Stortinget - Møte tirsdag den 29. november 2022

Dato: 29.11.2022
President: Svein Harberg
Dokumenter: (Innst. 73 L (2022–2023), jf. Prop. 135 L (2021–2022))

Søk

Innhold

Sak nr. 3 [10:09:23]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i stiftelsesloven (opphevelse av boligstiftelser opprettet av kommuner) (Innst. 73 L (2022–2023), jf. Prop. 135 L (2021–2022))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på 3 minutter.

Jenny Klinge (Sp) []: Næringskomiteen har hatt Prop. 135 L for 2021–2022 til behandling. Nærings- og fiskeridepartementet fremjar i proposisjonen forslag til endringar i stiftelseslova. Forslaget inneber at det blir innført ein lovheimel i stiftelseslova som opnar for å oppheve stiftelsar som er oppretta av kommunar, der føremålet har vore å tilby bustad til personar som er vanskelegstilte på bustadmarknaden. Ved oppheving vil både formuemassen og gjeldsforpliktingar bli førte over til kommunen som oppretta stiftelsen.

Bustadstiftelsar oppretta av kommunar, er underlagde stiftelseslova. Stiftelsane er sjølveigande, med styret som øvste organ. Styret har ansvaret for at dei vedtektsfesta føremåla til stiftelsen blir tekne vare på. Overføring til den som oppretta stiftelsen, er ikkje i samsvar med den alminnelege stiftelsesretten, og må bli sett som eit snevert unnatakstilfelle. Det blir derfor kravt særskild heimel i lov.

Komiteen la opp til ein skriftleg høyringsprosess under saksbehandlinga, og det kom inn fleire høyringssvar.

Komitéfleirtalet meiner det er på tide med endringar i stiftelseslova for å få på plass eit system og eit lovverk som tillèt oppheving av bustadstiftelsar, slik at kommunane får større fridom til å organisere det bustadsosiale arbeidet på ein effektiv og heilskapleg måte.

Fleirtalet viser til at det er ei rekkje kommunar som har erfart at det ikkje er føremålstenleg å levere visse kommunale oppgåver gjennom bustadstiftelsar. Å bruke bustadstiftelsar har enkelte gonger gjort den bustadsosiale politikken til kommunane vanskeleg. Fleirtalet peikar på at lovendringa gjev kommunane åtgang til å oppheve bustadstiftelsar, men det er opp til kommunane sjølve om dei vil nytte denne moglegheita eller ikkje.

Komitéfleirtalet meiner at nokre av dei same omsyna som blir lagde fram i proposisjonen, òg bør gjere seg gjeldande for stiftelsar som er etablerte av kommunar eller fylkeskommunar saman med bustadbyggjelag. Fleirtalet, som består av Arbeidarpartiet, Høgre, Venstre og oss i Senterpartiet, fremjar derfor forslag om at regjeringa skal kome tilbake til Stortinget med ei sak om korleis ein heimel for oppløysing av stiftelsar som er etablerte av kommune eller fylkeskommune saman med bustadbyggjelag, kan bli utforma.

Eg reknar med at parti som har andre synspunkt enn kva komiteens fleirtal har, sjølv gjer greie for dei.

Olve Grotle (H) []: Bakgrunnen for lovutkastet er ønsket om å betre kommunane si evne til å hjelpe vanskelegstilte med å skaffe seg bustad, og at ei oppheving av kommunale bustadstiftingar vil kunne gje kommunane betre føresetnader for å lykkast med det.

Bak dette ønsket ligg det ansvaret kommunane har etter helse- og omsorgstenestelova § 3-7 og sosialtenestelova § 15, til å medverke til å skaffe bustad til personar som sjølve ikkje kan ta vare på interessene sine i bustadmarknaden. For å oppfylle desse måla kan det vere ein fordel at kommunane òg får ansvaret for bustader som i dag ligg i kommunale bustadstiftingar. Det vil f.eks. kunne gjere det enklare å sjå bustadtilbodet i samanheng og oppnå rasjonell ordning og drift. Det blir elles vist til dei drøftingane som er gjorde i proposisjonen.

