Skriftlig spørsmål fra Olaug Vervik Bollestad (KrF) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:2439 (2021-2022)
Innlevert: 23.06.2022
Sendt: 23.06.2022
Besvart: 01.07.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Olaug Vervik Bollestad (KrF)

Spørsmål

Olaug Vervik Bollestad (KrF): Flyktninger fra Ukraina som har fått alle nødvendige godkjenninger venter i mange tilfeller lenge på utbetalinger fra NAV. Det gjør det vanskeligere for dem å finne aktiviteter, eller styre sin egen hverdag.
Hva vil statsråden gjøre for å sikre fortgang i utbetalinger til ukrainske flyktninger som har fått godkjent opphold?

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Regjeringen vil, i størst mulig grad, unngå at flyktningene fra Ukraina må sette livene sine på vent. Det betyr at de som kommer til landet raskt får vedtak om kollektiv beskyttelse slik at de kan delta i og på ulike samfunnsarenaer, jobbe, studere, gå på skole, og være med i frivillige lag og aktiviteter. Det er derfor viktig at flyktningene gis ytelser som gjør at de kan få muligheten til å gjøre nettopp dette.
Flyktninger som registrerer seg i Norge får tilbud om innkvartering av Utlendingsdirektoratet (UDI) og UDI gir ytelser for å dekke nødvendige kostnader.
De som får innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse i Norge vil få tilbud om bosetting med offentlig hjelp av IMDi og en kommune.
Flyktninger står i utgangspunktet fritt til å takke nei til tilbudet og bosette seg på eget initiativ, uten avtale med verken IMDi eller en kommune. Flyktninger som bosetter seg på eget initiativ uten avtale, har ikke rett til introduksjonsprogram og introduksjonsstønad. De kan også miste rettigheter til andre ytelser.
Flyktninger som bosettes med offentlig hjelp har rett til introduksjonsprogram og introduksjonsstønad. Stønaden utgjør 2 G årlig og utbetales av kommunen. Deltagere under 25 år som ikke bor med foreldre, mottar 2/3 stønad. Deltagere under 25 år som bor med en eller begge foreldrene, mottar ⅓ stønad. Introduksjonsstønaden er ment som inntektssikring, og vil gi flyktningene midler til livsopphold etter bosetting. Kommunene har også ansvar for å sikre livsopphold i den innledende fasen etter bosetting. Noen kommuner har som praksis at flyktningene mottar sosialhjelp i påvente av oppstart av introduksjonsprogrammet.
Retten til å arbeide inntrer fra det tidspunktet personen innvilges midlertidig kollektiv beskyttelse. Arbeids- og velferdsdirektoratet (AV-dir.) og IMDi har derfor, i samarbeid med partene i arbeidslivet og Arbeidstilsynet, utarbeidet veiledere om nettopp dette. Veilederne er tilgjengelig på NAV og IMDi sine nettsider og oppdateres fortløpende ved behov. NAV har også en side med informasjon på ukrainsk og norsk om hjelp fra NAV.