsekvens en pressemelding om hva partiet mener om saken.»

Olve Grotle (H) []: Eg kan forsikre representanten frå Framstegspartiet om at dette er ei sak som for mange er ganske viktig. Det er heller ikkje slik at vi i dette representantforslaget har bedt om at sikkerheita skal reduserast.

Ferjesamband er ein viktig del av vegnettet vårt, men i motsetning til dei vanlege vegane våre som er opne døgnet rundt heile året, er ferjevegen berre open når ferjene faktisk går og ein får plass om bord. På same måte som at vi sikrar at dei vanlege vegane er opne, må vi difor gjere det vi kan for at ferjene går når dei skal, og at reisande faktisk får plass.

Det blir transportert ferjelast kvar dag på norske vegar – over bruer, gjennom tunnelar, gjennom tettbygd strøk, over norske fjordar via fylkeskommunale ferjesamband og riksvegferjesamband. Dette er ein type næringstransport som er heilt nødvendig for at næringslivet skal få tilgang til dei råvarene og materiala ein treng for å drive næringsverksemd her i landet.

Ved fjordkryssingar er dette likevel ei utfordring ettersom køyretøy med farleg last legg avgrensingar på annan transport og ferdsel. Dette er regulert gjennom forskrift om farleg last på norske skip, administrert av Sjøfartsdirektoratet. Forskrifta kom i 2014 og erstatta forskrifta av 2009. Det er heva over all tvil at tryggleik for ferjer, mannskap og andre reisande må ivaretakast sjølv med frakt av farleg last. I dag er det difor sett ei øvre grense på tolv passasjerar, på at tolv passasjerar kan vere med ferjer der det også blir frakta farleg last med eksplosivar.

For enkelte ferjer som kan ta opp mot 500 passasjerar, vil dette kunne gje større utslag i kapasitet for sambandet over fleire avgangar. Forskrifta har med jamne mellomrom blitt revidert, m.a. i 2011, der endringsforskrifta blei fastsett for å ta bort avgrensingar i passasjertalet på innanriksferjer ved transport av vogntog lasta med nedkjølte industrigassar i flytande form. Det har også blitt gjort endringar i 2014 og 2017, men dette har i hovudsak ikkje vore materielle endringar.

Dagens forskrift har no fått verke ei tid, og vi har vunne ytterlegare erfaring med sakskomplekset. Vi har sett at køyretøy som fraktar lasta, har blitt tryggare, ferjene har fått betre tryggleikssystem, og vi har òg fått erfaring frå faktiske hendingar. Alt dette talar difor for at tida er inne for ei evaluering av om dagens regelverk er godt nok, eller om reglane er modne for revisjon.

Det er difor svært skuffande at regjeringa ikkje ønskjer å sjå nærare på forskrifta, men seier seg fornøgd med situasjonen slik han er i dag. Forutan at eit nytt og oppdatert regelverk kunne teke opp i seg endringar som har skjedd sidan ho blei laga, går ein òg glipp av at eit oppdatert regelverk kunne ha fungert som ein spore for transportselskap, reiarlag og innkjøparar av transporttenester for å utvikle sikkerheitssystem og ordningar som kunne ha redusert ulempene for bilistar og næringsdrivande i distrikta.

Eg tek opp dei forslaga Høgre er ein del av.

Presidenten []: Representanten Olve Grotle har tatt opp de forslag han refererte til.

Per Olav Tyldum (Sp) []: Det hadde vært fristende å kommentere saksordførerens innledning og spesielt dens avslutning, men jeg synes saken i og for seg er alvorlig nok til å gå inn i temaet. Jeg vil samtidig påpeke at representantforslaget, slik det er lagt fram, fokuserer på innhold, og det er jeg positiv og støttende til.

Trygge fergeoverfarter er et allment og anerkjent mål. I et land med mange fergestrekninger vil det være behov for å transportere farlig last på ferger som også benyttes av passasjerer. Derfor er det et mål at slike transporter gjøres på en måte som er trygg, effektiv og forutsigbar. I statsrådens brev til komiteen presiseres det at flere typer farlig last kan fraktes på norske ferger uten at det medfører et krav om reduksjon i passasjertallet med bakgrunn i sikkerhet. Forskriften som man i representantforslaget ønsker å revidere, kom i 2014. Den bygger på faglige råd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i samarbeid med næringen. Det er viktig at kravene skal treffe godt og fungere betryggende, men samtidig være minst mulig rigide.

Vi i Senterpartiet og Arbeiderpartiet lener oss trygt og godt på statsrådens redegjørelse for komiteen. Vi mener derfor at dagens forskrift legger til rette for en god balanse og trygg og sikker transport for reisende og næringsutøvende. Det er en grei tilbakemelding å registrere at det i dag er få dispensasjonssøknader, bekymringsmeldinger og hendelser som blir rapportert inn i forbindelse med farlig last. Det tyder på at dagens forskrift fungerer godt.

Svein Harberg hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Regelverket for transport av farlig last har etter min mening tjent oss godt over tid og balanserer hensynet til sikkerhet mot hensynet til både næring og folk som bor og ferdes langs kysten, på en god måte.

De fleste typer farlig gods kan transporteres uten reduksjon i antall passasjerer, men av hensyn til sikkerheten om bord gjelder det noen unntak. Sjøfartsdirektoratet opplyser at det er få dispensasjonssøknader, bekymringsmeldinger og rapporterte hendelser knyttet til transport av farlig last. Transport av farlig last virker ikke å være en stor utfordring, selv om jeg ser at det i enkelte tilfeller kan medføre uheldige konsekvenser for folk og bedrifter.

