Stortinget - Møte torsdag den 10. april 2025 *

Dato: 10.04.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 198 S (2024–2025), jf. Dokument 8:59 S (2024–2025) og Dokument 8:63 S (2024–2025))

Søk

Innhold

*) Referatet er ennå ikke korrekturlest​.

Sak nr. 9 [17:19:13]

Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Gro-Anita Mykjåland og Aleksander Øren Heen om sterkere kontroll over strømeksporten og Representantforslag fra stortingsrepresentantene Sylvi Listhaug, Frank Edvard Sve, Per-Willy Amundsen, Erlend Wiborg, Hans Andreas Limi, Dagfinn Henrik Olsen, Bengt Rune Strifeldt, Silje Hjemdal og Marius Arion Nilsen om å ta tilbake kontrollen i kraftpolitikken, og ivareta forsyningssikkerheten og sikre lave og stabile priser (Innst. 198 S (2024–2025), jf. Dokument 8:59 S (2024–2025) og Dokument 8:63 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til inntil syv replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Sofie Marhaug (R) [] (ordfører for saken): Som jeg har påpekt i denne salen tidligere, blir det mange forslag, særlig på energifeltet, når vi har fått en enda mindre mindretallsregjering enn før. Det handler rett og slett om at politiske syn og mulige flertall går litt på kryss og tvers, og at dette er saker som er viktig for folk.

I denne saken har jeg vært saksordfører for et representantforslag fra Senterpartiet om sterkere kontroll over strømeksporten, og et representantforslag fra Fremskrittspartiet om å ta tilbake kontrollen i kraftpolitikken, og ivareta forsyningssikkerheten og sikre lave og stabile priser.

Til sammen er det fremmet 26 forslag i denne saken. Mange forslag handler om ulike grep for å regulere handelen via utenlandskabler for å dempe prissmitten og øke forsyningssikkerheten. Ulike varianter av dette fremmes av Senterpartiet, Fremskrittspartiet, SV, Rødt og Kristelig Folkeparti. Noen forslag handler spesifikt om danmarkskabler, som vi har diskutert tidligere i denne salen, og som Rødt har fremmet forslag om å la være å bygge – ikke bare har vi fremmet forslag om det i denne sesjonen, men også i andre sesjoner.

I tillegg inneholder denne saken en rekke forslag knyttet til EUs fjerde energimarkedspakke, som vi nettopp har diskutert. Det er forslag om å stanse implementeringen, fremmet av Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti og Rødt, og en rekke forslag fra Venstre og Miljøpartiet De Grønne om å fremskynde innføringen av fjerde energimarkedspakke. I tillegg fremmer Fremskrittspartiet forslag om sin foretrukne strømstøtteordning, som partiet også har fremmet ved en rekke anledninger i denne salen.

Ingen av forslagene ligger an til å få flertall i dag. Det handler om at de to største partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, med støtte fra Venstre og Miljøpartiet De Grønne ikke ønsker å åpne for mer demokratisk styring og kontroll av utenlandskablene, til tross for at disse er en vesentlig årsak til de høye og ustabile strømprisene vi har opplevd de siste årene. Det bidrar til at vi mister vårt konkurransefortrinn med billig, fornybar vannkraft, for dette styres i stedet av prisene på den europeiske kraftbørsen, der gass er prisdrivende. Så kan vi godt diskutere årsaken til at gassprisene har steget, men grunnen til at vi får økt prissmitte er de nye utenlandskablene.

Mitt eget parti – Rødt – har over en lengre periode advart kraftigere enn noen andre partier i denne sal mot konsekvensene av nye utenlandskabler og tettere tilknytning til EU. Jeg er veldig glad for at stadig flere får øynene opp for hvordan vi har undergravd det norske kraftsystemet de siste ti årene. Nå gjenstår det at de styrende partiene tar større ansvar enn det vi ser i denne saken.

Med dette tar jeg opp de forslagene som Rødt er en del av.

