Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til at Fondet for utøvende kunstnere er opprettet med hjemmel i fondsloven og får sine inntekter gjennom avgift på offentlig fremføring av lydopptak som ikke er vederlagspliktig etter åndsverksloven, altså såkalt ikke-vernede lydopptak - i hovedsak amerikansk musikk fra ulike sjangre. Jf. Ot.prp. nr. 15 (1999-2000) og Innst. O. nr. 67 (1999-2000).

Komiteen vil understreke at Fondet for utøvende kunstnere er et offentlig forvaltningsorgan med et klart kulturpolitisk formål. Avgiftsordningen vil dessuten hindre vridning i musikkrepertoaret i disfavør av norsk og europeisk musikk. Fondet skal gi støtte til utøvende kunstnere, i fondsloven definert som musikere, sangere, skuespillere, dansere, scenekunstnere, dirigenter og andre som framfører åndsverk. (Jf. § 1 i lov 14. desember 1956 nr. 4.)

Komiteen viser videre til at flertallet i daværende familie-, kultur- og administrasjonskomité i forbindelse med revisjonen av fondsloven uttalte følgende:

"Flertallet mener at Fond for utøvende kunstnere bør bestrebe seg på å reflektere kunstnernes interesser, og at styret som i dag består av fire personer bør utvides for bedre å kunne imøtekomme dette." Jf. Innst. O. nr. 67 (1999-2000).

Komiteen vil imidlertid påpeke at selv om flertallet av styrets medlemmer oppnevnes etter innstilling fra de ulike interesseorganisasjonene, skal styret ha et overordnet ansvar og sikre at hensynet til mangfold og bredde legges til grunn i forvaltningen av fondets midler.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til en enstemmig merknad fra komiteen i forbindelse med budsjettbehandlingen for 2002 under kap. 323 Musikkformål, der hele komiteen gikk inn for en vesentlig utvidelse av styret i Fond for utøvende kunstnere.

Flertalletvar kjent med at man fra Kulturdepartementets hold hadde tenkt å utvide styret med én representant, men flertallet forventet en større utvidelse av styret når det i merknaden ble påpekt at Stortinget ønsket en vesentlig utvidelse av utøverrepresentasjonen i styret.

Flertallet kan heller ikke se at innstillingsretten, som det også var en samlet komité bak, er fulgt opp. Flertallet mener at innstillingsrett ikke betyr at ut­øvere i styret stiller med bundet mandat fra sine organisasjoner, men at de stiller med en spesialkompetanse kombinert med allmenn tillit i sine miljøer som blir et bidrag til styrets felles kompetansebase. Slik sikrer innstillingsretten den bredde som er ønskelig i styret i Fondet for utøvende kunstnere. Innstillingsretten gir statsråden et bedre grunnlag for å gjøre sine valg og sikre de utøvende kunstnernes innflytelse over styrets sammensetning. Bredden av det norske kulturliv gjenspeiles i styret for Fondet for utøvende kunstnere.

Flertallet kan ikke se nødvendigheten av å sende forskriftene ut på ny høring (jf. vedlagt brev fra Kulturdepartementet av 11. mars 2002). De spørsmålene som dette dokument 8-forslaget omhandler, utøverrepresentasjonen og innstillingsrett, var tema i hørings­uttalelsene i forrige runde. Flertallet vil understreke betydningen av at departementet sørger for at nye forskrifter kommer på plass så raskt som mulig, og at Stortingets vedtak følges.

Flertallet fremmer følgende forslag:

  • "1. I styret for Fondet for utøvende kunstnere, skal utøverne ha minst 4 representanter.

  • 2. Alle relevante utøverorganisasjoner, som eksempelvis Musikernes Fellesorganisasjon, Gramart, Norsk Artistforbund, Norsk Ballettforbund, Norsk Folkemusikk- og Danselag, Norsk Operasangerforbund, Norsk Skuespillerforbund, Norsk Jazzforum og Norsk Tonekunstnersamfund, innstiller på medlemmer til fondets styre. Departementet skal blant de foreslåtte medlemmene oppnevne utøverrepresentanter i fondets styre, på en slik måte at styret får en bredest mulig sammensetning når det gjelder ulike kunstuttrykk.

  • 3. Stortinget ber Regjeringen utarbeide nye forskrifter i tråd med komiteens merknader i Budsjett-innst. S. nr. 2 (2001-2002) og punkt 1 og 2 ovenfor.

  • Nytt fondsstyre utnevnes deretter, fra og med 2002, på bakgrunn av de nye forskriftene."

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet mener det fortsatt bør være Regjeringens ansvar å fastsette styrets størrelse og sammensetning. Disse medlemmer vil bemerke at flertallet av utøverorganisasjonene i sine høringsuttalelser har støttet Regjeringens håndtering av denne saken. (Jf. brev vedlagt fra Kulturdepartementet av 11. mars 2002.) Disse medlemmer er enig i at fondet må bestrebe seg på å reflektere utøvernes interesser og at dette må komme til uttrykk bl.a. gjennom styrets sammensetning.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"Regjeringen fastsetter styrets størrelse. Det forutsettes at Regjeringen utarbeider de nødvendige forskrifter i tråd med Stortingets vedtak."