Stortinget - Møte torsdag den 22. mai 2025 (under arbeid)

Dato: 22.05.2025
President: Masud Gharahkhani
Dokumenter: (Innst. 307 S (2024–2025), jf. Dokument 8:147 S (2024–2025))

Søk

Innhold

Merknader

Referatet er under arbeid. Innleggene blir publisert fortløpende så snart de foreligger.

Sak nr. 14 [15:11:31]

Innstilling fra utdannings- og forskningskomiteen om Representantforslag fra stortingsrepresentantene Grunde Almeland, Guri Melby, Sveinung Rotevatn, Abid Raja, Ola Elvestuen, André N. Skjelstad, Ingvild Wetrhus Thorsvik og Alfred Jens Bjørlo om «inkluderende skolehverdag», et forpliktende samarbeid for å bekjempe mobbing og et utrygt skolemiljø (Innst. 307 S (2024–2025), jf. Dokument 8:147 S (2024–2025))

Talere

Presidenten []: Etter ønske fra utdannings- og forskningskomiteen vil presidenten ordne debatten slik: 3 minutter til hver partigruppe og 3 minutter til medlemmer av regjeringen.

Videre vil det – innenfor den fordelte taletid – bli gitt anledning til et replikkordskifte på inntil seks replikker med svar etter innlegg fra medlemmer av regjeringen, og de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får også en taletid på inntil 3 minutter.

Grete Wold (SV) [] (ordfører for saken): Det er en travel tid, og det er for meg derfor viktig å takke for den enorme innsatsen alle rundt komiteen faktisk legger ned for at vi kan stå her og løfte fram saker som vi mener er viktige – og selvsagt også takk til alle som har bidratt i saken, og til komiteen for godt samarbeid.

Nettopp denne saken er viktig. Det å sette søkelys og fokusere på et så alvorlig samfunnsproblem som mobbing er, det har hele komiteens støtte. Alle barn har krav på et trygt og godt læringsmiljø. Er det ikke trygt på skolen og i klasserommet, er det faktisk egentlig ikke noe poeng i å være der, siden utrygge barn ikke lærer eller får med seg de erfaringene de kan bygge noe fornuftig på.

Her er det altså ingen politisk uenighet om alvorligheten, ingen uenighet om konsekvensene, om samfunnskostnadene eller om lidelsen for det enkelte barn og familien – det berører oss alle. Da må skolen settes i stand til å jobbe aktivt for et skolemiljø fritt for mobbing, diskriminering og rasisme. Vi må sørge for et godt lovverk, gode retningslinjer, forskrifter og rutiner for både å forebygge, håndtere og løse opp i alle typer mobbesaker.

Forslagsstillerne ønsker at man etablerer en forpliktende avtale mellom alle involverte, altså hele laget rundt eleven, nettopp for å halvere antallet barn og unge som opplever mobbing. Denne avtalen er ment å være etter en modell fra IA-avtalen, som vi kjenner fra arbeidslivet.

SV har ikke tro på den tilnærmingen, men på at vi gir skolen og læreren rom og ressurser til å jobbe godt i klasserom, gymsal og skolegård. Flere pålegg, forpliktelser og styrte forventninger er ikke det skoleverket etterlyser. De ber om tid, rom, kompetente lærere, gode skolebygg og et lag rundt elev, lærer og rektor.

SV stemmer derfor ikke for dette forslaget, tross de aller beste intensjoner. For SV er en skole med mangfold, der inkludering og regnbueflagget har en naturlig plass, en skole der barn kan trives, lære og mestre.

Øystein Mathisen (A) []: Å sikre et trygt og inkluderende skolemiljø er helt grunnleggende. Elevene må ha det bra for å lære godt. Derfor er det også et tydelig ansvar for oss alle, og en viktig del av skolens kjerneoppgaver, å jobbe systematisk og godt mot mobbing og dårlig skolemiljø.

Fra 2024 har vi fått en ny opplæringslov, og her er reglene om skolemiljø styrket og tydeliggjort. Det er nå klarere hva som regnes som en krenkelse, hvilke krav som stilles til inkludering, og hvordan elever og foreldre skal involveres. Det gir skolen en mer konkret og forpliktende ramme i det forebyggende arbeidet.