Høgre har difor kome til at det alt i alt, også sett hen til det rettsvernet stiftingar har og skal ha, bør bli opna for at bustadstiftingar skal kunne bli oppheva. Det må understrekast at lovutkastet berre opnar for at kommunar i ein tidsavgrensa periode får høve til å vedta å oppheve kommunale bustader på visse vilkår, og vidare at den enkelte kommune sjølv må vurdere om dette er riktig og i samsvar med føremålet med lovutkastet. Eg finn det også riktig å peike på at bakgrunnen for lovutkastet ikkje byggjer på at bustadstiftingar generelt sett ikkje fungerer tilfredsstillande, og at dette heller ikkje blir lagt til grunn i saka.

Høgre vil vidare peike på at saksbehandlingsreglane skal sikre at partane og involverte blir høyrde og viser her m.a. til kravet til rapport etter § 55 c i lovutkastet. Når det gjeld rettane til eksisterande leigetakarar, blir det lagt til grunn at desse er varetekne gjennom § 55 e i lovutkastet, husleigelova og anna regelverk. Det kan òg nemnast at kommunane, etter § 55 c i lovutkastet, i rapport skal gjere greie for korleis plikter skal overførast til kommunen, og at dette òg vil gjelde leigetakarar. Høgre vil understreke at lovutkastet gjeld eit ekstraordinært tilfelle, og at reglane om omdanning i kapittel 6 i stiftingslova står fast. Vi har òg registrert at det har blitt reist spørsmål om lovutkastet er i strid med grunnlova og EMK, og at det m.a. er innhenta juridiske utgreiingar om dette. Vi finn å leggje til grunn dei vurderingane departementet har gjort.

I samband med saksbehandlinga har det kome opp eit spørsmål om ein òg bør gje høve til å avvikle bustadstiftingar der desse er oppretta av kommune eller fylkeskommune saman med bustadbyggjelag. Det er opplyst at det kan dreie seg om nokre få slike i landet. Ettersom dei same omsyna gjer seg gjeldande her, vil Høgre i utgangspunktet ikkje stille seg avvisande til det. Vi vil difor stemme for at regjeringa blir beden om å kome tilbake med ei sak der dette blir vurdert. Det blir likevel understreka at opphevinga av kommunale bustadstiftingar der bustadbyggjelag har vore med som med-etablerarar, reiser fleire spørsmål av både prinsipiell og rettsleg art som Høgre ikkje har teke stilling til.

Sivert Bjørnstad (FrP) []: Saksordføreren har på en veldig god måte redegjort for hva saken handler om. Dette er et arbeid som har pågått over lang tid og over flere regjeringer. Sånn er det ofte med denne typen lovsaker. Ting tar tid, og selv om det ofte kan være frustrerende for oss politikere, sikrer det at materialet som legges fram, og som vi behandler her i dag, er kvalitativt godt. For denne saken er ikke rett fram.

Stiftelser skal og må ha et sterkt vern. Det ligger i en stiftelses natur og vesen. Det er i veldig stor grad det som skiller en stiftelse fra andre organisasjonsformer. Og her ligger mye av dilemmaet i denne saken. På den ene siden har vi det spesielle vernet stiftelsene skal ha etter loven, og på den andre siden har vi kommunenes frihet til å organisere det boligsosiale arbeidet på en mest mulig effektiv og helhetlig måte. Man kan kanskje si at bakgrunnen for at vi er der vi er i dag, er et lappverk av ulike politiske ønsker og tilpasninger over mange tiår. Det er grunn til å sette spørsmålstegn ved om måten man organiserte dette på for noen tiår siden, var den riktige måten å gjøre det på. At vi behandler denne saken i dag, tyder vel på at denne måten å organisere seg på ikke har tålt tidens tann.

Det er viktig å presisere at denne saken ikke handler om kvaliteten i boligstiftelsene. Det er på ingen måte grunn til å hevde at stiftelsene driver uforsvarlig eller uforenlig med de målene som verken de, lokalpolitikere eller vi rikspolitikere har satt. Det er også viktig å presisere at det vi vedtar i dag, ikke er noen plikt for kommunene til å oppheve kommunale boligstiftelser, men en tidsavgrenset mulighet til å gjøre nettopp det. Det er heller ikke – i hvert fall sånn som jeg oppfatter det – en oppfordring til kommuner om å gjøre sånne vedtak. Vi i Fremskrittspartiet mener også at formålet med stiftelsene må videreføres i en eventuell oppløsning og overføring av boligene til kommunen.