Presidenten []: Representanten Sofie Marhaug har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Linda Monsen Merkesdal (A) []: Noreg har kontroll på krafta. Det har me hatt sidan me tok grep med konsesjonslovene og heimfall for over 100 år sidan. Me har bygd kraftsystemet vårt på nasjonalt eigarskap og fellesskapets kontroll, og det har tent oss godt. Gjennom avgifter og skattesystem sikrar me at både staten og lokalsamfunnet får noko igjen for verdien krafta vår skapar. Det gjev legitimitet og rettferd til kraftpolitikken vår. Når me tek avgjerder om utbygging av nett eller avtalar, skjer det gjennom demokratiske prosessar. Det er ein viktig tryggleik i ei tid med mykje uro. Samarbeidet med våre nordiske og europeiske naboar har gjort oss sterkare og meir robuste, men me har òg sett kor sårbare me kan vera, særleg etter at Russland har brukt gassen sin som eit pressmiddel inn i energipolitikken.

I Europa har ein bygd ned regulerbar kraft og satsa tungt på vêravhengig energi. Det gjev store svingingar i kraftmarknaden, og det har me merka her heime. Straumstønad og innføring av noregspris har vore viktige grep for å beskytte folk og skape føreseielegheit. Det viser at Arbeidarpartiet tek ansvar når marknaden gjev uføreseielegheit.

Me deler bekymringa til forslagsstillarane, men ikkje løysingane. Det viktigaste me kan gjera no, er å byggja ut meir fornybar kraft og sørgja for at straumen faktisk kjem fram dit han trengst. Me må fortsetja å kutta ned på saksbehandlingstid, byggja ut nett og sørgja for at Noreg også i framtida har trygg, rimeleg og grøn energi.

Avslutningsvis vil eg seia at utifrå dei debattane me har hatt her i dag, verkar det som fleire parti ikkje vil seia noko om rotårsaka til kvifor me står i den situasjonen me står i i dag, det som har med Putins krigføring å gjera.

Jan Tore Sanner (H) []: I en tid hvor det er behov for mer samarbeid for å løse klima- og miljøutfordringene, og i en tid hvor vi trenger mer samarbeid på grunn av den sikkerhetspolitiske situasjonen, har det vokst frem en allianse i Stortinget, hvor Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Rødt konkurrerer om å fremme symbolske forslag som ikke på noen måte angriper hovedutfordringene som vi står i. Ingen av forslagene som er fremmet av partiene, vil bidra til mer kraft eller bedre nett, men vil tvert imot bidra til at vi vender ryggen til noen av våre nærmeste venner og allierte i en tid hvor vi trenger det stikk motsatte.

Høyre kommer til å stemme imot alle de opprinnelige forslagene som lå i representantforslagene. Det er nedslående at man under dekke av nasjonal kontroll risikerer å svekke forsyningssikkerheten til det norske energisystemet. Det er også merkelig at partier konkluderer i forslag knyttet til mellomlandsforbindelser, konsesjoner og hybridkabler før det foreligger faglige vurderinger av hva som kan tjene det norske markedet på kort og lang sikt.

La meg til slutt si noen ord om forslagene til Venstre og Miljøpartiet De Grønne. Forslagene nr. 18–25 handler ene og alene om at Stortinget skal be regjeringen fremme ulike forordninger og direktiver for Stortinget. Høyre er enig med Miljøpartiet De Grønne og Venstre i at disse forslagene bør fremmes for Stortinget, men jeg mener at det vil være uheldig at disse forslagene blir nedstemt av Stortinget, for det vil heller ikke med Høyres støtte kunne bli flertall for disse. Jeg vil anmode Venstre og Miljøpartiet De Grønne å oversende disse forslagene uten realitetsvotering. Da slipper vi å komme i en situasjon hvor Stortinget stemmer ned forordninger og direktiver, som Høyre er enig i bør behandles av Stortinget, fordi vi er tjent med det, sett fra både et energipolitisk, et miljøpolitisk og et sikkerhetspolitisk perspektiv.

Gro-Anita Mykjåland (Sp) []: Representantforslagene som vi behandler i dag, handler om noe helt grunnleggende: Hvem skal ha nytte av den regulerbare og fornybare kraften som vi produserer?

Det norske kraftsystemet er bygd opp gjennom fellesskapet, med utgangspunkt i at kraften skal komme folk og næringsliv i hele landet til gode. Det er vannkraften og folkets eierskap til den som har gitt oss et konkurransefortrinn og et grunnlag for industri og bosetting over hele landet. Den arven må vi hegne om. I desember nådde strømprisen i Sør-Norge 13 kr per kWh. Ja, det var én time, men det skjedde – til tross for at det var fulle vannmagasiner og lave gasspriser. Det skjedde ikke fordi Norge manglet kraft, men fordi det ikke blåste i Europa. Vi har koblet oss på og fått Europas strømpriser rett inn i Agder og Rogaland.

