Stortinget - Møte torsdag den 21. mars 2024 *

Dato: 21.03.2024
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 236 L (2023–2024), jf. Prop. 41 L (2023–2024))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 5 [11:56:34]

Innstilling fra næringskomiteen om Endringer i foretakslovgivningen mv. (utlevering av fødsels- og d-nummer, registrering av enkeltpersonforetak, krav til foretaksnavn, retningslinjer for godtgjørelse mv.) (Innst. 236 L (2023–2024), jf. Prop. 41 L (2023–2024))

Talere

Willfred Nordlund (Sp) [] (komiteens leder): Saken som her blir fremmet, er en lovproposisjon som samler opp en rekke endringer i foretakslovgivningen, her brukt som et samlebegrep om selskapslovgivningen, registerlovgivningen og andre tilknyttede lover som i hovedsak har det til felles at de legger bedre til rette for digitale løsninger og digitale tjenester i offentlig sektor.

Forslagene i proposisjonen skal bidra til at offentlig sektor blir mer teknologinøytral, og at vi bedre kan utnytte potensialet som ligger i digitalisering for å lage brukervennlige tjenester og forenkle hverdagen til norske foretak. Blant de konkrete forslagene som proposisjonen omfatter, er forslag knyttet til utlevering av fødselsnummer og d-nummer fra Enhetsregisteret og Foretaksregisteret, forslag til endringer i reglene om registrering av enkeltpersonforetak i Foretaksregisteret, forslag om endringer i foretaksnavneloven, forslag til nye krav til stiftelsers navn, endring i foretaksregisterloven og i enhetsregisterloven for å gjøre lovteksten teknologinøytral. Det vil også i den sammenheng bli rettet opp en feil i allmennaksjeloven § 5-10.

Tilråding om å vedta loven i tråd med departementets forslag fremmes av en samlet komité.

Stortinget mottok 14. februar et rettebrev fra Nærings- og fiskeridepartementet som omhandler forslag til endringer i allmennaksjeloven § 6-16 a andre ledd første punktum. Det heter følgende i departementets opprinnelige forslag til lovproposisjon:

«Styret skal utarbeide retningslinjer om fastsettelse av lønn og annen godtgjørelse til de enkelte medlemmene av styret, bedriftsforsamlingen og andre valgte selskapsorganer, daglig leder og andre ledende personer.»

Ved en inkurie har departementet tatt også «andre valgte selskapsorganer» inn i lovteksten. Det har ikke vært meningen fra departementets side, og Nærings- og fiskeridepartementet har derfor bedt om at «og andre valgte selskapsorganer» strykes. Den korrekte ordlyden skal etter dette være:

«Styret skal utarbeide retningslinjer om fastsettelse av lønn og annen godtgjørelse til de enkelte medlemmene av styret og bedriftsforsamlingen, daglig leder og andre ledende personer.»

Dette rettebrevet fra departementet har beklageligvis ikke kommet næringskomiteen i hende på grunn av en inkurie i interne systemer i Stortinget før etter at innstillingen var avgitt 14. mars. Jeg vil derfor på vegne av komiteen i dag fremme et løst forslag i tråd med departementets anbefaling om at allmennaksjeloven § 6-16 a andre ledd første punktum blir endret til som sitert.

Med dette anser jeg forslaget tatt opp, og det er en samlet komité som står bak forslaget.

Presidenten []: Representanten Willfred Nordlund har teke opp det forslaget han refererte.

Fleire har ikkje bedt om ordet til sak nr. 5.

Votering, se voteringskapittel