Regjeringen har allerede satt i gang mange tiltak for å støtte skolene i dette arbeidet. Det er utviklet kompetansepakker og veiledningsmateriell, og i 2025 bruker vi nesten 2,9 mrd. kr på kompetanseheving for ansatte i barnehage og skole. Tilskuddsordningen for skolemiljøteam er tredoblet, og er nå på 45 mill. kr. I tillegg er Læringsmiljøprosjektet videreført og styrket, og det viser gode resultater.

Vi har også hatt et bredt samarbeid gjennom Partnerskap mot mobbing, med 16 organisasjoner som har stått sammen om en felles handlingsplan. Dette partnerskapet går ut i 2025, og erfaringene derfra skal være med i evalueringen som tar stilling til hvordan man viderefører og utvikler det.

Til forslagsstillerne – som det hadde vært en fordel om var i salen – vil jeg si at vi er enige i at kampen mot mobbing må styrkes. Samtidig mener vi at det er svært uheldig med en konkret målsetting om å halvere mobbetallene. Det kan gi et inntrykk av at vi aksepterer at mange barn fortsatt skal oppleve mobbing. En sånn målsetting kan vi ikke være med på.

Ambisjonen må være at alle elevene skal oppleve et trygt, inkluderende og mobbefritt skolemiljø. Det er det loven legger opp til, og det er det innsatsen vår også jobber mot. Derfor må vi fortsette å satse på brede og langsiktige tiltak som vi vet fungerer, og hele tiden ha som mål å gjøre skolen tryggere for alle barn.

Kari-Anne Jønnes (H) []: Venstre setter et viktig tema på dagsordenen. Trivsel og samarbeid er nøkkelen til en inkluderende skolehverdag. I en hverdag der elevene tilbringer store deler av sin oppvekst i skolen, blir trivsel og godt samarbeid avgjørende faktorer for både læring og personlig utvikling. En inkluderende skolehverdag skapes ikke av seg selv, men gjennom bevisste valg og systematisk arbeid.

Trygghet er grunnmuren for all trivsel. Når elevene opplever gode relasjoner til både medelever og lærere, skapes et miljø der de tør å være seg selv. Læreren spiller en nøkkelrolle her – den voksne som ser hver enkelt elev, anerkjenner deres styrker og utfordringer og møter dem med respekt og varme. Forskning viser at positive lærer-elev-relasjoner ikke bare fremmer trivsel, men også faglig engasjement og motivasjon.

Gjennom varierte samarbeidsaktiviteter lærer elevene å verdsette hverandres ulike kvaliteter. Når samarbeid blir en integrert del av skolehverdagen, forstår elevene at alle har noe verdifullt å bidra med.

En inkluderende skole lar elevene få reell medvirkning i sin skolehverdag. Når elevene får være med på å påvirke både arbeidsmåter, læringsmiljø og sosiale aktiviteter, skapes et sterkere eierskap til skolen som fellesskap. Elevråd, klassemøter og jevnlige evalueringer er viktige arenaer for å få til det.

I et inkluderende skolemiljø sees forskjeller som en berikelse, ikke en utfordring. Ulike kulturelle bakgrunner, interesser, læringsstiler og personligheter bidrar til et rikere læringsmiljø. Når skolen aktivt løfter fram og verdsetter mangfold, lærer elevene å se verdien av ulikhet.

En inkluderende skolehverdag kommer ikke av seg selv. Det krever systematisk arbeid med sosial kompetanse, tydelige forventninger til atferd, og raske, konsekvente reaksjoner på krenkelser. Voksne som er til stede i friminuttene, strukturerte aktiviteter som inkluderer alle, og jevnlige samtaler om hvordan vi har det sammen, er avgjørende.