Senterpartiet mener dette er et godt eksempel på hvorfor det er på tide å ta tilbake kontrollen over strømeksporten. Vi kan ikke sitte stille og se på at strømprisene i Norge stadig styres av forhold i det europeiske kraftmarkedet og den europeiske energisituasjonen. Det var aldri meningen at norske husholdninger og bedrifter skal betale tysk pris for norsk kraft. Det er et paradoks at det er det norske folk og norsk industri som i dag betaler prisen for en feilslått europeisk kraftpolitikk. Mange land i Europa har bygd ned sin egen regulerbare kraftproduksjon uten å ha tatt tilstrekkelige grep for å holde energiprisene lave. Resultatet er et sårbart og ustabilt marked.

For Europa er norsk strømeksport som en dråpe i havet å regne, men for mange norske næringer er høyere kraftpris et være eller ikke være. Vi kan ikke ha et system som prioriterer eksport framfor norske behov. Vi trenger stabilitet, forutsigbarhet og lavere priser her hjemme. Da må vi også ta grep for å sikre dette.

Senterpartiet mener at vi må slå fast at det ikke skal bygges nye utenlandskabler. Vi må starte forhandlingene med Tyskland og Storbritannia for å få bedre kontroll med eksporten gjennom utenlandskablene, og vi kan ikke gi fornyet konsesjon til danmarkskablene. Og vi må redusere eksportkapasiteten i perioder med fare for høy prissmitte inn i Norge.

Det handler om å få mer kontroll over strømprisene. Det vil være viktig å ha mulighet til å redusere eksportkapasiteten i perioder der det er fare for høy prissmitte inn i Norge. Når prisene presses opp, må vi kunne ta nødvendige grep. Dette handler om at kraften vi produserer i Norge, skal komme våre arbeidsplasser til gode. Det handler om å bruke kraften for å skape verdier i Norge, og derfor mener Senterpartiet at vi må ha mer nasjonal og politisk kontroll over strømeksporten.

Ola Elvestuen (V) []: Heldigvis er det ingen av de foreslåtte opprinnelige forslagene som får flertall. Flere av dem ville også bryte med EØS-avtalen, med de konsekvensene det ville gi.

Man snakker som om det er noe nytt at strømprisene i Norge påvirkes av situasjonen i Europa. Slik var det også før Russland holdt tilbake gass i 2021, og før det russiske angrepet på Ukraina, med de enorme strømsvingningene det hadde. Også tidligere hang strømprisen i Norge sammen med den i Europa, men da var det jo ut fra billig russisk gass. Når man i dag, som flere partier gjør, snakker om at det er en feilslått europeisk energipolitikk som skaper disse svingningene, som om det er feilslått å satse på fornybar energi, blir spørsmålet igjen: Hva mener man da man skal satse på? Russisk gass kan vi ikke satse på, den skal boikottes. Den holdt en lav pris tidligere, men skal nå boikottes. Det kan ikke være kull; det mener jeg alle skal være enige om. Kjernekraft, gjerne, men det tar tid. Da står vi igjen med LNG, og LNG er nettopp det vi trenger å komme bort fra. Derfor har vi disse direktivene og forordningene som EU kjører gjennom for å få en raskere omstilling, og som vi også burde være en del av.

Når det gjelder forslagene: Heldigvis fikk vi etablert utvekslingskablene tidsnok. Med dagens storting ville det aldri gått igjennom. Dette var også en tid da det var mulig å snakke med Fremskrittspartiet. Vi burde også ha tillatt hybridkabler på bunnfast havvind. Det ville gitt mulighet for bedre økonomi i prosjektene, og det hadde vært lettere å få opp energiproduksjonen og næringsaktiviteten som er i det.

Det er i vår interesse å være med på den utviklingen som er også ellers i Europa. Hvis vi ikke er det, vil det innebære at vi må bygge ned mer natur. Det vil gjøre at energisikkerheten blir dårligere. Det er altså klart at det er til vår fordel å være knyttet til Europa. Hele diskusjonen om danmarkskabler som har kommet opp, gir ingen mening. Er anbefalingen at det er til fordel for norsk energipolitikk, er det klart at da gjør vi det.

