Søk

Vedlegg

Vedlegg

Brev fra Kulturdepartementet v/statsråd Linda Hofstad Helleland til familie- og kulturkomiteen, datert 16. november 2016

Dokument 8:13 S (2016–2017) representantforslag om en helhetlig vurdering av museumsreformen

Vi viser til brev fra Familie- og kulturkomiteen datert 9. november 2016 vedrørende ovennevnte sak. Komiteen ber om departementets vurdering av forslaget om en helhetlig vurdering av museumsreformen.

Kulturdepartementet er enig i at det kan være tjenlig å gjøre en helhetlig oppsummering og analyse av status presens med særlig fokus på de utfordringer og problemer som må vektlegges i det videre oppfølgingsarbeidet. Det er også riktig – slik det påpekes i representantforslaget – at mange har understreket et åpenbart behov for å forenkle eierstrukturene ved de konsoliderte museene.

Representantforslaget beskriver at det er foretatt evalueringer av enkeltinstitusjoner, i tillegg til at flere fylker har evaluert eller er i ferd med å sette i gang evalueringer av virkningene av museumsreformen. De allerede foreliggende regionale undersøkelsene vil være en viktig del av grunnlagsmaterialet for en samlet landsdekkende analyse.

Vi må likevel understreke at prosesser rundt om i landet er kommet ulikt. Det vil ligge godt til rette for å evaluere resultater og definere utfordringer i regioner der man kom tidlig i gang med strukturreformene, dvs. der de konsoliderte enhetene allerede har vært i drift en del år. I andre tilfelle kan det imidlertid være litt for tidlig å trekke klare konklusjoner.

Det er også pågående prosesser flere steder i landet, og Kulturdepartementet legger til grunn at disse blir videreført og effektuert uavhengig av det analysearbeidet som foreslås i dette representantforslaget.