Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til olje- og energiministeren

Dokument nr. 15:1690 (2021-2022)
Innlevert: 26.03.2022
Sendt: 28.03.2022
Besvart: 06.04.2022 av olje- og energiminister Terje Aasland

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 18. mars 2022 kom Norsk Institutt for Menneskerettigheter (NIM) med noen klare anbefalinger til OED i forbindelse med oppfølgingen av Høyesteretts dom i klimasøksmålet, av 22.12.2020. Blant annet mener NIM at alle tillatelser til nye utbygginger som er gitt etter domsavsigelsen til i dag, må behandles på nytt, dersom konsekvensene av utslippene ved forbrenning av den eksporterte oljen og gassen, ikke er vurdert i utredningene.
Hvilke utbygginger gjelder dette og vil OED følge NIM sin anbefaling?

Begrunnelse

I brevet av 18. mars skriver NIM:

"Etter NIMs syn er PUD-godkjenninger som er gitt uten forutgående konsekvensutredning av klimavirkningen av forbrenningsutslippene, i strid med Grunnloven § 112 annet ledd og EUs prosjektdirektiv. Gitt denne vurderingen bør godkjennelser gitt etter 22. desember 2020 behandles på nytt, og ytterligere PUD-søknader stilles i bero, slik at plikten til å foreta konsekvensutredning kan ivaretas. Dersom departementet ikke skulle dele NIMs syn på vurderingen som må foretas etter Grl. § 112, anbefales departementet uansett å stille behandlingen av ytterligere PUD-søknader i bero for å avklare når myndighetene mener plikten til å nekte PUD etter Grl. § 112 inntrer."

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Høyesterett i plenum avsa 22. desember 2020 dom i søksmålet fra Natur og Ungdom og Greenpeace mot staten v/Olje- og energidepartementet om gyldigheten av vedtaket 10. juni 2016 om tildeling av nye utvinningstillatelser i Barentshavet i 23. konsesjonsrunde. Statens syn var at vedtaket var gyldig, og dette vant fram på alle punkter i alle tre rettsinstanser.
Høyesterett kom enstemmig til at vedtaket verken var i strid med Grunnloven § 112, eller Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK), og at det heller ikke var begått saksbehandlingsfeil ifm. åpningsbeslutningen eller vedtaket.
I dommen behandler Høyesterett også spørsmålet om utredninger av ev. globale klimagassutslipp ved petroleumsvirksomhet. Et flertall på 11 dommere i Høyesterett viser i dommen til at «Førearbeida til petroleumslova må forståast slik at vurderingane av eventuelle globale klimautslepp fyrst og fremst skal gjerast ved godkjenning av plan for utbygging og drift (PUD)», og at «Dersom situasjonen på utvinningsstadiet er vorten slik at det vil vera i strid med Grunnlova § 112 å godkjenne utvinninga, vil styresmaktene både ha rett og plikt til ikkje å godkjenne planen.»
Ved myndighetsbehandlingen av planer for utbygging og drift innsendt etter domsavsigelsen i Høyesterett har departementet gjort slike vurderinger som del av sin behandling. Det gjelder plan for utbygging og drift av feltene Kristin sør og Kobra East Gekko.
Videre vil departementet foreta vurderinger av klimavirkninger av produksjons- og forbrenningsutslipp ved behandlingen av alle nye planer for utbygging og drift. Omfanget av vurderingene vil være tilpasset størrelsen av ressursene i den enkelte utbygging. Departementet vil synliggjøre vurderingene ved vedtak knyttet til søknader fra rettighetshavergrupper om godkjenning av plan for utbygging og drift.