Skriftleg spørsmål fra Karin Andersen (SV) til utviklingsministeren

Dokument nr. 15:1879 (2018-2019)
Innlevert: 13.06.2019
Sendt: 17.06.2019
Svart på: 24.06.2019 av utviklingsminister Dag-Inge Ulstein

Karin Andersen (SV)

Spørsmål

Karin Andersen (SV): Hvordan har Norge arbeidet for å sikre at kommersielle skoler ikke skal kvalifisere for støtte fra GPE, og hvordan vil Norge arbeide for å sikre dette i fremtiden?

Grunngiving

62 millioner barn står fortsatt utenfor skolen og 250 millioner barn lærer ikke grunnleggende lese og skriveferdigheter. Det er fortsatt langt igjen før verden når bærekraftsmål 4 om inkluderende kvalitetsutdanning for alle barn. 4. juni lovet utviklingsminister Dag Inge Ulstein å jobbe mot kommersialisering av grunnutdanning i utviklingsland. Her har Norge en svært viktig rolle å spille for det er sterke motkrefter hos toneangivende donorer slik som Storbritannia. Dette er betryggende å høre da dette er noe som vi ikke aksepterer i Norge og i det norske utdanningssystemet. Norske skattekroner skal ikke gå til kommersielle skoler verken i Norge eller utenlands. De neste tre årene skal Norge støtte verdens største utdanningsfond – Global Partnership for Education (GPE) med over 2 milliarder kroner. Vi er en stormakt innen global utdanning og fondets tredje største bidragsyter. Disse pengene må nå de som trenger det mest – da er ikke kommersielle skoler løsningen. I forrige uke behandlet styret i GPE, hvor Norge sitter, en strategi for samarbeid med privat sektor – og vi ønsker svar på hvordan Norge jobbet for å sikre at kommersielle skoler ikke skal kvalifisere for støtte fra GPE, samt hvordan Norge vil jobbe for å sikre dette i fremtiden.

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Svar

Dag-Inge Ulstein: Det globale partnerskapet for utdanning (GPE) mottar søknader om støtte fra myndigheter primært i lavinntektsland. I forbindelse med styrebehandlingen av GPEs privatsektorstrategi, kom det opp et forslag om at GPEs midler ikke skal kunne brukes til å støtte kommersielle skoler. Regjeringens posisjon opp mot, og i, selve styremøtet i GPE har vært at midler ikke skal brukes til å støtte kommersielle skoler. Vi poengterte videre at det er viktig at nasjonale myndigheter settes i stand til å effektivt regulere utdanningssektoren. I forkant av styremøtet har vi konsultert med sivilsamfunn, andre styremedlemmer og omforent vår posisjon med Kunnskapsdepartementet for å sikre en samstemt norsk posisjon.
Det ble vedtatt ved konsensus i styret at GPEs midler ikke skal gå til å støtte kommersielle skoler. Med styrevedtaket er det nå enighet om hvordan GPE skal forholde seg når det gjelder involvering av privat sektor. Styrevedtaket åpner likevel opp for at unntak til denne bestemmelsen kan vurderes i eksepsjonelle tilfeller, avhengig av kontekst. Kriterier for unntak og hvordan disse skal håndteres av GPE, skal opp til vurdering i desember 2019. Vi vil derfor fortsette vårt arbeid med å sikre at utarbeidelsen av disse unntakene er i tråd med regjeringens politikk på området.