Når foreldre og skole drar i samme retning, forsterkes arbeidet for trivsel og inkludering. Foreldremøter som ikke bare handler om faglig informasjon, men som også diskuterer verdier, vennskap og inkludering, skaper en felles plattform. Når foreldre oppfordres til å støtte opp om fellesskapet, f.eks. ved å sikre at ingen holdes utenfor bursdager eller fritidsaktiviteter, forlenges skolens inkluderingsarbeid inn i fritiden.

En inkluderende skolehverdag skapes i samspillet mellom elever, lærere og foreldre. Når alle bidrar til fellesskapet og tar ansvar for hverandre, legges grunnlaget for et læringsmiljø der alle kan trives, utvikle seg og lære.

Skal vi lykkes med det, trenger vi kompetente skoleeiere og rektorer som har tid til å være pedagogisk leder på sin skole.

Kjersti Bjørnstad (Sp) []: Jeg tror de fleste av oss husker en spesiell lærer fra egen skoletid – en som så oss, som visste hvordan vi hadde det. Trygghet og trivsel er ikke noe ekstra i skolen. Det er selve grunnlaget for at unger skal lære, utvikle seg og ha det godt.

Mobbing setter dype spor. Som mor, som kommunepolitiker og nå som stortingsrepresentant har jeg møtt unger, foreldre og lærere som alle har kjent på kraften i det motsatte av fellesskap, nemlig utenforskap. Og det gjør vondt.

Vi i Senterpartiet støtter intensjonen i representantforslaget. Vi deler engasjementet for en skolehverdag der alle unger skal føle seg trygge og inkluderte, men vi mener at veien fram ikke nødvendigvis er å kopiere IA-modellen fra arbeidslivet. Skolens utfordringer er annerledes. Den nye opplæringsloven som trådte i kraft høsten 2024, har allerede styrket regelverket og tydeliggjort forventningene til skolene. Nå må vi bruke tid og ressurser på å følge opp akkurat det.

Vi vet at skolene i dag står i en presset hverdag. Lærere og skoleledere må få mer tid og mer tillit. Mens Senterpartiet satt i regjering tredoblet vi støtten til skolemiljøteam og satset på kompetansepakker og veiledning. Læringsmiljøprosjektet viser allerede gode resultater. Det skal vi bygge videre på – ikke byråkratisere med nye strukturer.

Det finnes ikke én løsning på mobbing, men vi vet at det virker når voksne er tett på, når læreren kjenner elevene sine godt og vet hvem som henger sammen med hvem, og hvem som blir stående alene i skolegården. Det handler om å bygge gode miljøer i klassen, gripe inn tidlig og følge med når noe skjer. Det handler om å ha tid og rom til å se hver enkel unge og ta på alvor de stemmene som sier at de ikke har det bra. Det skylder vi dem.

Vi kan ikke akseptere mobbing, men vi må være kloke i måten vi bekjemper den på. Vi er òg bekymret for at målsettinger om å halvere mobbing i verste fall kan signalisere at vi aksepterer at den andre halvparten forblir mobbet. Det gjør ikke Senterpartiet. Vår ambisjon er en skole fri for mobbing – og vi vil fortsette å jobbe helhetlig, tettere på skolene og med respekt for det lokale ansvaret.

Himanshu Gulati (FrP) []: Venstre skal ha ros for å sette et viktig tema i fokus. Tallene som vi fikk i fjor, viste at mobbingen økte på alle målte trinn. Tallene vi har fått i år, viser at vi fortsatt er på et veldig, veldig høyt nivå. Mobbing er et alvorlig problem i skolen. Det ødelegger manges hverdag og trivsel, og for mange får det dessverre også konsekvenser som varer livet ut. Fremskrittspartiet støtter likevel ikke disse forslagene, fordi vi mener de er lite målrettede og handlekraftige.

Vi vil vise til de forslagene som vi selv har fremmet. Vi har fremmet en rekke forslag i denne perioden, bl.a. om å gi de lokale mobbeombudene tilsynsmakt, om bl.a. å øke verktøykassen som tilsynet har til å agere overfor kommuner og skoler som ikke følger opp mobbesaker. Vi vet at lederskap, det å ta tak i saker istedenfor å la dem pågå over lengre tid uten at de tas tak i, er viktig for å avslutte mobbesaker.