I tilrådingens punkt B foreslås det at regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med en sak om hvordan hjemmel for oppløsning av stiftelser som er etablert av en kommune eller en fylkeskommune sammen med et boligbyggelag, kan utformes. Vi kommer til å stemme for det forslaget, men det er fordi vi ønsker å se hvordan dette kan utformes. Det betyr ikke at vi har tatt stilling til om det er klokt eller ikke. Om vi ikke er på juridisk ukjent farvann i denne saken, vil vi i alle fall være det når det gjelder å oppløse stiftelser hvor andre enn rent offentlige instanser står som stifter.

Grete Wold (SV) []: Vi har et boligmarked ute av kontroll, et marked som bidrar til økende ulikhet. Det er behov for en ny, en tredje, boligsektor, for å sikre et nyansert og tilpasset boligmarked.

Det er ingen tvil om kommunens rolle i dette viktige arbeidet, spesielt for dem som vurderes som vanskeligstilte. Boligstiftelser er et godt, riktig og viktig alternativ til et løpsk boligmarked forårsaket av en utvikling hvor bolig faktisk har blitt redusert til et investerings- og spekulasjonsobjekt. Vi mener derfor at lovforslaget starter i feil ende. Det er laget et forslag som kun viser til hvordan en skal rapportere for oppløsning av boligstiftelser, heller enn til hvilke krav som burde være grunnlaget for en opphevelse. Det ses ikke på hvordan boligstiftelser kan ivareta og bidra til et fruktbart samarbeid med kommunene.

Det finnes i dag 112 kommunale boligstiftelser i Norge. Flere aktører, som Stiftelsesforeningen og Boligstiftelsen i Trondheim, har påpekt at dette lovforslaget gjør det mulig ved et pennestrøk å oppheve kommunale boligstiftelser over det ganske land. Spesielt når politisk styre endres, skaper det uforutsigbarhet. Lovforslaget fører til unødvendig usikkerhet for stiftelsene heller enn at kommunene gis et verktøy til å løse de eventuelle problemer den enkelte stiftelse har i sin kommune.

Så er det slik at innskuddsnivået i sin tid var langt lavere enn boligverdien i dag. Det betyr at en oppheving med tilbakeføring av alle verdiene som i dag finnes i disse stiftelsene, i realiteten blir en konfiskering av boligstiftelsens og deres leietakeres investeringer over lang tid.

Næringsdepartementet har ikke innhentet synspunkter fra beboerne i ulike stiftelser, ei heller godt nok vurdert konsekvensene av forslaget for beboerne. Det skaper også usikkerhet for de eksisterende stiftelsene at det ikke er kriterier som må oppfylles før en eventuell opphevelse, kun en rapportering på hvordan det skal gjøres.

Så hva ønsker SV da isteden? Det må heller tilrettelegges for at boligstiftelsene når sine formål innenfor dagens boligforskrifter. Vi foreslår at forslaget sendes tilbake til departementet for en grundigere gjennomgang, med vekt på de boligsosiale aspektene. Spesielt må beboernes synspunkter veies inn i de vurderingene.

Videre bør det i utarbeidelsen av et nytt lovforslag utredes alternative måter å bistå kommunene på i forbindelse med vansker de har med boligstiftelsene. Man bør se på krav som antall medlemmer i stiftelsenes styrer, forslag til rammer for omstillingsmidler for universell utforming og energieffektivisering og gjeninnføring og bedring av de økonomiske og juridiske rammene som gjør stiftelsesformen mer egnet til å utføre de kommunale oppgavene.

Sekundært foreslår SV at regjeringen utarbeider sosiale og miljømessige krav som må ligge til grunn før en eventuelt oppheving, som mislighold av vedlikehold, dårlige boligsosiale forhold, mislighold av kapital og manglende oppfølging av energieffektivisering og universell utforming. Det ville være et bedre svar.

Med det tar jeg opp de forslagene som SV er en del av.

Presidenten []: Da har representanten Grete Wold tatt opp de forslagene hun refererte til.