Jeg tar opp forslagene som Venstre er med på. Dette er forslag for tydelig å vise at disse sakene ønsker vi til Stortinget, i en situasjon hvor regjeringen sier at de ikke vil legge dem fram.

Presidenten []: Da har representanten Ola Elvestuen tatt opp de forslagene han refererte til.

Une Bastholm (MDG) []: Jeg vil begynne med å sitere noe fra WWFs høringsinnspill til Senterpartiets forslag, og det går som følger:

«WWF ser med stor bekymring at det er betydelig politisk støtte til forslag som ikke behandler kraft som en knapp ressurs, og at det nå foreslås en rekke tiltak fra flere partier som ikke prioriterer økt utbredelse av de minst konfliktfylte og natursmarte energiformene – som energisparing, energieffektivisering samt installasjon av solceller på tak, varmepumper, fjernvarme mv. – men heller motvirker dem.»

Det er en bekymring som Miljøpartiet De Grønne deler fullt ut.

Å si nei til EUs ren energi-pakke, å ikke fornye Skagerak 1 og 2, å innføre en makspris på strøm som inkluderer fritidseiendom og å fatte prinsippvedtak om å ikke åpne for nye utenlandskabler er det diametralt motsatte av den energipolitikken Norge og Europa trenger nå. Kombinert med makspris, norgespris og andre former for strømstøtte som stimulerer til strømsløsing og ødelegger alle insentiver for strømsparing, er dette til sammen uansvarlig og kortsiktig energipolitikk. Det er også farlig, og det er usolidarisk.

Det som Senterpartiet og Fremskrittspartiet foreslår i denne saken, er energipolitisk selvskading. Med færre utenlandskabler må Norge bygge ut mer kraft for å dekke toppene i forbruket. Med makspris og fastpris i tillegg, som begge partier vil ha, vil strømforbruket øke. Det betyr flere elver i rør og mer vindkraft i urørt natur. Sier man nei til både kraftutbygging og kraftutveksling, sier man ja til kraftrasjonering og industridød.

Det trengs en strømstøtte som gir folk trygghet uten å gjøre det mindre lønnsomt å spare strøm. Den åpenbare løsningen på det mener jo vi i Miljøpartiet De Grønne at vi har lagt fram for Stortinget, i en sak som blir behandlet over påske: en flat strømstøtte til alle husstander, som ikke følger forbruk.

Til slutt: Kraftutveksling har også et sikkerhetspolitisk aspekt. Det er vanskeligere å bombe i stykker et desentralisert kraftsystem med sol og vind enn å sette ett stort kraftverk ut av spill. Jo flere steder vi kan hente kraft fra, jo tryggere er vi. Det har Ukraina fått merke. Selv om Russland systematisk har bombet Ukrainas energiforsyning, er det fortsatt lys i vinduene i Kyiv. Det ukrainske energiselskapet DTEK, som står for 25 pst. av kraftproduksjonen i Ukraina, konkluderer i en fersk rapport med at hovedårsaken til det nettopp er den tette integrasjonen med de europeiske kraftmarkedene. Hadde Ukraina ført Fremskrittspartiets, Rødts eller Senterpartiets strømpolitikk, hadde det neppe vært sånn. Derfor trenger vi mer samarbeid med Europa, ikke mindre.

Jeg tar opp Miljøpartiet De Grønnes forslag. Jeg har også tid til å legge til at vi opprettholder forslagene 18–25 som forslag. Oversendelsesforslag er et institutt som er all right å bruke der regjeringen er enig i forslagene, men det vil jo ikke gi mening her.

Presidenten []: Representanten Une Bastholm har tatt opp de forslagene hun refererte til.

Marius Arion Nilsen (FrP) []: Vi debatterer i dag et glimrende forslag fra Fremskrittspartiet om å ta tilbake kontrollen i kraftpolitikken, ivareta forsyningssikkerheten og sikre lave og stabile priser. Vi fremmer en del forslag. Flere av dem er innrettet på samme vis som når EU argumenterer mot Norge når de innfører politikk, bl.a. et faktum som minimums fyllingsgrad til gasslagrene sine. Vi tar til orde for å gjøre det samme med vannkraften vår. Hvis vannkraften vår kommer under så kritiske nivåer at vi ikke har tilstrekkelig kraft, så er det ikke bare norske strømkunder det går utover. Når man også har elektrifisert en såpass stor del av norske plattformer som man har, vil man i tillegg få stans i petroleumsnæringen og bortfall av store energimengder fra gassproduksjonen.

