Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:389 (2022-2023)
Innlevert: 13.11.2022
Sendt: 14.11.2022
Besvart: 22.11.2022 av klima- og miljøminister Espen Barth Eide

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Klimatoppmøtet i Sharm El Sheikh har tiltrukket seg utallige statsledere og maktpersoner, både i rutefly, privatfly og helikopter, for å redde klimaet. Støre-regjeringen virker å være sterkt representert, hvor statsministeren selv har vært der flere dager.
Kan statsråden avklare hvor stor den norske delegasjonen kommer til å være i år, kontra forrige regjerings delegasjonsstørrelser, samt hvilke framkomstmiddel de fra den norske delegasjonen benytter for reisen, og hvor store klimautslipp dette representerer?

Begrunnelse

Klimatoppmøter, som toppmøtet i Davos og andre tilsvarende møter hvor verdenslederne møtes for å redde verden, utløser store mengder utslipp for å samle eliten, slik at de har en arena for å lage regelsett for vanlige folk. Disse møteplassene virker å vokse år for år. Det er av interesse å vite hvor mange Norge er representert med fra Regjering, regjeringsapparatet og Storting i år, kontra tidligere år.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: FNs klimakonferanse (COP 27) er et viktig møte for å støtte opp om sterkere global innsats mot klimaendringene, gjennom utslippsreduksjoner, klimatilpasning og annen støtte til utviklingsland. I lys av de utfordrende internasjonale rammebetingelsene er det spesielt viktig at det internasjonale klimasamarbeidet fortsetter, og at COP 27 blir vellykket. Verden er ikke i rute til å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader. Norsk hovedlinje for møtet har derfor vært å arbeide for at 1,5 graders-målet fortsatt holdes innen rekkevidde og at beslutningene som tas på COP 27 støtter opp om dette.
I forkant av de årlige klimaforhandlingene oppnevnes den norske forhandlingsdelegasjonen av utenriksministeren. Personene som oppnevnes har myndighet til å representere Norge i klimaforhandlingene. Delegasjonen som ble oppnevnt 28. oktober for Sharm El Sheikh er på 31 personer. I tillegg deltar det personer som ikke forhandler, men som deltar pga. klima- og skoginitiativet, arbeidsstøtte, sikkerhet, kommunikasjon og fra den norske ambassaden i Egypt. Energi- og miljøkomiteen fra Stortinget deltar med 9 personer.
Antall oppnevnte personer i delegasjonene har vært stabil de siste årene. For Glasgow i 2021 og Madrid for 2019 var antall oppnevnte personer i delegasjonen henholdsvis 27 og 30.
Delegasjonen bruker rutefly for å komme til Sharm El Sheikh. Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfart (ICAO) har utviklet en metode for å beregne CO2 utslipp fra flyreiser. Metoden bruker data for flytyper, rutespesifikk informasjon, hvor fulle flyene er og mengde last som fraktes. Den norske delegasjonen har brukt ulike reiseruter. Et gjennomsnitt av to av rutene som har blitt brukt (mellomlanding i Istanbul eller København og Kairo) tilsier at en tur/retur reise medfører et utslipp på i underkant av 700 kg CO2. ICAOs kalkulator beregner de direkte utslippene av CO2 og har ikke med de indirekte effektene som følge av utslipp av partikler eller effekten av utslipp i høyere luftlag.
Jeg er enig i at det er viktig å begrense klimagassutslippene knyttet til internasjonale møter. Samtidig er klimatoppmøtene avgjørende møter for at verden skal samarbeide for å møte klimautfordringene. I det arbeidet skal Norge delta.