Geir Jørgensen (R) []: Det er ikke vanskelig å forstå kommunenes ønske om å ta tilbake den store boligmassen som ligger i stiftelsene. Men det er like fullt sånn at disse stiftelsene har drevet i mange år, og de har oppfylt sine formål og sørget for trygge og gode leieforhold for sine beboere. Når vi nå får lagt fram en lovproposisjon som i liten grad trygger situasjonen til brukere og leietakere ved en oppløsning av disse boligstiftelsene, og vi heller ikke kan se at det er noen terskler eller garantier i de foreslåtte lovendringene som sikrer beboerne et botilbud av sammenlignbar kvalitet eller et botilbud i det hele tatt ved opphevelsen av boligstiftelsene, mener vi i Rødt at dette forslaget og proposisjonen ikke holder de standardene som vi mener bør være til stede.

Proposisjonen sikrer heller ikke i tilstrekkelig grad hvordan brukere og leieboere skal bli hørt i prosessen rundt opphevelsen av boligstiftelsene, og flere høringsinstanser har pekt på nettopp dette i høringsrunden. Vi kan da vise til den sterke uttalelsen som kom fra Leieboerforeningen, som er en stemme vi må lytte sterkt og godt til, og som – jeg bruker et uparlamentarisk ord – slakter denne proposisjonen.

Vi mener at den saken som kommer, må pålegge kommunene å utrede konsekvensene for leieboerne – og det er et forslag som vi i Rødt også fremmer.

Til slutt vil jeg gjøre oppmerksom på en liten feil i det som er dagens innstilling. Vi i Rødt er altså ikke med på å fremme komiteens tilråding A, men vi støtter mindretallsforslaget.

Presidenten []: Presidenten må si at det hjelper ikke å annonsere et uparlamentarisk uttrykk på forhånd. Da får en heller unngå det, så det passer vi på for ettertiden.

Per Vidar Kjølmoen (A) []: Av og til er de politiske skillelinjene i salen skarpe, og av og til er de ikke så skarpe. Dette er nok en sak i sistnevnte kategori, og det er en sak som har vært utredet lenge. Spørsmålet er om det skal være åpning for kommunene til å oppheve stiftelser, eller om det ikke skal være det. Som tidligere talere har pekt på, er dilemmaet i saken vernet for stiftelsene opp mot en kommunes rett til å kunne organisere sitt arbeid på best mulig måte.

Så er det en tilleggsutfordring knyttet til stiftelser der også andre parter enn det offentlige er stifter, og Arbeiderpartiet går i likhet med et ganske bredt flertall inn for at det skal utredes av regjeringen.

Det ser ut til å være et bredt flertall i saken, de eneste partiene som fra talerstolen så langt har markert motstand til forslaget, er Rødt og SV, og til dem er det verdt å bemerke følgende: En stiftelse er ikke nødvendigvis et vern for brukeren. Av og til kan det fungere motsatt. Personlig har jeg erfaringer med det siste.

Vi er grunnleggende et demokratisk samfunn, og hvis vi først grunnleggende skal være et demokratisk samfunn, må vi også ha en grunnleggende tillit til at de politiske nivåene er best i stand til også å ivareta boligpolitiske formål. Det tenker jeg bør være prinsipielt overskyggende i denne saken. Av det følger det at man også må ha tillit til de lokale demokratiene, også kommunene, i den grad man føler at det er nødvendig.

Med dette støtter Arbeiderpartiet flertallstilrådingen fra komiteen.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Regjeringen foreslår altså endringer i stiftelsesloven som vil gjøre det lettere å oppheve boligstiftelser som er opprettet av kommuner. Formålet er å gi norske kommuner større frihet til selv å organisere sitt boligsosiale arbeid på en helhetlig og effektiv måte til det beste for brukerne.

Det overordnede målet i boligpolitikken er at alle skal kunne bo trygt og godt. Kommunene har en plikt til å hjelpe personer som av ulike årsaker ikke kan skaffe egnet bolig selv, og da mener regjeringen det er rimelig at vi setter kommunene i stand til å utføre denne oppgaven på en god måte.