Vi har forslag om å stanse implementeringen av EUs fjerde energimarkedspakke. Det har vi debattert ganske grundig i forrige runde, så jeg skal ikke gå videre inn på det. Vi foreslår også å ikke bygge nye kabler til Danmark. Det fremstår å være et flertall for det basert på Arbeiderpartiets landsmøte. All den tid de kablene per i dag i størst grad virker som transittkabler med kraft til Danmark, som de videreselger til enten Tyskland eller England, og i liten grad bidrar til import av kraft til Norge, vil det i særs liten grad redusere norsk forsyningssikkerhet – om noe.

Tysklands- og Englandskablene er også mellomlandsforbindelser som skal være kraftutvekslingskabler. Der har man en overskuddsdeling, en flaskehalsdeling på 50/50 selv om eksporten i stort monn er opp mot 100 pst. til England og i litt mindre størrelse til Tyskland, men det er definitiv en majoritet av eksport. Der mener vi at det må være mulig å se på potensielle løsninger.

Det viktigste forslaget vårt gjelder at vi ønsker fremdeles å bidra med kraft til Europa, men det må skje på et vis som ivaretar norske strømkunder og norsk industri. Det vi har sett de siste tre årene i Europa, er at 50 pst. av primærproduksjonen av metaller har forsvunnet grunnet høye strømpriser, høye klimakrav og en uklok energipolitikk. Der har Norge, som den største leverandøren av foredlet strøm, altså aluminium og andre varer, en særs viktig rolle i tiden framover. Det må vi hegne om med en fornuftig energipolitikk og rimelige strømpriser i Norge.

Jeg tar til slutt opp Fremskrittspartiets forslag.

Presidenten []: Da har representanten Marius Arion Nilsen tatt opp forslagene han refererte til.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) []: Jeg kunne holdt det samme innlegget som jeg hadde i forrige sak, og jeg skal prøve å ikke gjøre det langt iallfall, men gi en stemmeforklaring for Kristelig Folkepartis posisjon.

Dette er forslag vi har diskutert veldig mange ganger, og Kristelig Folkeparti har fremmet lignende forslag tidligere. I innstillingen er vi med på tre av forslagene. Det handler om å gjøre mer for å unngå prissmitte – det er det ene forslaget. Det andre er bl.a. egne prispunkter, som vi mener burde vært fulgt opp mye, mye tidligere for å unngå prissmitte inn til Norge. Videre er det dette med å reforhandle avtalene rundt utenlandskablene.

Jeg er enig i det som gjelder 50/50-deling. Jeg vet at det ikke er en riktig sammenligning, men hadde man hatt det på olje- og gassledningene, hadde det selvsagt ikke vært sånn at man hadde halvparten av fortjenesten hver. Så det å se på mulighetene som ligger i disse avtalene, iallfall når de skal fornyes, mener vi er viktig, men òg for å se på hva vi kan gjøre for å redusere eksport – spesielt når det er kritisk, f.eks. knyttet til forsyningssikkerhet. Også det med overføringstap og dekking av de kostnadene, mener vi er viktig.

Det jeg har lyst til å knytte en kommentar til, er at etter å ha diskutert ulike strukturelle grep over lang tid, og det er ikke enkelt, det skal jeg innrømme, med helt ulike utvalg og kommisjoner som har sett på det, er det først etter tre og et halvt år at Norgespris kommer opp som løsningen på en måte. Som et parti som har fremmet 100 pst. kompensasjon over 50 år og fått relativt tydelige tilbakemeldinger knyttet til det forslaget over lang, lang tid, må jeg si at det er litt spesielt når vi fortsatt ikke har fått saken til behandling, men vi vet at den skal komme i mai, og vi vet at den skal innføres 1. oktober. Etter all den kritikken det har fått, må jeg bare ha sagt fra talerstolen at det er interessant at dette kommer rett etter valget.

Statsråd Terje Aasland []: Jeg vet ikke hvor mye interessant det er i disse debattene, men det er en interessant forskjell mellom makspris og fastpris. Det er det i hvert fall ingen tvil om. Jeg kan understreke for presidenten og Stortinget at regjeringen har et mål om å sikre rikelig og rimelig tilgang på kraft til norske bedrifter og husholdninger. Vi har siden vi tiltrådte, tatt flere grep for å sørge for mer kraft, økt energieffektivisering, økt kapasitet i strømnettet og ikke minst større trygghet for strømkundene.

