Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eirin Faldet, Trond Giske og Torny Pedersen, fra Høyre, Afshan Rafiq, lederen Sonja Irene Sjøli og Olemic Thommessen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, Sigmund Kroslid og Ola T. Lånke, og fra Senterpartiet, Eli Sollied Øveraas, viser til at det i Norge i dag finnes rundt 800 museer og samlinger som er organisert i 700 administrative enheter. Disse har svært mange kunst- og kulturgjenstander i sine samlinger som ikke er utstilt til enhver tid. Komiteen mener derfor at flere av disse gjenstandene kan lånes eller leies ut til privatpersoner, næringsliv eller offentlige virksomheter.

Norske museer har lang erfaring med utlånsvirksomhet, og komiteen er gjort kjent med at noen allerede også driver utleievirksomhet.

Komiteen viser til en utredning Norsk museumsutvikling (nå ABM-utvikling) fikk gjort i 1999-2000 om utlån og avhending av materiale fra museenes samlinger. Utredningen peker på at utlån og utleie av kunstgjenstander krever mye av de involverte partene. Mange forhold, som for eksempel fordeling av kostnader til sikring, konservering, transport, forsikring m.m. må avklares i et utleie-/utlånsforhold. Komiteen mener museene må legge til rette for både utlån og utleie, men at de i hvert enkelt tilfelle selv må vurdere om utlånet og utleien kan finne sted.

Komiteenviser videre til brev til komiteen fra Kultur- og kirkedepartementet der det fremgår at departementet i sine årlige tildelings- og tilsagnsbrev til museene vil vise til betydningen av at museene aktivt vurderer muligheten for å låne ut verk. Komiteen forutsetter at dette også omfatter utleie.

Komiteen vil også understreke viktigheten av at kunstgjenstander ikke forringes, og at dette må vektlegges spesielt ved utleie og utlån.

Komiteen støtter i hovedsak intensjonene i det fremlagte Dokument 8-forslaget, og viser til brev fra Kultur- og kirkedepartementet datert 5. september 2003 til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen og brev fra ABM-utvikling datert 27. juni 2003 til Kultur- og kirkedepartementet. (Vedlegg)

Komiteen fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ overfor institusjoner på kunst- og kulturområdet med sikte på at samlingene i større grad kan bli tilgjengelig for allmennheten, privatpersoner, næringsliv og offentlige virksomheter, for eksempel gjennom utlån/utleie av kunst- og kulturgjenstander."