De boligsosiale utfordringene kan være forskjellige i distriktskommuner og i store byer. Kommuner i hele landet har gitt sine innspill til denne offentlige høringen, og vi har fått en klokkeklar tilbakemelding: Bruk av boligstiftelser kan skape unødvendig byråkrati, økt tidsbruk og uklare ansvarsforhold.

Det er ikke bare kommunene som mener at bruk av boligstiftelser kan være problematisk. Flere offentlige utvalg har frarådet bruk av stiftelsesformen for denne typen offentlige tjenester. Disse utfordringene vil altså ikke løses ved at vi endrer krav til styresammensetning, slik komiteens mindretall har foreslått.

I dag stiller stiftelsesloven strenge krav for opphevelse. Boligstiftelser som søker om opphevelse, får som oftest avslag fra Stiftelsestilsynet. Regjeringen foreslår derfor et unntak fra stiftelseslovens alminnelige vilkår. Kommunene velger selv om de vil oppheve boligstiftelser de selv har opprettet.

En stiftelse har ingen eiere. Vi sier ofte at det er formålet som eier stiftelsen. Boligstiftelser opprettet av kommuner har som formål å skaffe bolig til vanskeligstilte personer og familier. Dette formålet vil fortsatt ivaretas av kommunen dersom kommunen velger å oppheve boligstiftelsen.

Stiftelsens forpliktelser vil da overføres til kommunen. Før vedtak om opphevelse skal kommunen utarbeide en ganske omfattende rapport om hvordan eiendommene skal brukes, og om videreføring av de inngåtte leieavtalene. Kommunestyret kan og vil da kontrollere at hensynet til leietakerne, brukerne, ansatte og de andre er ivaretatt før eventuelle vedtak treffes.

Regjeringen har vurdert forholdet til Grunnloven ved utformingen av forslaget, og vi mener at opphevelsen av boligstiftelser opprettet av kommuner ikke vil være i strid med Grunnloven. Innføring av hjemmel til å oppheve stiftelser hvor boligbyggelag er blant oppretterne, reiser en del nye spørsmål som ikke er utredet i lovproposisjonen, og som regjeringen derfor vil komme tilbake til Stortinget om.

En aldrende befolkning, internasjonal uro og behov for klimavennlige bygg stiller nye krav til vårt boligsosiale arbeid. Organiseringen av kommunale boliger må tilpasses endrede behov til det beste for folk i landet vårt. Regjeringens forslag legger til rette for rasjonell organisering og drift av det kommunale boligtilbudet, og for at kommunene som faktisk har dette ansvaret, kan fatte de beslutningene de mener er best for sine innbyggere.

Presidenten []: Ingen har bedt om replikk.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Michael Tetzschner (H) []: Jeg skal ikke bruke min knapt tilmålte taletid til å argumentere mot dem av mine kollegaer i denne sal som synes at dette er et godt boligsosialt tiltak. Jeg synes likevel at det ikke kan stå helt ukommentert at denne tilsynelatende enkle saken faktisk bringer Stortingets lovgivning helt til ytterkanten av – og noen vil si over grensen for – hva tre grunnlovsbestemmelser setter skranker for, i tillegg til at saken også innholdsmessig betyr at det offentlige for sitt eget bruk gjør, gjennom et singulært lovinngrep, et stort unntak fra hele prinsippet som stiftelsesloven hviler på. Det synes jeg burde mane til litt mer diskusjon og ettertanke enn at man begrunner dette med gode formål av boligsosial art. Jeg har selv en fortid i kommunen og aksepterer at det er viktige argumenter på denne siden.

Samtidig må Stortinget også reflektere over om denne legaliteten man nå skaffer seg i ettertid, er helt slik vi ønsker å opptre som lovgivere. Jeg har også lyst til å henlede presidentens oppmerksomhet på at vi nå i flere saker får såkalte drøftelser fra særdepartementer, som jo har en sektorinteresse i å fortelle: Jo, vi er klar over at et eller annet sted er det en grense som Grunnloven setter for oss, men bare ikke her. Så kommer det også noen forsikringer om at dette er et snevert engangstilfelle. Men hvordan kan man vite det? Det strømmer jo saker gjennom denne sal hver uke, og neste uke, neste måned eller neste år kan det komme nye «engangstilfeller». Jeg må også si at jeg ikke kan tilbakeholde en viss følelse av at man har dårlig samvittighet, for man vet jo rett og slett hva man gjør her.