Som nevnt i mitt svar til næringskomiteen er det blitt lempet på kravene som gjelder for frakt av farlig last for ferger med fastmontert skumslukkingsanlegg. Skumslukkingsanlegg har likevel ingen risikoreduserende effekt når det gjelder eksplosiver, derfor gjelder det fremdeles en grense på tolv personer ved frakt av eksplosiver.

Både rederier og innkjøpere av transporttjenester står fritt til å utvikle innovative løsninger som effektivt og målrettet reduserer den faktiske risikoen knyttet til farlig last, og kan etter søknad til Sjøfartsdirektoratet på den måten få godkjent andre løsninger enn dem forskriften krever.

Dagens forskrift er utarbeidet i samarbeid med næringen og etter faglige råd fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Som jeg innledningsvis pekte på, balanserer regelverket hensynet til sikkerhet og ivaretakelse av både næringens og kystboeres behov på en god måte. Sikkerhet må komme først, og regelverket må være så strengt som nødvendig. Jeg mener derfor at det ikke er behov for å endre regelverket på nåværende tidspunkt.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Olve Grotle (H) []: Oppfølgingsspørsmålet mitt går på følgjande: Ser ikkje ministeren at eit arbeid med ei evaluering av regelverket ville ha utfordra styresmaktene til å tenkje nytt og kritisk til tidlegare vurderingar, særleg sett i lys av erfaringane vi har hatt dei siste ti åra?

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Vi har en sterk og god tradisjon i Norge for at vi også bruker de faglige myndighetene og de faglige rådene som foreligger. Sjøfartsdirektoratet vurderer at det per i dag ikke er behov for en ny gjennomgang av regelverket. I løpet av perioden forskriften har fått virke, er det blitt lempet på kravene til ferger som har fastmontert skumslukkingsanlegg, som jeg sa i mitt innlegg. Utover innføringen av sånne anlegg er det etter 2014 ikke kommet nye krav fra Sjøfartsdirektoratet som effektivt reduserer risikoen ved transport av farlig last. Så min vurdering basert på dette er at det ikke er et sånt behov i dag. Vi har et system som fungerer.

Jeg ser fram til hva som eventuelt måtte komme av teknologisk utvikling i tiden framover, og vil da fortløpende vurdere om det er behov for å gjøre endringer basert på det.

Olve Grotle (H) []: Kunne ikkje ministeren ha sett på ei evaluering av regelverket som ei moglegheit til å leggje inn nye krav til sikkerheitssystem og ordningar som kunne ha fungert som ein spore til ytterlegare innovasjon og innsats for transportselskap, reiarlag og innkjøparar av transporttenester?

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Som jeg redegjorde for, skjer det en utvikling, og vi er som myndighet i stand til å ta det til oss og endre regelverket når vi ser at et sånt behov oppstår. Jeg har svart næringskomiteen fyldig i mitt brev og også gjennom mitt innlegg, og så imøteser jeg Stortingets behandling av representantforslaget før jeg eventuelt har noe ytterligere å melde.

Olve Grotle (H) []: Har det vore tilfelle som statsråden kjenner til, der farlig last har skapt uønskte hendingar mens bilen har stått i ro på ferja?

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Jeg har ingen enkeltsaker jeg finner grunn til å trekke fram på Stortingets talerstol. Det systemet vi har, fungerer rimelig godt. De store sambandene har, som har vært nevnt, mange daglige avganger. Eksempelvis har det største sambandet på E39, Mortavika–Arsvågen, ca. 70 avganger daglig fra hver side og ca. 50 på lørdager. Vi har også et stort samband ikke så langt derfra, med 54 avganger fra hver side på hverdager. Når én til ti avganger per uke er beheftet med reduksjon i kapasitet, utgjør det en liten andel på den typen samband. Da er vel kanskje utfordringene større i slike områder som jeg kommer fra, der man opererer med fire–fem avganger i hver retning. De meldingene vi har fått, og den oversikten som Sjøfartsdirektoratet har, tilsier at dette går helt fint.

Bengt Rune Strifeldt (FrP) []: Det stilles en del sikkerhetskrav. Det gjøres med tanke på skadebegrensning ved en hendelse. Det har vært innført lempninger for dem som frakter farlig last, dersom man har montert skumslokkeanlegg om bord i skipet, men ikke hvis man frakter eksplosiver, for skumslokkeanlegg fungerer ikke så godt mot eksplosiver. Dersom det kommer andre tiltak på markedet som gjør at man kan skadebegrense på en bedre måte, er man vel åpen for å kunne redusere sikkerhetskravene. Men slik stoda er i dag, er det vel bare det å redusere sikkerhetskravene, noe som hadde vært løsningen dersom man skulle øke antallet passasjerer.

Statsråd Bjørnar Skjæran []: Det er selvsagt flere måter å øke kapasiteten i et fergesamband på. Det kan også gjøres ved å øke antallet avganger. Når det er sagt, oppfatter jeg av den lille debatten vi har hatt her i dag, at det er bred enighet om at sikkerhet alltid skal komme først. Da er det sikkerheten og ikke sikkerhetskravene det gjelder. Det er sikkerheten som kommer først.

Vi ser fra historien at når vi har hatt en teknologisk utvikling som tilsier at man kan gjøre endringer i kravene og samtidig opprettholde sikkerhetsnivået, er det det man gjør. Det er ingenting i min måte å tilnærme seg ting på som tilsier at dersom vi skulle komme i en situasjon der den teknologiske utviklingen gir mulighet til å endre på eller redusere kravene, samtidig som vi opprettholder sikkerhetsnivået, ville jeg være fremmed for det.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 13.

Votering, se tirsdag 9. mai