Trine Skei Grande (V): På hvilke måter sikrer utenriksministeren seg at EØS-midler til Romania faktisk kommer sårbare grupper og minoriteter til gode, som for eksempel Romfolk, og vil utenriksministeren vurdere å gi økonomisk støtte direkte til bistandsorganisasjoner og prosjekter i Romania utenom EØS-midlene?
Begrunnelse
Situasjonen til sårbare grupper er vanskelig både i Romania og for dem som kommer til Norge for å finne arbeid eller tigge. Romania er blant landene som mottar mest EØS-midler, samtidig er landet et av de mest korrupte i Europa. På Transparency Internationals korrupsjonsbarometer, havner Romania på 75 plass av 183 land. Korrupsjon truer rettsstaten, demokratiet, menneskerettighetene, og hindrer arbeidet for sosial rettferdighet. Romania er rangert som nummer 14 av 15 land på FNs levekårsindeks som mottar EØS-midler.
På Utenriksdepartementets hjemmesider uttaler daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding, 21.03.2012, at kontakten og samarbeidet mellom Norge og Romania er godt og at den nye runden med EØS-midler vil styrke dette ytterligere på mange områder. Det presiseres at EØS midlene skal ta spesielt hensyn til prosjekter for sårbare grupper og minoriteter inkludert romfolket, og at 10 % av støtten innenfor andre relevante sektorer skal gå til tiltak for å bedre romfolkets kår. På de samme hjemmesidene står det at det er nulltoleranse overfor uregelmessigheter og korrupsjon, men samtidig er kontrollansvaret i stor grad delegert til ansvarlige myndigheter i mottakerlandene, bortsett fra sporadisk monitorering og revisjon av sluttførte prosjekter.