Vi må også se mobbetilfellene i sammenheng med den økte volden og uroen i skolen generelt, for vi vet at i mange saker er grensene mellom mobbing og vold ofte utvannet og utvisket, og at dette ofte henger sammen. Mange av tiltakene som gjelder bl.a. bekjempelse av vold i skolen, vil også komme inn på bekjempelse av mobbing, bl.a. når det gjelder muligheten til å flytte på personer som utøver mobbing over lang tid, og som ikke slutter med den aktiviteten, til tross for andre tiltak. Der har også Fremskrittspartiet fremmet forslag, bl.a. etter tilbakemelding vi har fått fra tillitsvalgte, fra skoler, fra statsforvaltere og fra andre. Jeg vil vise til våre forslag.

Kampen mot mobbing er dessverre ikke over. Det er viktig at vi finner de riktige, mest hensiktsmessige forslagene for å bekjempe dette.

Sveinung Rotevatn (V) []: Altfor mange barn og unge opplever eit utrygt skulemiljø. Konsekvensane av å oppleve mobbing har eit svært skadepotensial. Min, og vår, kollega Grunde Almeland, som tok initiativet til denne saka, har vore open om korleis han opplevde sitt skulemiljø i oppveksten, og korleis hans læring og trivsel eigentleg var trass i og ikkje på grunn av skulemiljøet.

Dette gjeld mange. Mobbing i skulen er eit alvorleg problem som påverkar den psykiske helsa, trivselen og læringa til barn og unge. Ifølgje Utdanningsdirektoratet opplever altså ein av ti elevar mobbing i skulen. Det er meir enn 50 000 barn i grunnskulen.

I tillegg til enkeltelevar som vert mobba, har ein den siste tida hatt fleire eksempel på skular som har store utfordringar med skulemiljøet generelt, der kultur i klassar eller på heile klassetrinn vert opplevd som veldig utfordrande av både elevar og lærarar.

Eg trur at vi må tenkje nytt om korleis vi kjempar ned mobbing. Vi må ta inn over oss det enorme presset som tilsette på skulane står i kvar dag. Som det i og for seg vert gjort greie for i innstillinga: Det finst mykje regelverk for oppfølging, men at det faktisk skal skje, er avhengig av ressurstilgang og ikkje minst kompetanse blant dei som skal følgje opp.

Alle skular har ei plikt til å jobbe førebyggjande mot mobbing. Det er bra. Skulen skal alltid jobbe for at alle elevar har eit godt skulemiljø, og ein skal førebyggje at det oppstår situasjonar som gjer at elevane ikkje har det trygt og godt. Reglane om skulemiljø gjeld i skuletida, så klart, men dei gjeld også innanfor leksehjelp, dei gjeld på SFO, på skulen sine digitale plattformer og på aktivitetar i regi av skulen utanfor området og utanfor skuletid.

Det er klart at viss ein tek inn over seg det, er dette ei stor oppgåve. Det krev tverrfagleg samarbeid, meir tid enn det lærarane ofte har, og det krev eit veldig tett og godt skule–heim-samarbeid. Erkjenning av at rett og ressursar og involvering heng tett saman, er viktig, og det er ein føresetnad for å snu utviklinga, som dessverre går i feil retning. Sidan 2018 har det vore ein stor auke i antal elevar som opplever utanforskap og eit utrygt skulemiljø, og det er spesielt alvorleg at tala har auka mest blant dei yngste elevane. Dette viser at ein må gjere meir og tenkje nytt.

Eg er litt overraska over innstillinga, og kanskje særleg det som Arbeidarpartiet og Senterpartiet også no på talarstolen gjev inntrykk av, at viss vi set oss eit mål om å halvere mobbing, er det på ein måte ein aksept av at resten av mobbinga går føre seg. Då skal ein mildt sagt lese dette vrangt. Det er i alle fall ikkje vår intensjon.

Eg vil ta opp forslaget til Venstre, som foreløpig ikkje har fått støtte – men vi prøver likevel.