Jeg synes også det er betenkelig – igjen fra et lovgiversynspunkt – at man samtidig sørger for at kommunene ved en slik overføring skal slippe å betale det som vanlige førstegangskjøpere, eller alle boligkjøpere, må betale når de kjøper bolig, nemlig dokumentavgift. Også på dette punktet gjør man det altså lettere for seg selv. Stortinget må meget nøye overveie om det er god lovgivning å gi seg selv unntak fra grunnlovsbestemmelser, fra stiftelsesloven og fra plikten til å betale dokumentavgift.

Per Olav Tyldum (Sp) []: Kommunale boligstiftelser har blitt etablert med ulike hensikter og roller, men de aller fleste med mål om å skape trygge bomiljøer og bidra til det gode liv i sitt nærområde for personer som ikke kan ivareta sine interesser på boligmarkedet. Det er ofte slik at man jobber aktivt og godt med å skape og etablere nye løsninger som best mulig skal tjene den hensikten der og da – og helst langt inn i framtiden. Nye og relevante tiltak kan også være å avslutte en løsning for å kunne skape nye der målet fortsatt er å levere det beste for sine innbyggere i sin kommune. God utvikling handler om å sikre ny kunnskap som skal legges til grunn for beslutning. Jeg mener derfor det er naturlig og riktig å la kommunene få lovhjemmel til å kunne vedta opphevinger.

Derfor behandler vi i dag en proposisjon der forslaget er at kommunene som har opprettet boligstiftelser, kan treffe vedtak om opphevelse. Det er viktig å ha gode kjøreregler. Det har forslaget også lagt stor vekt på. Det betyr at før en opphevelse kan vedtas i kommunestyret, skal en rapport utarbeides for å vise hvordan kommunen har tenkt å bruke eiendelene i stiftelsen. Rapporten skal også klargjøre hvilke konsekvenser opphevelsen vil få.

Senterpartiet mener det er på tide med en endring i stiftelsesloven for å få på plass et system og lovverk som tillater opphevelse av boligstiftelser. Kommunen må få større frihet til å organisere det boligsosiale arbeidet på en effektiv og helhetlig måte. Det har i enkelte tilfeller sågar virket mot sin hensikt ved at kommunens boligsosiale politikk har vært krevende å effektuere innenfor gjeldende lovverk.

Det er samtidig viktig å påpeke at lovendringen gir kommunene en valgfrihet til å oppheve boligstiftelser. Adgangen til å fatte vedtak om opphevelse av boligstiftelser opprettet av kommunene vil gjelde i seks år.

Jeg er glad for at et stort flertall har samlet seg rundt at boligstiftelser som er etablert sammen med boligbyggelag, også blir sett i sammenheng. Flertallet ber derfor regjeringen komme tilbake til Stortinget med en sak om hvordan hjemmelen for oppløsning kan utformes der boligstiftelser er etablert av og med kommuner eller fylkeskommuner sammen med boligbyggelag.

Statsråd Jan Christian Vestre []: Det ble fra representanten Tetzschner stilt noen spørsmål ved grunnlovmessigheten og de rettslige vurderingene regjeringen har gjort i forbindelse med utarbeidelse av denne lovproposisjonen. La meg da få understreke at regjeringens klare oppsummering og vurdering er at dette lovforslaget er godt innenfor rammene av Grunnloven.

I denne saken gir ikke Den europeiske menneskerettskonvensjon noe større vern enn det som følger av Grunnloven. De grunnlovmessige sidene av forslaget er vurdert, og regjeringen mener klart at lovforslaget ikke er i strid med forbudet om tilbakevirkende kraft, altså Grunnloven § 97. Forslaget regjeringen har lagt fram, som et bredt flertall i Stortinget altså slutter seg til, gir regler om hvordan en etablert rettsposisjon skal utøves for framtiden, såkalt uegentlig tilbakevirkning. Som representanten vet, skal det svært mye til før slike regler strider mot Grunnloven § 97 om tilbakevirkning.

