Til Stortinget
Høy grad av matsikkerhet i Norge er grunnleggende for
forbrukernes trygghet på området. Norsk matvareindustri
har de siste årene hatt flere saker som har reist tvil
om kontrollen er god nok. E. coli med 16 personer rapportert smittet
og én omkommet er meget alvorlig, og har satt mattrygghet
på dagsorden på nytt. Norskprodusert mat er forbundet
med god kvalitet og lav smitterisiko. Tilliten forbrukerne har hatt til
norskproduserte varer, kan bli svekket dersom de forhold som avdekkes
ikke er i samsvar med kvalitetsinntrykk som er skapt av norske produsenter.
Tillit til kontroll- og tilsynsmyndighetene er avgjørende.
ESA la for kort tid siden frem en rapport med betydelig kritikk
av Mattilsynets kontrollvirksomhet overfor norske slakterier, og
påpekte svakheter ved hygieneforholdene ved flere slakterier.
Eksempler på slike svakheter var ansatte som håndterte innvoller
og ferskt kjøtt om hverandre, dårlig adskilte rene
og urene områder og andre brudd på hygienereglene.
Mattilsynet skal melde tilbake til ESA innen 7. april 2006
hvilke tiltak som er iverksatt, og en handlingsplan over tiltak
som skal iverksettes for å rette på avvik. Det
er i utgangspunktet meget alvorlig når slike forhold avdekkes,
og det må forventes at myndighetene tar umiddelbart grep
for å få kontroll med disse forholdene.
Rene dyr er en forutsetning for trygg mat. I 2005 ble 8 510
storfe levert slakteri i møkkete tilstand. Konsekvensene
for bonden som leverandør av dyret, er en prisreduksjon
på 600 eller 300 kroner. Omfanget av problemet er altfor
stort, og indikerer at tiltakene for å hindre dette ikke
er gode nok. På dette felt bør det iverksettes
strakstiltak som effektivt hindrer bønder fra å levere
møkkete husdyr. En mulig løsning er kontroll av
slaktedyr før de forlater gården.
Det ble i 2005 rapportert om 2 416 tilfeller i kategorien
dyretragedier. Dette omfatter blant annet tilfeller av avmagring,
svikt i konstruksjoner eller forgiftning. Totalt er det rapportert
inn 1 161 døde dyr etter dyretragedier. Samtidig
er kontrollvirksomheten relativt lite omfattende. Kun fem prosent
av gårdene i Norge ble kontrollert i fjor. Dyretragedier
er et alvorlig problem i seg selv, i tillegg til at det er et problem
for matsikkerheten.
I tiden fremover er det risiko for spredning av fugleinfluensa
med potensielt betydelige næringsmessige og helsemessige
konsekvenser. Ved et eventuelt utbrudd av fugleinfluensa som er
smittsom overfor mennesker, er det avgjørende at Mattilsynet
og myndighetene iverksetter tiltak som er effektive og tillitvekkende
overfor publikum.
Problemene med å identifisere kjøttdeig som stammet
fra Gilde i butikkene, og problemene med å spore E. coli-smitten
tilbake til kilden, viser at det kan være behov for økt
satsing på merking og sporbarhet for norske matvarer. Mange
forbrukere ble i ettertid klar over at kjøttdeig de hadde
liggende, kunne stamme fra Gilde fordi den var pakket om i butikk. Bruk
av såkalte "private labels" innebærer ofte en
tildekking av matvarers opprinnelige produsent. Forbrukerne bør
sikres bedre informasjon om hvor matvarer stammer fra.
Medieoppslag viser at mange forbrukere ikke har tilstrekkelig
kunnskap om håndtering av matvarer på kjøkkenet
i forhold til hygiene og smitterisiko. Et eksempel er bruk av kniv
og skjærefjøl på ferske kjøttvarer
og andre matvarer. Matsikkerheten vil øke dersom forbrukerne
er seg mer bevisst måten mat bør håndteres
på.
Mattilsynet opererer i grensesnittet næring og helse.
Mattilsynet har for eksempel ansvaret for å følge opp
russiske myndigheter i forhold til påstander om høyt
giftinnhold i norsk laks. Tiltak i forbindelse med E. coli,
fugleinfluensa og påstander om giftinnhold i norsk laks
har hatt og kan ha betydelige næringspolitiske konsekvenser.
Det samme gjelder økte sanksjoner og økt kontroll
av slakterier og gårder.
Det er avgjørende at Mattilsynet har høy troverdighet
i sitt arbeid. I arbeidet med å finne E. coli-bakterien
kom det frem kritikk i media fra Statens institutt for forbruksforskning
av at Mattilsynet hadde godkjent at det ble sendt ut til videreforedling
et parti med flere tonn kjøttdeig som kunne inneholde E. coli-bakterier.
Senere i prosessen sendte Mattilsynet et brev til Helse- og omsorgsdepartementet
om dialog med Gilde, knyttet til bedriftsmessige konsekvenser av
tiltakene fra Mattilsynet. Mattilsynet er pålagt å handle
ut fra mistanke. I slike situasjoner er det viktig at forbrukerne
kan ha høy tillit til at det er helsemessige vurderinger
som vektlegges når tiltak vurderes. Dette kan reise spørsmål
ved om Mattilsynet bør underlegges et annet departement
enn Landbruks- og matdepartementet.
På denne bakgrunn fremmes følgende
forslag:
Stortinget ber Regjeringen
-
1. Iverksette strakstiltak for å stoppe levering av møkkete husdyr til slakterier, og økt kontrollvirksomhet i forhold til dyrevelferd.
-
2. Legge frem forslag til systemer for sporing og merking som gir forbrukeren bedre informasjon om opprinnelsen til norske matvarer som er i salg.
-
3. Vurdere tiltak som kan bedre forbrukernes kompetanse på tiltak som øker sikkerheten ved håndtering av mat i hjemmet.
-
4. Legge frem en stortingsmelding om matsikkerhet.
6. april 2006