Presidenten []: Representanten Sveinung Rotevatn har tatt opp det forslaget han refererte til.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: La meg starte med å si at jeg deler bekymringen over at det er elever som opplever utrygge skolemiljø. Å oppleve fellesskap, føle seg inkludert og ha gode relasjoner med andre er grunnleggende behov vi har som mennesker. Vi vet også at det er viktige forutsetninger for læring og utvikling. Derfor er arbeidet med skolemiljø en viktig del av regelverket for skolene våre.

Opplæringsloven gir tydelige forpliktelser om skolemiljø til både skoleeier og skoler. Med ny opplæringslov ble også elevenes og foreldrenes rett til medvirkning tydeliggjort. Skolene må jobbe langsiktig og systematisk med å forebygge mobbing, og de må klare å fange opp og følge opp elever som ikke har det trygt og godt. Det er dette arbeidet jeg er opptatt av at vi må støtte, sånn at alle barn og unge får et best mulig utgangspunkt for å lære og å utvikle seg.

Regjeringen har bl.a. i 2025 prioritert 2,9 mrd. kr på kompetansetiltak rettet mot lærere og andre ansatte i barnehage og skole. I tillegg har Arbeiderpartiet prioritert 45 mill. kr til lokale skolemiljøteam. Det har vært stor interesse for dette tiltaket, noe som kan tyde på at vi har truffet et behov. Gjennom revidert nasjonalbudsjett foreslår vi derfor å bevilge ti nye millioner til dette tiltaket, og håper det også får oppslutning i Stortinget.

Forslagsstillerne ber regjeringen etablere en forpliktende avtale med relevante aktører. Et slikt forpliktende samarbeid har vi allerede. I Partnerskap mot mobbing har 16 organisasjoner gått sammen i et forpliktende samarbeid om å gi barn og unge et godt oppvekst- og læringsmiljø. Partnerskapet har bl.a. utviklet en egen partnerskapsavtale og handlingsplan for arbeidet sitt. Avtalen går ut i 2025, og partnerne samarbeider nå om å evaluere innretningen og vurdere veien videre. Den jobben er jeg opptatt av at organisasjonene skal få ro til å gjøre, og det ville vært uryddig om det i mellomtiden opprettes et annet partnerskap med omtrent samme formål, uten at dette er godt forankret med partene.

Mitt ansvar som kunnskapsminister er å sørge for å legge best mulig til rette for at skolene har det regelverket og de virkemidlene de trenger i det daglige arbeidet for et godt skolemiljø. Jeg er opptatt av å se nye initiativer og forslag i lys av de reglene og initiativene vi allerede har på området, og det er mange. Det er ikke gitt at bare ett nasjonalt initiativ er det som bidrar best i jobben som må gjøres hver dag der ute, på alle skoler, for å utvikle og opprettholde trygge og gode skolemiljø.

Presidenten []: Det blir replikkordskifte.

Grete Wold (SV) []: Det er stor enighet om at dette er et alvorlig problem, og det kan synes som det også er et voksende problem med mobbing og utenforskap i skolen. Vi har en liten tendens til å peke på skjermen, og den har selvfølgelig en rolle å spille i dette, men det er overhodet ikke hele svaret, ei heller løsningen.

Statsråden skisserer mange gode tiltak, som læringsmiljøteam og partnerskap. Mitt spørsmål til statsråden er hvordan hun jobber med å sikre at dette også holder over tid. Den avtalen som statsråden nevnte, går ut i 2025, og det er ikke veldig lenge til. Hvordan kan man nå, også etter at vi kanskje ikke lenger står i disse rollene, sikre at dette arbeidet faktisk blir implementert og godt forankret, og sørge for at det følges opp over mange år? For dette er ingen kvikkfiks måte å jobbe på.

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Først vil jeg bare klargjøre statistikken på området. Det er at etter to år med en markant økning i andelen elever som opplever mobbing, ligger de sist tilgjengelige resultatene fra Elevundersøkelsen, fra 2024, omtrent på nivå med året før. Siden 2020 har det på 7. og 10. trinn vært en jevn, men svak nedgang i andelen elever som svarer at de trives godt på skolen, men i 2024 er denne andelen økende. Så det er ikke alt som er negativt; vi ser enkelte signaler på at vi kanskje har klart å snu denne trenden.

