Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til næringsministeren

Dokument nr. 15:349 (2022-2023)
Innlevert: 08.11.2022
Sendt: 08.11.2022
Besvart: 14.11.2022 av næringsminister Jan Christian Vestre

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan vil statsråden sikre at mineralressurser tatt ut i forbindelse med for eksempel tunnelbygging eller annen virksomhet, som ikke omhandler kommersielt uttak av mineralressurser, sikres brukt i en sirkulær verdikjede, og mener statsråden disse burde omfattes av det samme lovverket (Mineralloven)?

Begrunnelse

I høst skal Mineralloven revideres. Formålet med dagens lov er «å fremme og sikre samfunnsmessig forsvarlig forvaltning og bruk av mineralressursene i samsvar med prinsippet om en bærekraftig utvikling". Dette gjelder kommersielt uttak av ressurser. Det står eksplisitt i loven at den ikke gjelder uttak som hovedsakelig er en del av annen utnyttelse av grunnen, som for eksempel en tunnel for Ny Vannforsyning til Oslo.
Dette betyr at eksempelvis Franzefoss må ha konsesjon for å ta ut basalt til byggeråstoff i steinbruddet på Steinskogen. Ny Vannforsyning til Oslo tar ut stein av tilsvarende god kvalitet i en tunnel tilnærmet rett under bruddet på Steinskogen. Steinen fra vanntunnelen faller imidlertid ikke inn under mineralloven. Franzefoss kan derfor selge steinen som et verdifullt byggeråstoff, mens steinen fra vanntunnelen er i utgangspunktet avfall som enten kastes eller kjøres til Drammen og brukes til utfylling i fjorden.
I ny lov er det foreslått at alt uttak, også fra store samferdselsprosjekter, skal rapporteres til Direktoratet for mineralforvaltning. Rapporteringen skal imidlertid skje etterskuddsvis som gjør at det kun kan brukes til statistiske formål og ikke til gjenbruk.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen har ambisjoner om å utvikle verdens mest bærekraftige mineralnæring i Norge. Dette er nødvendig for å få tilgang til råvarer med lavt klima- og miljøfotavtrykk, og det inkluderer en god utnyttelse og forvaltning av mineralressursene, enten de tas ut som ledd i mineralvirksomhet eller annen virksomhet. Jeg er enig med spørsmålsstiller i at det er viktig å sikre at også overskuddsmasser fra prosjekter knyttet til infrastruktur og lignende må forvaltes best mulig.
Dagens minerallov avgrenses mot «uttak som hovedsakelig er en del av annen utnyttelse av grunnen», noe som inkluderer samferdselsprosjekter og byggeprosjekter for hus og næringsbygg. Det er i dag ikke noen samlet oversikt over omfanget av slike masser, og det foreligger ingen samlet oversikt over omfang, kvalitet og hvor massene tas ut. En god masseforvaltning forutsetter god informasjon om slike forhold.
Minerallovutvalget foreslo i NOU 2022:8 Ny minerallov at en rapporteringsplikt innføres i mineralloven. En forutgående direktoratsgruppe hadde tidligere vurdert en rekke mulige tiltak, der rapporteringsplikt var ett av dem. Mineralutvalget har blant annet foreslått at den nye loven legger opp til en rapporteringsplikt for mineralske masser som tas ut i forbindelse med prosjekter som ikke hovedsakelig inngår i økonomisk utnyttelse av mineralske ressurser. NOU 2022:8 Ny minerallov er på høring til 30. november i år. Etter høringsfristen vil departementet gjennomgå høringsinnspillene, og vurdere hvordan vi vil gå videre med forslagene.
Spørsmål knyttet til masseforvaltning berører ansvarsområder til flere departementer. Det tverrsektorielle prosjektet om disponering av jord og stein som ikke er forurenset besto av elleve representanter fra ulike statlige etater og leverte sluttrapport høsten 2021. Regjeringen arbeider videre med mange spørsmål knyttet til masseforvaltningen. Spørsmål om en mulig rapporteringsplikt og mer overordnet et informasjonssystem for masseforvaltning er blant disse.
Som nevnt innledningsvis er ambisjonen at Norge skal ha verdens mest bærekraftige mineralnæring, og regjeringen arbeider nå med en mineralstrategi. Både mineralutvinning, samferdselsutbygging og andre tiltak vil skape avfall, og noen ganger betydelige mengder. En av de viktige oppgavene vi står overfor er å etablere gode systemer for masseforvaltning, slik at vi minimerer overskuddsmasser, og at mest mulig av de overskuddsmassene som likevel oppstår, får en god anvendelse til andre formål.