Abid Raja (V): Nå som høyere utdanningsministeren har fått sett nøyere på tallene, er han enig med sin partikollega i utdanning og forskningskomiteen om at det er en lærerkrise?
Begrunnelse
Det pågår en interessant debatt om rekrutteringen til læreryrket. I juli kom søkertallene til høyere utdanning, som viste nedgang i antallet studenter som har fått studieplass ved lærerutdanningene for tredje år på rad. Spesielt stor var nedgangen i søkere til barnehagelærerutdanningen, men det var også færre som søkte seg til grunnskolelærer 1-7 og 5-10 i 2022.
Da SSB i fjor prognoserte at det vil bli et overskudd på lærere var det blant annet basert på studenttall og fullføringsgrad fra 2019. Med nedgangen som har vært i søkertallene, kan denne situasjonen ha endret seg. Flere lærerorganisasjoner er nå i streik, blant annet på grunn av at de mener læreryrket gir for dårlige lønnsbetingelser for å rekruttere nok studenter til å ta lærerutdanning. Utdanningsforbundet karakteriserer nedgangen i søkertall til lærerutdanningene “alarmerende“ og “dramatisk“.
Første nestleder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, Marit Knutsdottir Strand fra Senterpartiet, uttalte 21. august at «lærerkrisa er reell. Vi mangler også rektorer og barnehagelærere. Det er streik i sektoren. Siste ord om lærermangel er ikke sagt!» Dette står i kontrast til uttalelsene fra forskning og høyere utdanningsministeren fra Senterpartiet om at «nedgangen innenfor lærerfagene er ikke stort mer enn man kunne forvente. Vi trenger å se nærmere på tallene, men det er ingen grunn til å karakterisere dette som en krise».