Skriftlig spørsmål fra Sofie Marhaug (R) til næringsministeren

Dokument nr. 15:2068 (2021-2022)
Innlevert: 14.05.2022
Sendt: 16.05.2022
Besvart: 23.05.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Sofie Marhaug (R)

Spørsmål

Sofie Marhaug (R): Holder statsråden, i lys av ønske om å sanksjonere Russland for deres brutale invasjon av Ukraina, øye med om Statkraft kjøper russisk gass, og eventuelt hvor mye, og kan statsråden opplyse hvor mye russisk gass Statkraft har kjøpt siden invasjonen startet 24. februar?

Begrunnelse

Det statlig heleide selskapet Statkraft AS er Europas største produsent av fornybar energi, men driver også med gasskraft. I dag eier de fire gasskraftverk i Tyskland og har eierandeler i et femte. På sine egne nettsider opplyser selskapet at to av disse er satt i kald reserve, det vil si at de stort sett ikke produserer.
24. februar 2022 invaderte Russland Ukraina. EU, Norge og en rekke andre land gikk i gang med omfattende sanksjoner. Vestlige selskaper avsluttet samarbeid med Russland og russiske selskaper, blant annet Equinor som hadde mye aktivitet i Russland. Det ble også tydelig signalisert at man ønsker å kvitte seg med avhengigheten av russisk olje, gass og kull som særlig mange av EU-landene har bygd opp. EU satt i gang et omfattende arbeid for å klare dette.
Tyskland har de siste årene vært blant de viktigste kundene til russisk olje og gass. I en rapport nettstedet Energi og Klima omtalte 28. april 2022 kommer det fram at Tyskland har klart å kjøpe mindre fossil energi etter krigens utbrudd, men forblir Russlands fremste kunde for fossil energi. De to første månedene etter invasjonen kjøpte Tyskland fossil energi for 91 milliarder kroner, ifølge rapporten.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Statkrafts disposisjoner knyttet til gass hører inn under selskapets ansvarsområde.
Statkraft opplyser at selskapet har to heleide gasskraftverk i ordinær drift og eier 50 pst. i et tredje anlegg i Tyskland. I tillegg har Statkraft to eldre gasskraftverk i såkalt kald reserve, dvs. at de ikke er i ordinær drift, men kan tas i bruk om særlige forhold gjør det nødvendig. Anleggene som nå er i drift, har en kapasitet på 1 400 MW.
Statkraft opplyser videre at gass til disse kraftverkene kjøpes på langsiktige kontrakter og at dagens kontrakt er inngått med en vesteuropeisk produsent. Selskapet viser videre til at selskapet ikke har noen avtaler med russiske eller russiskeide selskaper om kjøp av gass til disse kraftverkene.
Jeg gjør for øvrig oppmerksom på at Statkraft i kvartalsrapporten for første kvartal 2022 opplyser at selskapet har kortsiktige finansielle avtaler med det britiske selskapet Gazprom Marketing and Trading Ltd, som eies av Gazproms tyske datterselskap Gazprom Germania GmbH. Statkraft viser til at disse avtalene er kortsiktige og knyttet til gassmarkedene i Storbritannia og Nederland. Avtalene omfatter ikke import av gass fra Russland. Etter den russiske invasjonen av Ukraina har tyske myndigheter satt Gazprom Germania under administrasjon. Statkrafts motpart i disse kontraktene kontrolleres altså nå av den tyske staten. Statkraft har etter Russlands invasjon av Ukraina besluttet at selskapet ikke vil inngå nye avtaler med russiske eller russiskeide selskaper, og med unntak av de kortsiktige finansielle avtalene nevnt over, har ikke Statkraft noen avtaler med russiske eller russiskeide selskaper.
Statkraft opplyser for øvrig at selskapet etterlever det til enhver tid gjeldende sanksjonsregelverket knyttet til Russland.