Om Grunnloven § 105, som altså gjelder erstatning ved ekspropriasjon, er det å kommentere at boligstiftelser ikke har eiere som kan motta en eventuell erstatning. Vi sier ofte at det er formålet som eier stiftelsen, og kommunene vil i de tilfellene der en velger å starte en prosess med å oppheve stiftelsene, ivareta det som er formålet til boligstiftelsene, nemlig å skaffe boliger til vanskeligstilte personer.

Grunnloven § 116, som gjelder milde stiftelsers eiendommer, gir heller ikke mer omfattende vern enn Grunnloven §§ 97 eller 105.

Når det gjelder dokumentavgift, er det riktig at vi foreslår å gi fritak fra dokumentavgiften, som normalt altså er på 2,5 pst. av eiendommens salgsverdi. Det er etter en helhetlig politisk vurdering som regjeringen ikke har tatt lett på – det er argumenter for og mot det. Saken er nøye drøftet også med ESA, og vi mener at dette fritaket er i tråd med EØS-avtalens regler om statsstøtte.

Jeg vil altså understreke at regjeringen ikke fremmer slike proposisjoner til Stortinget uten å ha tenkt seg nøye om. Vi mener at dette er både riktig, rett og i tråd med loven.

Så vil jeg også gjerne få legge til at boligpolitikk er noe som opptar oss alle, spesielt i disse dager der mange enkeltpersoner og familier opplever økende kostnader. Maten blir dyrere, strømmen er blitt dyrere, rentene stiger. Mange opplever å ha fått det verre, og i et slikt perspektiv er en sosial boligpolitikk kanskje viktigere enn noen gang før. Det er også grunnen til at regjeringen våren 2024 vil legge fram en stortingsmelding om en helhetlig boligpolitikk. Der vil bolig- og sosialpolitikk være ett av hovedtemaene, sammen med boligbygging, boligetablering, hele leiemarkedet og ikke minst boligkvalitet og miljø, og der vil vi se på hvordan politikken kan bidra til at folk over hele landet får et bedre liv.

Michael Tetzschner (H) []: Jeg vil takke statsråden for gjenopplesning av innstillingen til regjeringen. Vi er klar over at argumentene er de samme som før det siste innlegget. Det som var mitt anliggende, er at Stortinget ikke på noen måte har delegert sitt ansvar for å være den endelige lovfortolker i grunnlovsspørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet. Det er mitt poeng, at Stortinget må ha en grundig drøftelse, og langt grundigere enn det saksdokumentene gir grunnlag for å ha, før man avfeier vesentlige innvendinger som nettopp går på det Stortinget av alle burde ha respekt for, nemlig den ytre skranken for lovgivning. Det kan man enten velge å ta alvorlig, eller man kan, som statsråden, velge å ta veldig lett på dette.

Jeg vil også bruke anledningen til å si at her har man hatt mange høringsinstanser som har vært involvert i stiftelser, nesten like mange som antall stiftelser, så man kan jo reflektere over hvorfor man ikke har satt seg ned med de 112 stiftelsene og hørt hva deres aktuelle problemer er. Det sitter kommunalt oppnevnte tillitsmenn som man også kunne brukt og spilt på i større grad, sammen med det kommunale selvstyret.

Jeg vil også peke på at statsråden kunne valgt en annen og mykere og kanskje mindre betenkelig fremgangsmåte enn denne ekspropriasjonen av boligstiftelser, nemlig ved å gå tilbake til de gamle omdanningsreglene som var i den forrige stiftelsesloven av 1980. Da hadde vi nok kanskje ikke hatt dette problemet og måttet bryte disse prinsippene nå.

Til slutt vil jeg si når man leser høringsinstansenes, også de faglige høringsinstansenes, problematisering av grunnlovsskrankene, har det blitt en uttalt mekanisk svartjeneste hos departementet, og det er ikke bare Nærings- og fiskeridepartementet. Men etter å ha fått viktige faglige innspill sier man bare: Ja, det er fint at dere mener det, men vi fastholder våre synspunkter. Det er ikke noe godt grunnlag for Stortinget med hensyn til å ta stilling til ganske kompliserte rettsspørsmål, og Stortinget må være mer konsekvensorientert enn sektororientert.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

Votering, se voteringskapittel