I Norge har vi full kontroll over kraftressursene våre. Det er også vi som nyter fordelene av at vi har kraftoverskudd, effektoverskudd, ren produksjon og høy andel offentlig eierskap. Vi har i flere tiår hatt kraftutveksling med våre naboland, og dette har vært til gjensidig nytte. Vi har kunnet utnytte de ulike egenskapene i våre lands kraftsystemer. Dette styrker forsyningssikkerheten.

Framover må kraftutvekslingen med andre land være til nytte for Norge og bidra til å sikre forsyningssikkerheten. Siden 2021 har vi sett en helt spesiell situasjon i det europeiske energi- og kraftmarkedet. Det er en situasjon som gradvis og heldigvis har endret seg til det bedre gjennom 2023 og 2024, men samtidig har kraftsystemene i Europa gjennomgått store endringer. Nedlegging av regulerbar kraftproduksjon og økt utbygging av væravhengig produksjon har gjort det europeiske kraftsystemet mer sårbart for endringer i værforhold og for uforutsette hendelser som kan gi knapphet på kraft. Som en del av strømpakken regjeringen la fram i slutten av januar, slo vi derfor fast at Statnett ikke skal starte planlegging av flere nye undersjøiske utenlandsforbindelser fram til 2029. Dette gir forutsigbarhet om regjeringens politikk. Samtidig må vi være åpne for at situasjonen i kraftsystemet i Norge og landene omkring oss kan se annerledes ut noen år fram i tid.

Regjeringen fikk raskt på plass en god strømstøtteordning i desember 2021, som er forbedret hele tiden. Ordningen gir forutsigbarhet og bidrar til å holde strømutgiftene til husholdningene nede. En familie i Sørvest-Norge, altså i NO2, med en vanlig enebolig på 180 m2, kan per desember 2024 ha fått redusert strømutgiftene med rundt 42 000 kr siden strømstønadsordningen ble innført.

For å gi husholdningene økt trygghet og forutsigbarhet har regjeringen nå foreslått innføring av norgespris på strøm som et valgfritt alternativ til dagens strømstønadsordning. Regjeringen har også foreslått å innføre norgespris og strømstønad for fjernvarme. Sammenlignet med i dag vil norgespris kunne gi husholdningene større sikkerhet om den faktiske strømprisen de skal betale over timer, uker og sesonger. Et forslag til ny lov om norgespris og strømstønad til husholdninger er nå på høring. For bedriftene etablerte regjeringen i 2023 et rammeverk som gir næringslivet bedre muligheter til å tegne gode fastprisavtaler gjennom et kontraktsunntak i grunnrenteskatten for standard fastpris.

I sum viser dette at vi kan gjøre enormt mye her hjemme for å trygge strømkundene og sørge for at vi får både mer kraft og mer nett.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Ola Elvestuen (V) []: Jeg har egentlig bare ett spørsmål. Det sies tydelig fra Arbeiderpartiet og regjeringen at man nå innfører disse tre direktivene, men at det gjennom neste stortingsperiode ikke vil komme noen nye verken forordninger eller direktiver fra ren energi-pakken eller de andre som kommer framover. Det er fra EUs side tidligere lagt mye press på Norge for at vi skulle komme med i fornybardirektivet, så mitt spørsmål er: Er det noen reaksjoner på at dette nå stopper opp i Norge? Har statsråden fått noen reaksjoner på det fra EU? Forventer han at det vil kunne bli reaksjoner hvis vi nå ikke går videre med de fornybardirektivene, ren energi-pakken og det andre som kommer, eller forventer statsråden at det er et spørsmål han kan overlate til en annen statsråd etter valget til høsten?

Statsråd Terje Aasland []: Det regjeringen har sagt, er at det er markedsreguleringene vi utsetter nå, og som vi vil jobbe med videre og prøve å påvirke EU. Når det gjelder hvilke reaksjoner, har jeg ikke fått noen negative reaksjoner fra EU på dette – tvert om. Vi har fått positive reaksjoner på at vi nå innfører direktivene fra 2018 – de tre som er ubønnhørlig diskutert i dag. Jeg møter EUs energikommissær Dan Jørgensen i morgen formiddag og ser fram til samtalen med ham. Hvis Elvestuen har interesse av å høre hvordan den samtalen gikk, må han gjerne ringe meg i løpet av helgen.

