Stortinget - Møte tirsdag den 29. november 2022

Dato: 29.11.2022
President: Svein Harberg

Søk

Innhold

Formalia

President: Svein Harberg

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Oddvar Johansen Majala

Presidenten []: Ærede medrepresentanter! 3. mars 2022 døde tidligere stortingsrepresentant Oddvar Johansen Majala fra Havøysund, 89 år gammel.

Han representerte Arbeiderpartiet og Finnmark i åtte år, fra 1981 til 1989, hele tiden som medlem av sjøfarts- og fiskerikomiteen.

Majala vokste opp i små kår, i en fiskerfamilie i Måsøy, og var tolv år gammel da tyskerne trakk seg ut av Finnmark med den brente jords taktikk. Familien ble evakuert til Finnfjordbotn i Troms, der han i 1946 gikk ut av folkeskolen og startet som mannskap på båt. Fra da av var han fisker, noe han resten av livet både kalte seg og oppfattet seg som, og ikke uten at noen dro litt på smilebåndet. Han hadde nemlig, som folk gjerne formulerte det, slått seg opp her i livet: Som 28-åring ble han skipper på egen båt, og da han kom på Stortinget i 1981 – som representant nr. 1 fra Finnmark – var han fiskebåtreder, fabrikkeier og god for flere millioner.

Majala var en politiker som verdsatte det gode kompromisset. Han hadde en folkelig stil og en sjelden evne til å komme i kontakt med mennesker, og i intervjuer og taler var han ekstra glad i å krydre språket med bilder fra fiske og sjøliv. «Han låter som en blanding av Oluf, Jesus og «Melding om fisket»», skrev Arbeiderbladets daværende journalist Petter Nome i et portrettintervju, og la til: «Er en hel revy alene. Bruker liknelser som er Mesteren verdig. Er sakkunnskapens høvding når det dreier seg om livet på havet.»

Majala måtte venne seg til at pengene og forretningssuksessen ble kommentert i lys av partiet han representerte. Selv avviste han enhver antydning om at han var på feil sted, og sa bl.a.:

«Hvorfor skal jeg skamme meg over pengene? Jeg har vært heldig. Jeg startet med to tomme hender, men det er Arbeiderpartiet som har skapt meg. De har lagt forholdene til rette i fiskeriene slik at folk som meg kan arbeide seg oppover.»

Det var et langt, hendelsesrikt og på mange måter eventyrlig liv som tok slutt da Majala den 3. mars i år – som han selv kanskje ville ha formulert det – mønstret av.

Vi lyser fred over Oddvar J. Majalas minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten []: Representantene Jenny Klinge, Marian Hussein, Bård Hoksrud og Truls Vasvik, som har vært permitterte, har igjen tatt sete.

Følgende innkalte vararepresentanter tar nå sete:

  • For Nordland: Hans Gunnar Holand

  • For Sør-Trøndelag: Hilde Marie Gaebpie Danielsen

Det foreligger tre permisjonssøknader:

  • fra Miljøpartiet De Grønnes stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Une Bastholm fra og med 29. november og inntil videre

  • fra Senterpartiets stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Åslaug Sem-Jacobsen fra og med 29. november og inntil videre

  • fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe om permisjon etter Stortingets forretningsorden § 5 annet punktum for representanten Eva Kristin Hansen fra og med 29. november og inntil videre

Disse søknadene foreslås behandlet straks og innvilget. – Det anses vedtatt.

Første vararepresentant for Telemark, Olav Urbø, befinner seg for tiden utenlands og er derfor forhindret fra å møte i Stortinget under representanten Åslaug Sem-Jacobsens permisjon.

Fra første vararepresentant for Sør-Trøndelag, Steinar Krogstad, foreligger søknad om fritak fra å møte i Stortinget i dagene 6. og 7. desember under representanten Eva Kristin Hansens permisjon, av velferdsgrunner.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden:

    • For Akershus: Kristoffer Robin Haug 29. november og inntil videre

    • For Telemark: Trond Ballestad 29. november og inntil videre

    • For Sør-Trøndelag: Steinar Krogstad 29. november–1. desember samt 8. desember og inntil videre og Kristian Torve 6.–7. desember

Presidenten []: Kristoffer Robin Haug, Trond Ballestad og Steinar Krogstad er til stede og vil ta sete.

Statsråd Jan Christian Vestre overbrakte 15 kgl. proposisjoner (se under Referat).

Presidenten []: Representanten Mari Holm Lønseth vil framsette et representantforslag.

Mari Holm Lønseth (H) []: På vegne av representantene Sveinung Stensland, Ine Eriksen Søreide, Hårek Elvenes, Mahmoud Farahmand, Ingunn Foss, Ingjerd Schou og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om styrking av rikets sikkerhet og kontraetterretning.

Presidenten []: Representanten Geir Jørgensen vil framsette et representantforslag.

Geir Jørgensen (R) []: På vegne av representantene Mímir Kristjánsson, Hege Bae Nyholt og meg selv vil jeg fremme et representantforslag om å harmonisere permitteringsregler mellom havbruk og annen industri.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten opplyse om at møtet i dag om nødvendig fortsetter utover kl. 16.