Skriftleg spørsmål fra Audun Lysbakken (SV) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:392 (2019-2020)
Innlevert: 25.11.2019
Sendt: 26.11.2019
Svart på: 03.12.2019 av utenriksminister Ine Eriksen Søreide

Audun Lysbakken (SV)

Spørsmål

Audun Lysbakken (SV): Hva er utenriksministerens reaksjon på at egyptiske sikkerhetsstyrker i helgen raidet kontorene til og anholdt tre journalister fra den siste uavhengige nettavisen i landet, Mada Masr, og hvordan tas dette opp med egyptiske myndigheter i lys av de tydelige forventningene Norge nylig uttrykte ovenfor Egypt i UPR-gjennomgangen om å beskytte ytringsfrihet, la være å kriminalisere journalister, og å slippe til FNs spesialrapportører på beskyttelse av menneskerettighetsforkjempere, organisasjonsfrihet og ytringsfrihet?

Grunngiving

President Sisi har den siste tiden slått hardt ned på opposisjonen i landet. Tidligere i høst ble flere tusen demonstranter og opposisjonelle arrester i forbindelse med demonstrasjoner. I sitt svar på skriftlig spørsmål fra Freddy André Øvstegård om hvorfor Norge ikke tok opp menneskerettigheter da Solberg møtte president Sisi i forbindelse med FNs generalforsamling, svarte statsminister Solberg den 18.10 at:

"Norge følger utviklingen i Egypt tett og oppfordrer Egypt jevnlig til å etterleve landets internasjonale menneskerettighetsforpliktelser. Dette vil vi fortsette å følge opp, både bilateralt og i multilaterale fora som Menneskerettighetsrådet i Genève."

I den nylige UPR-gjennomgangen av Egypt som fant sted i november, ytret Norge en rekke anbefalinger til Egypt om beskyttelse av menneskerettigheter som organisasjonsfrihet og ytringsfrihet. Kun en av de norske anbefalingene fikk støtte fra Egypt, som sier at "ytringsfrihet må beskyttes i alle former, også kunsteriske uttrykk".
Mada Masr ble startet i kjølvannet av opprøret i 2011 som ledet til Mubaraks avgang. I tiden som fulgte er det blitt stadig mindre handlingsrom for frie medier og ytringsfrihet, og Mada Masr regnes som det siste reelt frie nettbaserte nyhetsformidler i Egypt. De fikk kontorene sine raidet søndag, og flere av journalistene fikk beslaglagt telefoner og PCer. De ble senere sluppet fri og gitt tilbake eiendelene sine. Raidet settes i sammenheng med en artikkel nettstedet nylig hadde publisert en artikkel om president Sisis sønn.

Ine Eriksen Søreide (H)

Svar

Ine Eriksen Søreide: Norske myndigheter er bekymret over den negative utviklingen innen ytrings- og forsamlingsfrihet, vilkårene for sivilt samfunn og enkeltindividers rettssikkerhet i Egypt.
Stormingen av kontorene til Mada Masr og arrestasjonene av tre av deres journalister søndag 24. november gir grunn til bekymring. Mada Masr anses som en av få gjenværende uavhengige nyhetskilder i Egypt.
Norge og flere nærstående land reagerte umiddelbart da nyheten om myndighetenes aksjoner mot nettavisen ble kjent. Norges ambassadør til Kairo tok samme dag kontakt med assisterende utenriksminister for menneskerettigheter Ahmed Ihab Gamaleldin og uttrykte norsk bekymring og etterspurte bakgrunnen for stormingen og arrestasjonene. Egyptiske myndigheter løslot alle Mada Masr-ansatte, inkludert redaktør Shady Zalat, mandag 25. november.
Beskyttelse av ytrings- og forsamlingsfrihet er en høyt prioritert del av regjeringens globale arbeid for fremme av menneskerettighetene og noe vi legger stor vekt på i vår kontakt med egyptiske myndigheter.
Under landhøringen av i Egypt i FNs Menneskerettighetsråd i Genève 13. november var beskyttelse av ytringsfriheten i alle dets former en av anbefalingene Norge fremmet. Norge fremmet også skriftlige forhåndsspørsmål knyttet til rettssikkerhetsgarantier og ytringsfrihet, menneskerettighetsforsvarere og journalister.
Norske myndigheter vil fortsette å ta opp disse spørsmålene med egyptiske myndigheter, både bilateralt og i multilaterale fora som FNs menneskerettighetsråd i Genève.