Representantforslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen og Snorre Serigstad Valen om å gi unge under 25 år som ikke er i skole eller arbeid, rett til utdanning, kompetansegivende aktivitet, veiledning og/eller jobbtilbud innen tre måneder

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En av samfunnets sterkeste forsikringer mot økonomisk krise er å sørge for at så mange innbyggere som mulig får delta i arbeidslivet. Ungdom er spesielt utsatt i kriser og rammes også hardt hvis de ikke får fotfeste i arbeidslivet eller ikke er under utdanning.

I flere land i Europa har ungdomsledigheten steget til over 50 prosent. Det er vanskelig å se for seg hvordan land der en hel generasjon unge mennesker som ikke er i arbeid skal klare å reise seg igjen. Det er alvorlig for de enkeltpersonene som rammes, og det får negative konsekvenser også for samfunnet.

I Norge har det vært ført en aktiv politikk for høy sysselsetting, for å holde hjulene i gang gjennom den økonomiske krisen. Det har fungert godt. Erfaringene viser at medisinen mot krise er aktive tiltak for økt sysselsetting og økonomisk trygghet, ikke kutt og dårligere økonomisk trygghet for mennesker som er utsatt i arbeidslivet.

Selv om Norge har klart seg godt, og arbeidsløsheten blant ungdom er lav i Norge sammenlignet med de fleste andre land, så er det mange unge mennesker som sliter med å få plass i arbeidslivet. Ledigheten er lav, men likevel for høy. De siste årene har antall fattige personer stabilisert seg eller gått ned i alle grupper, unntatt blant ungdom mellom 18 og 34 år, viser Navs tall.

Å sikre at unge mennesker som ikke er i skole eller arbeid, raskt blir fanget opp og gis tilbud om meningsfull og kompetansehevende aktivitet eller arbeid, er nødvendig. Det vil øke deltagelse i arbeidslivet blant ungdom og vil være et viktig bidrag i arbeidet med å hindre fattigdom. Det er også viktig for stabil økonomisk utvikling i landet, for langsiktig sysselsetting og ved det, bedre muligheter for alle innbyggere.

Resultatene av kuttpolitikken i mange europeiske land er tydelig, den gir verre arbeidsliv og mindre velferd. Norge trenger å fortsette arbeidet med arbeid for alle. Et viktig bidrag i en slik politikk er en forsterket ungdomsgaranti, en garanti som vil gi ungdom hjelp til å komme i arbeid eller utdanning.

Den beste medisinen for arbeid, og mot fattigdom, er å sørge for rask oppfølging med trygghet for egen økonomi og riktige tiltak for å styrke mulighetene til å få seg et arbeid.

I dag er ventetiden for tiltak altfor lang. Statistikk viser at det er opp mot ett års ventetid for å få de arbeidsmarkedstiltakene som er nødvendige. Det er ikke en holdbar situasjon. Ungdom skal ikke måtte vente opp mot ett år på tiltak fra Nav stat eller gjennom Nav kommune og sosialtjenesten. Lediggang gjør ingen godt, og nødvendig aktivitet som kan føre til arbeid kan ikke gjennomføres uten at det er tiltak tilgjengelig og at unge mennesker har rett til tiltakene.

Ungdom er en spesiell gruppe som trenger å tas tak i raskt. Derfor må en ungdom som blir arbeidsløs ha rett til de nødvendige tiltak innen en frist som hindrer passivitet og som gir dårligere muligheter i arbeidslivet. Forslagsstillerne foreslår å innføre en rett til nødvendige tiltak innen 90 dager for unge mennesker under 25 år som ikke er i skole eller arbeid.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen innføre rett til utdanning, kompetansegivende aktivitet og/eller veiledning og arbeidstilbud innen tre måneder for ungdom under 25 år som ikke er i utdanning eller arbeid. Denne retten skal ikke erstatte ordinær studiefinansiering.

20. juni 2014