Stortinget - Møte tirsdag den 20. desember 2022

Dato: 20.12.2022
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 10 S (2022–2023), jf. Prop. 1 S (2022–2023))

Innhold

Sak nr. 1 [10:02:22]

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2023, kapitler under Finansdepartementet (rammeområde 14) (Innst. 10 S (2022–2023), jf. Prop. 1 S (2022–2023))

Talere

Peter Frølich (H) [] (komiteens leder): Dette er kanskje ikke de største budsjettpostene denne sal behandler, men det er definitivt av de viktigere. Dette er sentralt for den parlamentariske kontrollen vi har i Norge, og i en tid hvor det er mye økonomisk usikkerhet, ustabilitet og store budsjettutslag i den ene og den andre retningen, kan vi iallfall forsikre om at dette er et område som preges av stabilitet.

I forslaget videreføres en god og solid økonomi for Stortingets eksterne organer, og det har bred tilslutning fra alle partiene, mer eller mindre. Det er selvfølgelig noen nyanser også her. Fra Høyres side viderefører vi en praksis som vi har hatt i åtte år, med krav til effektivisering og avbyråkratisering, også av Stortingets eksterne organer.

Man vinner ikke noen popularitetskonkurranse. Det er ikke noen sjarmoffensiv å gå ut og si at folk må kutte, men det mener vi er helt nødvendig og riktig å gjøre i en tid hvor alle i Norge føler at de må stramme inn. Vi mener at alle offentlige organer også må være med på den øvelsen. Det handler også om at velgerne skal vite litt hva de får med Høyre. Dette gjorde vi i åtte år i regjering. Vi viderefører det i opposisjon, klart og tydelig, sånn at velgerne vet hva de får.

Til slutt vil jeg bare komme med to takksigelser. Den ene er til organene, som gjør en strålende jobb, og som gjør oss stolte når vi er ute og reiser i det store utland. Vi har parlamentariske kontrollorganer som gjør et virkelig solid stykke arbeid. Det skal vi være takknemlige for alle sammen, både politikere og befolkning. Så har jeg lyst til å si tusen takk til komiteen for strålende arbeid gjennom året og ønske alle kollegaer en god jul.

Lubna Boby Jaffery (A) []: Det hende i dei dagar at presidentskapet sende framlegg om budsjettet for Stortingets eksterne organ til Finansdepartementet. Dette var fyrste gong dei gjorde det medan Støre var statsminister i riket.

Det var nokre vanlege folk der i området som var ute på marka og heldt vakt over flokken sin om natta. Med eitt stod Sivilombodet framfor dei og sa til dei: Ver ikkje redde. Eg skal føre kontroll med den offentlege forvaltninga for å hindre urett mot den enkelte.

Brått var det ein stor flokk av tidlegare politikarar med gråstenk i håret rundt dei, og bakom dei eit kor av om lag 450 gløgge tilsette som på bokmål song: Vi driver

«revisjon til nytte for morgendagens samfunn.

Gjennom revisjon av regnskap og undersøkelser sjekker vi hvordan regjeringen og statsforvaltningen gjør jobben sin.

Som innbygger har du krav på å få vite om beslutningene de folkevalgte tar, følges opp.»

Då Riksrevisjonen og Sivilombodet hadde gått attende til kontora sine, i statsminister Støre sine dagar, kom det nokre vismenn frå Noregs land til Stortinget. Dei gjekk inn i huset og bar med seg gåver til dei som var der.

Den første flokken av vismenn var ein liten flokk rakrygga og stolte akademikarar, med særtrykk av menneskerettslova under armen. Dei bar med seg ei rekke fråsegner som kunne fortelje dei folkevalde om korleis det stod til med menneskerettane i riket.

I den andre flokken av vismenn var det fleire som hadde gått i huset før, og dei bar med seg ei årsmelding. Denne årsmeldinga fortalde om arbeidet vismennene hadde gjort det siste året med å sørgje for at rettane og interessene til personell i Forsvaret vert ivaretekne.

Den siste flokken med vismenn inneheldt også ei rekkje personar som hadde vore i huset før. Dei bar også med seg ei årsmelding. I denne fortalde dei om korleis dei hadde drive kontroll med etterretnings-, overvakings- og sikkerheitstenestene i riket. Vismennene fortalde at dersom Stortinget ville vite meir, så kunne dei gå inn i eit løynrom og gje ein særskild rapport.

Stortinget såg alt det gode arbeidet som var gjort av Stortinget sine eksterne organ, og tenkte at dette må dei halde fram med i 2023. Fleirtalet i Stortinget bestemte seg då for å løyve både Riksrevisjonen, Sivilombodet, NIM, Ombodsnemnda for Forsvaret og EOS-utvalet det Finansdepartementet hadde sendt framlegg om.

Lars Rem (FrP) []: I statsbudsjettet på kontroll- og konstitusjonskomiteens område, rammeområde 14, foreslår Fremskrittspartiet at 2,5 mill. kr flyttes fra Norges institusjon for menneskerettigheter til Sivilombudet. Fremskrittspartiet mener det er viktigere å styrke kontrollen med byråkratiet og forvaltningen på vegne av den lille mann enn at NIM tilføres mer midler. I et åpent, demokratisk samfunn som Norge er tilsynet med grunnleggende rettigheter begrenset.

Med det tar jeg opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten []: Representanten Lars Rem har tatt opp det forslaget han refererte til.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering, se voteringskapittel