Ola Elvestuen (V) []: Det kan hende jeg gjør det, for å få en tilbakemelding. Dette er ren energi-pakken, og så er det klar for 55-pakken. Vi skal være med på 55 pst. reduksjon i utslipp sammen med EU. Det er også REPowerEU-pakken. I tillegg forventer man at EU fortsatt har en regelverksutvikling som går raskere enn det den gjør her. Jeg mener det er viktig å ha den lydhørheten. Jeg håper at statsråden ikke låser norsk posisjon ved at det nå bare er disse tre som skal komme, men fortsatt har åpning for at vi også skal vedta flere etter hvert, fordi det er gode regelverk. Da får jeg spørre: Er dette å låse, eller er det å fortsatt holde åpent for å jobbe videre med disse?

Statsråd Terje Aasland []: Som jeg sa i mitt forrige svar, og som jeg egentlig har gjentatt i hele ettermiddag her i Stortinget: Det er markedsregelverket vi nå har sagt at vi vil jobbe mer med og ikke kommer til å innføre i løpet av neste stortingsperiode. Det er mye annet som skjer, og representanten peker også på at regelverksutviklingen går i hurtigspor på mange områder. Det synes jeg er veldig bra og veldig spennende. Vi kommer selvfølgelig til å følge det tett og ha så god dialog med EU som overhodet mulig, både for å påvirke og for å påpeke hva vi mener er riktige posisjoner. En av de tingene vi har diskutert, og som representanten Elvestuen har vært opptatt av, er konsekvensen av bortfall av russisk gass, implementering av dyrere LNG fra andre land og hvordan dette har slått ut på usikkerheten, som er ganske vesentlig, og der det er viktig at EU finner mer stabilitet og forutsigbarhet i fortsettelsen. Der kan Norge bidra betydelig ved å opprettholde en stabil og høy gassproduksjon.

Presidenten []: Replikkordskiftet er omme.

De talere som heretter får ordet, har også en taletid på inntil 3 minutter.

Jan Tore Sanner (H) []: Det blir bare en kort stemmeforklaring. På vegne av Høyre anmodet jeg Venstre og Miljøpartiet De Grønne om å gjøre forslagene nr. 18–25 om til oversendelsesforslag. Det konstaterer jeg at partiene ikke er interessert i, vel vitende om at forslagene kommer til å bli nedstemt. For Høyre er det ikke mulig å stemme mot forslagene, så Høyre kommer til å stemme for forslagene nr. 18–25, men vi hadde ønsket at de hadde blitt oversendt uten realitetsvotering.

Gro-Anita Mykjåland (Sp) []: Med fare for å forlenge debatten her må jeg kommentere noe av det som er kommet opp i debatten knyttet til våre forslag.

Arbeiderpartiet sier i sin innledning at vi må bygge ut mer kraft. Ja, Norge kommer til å trenge mer kraft, men utgangspunktet og den store utfordringen som vi må ta inn over oss, er at det er veldig mange kommuner der ute – kanskje spesielt i prisområde NO2 – som opplever det slik at hvorfor i all verden skal de bygge ut mer fornybar kraft i sin landsdel dersom det ender med de øker eksporten? Det er en reell bekymring som er med på faktisk å sette begrensninger for at vi skal bygge ut mer kraft i framtiden.

Arbeiderpartiet sier også at vi har kontroll over kraften. Nå har vi behandlet noen saker i dag der jeg opplever at nei, vi gir fra oss mer og mer kontroll – over strømpolitikken, over energi- og markedspolitikken. Det er det Senterpartiet er sterk motstander av.

Med hensyn til Venstre og representanten Ola Elvestuen er vi nærmest på to forskjellige planeter når det gjelder kraftpolitikken og vår tilknytning til den overfor EU. Likevel: Når man peker på at det ikke er noe nytt at strømprisene henger sammen med Europa, stemmer det ikke. De to siste kablene ut fra NO2, som har økt eksportkapasiteten med nesten 50 pst., har utvilsomt økt prissmitten inn i NO2, noe som gjør at vi får svært høye strømpriser i NO2.

Presidenten []: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 9.

Votering, se voteringskapittel