Forslag fra stortingsrepresentantene Inge Ryan, Sigbjørn Molvik, Geir-Kjetil Hansen og Heidi Grande Røys om rekruttering i arbeidslivet

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Flere næringer, som helse og omsorg, landbruket, fiskeryrket, butikker og industrien har vanskelig for å rekruttere unge mennesker til ledige arbeidsplasser. Årsakene til dette er komplekse, men det er rimelig å anta at tunge tak, arbeidstid, fremtidsutsikter, lønninger og status assosiert med yrkene kan være viktige bakenforliggende årsaker.

Lav rekruttering av unge folk vil på sikt føre til mindre nyskaping, utvikling og dynamikk i næringene. Derfor er det spesielt viktig å få fram ulike årsaker til manglende rekruttering i de forskjellige næringene, og få frem tiltak som kan løse disse utfordringene. Siden mange av næringene er typiske distriktsnæringer, vil økt forståelse for årsakene til lav rekruttering i noen næringer være spesielt viktig for revitalisering av distriktene.

Forslag

På bakgrunn av dette fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen legge fram en sak om rekrutteringsmønstre i viktige distriktsnæringer, som industri, helse og omsorg, butikker, landbruket og fiskeryrket, med vekt på kartlegging av konkrete årsaker til manglende nyrekruttering.

Stortinget ber Regjeringen i den forbindelse fremme forslag til politiske løsninger på hvordan rekrutteringsproblemer i disse næringene best kan søkes løst.

9. oktober 2002