Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1605 (2021-2022)
Innlevert: 17.03.2022
Sendt: 18.03.2022
Besvart: 29.03.2022 av helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Sykehussaken har vært krevende for innbyggerne på Helgeland og omkamper skaper frustrasjon. Styret i Helgelandsykehuset har over tid vist en evne til å holde konfliktnivået høyt og tiden er nok kommet for at noen gir beskjed om hva som er vedtatt tidligere, og hva som er føringen i veien videre.
Hva vil ministeren gjøre for å sørge for at tidligere vedtak blir fulgt opp, og kan ministeren garantere at vedtakene blir gjennomført som vedtatt av tidligere helseminister?

Begrunnelse

Sykehusstrukturen på Helgeland har over flere år vært diskutert, styret i Helse Nord gjorde 18. desember 2019 vedtak i sak 137-2019 hvor punkt 2 sier følgende:
Strukturen på det somatiske tjenestetilbudet i Helgelandssykehuset skal baseres på modellen med
ett sykehus som etableres på to lokasjoner som følger:

a) Helgelandssykehuset Sandnessjøen etableres som helseforetakets hovedsykehus med følgende funksjoner: Akuttsykehus med indremedisin med akuttberedskap, generell kirurgi med akuttberedskap, fødeavdeling, anestesi, laboratoriefunksjon og radiologi (i vaktsamarbeid med Nordlandssykehuset). Det foreslås videre at Helgelandssykehuset Sandnessjøen skal ha urologi, plastikk-kirurgi, spesialisert rehabilitering/fysikalsk medisin, og øre-nese-hals som krever sengekapasitet.
b) Helgelandssykehuset Mo i Rana etableres som akuttsykehus: Indremedisin med akuttberedskap, generell kirurgi med akuttberedskap, ortopedi med akuttberedskap, fødeavdeling, anestesi, laboratoriefunksjon og radiologi (i vaktsamarbeid med Nordlandssykehuset HF).
c) DMS i Brønnøysund planlegges som forutsatt.

Helseforetakets hovedkontor og ledelse legges til hovedsykehuset i Sandnessjøen.
Den 27. januar 2020 ble det avholdt foretaksmøte i Helse Nord RHF.
Møtet ble holdt i Helse- og omsorgsdepartementets lokaler i Teatergata 9 Helse- og omsorgsminister Bent Høie var møteleder.
I en periode har tarmkreftkirurgien ved Helgelandssykehuset vært flyttet ut av regionen og til Nordlandssykehuset i Bodø, tarmkreftkirurgi har tidligere vært utført både i Mo I Rana og i Sandnessjøen.
Den 15.3.22 vedtok styret i Helgelandssykehuset at all tarmkreftkirurgi skal i fremtiden utføres i Mo i Rana, dette mener flere vil rokke med vedtaket om at hovedsykehuset skal ligge i Sandnessjøen og omegn når viktige funksjoner flyttes..
Styret i Helgelandssykehuset har over lang tid jobbet intenst for å nå igjennom med sitt syn, og dette kan synes som en omkamp for å oppnå det vedtaket som de selv vedtok 27.11.19, punkt 2 og 3 i vedtaket:
2. Mo i Rana blir hovedsykehus med et bredt akuttmedisinsk tilbud, kreftkirurgi og ortopedi.
3. Sykehuset i Sandnessjøen skal ha generell indremedisin, akuttmedisin og elektiv kirurgi.
Sykehuset skal fortsatt ha akuttkirurgisk beredskap og fødeavdeling.

Ingvild Kjerkol (A)

Svar

Ingvild Kjerkol: Som representanten viser til så vedtok styret i Helse Nord RHF i desember 2019 at strukturen for det somatiske tjenestetilbudet i Helgelandssykehuset HF skal baseres på modellen med ett sykehus som etableres på to lokalisasjoner, hhv. i Sandnessjøen og Mo i Rana. Videre ble det vedtatt at Helgelandssykehusets hovedkontor og ledelse legges til hovedsykehuset i Sandnessjøen. Helse Nord RHFs vedtak ble bekreftet i foretaksmøtet i januar 2020 og ligger fast.
Disse vedtakene følges nå opp i Helse Nord RHF. Nytt hovedsykehus i Sandessjøen er under planlegging. Sykehuset i Sandnessjøen skal ha det bredeste tilbudet. Dette er det redegjort for i styresak 17-2022 i Helgelandssykehuset HF.
Sak om tarmkreftkirurgi ble behandlet i Helse Nord RHF sitt styremøte 24. mars 2022, jf. sak 40-2022. Her heter det i vedtaket at styret «anerkjenner at kvalitetsarbeidet som har vært gjennomført ved Helgelandssykehuset har nå lagt forholdene til rette for at tarmkreftkirurgi kan tilbakeføres til en lokasjon i Helgelandssykehuset HF». Det heter videre i vedtaket:

«Styret i Helse Nord RHF ser det som nødvendig at ytterligere utredning av sentrale faglige forutsetninger knyttet til den samlede gastrokirurgiske virksomheten i Helgelandssykehuset HF kommer til styret før endelig beslutning om fremtidig funksjonsdeling av tarmkreftkirurgien inkl. lokalisering kan finne sted. Styret ber om at utredningen gjennomføres så raskt som mulig i samarbeid med Helgelandssykehuset HF og med ekstern bistand.»

Det er Helse Nord RHF og Helgelandssykehuset HF som har ansvar for en funksjonsfordeling mellom sykehusene som sikret kvalitet i behandlingen og god pasientsikkerhet både på kort og lang sikt.