Vi kan likevel ikke hvile med det, vi er nødt til å fortsette denne jobben for fullt. Derfor evaluerer vi nå dette partnerskapet sammen med organisasjonene for å se om vi kan gjøre det enda bedre. Den avtalen går ut nå, som jeg sa i innlegget, så det er vi i full gang med. Jeg vil også si at politisk vilje er helt avgjørende for å få til endring, og det viser vi i aller høyeste grad.

Sveinung Rotevatn (V) []: Det er ingen tvil om at alle delar intensjonen om å redusere mobbinga, og det er også rett at det vert gjort mykje bra, og at det finst mange verktøy. Samtidig har dei fleste tala dessverre gått i feil retning.

Noko av det Venstre føreslår, er å setje eit mål om å halvere mobbinga. Det som overraskar meg litt, er at Arbeidarpartiet og Senterpartiet har tolka det som at ein då aksepterer det som eventuelt måtte vere igjen av mobbing, og difor vil ein ikkje setje eit mål. Det var det som stod i innstillinga, og som også vart sagt frå talarstolen. Då synest eg at ein les dette veldig vagt, for å seie det sånn. Det er ikkje slik vi tolkar mål i andre settingar, f.eks. når vi snakkar om sjukefråvær, apropos IA-avtalen.

Då blir mitt spørsmål til statsråden: Kva meiner regjeringa målet skal vere for mobbearbeidet?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: Målet må være at vi får ned antallet så langt vi overhodet klarer, og det tenker jeg er fullt mulig. Jeg har besøkt skoler som har hatt store utfordringer knyttet til skolemiljøet sitt. De har jobbet målrettet og systematisk over tid og klarer å få de resultatene de har jobbet for. De er helt nede i mobbetall på 1–2 pst., og det er ganske fantastisk.

Det er mange skoler som klarer å jobbe godt med dette, men det krever at de har verktøy, at de har ressurser, og at de klarer å prioritere dette på en god måte. Det er det vi også legger til rette for nå, når vi bevilger penger til skolemiljøteam, bare for å nevne noe. Vi ser at det er et godt og populært tilbud.

Jeg vil også si at jeg her støtter meg til Redd Barna og Utdanningsforbundet, som er tydelige på at vi har gode regler for dette i dag. Det handler om å sette dem ut i livet i den enkelte kommune, i den enkelte skole, og i det enkelte klasserom, og det arbeidet er vi i full gang med.

Sveinung Rotevatn (V) []: Statsråden nemnde òg, og la eigentleg betydeleg vekt på i innlegget sitt, dette partnarskapet som eksisterer, men som går ut i år, og der ein no skal diskutere vegen framover. Det statsråden ikkje sa noko om, i tillegg til ikkje å seie noko om kva måla skal vere, utover at ein må redusere, var: Kva er det regjeringa tar til bordet? Kva er måla til regjeringa for ein eventuell ny periode? Kva vil ein gjere nytt?

Skal ein berre lytte til aktørane og partane, eller har regjeringa også eit sjølvstendig syn på kva som ikkje har fungert godt nok, og kva som eventuelt bør vere ein del av eit nytt eller eit forlenga partnarskap?

Statsråd Kari Nessa Nordtun []: La meg være tydelig på at ett barn som opplever mobbing, er ett barn for mye. Når det gjelder hvordan dette nye partnerskapet skal se ut – det er ikke sikkert det skal hete det samme, men hvordan samarbeidet skal se ut framover – har jeg ikke lyst til å forskuttere det. Jeg har lyst til å få gode innspill fra organisasjonene som jobber med dette, de som representerer de ansatte, de som er ute i feltet, så å si, hver eneste dag, for å få gode innspill fra dem om hva som fungerer, og hva som ikke fungerer, og hvordan vi kan få til dette bedre – for det gjøres i samspill med de ansatte.